Artikel 12. Artikel 12. Gemengd - Quartier Romain (GD-Q)
Inhoudsopgave
12.1. Bestemmingsomschrijving
De gronden die op de kaart zijn aangewezen voor Gemengd - Quartier Romain (GD-Q) zijn bestemd voor:
- wonen;
- bedrijven in categorie 1 van de van deze voorschriften deeluitmakende Staat van bedrijfsactiviteiten (Bijlage 7), met dien verstande dat in de bestaande industriële bebouwing bedrijven in de categorie 1, 2 en 2+ van de van deze voorschriften deeluitmakende Staat van bedrijfsactiviteiten (Bijlage 7) zijn toegestaan.
- wellnesscentrum;
- kleinschalige functies zoals horeca met terrassen, galerieën en kleinschalige detailhandel, zoals een bloemenwinkel, een tabakswinkel, een curiosawinkel en een krantenkiosk langs de Waalhaven;
- maatschappelijke voorzieningen;
- bovengronds en ondergronds parkeervoorzieningen met bijbehorende bovengrondse voorzieningen;
met daarbij bijbehorende voorzieningen, zoals ontsluitingen, verhardingen, straatmeubilair, kunst en groen.
12.2. Beschrijving in hoofdlijnen
De wijze waarop met dit plan de in de bestemmingen aangegeven doeleinden worden nagestreefd, wordt in hoofdlijnen als volgt omschreven:
12.2.1. Uitvoeringsfunctie
- Gestreefd wordt naar een afstemming van de in 12.3.1. onder c genoemde gridmaat op de constructieve maat van de ondergrondse parkeergelegenheid.
- De relatielijnen met de langzaamverkeerroutes van het deelgebied Dijkhoven lopen als smalle straten door het deelgebied Quartier Romain door tot aan de Waal en doorsnijden het hiervoor beschreven grid. In één van de blokken mag bouwruimte gereserveerd worden om één of meer archeologische vondsten in beeld te brengen. Dit blok mag ook onbebouwd blijven.
- Groen is slechts zeer beperkt onderdeel van het openbaar gebied, maar structureel onderdeel van de binnenterreinen. Het openbaar groen komt alleen voor in de onbebouwde gebieden die ontstaan door de doorsnijdingen van de blokken door de relatielijnen met het deelgebied Dijkhoven.
12.3. Bouwvoorschriften
12.3.1. Algemene bouwvoorschriften
Voor het bouwen gelden de aanduidingen op de plankaart de volgende bepalingen:
- Het aantal bouwlagen mag minimaal 1 bouwlaag en maximaal 6 bouwlagen bedragen, waarbij voor maximaal 20% van de bebouwing het aantal bouwlagen maximaal 6 bouwlagen mag bedragen;
- De bebouwing mag uitsluitend worden gebouwd in blokken, waarbij de blokmaat minimaal 45 meter en maximaal 60 meter mag bedragen.
- De gridmaat mag minimaal 50 meter en maximaal 65 meter bedragen.
- De bouwhoogte mag minimaal 4 meter en maximaal 19 meter bedragen.
- Van 40% van de blokken, zoals bedoeld onder b, mag het bebouwingspercentage 100% bedragen en mag de tweede bouwlaag voor 100% van de oppervlakte van de onderliggende bouwlaag worden bebouwd. De hogere bouwlagen mogen voor maximaal 60% van de oppervlakte van de tweede bouwlaag worden bebouwd.
- Van 60% van de blokken, zoals bedoeld onder b, mag het bebouwingspercentage maximaal 60% bedragen.
- Bouwwerken, geen gebouwen zijnde zijn niet toegestaan, met uitzondering van:
- bouwwerken, geen gebouwen zijnde ten behoeve van de functie wonen, waarbij geldt dat deze uitsluitend mogen worden gebouwd op de binnenplaatsen van de onder b bedoelden blokken;
- straatmeubilair op het openbaar gebied en erkers en balkons van woningen op de bouwlagen hoger dan de eerste bouwlaag.
12.3.2. Ondergronds bouwen
Voor het ondergronds bouwen gelden de volgende bepalingen:
- Ondergronds bouwen is toegestaan ten behoeve van parkeren en technische voorzieningen;
- Het bestemmingsvlak mag ondergronds volledig worden bebouwd, met dien verstande dat het bepaalde in de dubbelbestemming 'Maatschappelijk – Grondwaterbeschermingsgebied (M-Gwb) van toepassing is.
12.3.3. Vrijstelling van de bouwvoorschriften
Burgemeester en Wethouders zijn bevoegd vrijstelling te verlenen van het bepaalde in:
- lid 12.3.1 onder a voor het met 1 bouwlaag onder- en/of overschrijden van het aantal aangegeven bouwlagen;
- lid 12.3.1 onder e en f voor het overschrijden van de maximale bebouwingspercentages met 10% van de toegestane bebouwingspercentages.
12.4. Specifieke gebruiksvoorschriften
Tot een gebruik, strijdig met deze bestemming, zoals bedoeld in artikel 34.1. Algemeen verboden gebruik, wordt in ieder geval verstaan een gebruik van:
- onbebouwde grond ten behoeve van parkeren, anders dan laden en lossen ten behoeve van de voorzieningen;
- het gebruik van de ruimte tussen de gevels van de bebouwing als tuin;
- bebouwing anders dan ten behoeve van het gebruik als beschreven in lid 12.1.