direct naar inhoud van 4.1 Wonen, zorg en maatschappelijke voorzieningen
Plan: Nijmegen Neerbosch West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP36000-VG02

4.1 Wonen, zorg en maatschappelijke voorzieningen

Beleid sociale en maatschappelijke voorzieningen

De gemeente Nijmegen zorgt voor sociale en maatschappelijke voorzieningen voor haar inwoners. Maatschappelijke voorzieningen, zoals sportvelden, zijn in principe voor iedereen. Voor bijzondere doelgroepen zoals gehandicapten en ouderen, maar ook voor de jeugd zijn er sociale voorzieningen die maatschappelijke participatie bevorderen. Soms is er ook maatwerk voor individuele inwoners, bijvoorbeeld ondersteuning bij de opvoeding. Het terrein sociale en maatschappelijke voorzieningen is breed en bestaat uit: sport-, recreatie, cultuur-, en welzijnsvoorzieningen; voorzieningen voor ouderen en gehandicapten; algemeen maatschappelijk werk; jeugd- en jongerenwerk; openbare gezondheidszorg; dierenwelzijn. Het werk op dit beleidsterrein wordt meestal uitgevoerd door zelfstandige instellingen die de gemeente financiert op basis van prestatieafspraken. Soms zijn dit vrijwilligersorganisaties, soms ook professionele (welzijns)stichtingen.

Beleid Zorg & Welzijn

Op het terrein van Zorg & Welzijn, Jeugd en Onderwijs speelt op dit moment een aantal grote ontwikkelingen. Zo wordt de gemeente vanaf 2015 inhoudelijk en financieel verantwoordelijk voor de gehele jeugdzorg (overgedragen door de provincie) en wordt de gemeente verantwoordelijk voor de begeleiding van mensen met een beperking. De raad heeft in november 2012 het WMO-beleidsplan 2012-2015 vastgesteld. Daarin staan twee zaken centraal:

  • hulp zo licht mogelijk en zo dichtbij mogelijk;
    wij willen voorkomen dat kinderen, die ondersteuning nodig hebben, voor hulpverlening uit hun woonomgeving worden gehaald. In elke situatie richten wij ons op het 'herstel van het gewone leven', bij voorkeur thuis, in het gezin.
  • zelfredzaamheid/zelfregie;
    wij bevorderen dat hulpverlening, die uitsluitend wordt verzorgd door professionals, meer gericht wordt ingezet, daar waar het echt nodig is en daar waar de vraag ook echt ligt. We doen een groter beroep op het eigen netwerk, thuis, in de wijk.

Wij zijn terughoudend met 'instituutszorg', ook wel residentiële zorg genoemd. Er zal echter altijd een groep zijn waarvoor deze intensieve zorg wel nodig is. Belangrijk is samenwerking met de lokaal werkende organisaties als de scholen, de sociale wijkteams, Tandem, NIM en de GGD. Versterking van de keten rondom jongeren met een beperking/zware psychiatrische problematiek is toe te juichen. Dat betekent bijvoorbeeld dat wij de bestaande samenwerking tussen de Kristallis-school en jeugdzorg-aanbieders op het terrein ondersteunen.

Beleid onderwijs

Het Rijksbeleid is er op gericht om jongeren zoveel mogelijk in het reguliere onderwijs te laten participeren en het terugdringen van het aandeel leerlingen in het speciaal onderwijs. Daarom voeren wij een terughoudend beleid ten aanzien van de uitbreiding huisvesting van het speciaal onderwijs.

Beleid wonen

Het gemeentelijk beleid op het gebied van wonen is vastgelegd in de Woonvisie 2009-2020, "Nijmegen leeft". In deze nota is het woonbeleid uiteengezet tot 2020. In de Woonvisie worden de volgende strategische keuzes gemaakt:

  • ongedeelde stad: voorkomen van een tweedeling tussen de bestaande stad en de Waalsprong en binnen de wijken en stadsdelen. Het doel is om woonmilieus te realiseren waarin mensen graag wonen met een positief gewaardeerd woonklimaat. Leefbaar, schoon, heel en veilig en met variatie in het aanbod, zodat mensen niet noodgedwongen hun wijk uit moeten als ze aan een nieuwe stap in hun wooncarrière toe zijn;
  • bewoners binden is het tweede centrale uitgangspunt. We willen zorgen dat mensen een positieve keuze kunnen maken. Dat kan alleen als we rekening houden met de individuele wensen en financiële mogelijkheden. Door een hoge kwaliteit van woningen en woonomgeving en de nodige keuzevrijheid binden we bewoners aan Nijmegen. Hierbij spelen ook voorzieningen, de economische structuur en het cultureel klimaat een rol.

Neerbosch West

De beleidsuitgangspunten van de gemeente Nijmegen op het terrein van Zorg&Welzijn zijn gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid, ondersteuning en zorg zo licht mogelijk en zo dichtbij mogelijk aanbieden, integraal werken via een wijkgerichte aanpak en preventie. Het ontwikkelen van een grootschalige zorglocatie met instellingen, die mensen uit hun eigen wijk halen en intramuraal zorg aanbieden, past niet binnen deze beleidslijnen. Aan de andere kant denken wij dat er altijd een groep mensen is, die intramuraal zorg moeten ontvangen en die niet meer thuis kunnen wonen. Extramuralisering en wonen in de wijk is voor een groep mensen met een functiebeperking prima, maar heeft zijn beperkingen. Een deel van de mensen met een functiebeperking voelt zich gelukkiger in een relatief beschermde omgeving. Denk aan uithuis geplaatste kinderen, zwerfjongeren of kinderen die zeer specialistische aandacht nodig hebben. Dit is altijd nodig, maar deze vormen van zorg zien wij zeker niet fors groeien de komende jaren.

Bij bovengenoemde jeugdzorg zou een eventuele aanvulling met wonen en zorg voor bijzondere doelgroepen kunnen passen, zoals beschermde woonvormen voor mensen met een functiebeperking of dementerenden. Ook combinaties van wonen en zorg zijn beperkte schaal mogelijk, bijvoorbeeld logeerhuizen en andere vormen van tijdelijk verblijf. Wij denken dan aan kleinschalige projecten. Al met al past een bescheiden uitbreiding van zorg op het Kinderdorp Neerbosch zoals wordt voorgesteld in dit bestemmingplan daarom wel in het beleid.

In het noorden van het Kinderdorp is een sporthal aanwezig die wordt gebruikt door de instellingen op het terrein. Deze is in slechte staat en er zijn plannen voor eventuele sloop/nieuwbouw of renovatie. De functie van sporthal is belangrijk voor het gebied. Daarom wordt dit in het bestemmingsplan ook weer mogelijk gemaakt op dezelfde plek als de huidige sporthal.

In het gebied Neerbosch West komt een beperkt aantal burgerwoningen en bedrijfswoningen voor, onder andere aan de Nederheidseweg en Scherpenkampweg. Voor dit gebied geldt geen specifiek woonbeleid. De bedrijfswoningen zijn in dit bestemmingsplan als woningen bestemd. Omzetten van de reeds bestaande (bedrijfs)woningen in een woonbestemming past in het beleid. Toevoeging van grootschalige woningbouw in dit gebied is niet gewenst, wel kunnen enkele woningen toegevoegd worden zoals wordt voorgesteld aan de Scherpenkampweg.