Plan: | Landgoed Nieuw Bellinkhof |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.20133-VS00 |
Streekplan Gelderland 2005 & Ruimtelijke Verordening Gelderland
Het provinciaal ruimtelijk beleid voor Gelderland ligt vast in het Streekplan 2005. Met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening op 1 juli 2008 heeft het streekplan de status van structuurvisie gekregen. De Wet ruimtelijke ordening geeft de provincie bovendien de bevoegdheid algemene regels vast te leggen in een provinciale verordening. Deze Ruimtelijke Verordening Gelderland is op 15 december 2010 door Provinciale Staten vastgesteld.
De provincie Gelderland kiest in haar beleid voor versterking van de ruimtelijke kwaliteit. Dit gebeurt door te sturen op kenmerken en waarden die van provinciaal belang worden geacht: water, natuur, landschap (het groenblauwe raamwerk) en de ruimtelijke ontwikkelingen in het rode raamwerk van stedelijke functies en infrastructuur. Gebieden daarbuiten vallen onder het zogenaamde multifunctionele gebied. Het middelste deel van het plangebied is in het streekplan aangegeven als EHS-verbindingszone en maakt onderdeel uit van het groen-blauwe raamwerk. Nieuwe landgoederen kunnen worden opgericht binnen de EHS-verbindingszone om zo een bijdrage te kunnen leveren aan de natuurdoelstelling.
Ten aanzien van de EHS hanteert de provincie de zgn. saldobenadering. Bij plannen binnen de EHS dient een substantiële winst in oppervlakte, kwaliteit en samenhang van de EHS te worden gerealiseerd. Met de realisering van het nieuwe landgoed wordt 20 ha nieuwe natuur gereliseerd terwijl op de gronden die momenteel gelegen zijn binnen de ecolgische verbindingszone 1 landhuis zal worden opgericht. Voor meer informatie over de inrichting van het landgoed wordt verwezen naar de Visie Landgoed Nieuw Bellinkhof (bijlage 1).
De provincie definieert een nieuw landgoed als volgt: “een openbaar toegankelijk bos- en/of natuurcomplex (al dan niet met overige gronden) met daarin een woongebouw van allure met in beginsel maximaal drie wooneenheden en een minimale omvang van het nieuwe bos of natuurgebied van 5 hectare”. In totaliteit zal op het nieuwe landgoed 20 hectare nieuwe natuur en bos worden gerealiseerd. Volgens het provinciaal beleid zal bij Nieuw Bellinkhof dan sprake zijn van vier aaneengesloten nieuwe landgoederen. Voor meer informatie over de hoeveelheid nieuw te realiseren natuur op het landgoed wordt verwezen naar de Visie Landgoed Nieuw Bellinkhof (Erratum december 2011, tabel op pagina 3).
In het buitengebied zijn volgens de Ruimtelijke Verordening Gelderland nieuwe woon- en werkfuncties niet toegestaan buiten onder meer de oprichting van nieuwe landgoederen, mits sprake is van een substantiële verbetering van in de directe omgeving aanwezige kwaliteiten van natuur, water of landschap of de recreatieve mogelijkheden van die omgeving, en in de toelichting bij een bestemmingsplan wordt aangegeven op welke manier nieuwe bebouwing landschappelijk wordt ingepast.
Bij initiatieven voor een nieuw landgoed dient sprake te zijn van een totaalvisie inclusief inrichtingsplan, beeldkwaliteitsplan en exploitatieopzet. De gemeente dient met initiatiefnemers een overeenkomst met kettingbeding af te sluiten over de inrichting en het beheer van het nieuwe landgoed. Met de Visie Landgoed Nieuw Bellinkhof waarvan het beplantingsplan en beeldkwaliteitsplan onderdeel uitmaken, is voldaan aan de vereisten van de provincie voor wat betreft totaalvisie, inrichtingsplan en beeldkwaliteitsplan. De initiatiefnemers hebben tevens een exploitatieopzet opgesteld waaruit de haalbaarheid van het project volgt. Gemeente en initiatiefnemers hebben een overeenkomst met elkaar gesloten met daarin regels over de inrichting en het beheer van het landgoed en een kettingbeding zodat die regels bij eventuele verkoop overgaan op de nieuwe eigenaren.
In het Kwalitatieve Woningbouwprogramma 2010 tot en met 2019 (KWP3) zijn afspraken gemaakt met de Gelderse gemeenten en woningbouwcorporaties over te bouwen woningen en de woningdifferentiatie op regionaal niveau. De 4 nieuw te bouwen woningen binnen het landgoed zullen onderdeel zijn van de totale kwantitatieve woningopgave van de gemeente. De woningen op het landgoed zullen in de klasse "koop duur" vallen. Het beleid ten aanzien van nieuwe landgoederen zegt immers dat de woongebouwen op een nieuw landgoed van allure dienen te zijn. De gemeente Voorst heeft er in haar beleid ten aanzien van nieuwe landgoederen bovendien voor gekozen als uitgangspunt 1 wooneenheid per landhuis te hanteren. Het ligt dan niet voor de hand om uit te gaan van de verdeling van het kwalitatief woningbouwprogramma. Bovendien is sociale woningbouw vanuit de financiële haalbaarheid van het landgoed niet mogelijk. De geplande woningen op het landgoed zullen een bijdrage leveren aan de gewenste woningdifferentiatie zoals geformuleerd in het KWP.
Natuurbeheerplan Gelderland 2011
Op 5 oktober 2010 hebben Gedeputeerde Staten het Natuurbeheerplan Gelderland 2011 vastgesteld. In dit Natuurbeheerplan is de bestaande en nog te ontwikkelen natuur aangegeven. Het doel van dit Natuurbeheerplan is het versterken van natuur, bos en landschap in de provincie Gelderland. Dit plan geeft aan welke natuur-, bos- en landschapsdoelen Gedeputeerde Staten willen realiseren met de inzet van de Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer Gelderland 2009 (SnlG 2009).
Op de investeringskaart voor nieuwe natuur hebben Gedeputeerde Staten aangegeven welke plekken in Gelderland in aanmerking komen voor deze subsidie. Deze kaart is in het Natuurbeheerplan 2011 begrensd conform de begrenzing van de EHS. Dit betekent dat in principe alleen binnen de EHS nieuwe natuur met subsidie kan worden ingericht.
Voor het gedeelte van het nieuwe landgoed dat gelegen is binnen EHS-verbindingszone is als beheertype aangegeven: “Botanisch waardevol grasland”.