direct naar inhoud van 2.2 Veiligheid
Plan: Hees-Heseveld - 17 (Graafseweg 274)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP48W17-OH01

2.2 Veiligheid

2.2.1 Fysieke veiligheid

Het aspect fysieke (brand)veiligheid stelt voorwaarden aan de inrichting van de openbare ruimte, de situering van gebouwen ten opzichte van elkaar, de bluswatervoorziening en de bereikbaarheid. De van toepassing zijnde voorwaarden worden genoemd:

Inrichting openbare ruimte: ontvluchting en zelfredzaamheid

Hoe de openbare ruimte is ingericht, is van invloed op de mate waarin hulpdiensten de incidentlocatie kunnen bereiken en betrokkenen bij een incident in staat zijn een locatie te ontvluchten. In dit kader zijn de mogelijkheden voor ontvluchting en zelfredzaamheid binnen het plangebied getoetst. Hierbij gaat het er bijvoorbeeld om dat vluchtroutes in het gebouw goed aansluiten op de omgeving.

Aan de hand van het voorliggende plan kunnen wat betreft de inrichting van de openbare ruimte geen beperkingen worden geconstateerd.



Situering van gebouwen

In verband met brandveiligheid kan het Bouwbesluit voorwaarden stellen aan de afstand tussen gebouwen onderling en de positionering ten opzichte van elkaar.

Op basis van het voorgenomen bestemmingsplan zien wij op voorhand geen bijzondere beperkingen. Nadere eisen kunnen gesteld worden in het kader van de bouwvergunning.



Bluswatervoorziening

De brandweer stelt eisen aan de beschikbaarheid van bluswater. De capaciteit van een dergelijke voorziening dient voor dit pand minimaal 30 m3 water per uur te bedragen. Afstand van de bluswatervoorziening tot de brandweertoegang(en) van het gebouw dient maximaal 40 meter te bedragen.

De geplande situatie voldoet aan deze voorwaarden.


Bereikbaarheid

Wat bereikbaarheid betreft, zijn voor dit plan met name de dimensionering van de wegen en de bereikbaarheid van de hoofdtoegang(en)/brandweertoegang(en) van de gebouwen vanaf de weg van belang. De afstand van de straat/ontsluitingsweg tot deze brandweertoegang mag niet meer dan 10 meter bedragen en er dient een opstelplaats voor het voertuig te zijn.

Aangezien aan dit plan nog geen bouwplan ten grondslag ligt kan dit nog niet getoetst worden.


Conclusie
De conclusie luidt dat vanuit het oogpunt van fysieke veiligheid de brandweer geen beperkingen ziet ten aanzien van het voorliggende bestemmingsplan. Het advies van de brandweer is dus positief.

2.2.2 Externe veiligheid

Met betrekking tot externe risico's kunnen worden onderscheiden:

  • Risico's ten gevolge van inrichtingen, bijvoorbeeld die welke onder het Besluit externe veiligheid inrichtingen vallen (Bevi).
  • Risico's ten gevolge van vervoer van gevaarlijke stoffen.


ad a inrichtingen en bedrijven
Buiten het plangebied zijn enkele inrichtingen en activiteiten aanwezig die ontwikkelingen binnen het plangebied kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld inrichtingen vallend onder het Bevi. Zie onderstaand overzicht.

Overzicht inrichtingen buiten het plangebied

Straat   Naam   SBI Omschrijving   Categorie  
Graafseweg 250   Autopoetsbedrijf Novio-Glere   5010.4 Garagebedrijf   2  
Oude Graafseweg 5   Wil van IJzerdoorn Bedrijfsauto's   5010.3 Handel in en reparatie van bedrijfsauto's   2  
Oude Graafseweg 15   Liander   4000.3 Gasreduceerstation   3.2  
Oude Graafseweg 62   Interscreen Reklame-Zeefdrukkerij   2222.3 Drukkerij van reclame   2  

Het gasreduceerstation aan de Oude Graafseweg 15 is geen reduceerstation voor een hogedruk aardgasleiding maar voor een regionale leiding. Dit is een zogenaamd type B station, afhankelijk van de uitvoering van het station (kast, open, ondegronds) zijn er afstandseisen. Echter de maximale afstandseis voor dit type station is 10 meter.

Bovengenoemde inrichtingen liggen verder verwijderd van de ontwikkeling / het plangebied dan de aanbevolen afstand. De nieuw toe te voegen bestemming wonen ligt op een verantwoorde afstand van de inrichtingen.

ad b. vervoer van gevaarlijke stoffen over transportwegen

Met betrekking tot de externe veiligheid voor wat betreft het vervoer van gevaarlijke stoffen over de transportassen binnen de gemeente Nijmegen is vooralsnog voor wat betreft wegen, vaarwegen en buisleidingen het rapport van Arcadis, van 16 januari 2003 "Bouwstenen voor een inhaalslag", maatgevend. Met betrekking tot vervoer over het spoor is dit het rapport echter achterhaald. Voor de spoorwegen binnen de gemeente Nijmegen wordt thans uitgegaan van het rapport Externe veiligheid spooromgeving Nijmegen en Wijchen van 3 april 2009.

