direct naar inhoud van 3.2 Notitie MER-beoordeling windturbines langs de A15 (2009)
Plan: Buitengebied Valburg - 10 (Windturbines De Grift)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP447-OH01

3.2 Notitie MER-beoordeling windturbines langs de A15 (2009)

3.2.1 Inleiding

In het onderhavige geval is er sprake van twee afzonderlijke initiatieven, namelijk de realisatie van windturbines in de “Waalsprong”van de gemeente Nijmegen en de ontwikkeling van het Betuws Bedrijvenpark (met windturbines) in de gemeente Overbetuwe.

Voor het project de 'Waalsprong' is (zoals hiervoor aangegeven in paragraaf 3.1) al in 2002 / 2003 een bestemmingsplan opgesteld en een Milieueffectrapport (MER) geschreven, waaraan een aparte bijlage over het plaatsen van vijf windturbines was gekoppeld.

Voor het Betuws Bedrijvenpark is in 2008/2009 eveneens een MER opgesteld, waarin uitvoerig de milieueffecten van de vier windturbines zijn beschreven.

Echter omdat er sprake is van in totaal negen windturbines in een lijnopstelling, met een gezamenlijk vermogen van minimaal 18 MW, is er in het kader van de m.e.r. - regelgeving sprake van een m.e.r.-beoordelingsplicht.

Om de effecten van de negen windturbines tezamen bij de verschillende besluitvormingsmomenten, goed te kunnen beoordelen, zijn, in aanvulling op de beide MER's, in de notitie “MER-beoordeling windturbines langs de A15” van juli 2009 de milieueffecten van de negen windturbines gezamenlijk in beeld gebracht en beoordeeld naast een situatie waarbij er helemaal geen windturbines worden geplaatst. Daarmee vormt deze notitie een schakel tussen de beide MER's ten behoeve van de besluitvorming over de betreffende bestemmingsplannen.

3.2.2 Beoordeling

Er is sprake van een beoordelingsplicht in het kader van de milieueffectrapportage regelgeving voor de negen windturbines langs de A15. Vanwege de gevoeligheid van de omgeving is voor de beide genoemde initiatieven, waaronder de windturbines vallen, een MER opgesteld. In feite kan worden gesteld dat daarmee ook voor de negen windturbines gezamenlijk een MER opgesteld zou moeten worden. Echter de milieu-informatie die in een dergelijk MER zou (moeten) worden opgenomen, is reeds opgenomen in het MER 'Waalsprong' (Bijlage Windturbines) en het MER Betuws Bedrijvenpark (inclusief Bijlagerapport).

In het MER voor het Betuws Bedrijvenpark is bij de beoordeling van de milieueffecten al rekening gehouden met de vijf windturbines van de 'Waalsprong' en dus met in totaal negen windturbines.

Daarmee kan gesteld worden dat in principe is voldaan aan de m.e.r.(beoordelings)-plicht voor de negen windturbines, mits de beide genoemde MER's de basis vormen voor de besluitvorming met betrekking tot de verschillende bestemmingsplannen waarin de windturbines planologisch mogelijk worden gemaakt.

Een vertegenwoordiger van de Commissie voor de milieueffectrapportage heeft deze zienswijze onderschreven.

3.2.3 Conclusies

De conclusies van deze aanvullende notitie zijn:

M.e.r. (beoordelings)-plicht

Wanneer er van wordt uitgegaan dat de geplande windturbines gezamenlijk een windpark vormen, is dit windpark m.e.r. (beoordelings)-plichtig. Aangezien voor zowel de 'Waalsprong' als voor het Betuws Bedrijvenpark een MER is opgesteld, kan er vanuit worden gegaan dat voor het windpark een m.e.r-plicht voor de hand zou liggen. Omdat voor beide genoemde initiatieven reeds een MER is opgesteld, waarin (met name in het MER Betuws Bedrijvenpark) ook aandacht is besteed aan de effecten van de 9 windturbines, is in principe al aan deze m.e.r.-plicht voldaan.

Aanvullend is in deze notitie nog eens specifiek gekeken naar de milieueffecten van de 9 turbines ten opzichte van de nulsituatie, de autonome situatie en de situatie waarin hetzij De Grift, hetzij Betuws Bedrijvenpark, hetzij beiden, zijn ontwikkeld.

Deze notitie vormt tezamen met de beide MER's voldoende milieu-informatie voor de besluitvorming over de negen windturbines (bestemmingsplannen van de gemeente Nijmegen en Overbetuwe).

Beoordeling milieueffecten

In onderstaande tabel is een samenvatting gegeven van de milieueffecten van de negen windturbines ten opzichte van de autonome situatie (zonder bedrijventerreinen).

Aspect   Autonome situatie   Situatie met windturbines  
Beeldkwaliteit/ landschap   -   windturbines zijn zeer zichtbaar in het landschap; gerende lijnopstelling langs A15 geeft beste inpassing  
Infrastructuur      
Verkeer   toenemend verkeer vanwege diverse ontwikkelingen   windturbines leveren geen verkeersbewegingen op; verkeersveiligheid door voldoende afstand en andere maatregelen geen probleem  
(Buis)leidingen   -   door voldoende afstand geen effecten door hoogspanningsleidingen  
Cultuurhistorie   -   de geplande windturbines langs de A15 beïnvloeden per definitie het landschap; de inpassing wordt verzacht door aan te sluiten bij bestaande infrastructurele elementen en rekening te houden met cultuurhistorische aspecten  
Archeologie   -   geen effect  
Groene milieu/ecologie/natuur   -   beperkt aantal aanvaringsslachtoffers winturbines  
Water   -   geen effect  
Bodem   -   geen effect  
Grijs milieu   -    
Geluid   hoge belasting door weg- en spoorwegverkeer   windturbines voldoen aan norm m.u.v. enkele woningen; door hoog achtergrondniveau nauwelijks sprake van hinder  
Luchtkwaliteit   -   geen effect  
Stof/geur/externe veiligheid   -   indien voldoende afstand wordt aangehouden is, geen risico's van betekenis  
Duurzaamheid/energie/licht   -   negen windturbines zorgen voor duurzame energie en minder CO2 uitstoot  

Samengevat:

  • De negen windturbines veroorzaken zichthinder, hebben invloed op het landschap en leveren geluidhinder op.
  • De turbines voldoen aan de wettelijke normen voor geluid (m.u.v. enkele woningen op De Grift).
  • Er is een beperkte aanslag op eindige grondstoffen en een beperkte CO2 uitstoot.
  • Voor het overige (geur, stof, externe veiligheid, ecologie, water, e.d.) wordt, voor zover relevant, voldaan aan wettelijke normen.