Plan: | Nijmegen-Oost 25 (Tooropstraat 139-141-143) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP49W25-OH01 |
Woonvisie 2009-2020
Het gemeentelijk beleid op het gebied van wonen is vastgelegd in de Woonvisie 2009-2020., Wonen Leeft! In de woonvisie worden de volgende strategische keuzes gemaakt voor Nijmegen.
Ongedeelde stad: voorkomen van een tweedeling tussen de bestaande stad en de Waalsprong en binnen wijken en stadsdelen. Het doel blijft om woonmilieus te realiseren waarin mensen graag wonen, met een positief gewaardeerd woonklimaat. Leefbaar, schoon, heel en veilig en met variatie in het aanbod zodat mensen niet noodgedwongen hun wijk uitmoeten als ze aan een nieuwe stap in hun wooncarrière toe zijn. Het behoud van deze doorstromers en stijgers komt de leefbaarheid en sociale structuur ten goede. We richten ons op binnenwijkse wooncarrières en meer treden op de woonladder. Daarvoor is het ook nodig dat het aanbod, de spreiding en de kwaliteit van voorzieningen in orde is. Een ongedeelde stad vraagt om meer dan alleen een gedifferentieerde woningvoorraad.
Bewoners binden is het tweede centrale uitgangspunt. We willen zorgen dat mensen een positieve keuze kunnen maken. Dat kan alleen als we rekening houden met de individuele wensen en financiële mogelijkheden. Dat kan met een adequaat nieuwbouwbeleid en is ook richtinggevend voor de kwaliteitsimpuls in wijken, willen we ook de kansen benutten om nieuwe bewoners aan te trekken. Dat vraagt om wervende woonmilieus, van hoogstedelijk tot meer ontspannen.
Door een hoge kwaliteit van woningen en woonomgeving en de nodige keuzevrijheid te bieden kunnen bewoners aan Nijmegen gebonden worden. Hierbij spelen ook voorzieningen, economische structuur en cultureel klimaat een rol.
De beleidslijn wonen voor de wijk
Altrade valt onder stadsdeel Nijmegen Oost. Voor dit stadsdeel is geen intensief woonbeleid nodig. De courantheid van dit stadsdeel zorgt ervoor dat de markt op eigen kracht investeert in de kwaliteit van de particuliere voorraad. In het kader van de ongedeelde stad is het voor de langere termijn wenselijk dat in Oost het accent meer op laagbouwwoningen wordt gelegd. Dit geldt zowel voor de goedkope als duurdere huursector.
Het plan aan de Tooropstraat 139, 141, 143 maakt onderdeel uit van de wijk Altrade, wat als typering een stadsbuurt is. Kenmerken voor dit woonmilieu zijn een zeer compacte bouw van gesloten bouwblokken. Het accent ligt op middelhoog met afwisselend hoog- en of laagbouw. Er is een gemiddelde functiemenging vooral op de assen. In Altrade staan veel laagbouwwoningen. De differentiatie in prijscategorieen is groot, er zijn zowel woningen in de koopsector als de huursector. De aantrekkingskracht van Altrade als woonmilieu vormt een kwaliteit die Nijmegen moet koesteren en uitbouwen. Ontwikkelingen moeten er dan ook op gericht zijn om dit woonmilieu in stand te houden.
Conclusie
De plannen aan de Tooropstraat 139, 141, 143 passen binnen het woonbeleid.