Plan: | Buitengebied Dorp Lent - 27 (Geluidsscherm spoorlijn) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP140W27-OH01 |
De Waalsprong wordt ontwikkeld als een nieuw stadsdeel met circa 12.000 woningen aan de noordzijde van de rivier de Waal. In het Ontwikkelingsbeeld 'Waalsprong, Nijmegen bouwt aan een nieuw stadsdeel', dat is vastgesteld op 29 mei 2007, is de stand van zaken met betrekking tot de ontwikkeling van de Waalsprong uiteengezet. Onderdeel van het Ontwikkelingsbeeld is een 'nieuwe kaart van de Waalsprong', waarin de ontwikkelingen op het gebied van wonen, winkelen, kantoren en bedrijvigheid, recreatie, voorzieningen, water en verkeer inzichtelijk zijn gemaakt. De kaart geeft een beeld van de Waalsprong, zoals het gebied er op basis van de huidige ontwikkelingen en inzichten in 2020 uit kan zien. Na vaststelling van het Ontwikkelingsbeeld zijn diverse aanvullende besluiten genomen, onder meer met betrekking tot de gewenste verkeersstructuur. De grote lijnen zoals opgenomen in het Ontwikkelingsbeeld zijn echter nog steeds richtinggevend voor de ontwikkelingen in het gebied.
In het Ontwikkelingsbeeld is de realisering van een aantal verschillende woongebieden ten westen en oosten van de Prins Mauritssingel en de spoorlijn voorzien. De spoorlijn en de Prins Mauritssingel vormen een centrale as, die in noord-zuidrichting door het gebied loopt en de Waalsprong verdeelt in een oostelijk en westelijk deel. In een richting 'haaks' op de spoorlijn en de Prins Mauritssingel wordt een brede landschappelijke zone gerealiseerd. Ten noordwesten van deze zone worden de woongebieden Woonpark Oosterhout (reeds gerealiseerd) en Groot Oosterhout (bestemmingsplan vastgesteld) gerealiseerd. Ten zuidwesten van de Landschapszone zijn het centrumgebied de Citadel (bestemmingsplan in voorbereiding) en het woongebied Woenderskamp/Broodkorf (in studie) voorzien. Oostelijk van de Prins Mauritssingel worden onder andere de woonbuurten Visveld (gerealiseerd), Laauwik (bestemmingsplan vastgesteld) en De Hoge Bongerd (in studie) gerealiseerd. Het bestaande dorp Lent wordt opgenomen in het nieuwe stadsdeel.
De woningen en overige geluidgevoelige functies die in de Waalsprong worden gerealiseerd, hebben te maken met een geluidbelasting vanwege wegverkeerslawaai en spoorweglawaai. Uit akoestische onderzoeken die zijn verricht in het kader van de bestemmingsplannen voor Groot Oosterhout, Laauwik en de Landschapszone, is gebleken dat de voorkeursgrenswaarde op een aantal woningen wordt overschreden, zowel vanwege wegverkeerslawaai als spoorweglawaai. Om de geluidhinder vanwege de spoorlijn te beperken, is het toepassen van geluidsschermen een effectieve methode. In de verschillende akoestische onderzoeken en bij het verlenen van hogere waarden voor geluidgevoelige objecten in de nieuwe woongebieden is daarom de realisering van geluidsschermen als uitgangspunt meegenomen. Voorliggend bestemmingsplan is opgesteld om de realisering van geluidsschermen aan weerszijden van de spoorlijn planologisch mogelijk te maken.
Het gebied rondom NS-station Nijmegen Lent zal in de komende jaren een ingrijpende verandering ondergaan. Ten behoeve van de herinrichting van dit gebied is het bestemmingsplan 'Dorp Lent - 11 (definitieve locatie station Nijmegen Lent e.o.)' in procedure gebracht. Het plangebied van voorliggend bestemmingsplan sluit naadloos aan op het plangebied van dat bestemmingsplan.
Het huidige (tijdelijke) station Nijmegen Lent wordt in zuidelijke richting verplaatst naar een definitieve locatie. Tegelijkertijd wordt een verkeerstechnische aansluiting van de Graaf Alardsingel op de Prins Mauritssingel gerealiseerd. Deze aansluiting (het Splitsingspunt) wordt gerealiseerd in de vorm van een T-aansluiting. Uitgangspunt is dat deze voorzieningen vóór het moment van opening van de Stadsbrug (november 2013) gereed zullen zijn. In de periode na 2013 wordt het gebied herontwikkeld, waarbij mogelijkheden kunnen worden gecreëerd voor de realisering van bijvoorbeeld woningen, kantoren of een hotel. Gezien de voorrang die wordt gegeven aan de realisering van de verkeerskundige maatregelen en de verplaatsing van station Nijmegen Lent, regelt het bestemmingsplan 'Dorp Lent - 11 (definitieve locatie station Nijmegen Lent e.o.)' uitsluitend de realisering van het station en de realisering van het Splitsingspunt met aansluitende wegen. Dit Splitsingspunt is geregeld in het bestemmingsplan Graaf Alardsingel. De overige ontwikkelingen (periode 2013 - 2020) zijn nog onvoldoende concreet en worden te zijner tijd door middel van een afzonderlijke planologische procedure geregeld.