Uit de risicokaarten blijkt echter dat er binnen en in de directe omgeving van het plangebied geen routes voor vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg aanwezig zijn en dat er ook geen hogedrukgasleidingen in de naaste omgeving liggen.

Wel licht op korte afstand van het plangebied de spoorlijn Nijmegen - 's-Hertogenbosch. Hierover vindt vervoer van gevaarlijke stoffen plaats. Met betrekking tot deze risico's is op 3 april 2009 het rapport “Externe veiligheid spooromgeving Nijmegen en Wijchen” verschenen.

Vanuit externe veiligheid worden de optredende risico's onderverdeeld in:

a. Plaatsgebonden risico (PR)

b. Groepsrisico (GR)

Ad a. Uit de bovenaangehaalde rapportage blijkt dat de PR-contour zich nog binnen het baanlichaam van de spoorlijn bevindt en dus geen beperking vormt voor de planvorming.

Ad b. Uit de rapportage blijkt ook dat momenteel binnen het afwegingsgebied (tot 200 meter van de route cq. het tracé) de oriënterende waarde wordt overschreden.

Plangebied

Het dichtstbijzijnde onderdeel van het plangebied, grenzend aan de Graafseweg ligt net binnen het afwegingsgebied.

Plaatsgebonden risico (PR)

Uit de bovenaangehaalde rapportage blijkt dat de PR risicocontour zich nog binnen het baanlichaam van de spoorlijn bevindt en dus geen beperking vormt voor de planvorming. Dit PR hoeft dus niet verder hoeft te worden beoordeeld.

Groepsrisico (GR)

Het te realiseren verblijfsgebouw ligt op minimaal 185 meter uit het hart van de spoorlijn Nijmegen – 's-Hertogenbosch, en daarmee binnen het invloedsgebied/afwegingsgebied van de spoorlijn (200 m). Uit de bovenaangehaalde rapportage blijkt ook dat momenteel binnen het afwegingsgebied de oriënterende waarde wordt overschreden.

Afweging

Het plangebied ligt buiten de plaatsgebonden risico-contour. Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen zijn hier dus mogelijk. Wel is de dichtheid van de bebouwing en de aanwezige aantallen verblijvenden problematisch vanwege de hoogte van het groepsrisico. Bij een herziening van het bestemmingsplan moet hierover een afweging worden gemaakt, met name op de aspecten zelfredzaamheid, hulpverlening en rampbestrijding. Het bevoegd gezag besluit of er risicoreducerende maatregelen toegepast moeten worden.

Het plangebied ligt in de directe nabijheid van de spoorlijn Nijmegen - 's-Hertogenbosch, waarover vervoer van gevaarlijke stoffen plaats vindt. Over de risico's is in 2009 het rapport “Externe veiligheid spooromgeving Nijmegen en Wijchen” verschenen. Hieruit blijkt dat de plaatsgebonden risicocontour zich binnen het baanlichaam van de spoorlijn bevindt en geen beperking vormt voor de planvorming. Wel wordt binnen het afwegingsgebied (tot 200m van het tracé) de oriënterende waarde voor het groepsrisico overschreden. Volgens de prognoses van Prorail zal het groepsrisico in 2020 gezakt zijn tot onder de oriënterende waarde.

Het begrip oriënterende waarde houdt in dat het bevoegd gezag daarvan gemotiveerd kan afwijken. Het bevoegd gezag besluit mede op grond van de toetsing of er nadere risicoreducerende maatregelen toegepast moeten worden. Er moet sprake zijn van een openbare en goed inzichtelijke belangenafweging, waarin moet zijn aangegeven waarom in het specifieke geval een bouwplan toch gerealiseerd kan worden. De uitkomst van de afweging is vatbaar voor beroep.

Met betrekking tot het plan Graafseweg 274 kan gesteld worden dat formeel weliswaar tengevolge van de realisering van dit plan, het uitbreiden van het pand met bedrijfsruimten en woningen, het GR mogelijk toeneemt, maar dat dit zo minimaal zal zijn dat dit niet meer cijfermatig kan worden uitgedrukt. Een gevolg van het gegeven dat het plangebied zich op ten minste 185 meter vanaf het hart van de spoorlijn is gelegen en dit plangebied slechts een fractie van het totale afwegingsgebied uitmaakt. Praktisch zal er geen toename plaatsvinden en er is zeker geen sprake zijn van een significante toename van het GR.

Met betrekking tot de bereikbaarheid van het pand evenals met betrekking tot de zelfredzaamheid van de toekomstige gebruikers kan worden gesteld dat deze naar verwachting goed zullen zijn.

Advies Regionale Brandweer Gelderland-Zuid (RBGS)

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft op 13 juli 2011 advies uitgebracht met betrekking tot het plan. In dit specifieke geval treedt een zeer minimale verhoging van het groepsrisico op en is er geen sprak van een verantwoordingsplicht.

Conclusie
Externe veiligheid vormt geen belemmering voor de planvorming