Plan: | Nijmegen Oud West - 11 (Voorzieningenhart Waterkwartier - De Biezen) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP3011-OH01 |
Voor de ruimtelijke aspecten heeft het Nationaal Waterplan de status van structuurvisie. Hierin zijn water en ruimtelijke ontwikkelingen geïntegreerd, conform de nieuwe Wet ruimtelijke ordening en de Waterwet.
Binnen de volgende documenten is de watertoets verankerd:
Het plangebied maat deel uit van de bestaande waterhuishoudkundige inrichting van het gebied De Biezen. Voor dit gebied zijn het Waterplan Nijmegen (2001) en het Gemeentelijk Rioleringsplan 2010 t/m 2016 relevant. Er vinden geen wijzingen plaats als gevolg van de voorgenomen bestemming.
Binnen het plangebied is geen oppervlaktewater aanwezig.
Het plangebied bevindt zich in niet een grondwaterwingebied of grondwaterbeschermingsgebied.
Het grondwater in het gebied fluctueert met de waterstanden in de rivier de Waal. Grondwatermetingen in de Biezendwarsstraat (november 2006 – heden) laten zien dat het grondwater fluctueert tussen 6 en 8,5 meter +NAP, dit is op het meetpunt 2 tot 4,5 meter minus maaiveld.
Uit uitgevoerd milieukundig en infiltratietechnisch onderzoek blijkt dat in het plangebied een deklaag aanwezig is van 1 tot soms 2 meter. Het bovenste deel van de deklaag bestaat voor het grootste deel uit puin van diverse herkomst. Over het algemeen vertoont de rest van de deklaag vaak een matig ziltige samenstelling en is waarschijnlijk beperkt doorlaatbaar. Onder de deklaag is overwegend matig fijn tot matig grof zand aanwezig met grind als bijmenging. De doorlatendheid hiervan is goed tot zeer goed.
Het plangebied tussen de Waterstraat en het huidige gemeenschapshuis is licht verontreinigd, maar heeft verder geen beperking voor infiltratie van hemelwater. Het plangebied tussen de Biezendwarsstraat en het gemeenschapshuis is in de deklaag met puin zwaarder verontreinigd met zware metalen. Voor infiltratie van regenwater zijn er geen beperkingen, de verontreinigingen worden niet gemobiliseerd. Het aanleggen van voorzieningen ten behoeve van infiltratie van hemelwater kunnen wel leiden tot sanering van de ondergrond.
Uitgangspunt bij nieuwe stedelijke in- en uitbreidingen is dat er grondwaterneutraal wordt gebouwd. Dat wil zeggen dat de oorspronkelijke grondwaterstanden en -stromen in de omgeving niet wijzigen. Dit kan bereikt worden door:
Om grondwateroverlast in bestaand stedelijk gebied te beperken zet het waterschap in eerste instantie in op bouwkundige maatregelen. Pas als dit onvoldoende soelaas biedt komen drainerende of onttrekkende oplossingen in beeld.
Dit sluit niet uit dat er niet ondergronds gebouwd mag worden, mits er voldoende technische maatregelen worden getroffen zodat de bouw waterdicht is.
De riooltechnische ontsluiting van het plangebied bevindt zich aan de Waterstraat en Biezendwarsstraat De riolering is uitgevoerd als gemengd stelsel. Afvalwater uit het plangebied kan op het gemengde stelsel worden aangesloten.
Binnen het plangebied is in 2007 het gemeenschapshuis door de gemeente afgekoppeld van de riolering.
In het kader van het bevorderen van het duurzaam omgaan met water geldt als gemeentelijk beleid, om schoon hemelwater af te koppelen van het gemengde rioolstelsel. Schoon hemelwater dient in de bodem te worden geïnfiltreerd. Bij infiltratie van hemelwater dient waar mogelijk conform convenant Duurzaam bouwen in het KAN 2000, gebruik te worden gemaakt van duurzame bouwmaterialen. Voor plannen waarbij geïnfiltreerd wordt en geen ontheffing wordt verleend, moet een waterhuishoudkundig plan bij de gemeente worden ingediend.