direct naar inhoud van 4.2 Economie
Plan: Nijmegen Neerbosch West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP36000-VG02

4.2 Economie

Nieuwe inzichten bedrijventerreinenbeleid

Met de structuurvisie Bedrijventerreinen en Werklocaties uit 2010 heeft de Provincie Gelderland het bedrijventerreinenbeleid herijkt op basis van nieuwe inzichten over de afnemende groei van de beroepsbevolking en de economie. Daarnaast zijn het toepassen van de SER ladder (eerst inbreiden dan uitbreiden) en een zorgvuldige planning en programmering ven bedrijventerreinen kenmerkend voor dit nieuwe beleid. In 2011 is op verzoek van de Provincie Gelderland een Regionaal Programma Bedrijventerreinen (RPB) tot stand gekomen. In de stadsregio was sprake van een overaanbod aan bedrijventerreinen. In het RPB zijn regionale afspraken gemaakt om dit overaanbod terug te dringen. Voor Nijmegen betekent dit dat er prioriteit mag worden gegeven aan bedrijventerrein de Grift en dat de nieuwe uitleglocatie in de A 73 zone “on hold” is gezet. Uit de voortgangsrapportage van het RPB van de stadsregio blijkt dat de uitgifte van bedrijventerreinen ver achter blijft bij de verwachte vraag. Oorzaak is de langer aanhoudende economische crisis. Dit leidt in het voorjaar 2013 tot een herijking van het RPB. Vooruitlopend hierop zien wij definitief af van de uitleglocatie in de A 73 zone (Bijsterhuizen Noord). Er is of komt voldoende bedrijventerrein op korte termijn beschikbaar (Bijsterhuizen, Mercuriuspark en Novio Tech Campus op Winkelsteeg) en er wordt prioriteit bij de ontwikkeling van bedrijventerrein de Grift in Nijmegen Noord gelegd. Dit betekent dat voor het gebied ten westen van de A73 in dit bestemmingsplan de agrarische bestemming gehandhaafd blijft.

Kantoren

Nijmegen kent relatief weinig problemen met leegstaande kantoren ten opzichte van de situatie elders in Nederland. De leegstand in Nijmegen bedraagt 7% tegen 14% landelijk. Deze gunstige cijfers willen we naar de toekomst toe handhaven. Daarom willen we ook bij kantoren voldoende aanbod hebben zonder overaanbod te creëren. Ook hier passen we de duurzaamheidsladder toe. We kijken eerst naar bestaande panden en locaties en zijn zeer terughoudend met nieuwe kantorenlocaties. We kiezen voor locaties die goed bereikbaar en ontsloten zijn en in de nabijheid van OV. Voor een nieuwe kantoorontwikkeling zien we twee geschikte locaties, omgeving Nijmegen CS en in Nijmegen Noord. Voor Kinderdorp betekent dit dat we geen mogelijkheden zien voor het toevoegen van (grootschalige) kantoren.

Met betrekking tot kleinschalige kantoren geldt het beleid zoals vastgesteld in 2001. In dat raadsbesluit is vastgelegd de vraag naar kleinschalige kantoren als volgt te accommoderen:

  • tot 1000 m² toestaan langs singels en hoofdradialen in Nijmegen;
  • tot 1500 m² kan in het kader van behoud van waardevolle panden een omzetting naar kantoorbestemming plaatsvinden;
  • tot 500 m² is een kantoorvestiging overal toegestaan.

Voor laatstgenoemde dient een afweging te worden gemaakt of de nieuwe kantoorfunctie bijdraagt aan een evenwichtige ontwikkeling van de wijk/omgeving gelet op verkeersdruk, parkeerdruk, milieuwetgeving, etc. Vertrekpunt is het beperkten van de overlast voor de buurt. Het is niet toegestaan om woningen volledig als kantoor te gebruiken, maar een kantoor aan huis is (onder bepaalde voorwaarden) wel mogelijk.

Bedrijventerreinen nabij plangebied

Kinderdorp Neerbosch grenst aan bedrijventerrein Westkanaaldijk. Dit bedrijventerrein kan worden gekarakteriseerd als een gemengd (handels-) terrein met ook verschillende vestigingen van zware industrie. Het overgrote deel van bedrijventerrein Westkanaaldijk heeft de bestemming B 1 tot en met 4 (conform Staat van bedrijfsactiviteiten model Nijmegen). De zone direct grenzend aan het Kinderdorp Neerbosch heeft een lichtere bestemmingscategorie qua milieuhinderlijkheid, categorie 1 tot en met 3. In deze zone is een aantal dealers (incl. showrooms) gevestigd. Naast de Mercedesgarage aan de Hogelandseweg ligt nog een bedrijfskavel braak. Op Westkanaaldijk zijn 205 bedrijven gevestigd waar 3.440 mensen werken (peildatum 2011).

De westzijde van de auotosnelweg A73 bestaat uit grotendeels agrarisch gebied. De gemeentegrens met de gemeente Beuningen bevindt zich op de Bijsterhuizenstraat. Waar de Bijsterhuizenstraat overgaat in de Palkerdijk begint het Nijmeegs deel van bedrijventerrein Bijsterhuizen. Het Nijmeegs deel van Bijsterhuizen is volledig uitgegeven aan m.n. bedrijven in de logistiek, lichte industriële bedrijven en (groot-)handelsbedrijven.