Plan: | Haven- en Industriegebied Nijmegen West 1979 - 57 (Rotonde) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP41W57-OH01 |
De Ecologische Hoofdstructuur en Natura2000 zijn op dit plangebied niet van toepassing.
Het doel van deze wet is het in stand houden en beschermen van in het wild voorkomende planten- en diersoorten. Deze wet hanteert daarbij het “nee, tenzij principe”. Dat betekent dat alle schadelijke handelingen ten aanzien van beschermde planten- en diersoorten in principe verboden zijn. Alleen onder strikte voorwaarden zijn afwijkingen van de verbodsbepalingen mogelijk. Hiertoe zal een ontheffing ex artikel 75 moeten worden aangevraagd. De ontheffingsaanvraag moet onderbouwd zijn door een goed onderzoek naar het voorkomen van en de effecten op beschermde soorten. Ook moet aangetoond worden dat er sprake is van een zwaarwegend maatschappelijk belang.
In de Flora- en Faunawet is daarnaast een zogenaamde 'algemene zorgplicht' opgenomen. De zorgplicht is van toepassing op alle planten en dieren, ongeacht of ze wettelijk beschermd zijn. De zorgplicht houdt in dat er bij ingrepen zoals bouwactiviteiten altijd zorgvuldig moet worden omgegaan met de aanwezige planten en dieren. Schadelijke activiteiten moeten zoveel mogelijk worden voorkomen. Een voorbeeld hiervan is de regel dat het kappen van bomen alleen mag plaatsvinden buiten het broedseizoen.
Groenplan De Groene Draad (2007)
Vanuit de opzet van het gebied zijn twee niveaus van een groenstructuur te herkennen: een zogenaamde externe groenstructuur aan de randen en een interne groenstructuur in de verschillende straten. De externe groenstructuur is de groene, veelal dichte beplantingszone aan de randen van het totale gebied. Langs het kanaal is een afwisseling van open en gesloten groengebieden met een duidelijke bomenstructuur langs het kanaal. Deze groenzone is op de meeste plaatsen nog intact en schermt het gebied af van het omliggende meer landelijke gebied. Binnen het gebied bestaat de groenstructuur uit brede groenstroken aan één zijde van de wegen. De bomen in deze groenstrook zijn de dragers van het groen op het bedrijventerrein.
Externe groenstructuur
De beplanting heeft een natuurlijk karakter, dichte struwelen met bomen en heesters, graslandvegetaties met enkele greppels of sloten. Deze zijn noodzakelijk voor de regulering van de grondwaterstand en het kwelwater. Het groen van het bedrijventerrein vormt een schakel binnen de totale ecologie van de stad. Het kanaal is een belangrijke ecologische corridor met een aaneengesloten groenstructuur en een directe relatie naar het omliggende landschap. Vooral de groenstroken langs het kanaal en langs de Neerbosscheweg hebben ook een recreatieve functie. De aanwezige wandel en fietspaden bieden de mogelijkheid voor een korte wandeling door het groen en een aantrekkelijke fietsroute. Deze fietsroute loopt parallel aan het kanaal vanaf de sluis bij Weurt tot aan Malden. Er loopt ook nog een fietsroute vanaf Beuningen, over het Kinderdorp naar het fietspad over de brug.
Het bestemmingsplan binnen het beleid
Het verwijderen van een deel van de Microweg en er een rotonde voor terugplaatsen levert per saldo meer groene ruimte op. Dit sluit logisch aan op het groen wat daar al ligt langs de Neerbosscheweg en past binnen de opzet van de interne en externe groenstructuur van het gehele terrein.
Handboek Stadsbomen (2009)
Langs het kanaal loopt de Hoofdbomenstructuur. De Microweg zelf valt niet onder de hoofdbomenstructuur.