Infrastructuur
De noordwestelijke tak van de Prins Mauritssingel richting Graaf Alardsingel doorkruist de spoordijk. De aanwezige onderdoorgang (Griftdijk Noord) wordt hiertoe in zuidelijke richting verbreed om ruimte te bieden voor het bredere profiel van de Graaf Alardsingel. Verder ten zuiden van deze spoorse doorsnijding ligt een tweede doorsnijding: de 'Passage'. De 'Passage' vormt de fysieke verbinding tussen Lent en het centrumgebied van de Waalsprong (de Citadel). Deze doorsnijding maakt onderdeel uit van het stationsplein en de openbare ruimte en is met name bestemd voor langzaamverkeer en faciliteiten ten behoeve van het station. Om ook een ruimtelijke verbinding tussen het gebied ten oosten en ten westen van het nieuwe station tot stand te kunnen brengen, is gekozen voor een forse maat van circa 30 meter. Door de Snelbinder in te korten en te verlagen, sluit deze op maaiveldniveau aan op het stationsplein.
NS-station
Het definitieve station bevindt zich bovenop de spoordijk en heeft een relatie met de eerder genoemde spoorse doorsnijdingen. Het perron loopt van de noordzijde van de spoorse doorsnijding Graaf Alardsingel tot aan de zuidkant van de 'Passage'. De hoofdentree bevindt zich ten noorden van de 'Passage', waar trappen en liften worden gesitueerd. Een tweede entree bevindt zich ten noorden van de spoorse doorsnijding Graaf Alardsingel.
Bij deze entree bevinden zich enkel trappen. De hoofdentree wordt geaccentueerd door een overkapping ter plaatse van de opgangen en door middel van verbijzondering van de liftschachten.
Stationsplein
Het stationsplein bevindt zich vooralsnog zowel aan de oost- als westzijde van de 'Passage'. De 'Passage' maakt onderdeel uit van het plein en omvat eveneens de hoofdentree van het station. Het oostelijk deel van het stationsplein wordt in de eerste fase zodanig ingericht dat het praktisch kan functioneren tot een volgende fase wordt gerealiseerd. In een later stadium zal ook het westelijk deel van het stationsplein worden gerealiseerd, als onderdeel van de plannen voor de Citadel. Op het oostelijk deel van het stationsplein wordt voorzien in een keerlus die ontsloten wordt op de Prins Mauritssingel. Aan deze keerlus zijn onder meer een bushalte, kiss & ridevoorzieningen, P&R en fietsenstallingen gekoppeld. Op het moment dat een volgende fase aan de orde is, zullen de P&R en de fietsenstalling hun definitieve locatie en vorm krijgen. Omdat de aansluiting met de Lentse Lus komt te vervallen, wordt de Lentse Lus verwijderd. Bovendien zijn op deze locatie de tijdelijke P+R voorzieningen en de fietsenstallingen voorzien.
Ten westen van de spoorlijn Arnhem-Nijmegen wordt de Westelijke Parallelroute gerealiseerd. Deze parallelroute verbindt het Keizer Augustusplein met de Graaf Alardsingel en vormt daarmee een alternatieve route voor de Prins Mauritssingel. De Westelijke Parallelroute wordt direct ten westen van het plangebied van voorliggend bestemmingsplan gerealiseerd. Voor het hele tracé van de parallelroute is gekozen voor een eenduidig profiel, waarvan op enkele plekken wordt afgeweken, bijvoorbeeld ter plaatse van rotondes of ten behoeve van verkeersremmende maatregelen.
Omdat de weg een stevige verkeersvoorziening is, die door verschillende woongebieden en de Landschapszone loopt, is het van belang dat het profiel beschikt over en goede basiskwaliteit. Deze wordt gezocht in een zo breed mogelijke groenzone met daarin een bomenrij die tussen de rijloper en het aangrenzende gebied ligt. Het profiel bestaat verder uit twee rijstroken, die aan weerszijden zijn voorzien van groenstroken. Aan de oostzijde van de rijstroken, tussen de Westelijke Parallelroute en de spoorlijn, bevindt zich een groenstrook met een zaksloot.
Aan de westzijde bevindt zich een bredere groenstrook, waarin een bomenrij is geprojecteerd. Ten westen van deze groenstrook wordt een vrijliggend fietspad met trottoir gerealiseerd.
Als onderdeel van de ontwikkeling van de Waalsprong zijn diverse (nieuwe) doorsnijdingen van het spoortalud voorzien. Daarnaast is een aanpassing van de bestaande onderdoorgang ter hoogte van de Griftdijk Noord beoogd (buiten het plangebied van dit bestemmingsplan). Voorliggend bestemmingsplan heeft tot doel om de realisering van geluidsschermen langs de spoorlijn mogelijk te maken. Aangezien het plangebied het grootste gedeelte van het spoorwegtraject binnen de Waalsprong omvat, komen echter verschillende doorsnijdingen/onderdoorgangen/ongelijkvloerse kruisingen voor. Het betreft zowel bestaande als nieuwe doorsnijdingen, enerzijds infrastructurele werken zoals (fiets)tunnels, anderzijds onderdoorgangen voor waterlopen (bruggen of duikers). Omdat nog niet exact duidelijk is waar alle doorsnijdingen worden gerealiseerd, zijn deze binnen het bestemmingsplan algemeen toegestaan. De doorsnijdingen/onderdoorgangen waarvan de locatie bekend is,zijn specifiek aangeduid op de verbeelding:
Doorsnijdingen waarvan de exacte locatie nog niet bekend is, zijn onder de meer de gewenste fietsverbinding ten noorden van de Landschapszone en de te herstellen historische verbinding (het zogenaamde Molenpad) ter hoogte van de parallelweg. Hoewel deze doorsnijdingen niet specifiek zijn aangeduid, kunnen ze op grond van de regels van dit bestemmingsplan wel worden gerealiseerd.