direct naar inhoud van 4.3 Verkeer en vervoer
Plan: Nijmegen Neerbosch West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP36000-VG02

4.3 Verkeer en vervoer

Algemeen

In oktober 2011 heeft de gemeenteraad de nota Nijmegen Duurzaam Bereikbaar vastgesteld. Deze nota beschrijft het verkeersbeleid van de gemeente Nijmegen. De gemeente Nijmegen stelt zich ten doel de bereikbaarheid van de stad te garanderen en te verbeteren. Hierbij staat een multimodale aanpak centraal. Daarnaast neemt de gemeente maatregelen om het verkeerssysteem als totaal duurzamer te maken. Hierbij is de samenhang tussen het mobiliteitsbeleid en ruimtelijke ordeningsbeleid van groot belang. Uitgangspunt is de concentratie van ruimtelijke ontwikkelingen op een aantal knopen die goed bereikbaar zijn met de fiets en met het openbaar vervoer. Voor bedrijventerreinen geldt dat deze zoveel mogelijk aan de rand van de stad worden gesitueerd met goede verbindingen naar de rijkswegen. Bij elke geplande nieuwe ontwikkeling wordt onderzocht wat de effecten zijn op de bereikbaarheid. Dat kan leiden tot extra maatregelen, de keuze voor een andere locatie of in het meest extreme geval tot het niet doorgaan van de ontwikkeling. Tenslotte richt het beleid zich op maatregelen die leiden tot een betere benutting van de bestaande infrastructuur en het stimuleren van duurzame vervoerswijzen. Waar al deze maatregelen onvoldoende soelaas bieden, komt het vergroten van de capaciteit als optie in beeld.

Na de realisatie van de tweede stadsbrug (De Oversteek) eind 2013 zal de verkeersstructuur in de stad ingrijpend veranderen. De doorstromingsproblematiek verschuift van het gebied ten noorden van de Waal naar de zuid- en westflank van de stad. De aanleg van De Oversteek wordt door de gemeente Nijmegen aangegrepen om door dynamisch verkeersmanagement het verkeer beter te beheersen en de doorstroming te verbeteren.

Autoverkeer

Een goede bereikbaarheid van Nijmegen per auto is in de eerste plaats gediend met een goede en betrouwbare afwikkeling van het verkeer op de autosnelwegen rondom de stad. Binnen de stad hanteren we 3 beleidslijnen: doorstromen, doseren, overstappen:

  • doorstromen: met de bouw van De Oversteek ontstaan meer mogelijkheden om het verkeer te spreiden. De gemeente zet in op een goede doorstroming van het verkeer in de stad en ontwikkelt daarvoor de "Groene Route" (zie onderstaande afbeelding): een aaneengesloten route waarop de doorstroming optimaal is;
  • doseren: als de doorstroming op deze route onder druk staat, wordt het verkeer op de invalswegen naar de route toe “gebufferd”. De gemeente zet in op dynamisch verkeersmanagement;
  • overstappen: ten noorden, zuiden en westen van Nijmegen bieden we transferia aan waar automobilisten kunnen overstappen op het openbaar vervoer of de fiets.

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BP36000-VG02_0005.png"

Openbaar vervoer (OV)

Het OV moet een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het verbeteren van de bereikbaarheid van Nijmegen en haar knooppunten. De bestaande spoorwegen vormen de ruggengraat van het OV. Om regionale verplaatsingen beter te kunnen bedienen, wordt StadsregioRail ontwikkeld. In aanvulling hierop wordt een netwerk van Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) ontwikkeld. Het HOV bedient de belangrijkste knooppunten en bestemmingen in Nijmegen en omgeving en is vooral geschikt voor afstanden tussen de 3 en 10 kilometer. Ook het onderliggende lijnennet is van belang voor de verbinding van de knopen met de wijken en de wijken onderling. De fijnmazigheid van een openbaar vervoer netwerk is van belang voor de bereikbaarheid, maar zorgt er ook voor dat het openbaar vervoer een aantrekkelijk alternatief is voor de auto.

Langzaam verkeer

In Nijmegen liggen veel bestemmingen op korte afstand van elkaar. De fiets is hier een goed alternatief voor de auto. Van alle korte ritten (tot 7,5 km) wordt 37% per fiets afgelegd. Dit percentage willen we laten toenemen. De gemeente gaat daarom de komende jaren door met het opwaarderen van het fietsroutenetwerk en het realiseren van snelfietsroutes op de belangrijkste verbindingen. Ook werken wij de komende jaren aan de rest van het fietsnetwerk. Naast de hoofdfietsroutes moet het fietsverkeer aantrekkelijker worden door de inrichting van parallelle (schone lucht) routes en fijnmazige verbindingen door de verblijfsgebieden.

Neerbosch West

Het Kinderdorp wordt ontsloten via de Scherpenkampweg, die uitkomt op de Hogelandseweg. De huidige ontsluiting van Kinderdorp bevindt zich op zo'n 800 meter van het kruispunt met de Neerbosscheweg. De huidige ontsluiting levert verkeersveiligheids- en afwikkelingsproblemen op. Verkeer naar het Kinderdorp is bestemmingsverkeer. Het gaat om bewoners, bevoorradingsverkeer, werknemers van de instellingen en taxibusjes voor de kinderen in het gebied. Door de aard van de voorzieningen ontstaat een spitsbelasting van taxibusjes in het gebied. Dit is het gevolg van het wegbrengen en ophalen van scholieren dat veelal gepaard gaat met het af en aanrijden van busjes. In het bestemmingsplan is een zoekgebied parkeren opgenomen voor deze problematiek.

In het verleden zijn er plannen geweest voor een tweede ontsluiting tussen het kruispunt Hogelandseweg-Lagelandseweg en het kruispunt Neerbosscheweg/A73-Hogelandseweg- IJpenbroekweg, op ca. 200 meter van het kruispunt Neerbosscheweg. Het betrof een volwaardig kruispunt op de Hogelandseweg, geregeld met verkeerslichten. Deze ontsluiting is niet meer gewenst, mede vanwege de ontwikkelingen bij de kruising Neerbosscheweg/Hogelandseweg/IJpenbroekweg.

Bij het toevoegen van functies in het Kinderdorp is één ontsluiting onvoldoende. Daarom is gekeken of elders in het gebied een nieuwe ontsluiting mogelijk is. Dat is mogelijk door ter hoogte van de sporthal een verbinding te maken naar de Jonkerstraat. Vervolgens kan worden aangesloten op de Nieuwe Pieckelaan. In het bestemmingsplan is de mogelijkheid om hier een tweede ontsluiting te realiseren opgenomen.

Snelfietsroute Nijmegen-Beuningen

Over het terrein van Kinderdorp Neerbosch wordt een snelfietsroute aangelegd die de verbinding vormt tussen Nijmegen en Beuningen (zie onderstaand kaartje). Deze route ligt in het verlengde van de Pieckelaan en is gericht op het kruispunt Poort Neerbosch. Om de Neerbosscheweg/A73 veilig te kunnen kruisen is een nieuwe langzaam verkeerstunnel voorzien. Deze route verbetert ook de bereikbaarheid van het Kinderdorp voor fietsers en voetgangers. In dit bestemmingsplan is rekening gehouden met het realiseren van deze fietsverbinding.

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BP36000-VG02_0006.png"

Op termijn zal de functie van de Broekstraat veranderen. Voorstel van de gemeente Beuningen is om een knip te plaatsen in de Elsenpas, waardoor er geen autoverkeer meer mogelijk is. De fietsroute wordt daarmee bevorderd en veiliger.

Bij nieuwe ontwikkelingen moet parkeren op eigen terrein plaatsvinden. Bouwplannen worden getoetst aan de bouwverordening en de Nota Parkeernormen.