direct naar inhoud van 3.3 Beeldkwaliteit
Plan: Uitbreiding bedrijventerrein Horstbeek, Hoevelaken
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0267.BP0045-0002

3.3 Beeldkwaliteit

Deze beeldkwaliteitparagraaf heeft als doel om het plangebied tot onderdeel te maken van het bestaande bedrijventerrein Horstbeek. Gestreefd wordt naar een logische aansluiting op dit terrein; de nieuwe percelen moeten gezien kunnen worden als een vanzelfsprekende uitbreiding van dit gebied en sluiten aan op de oorspronkelijk uitgangspunten van het plan Horstbeek.

De beeldkwaliteitparagraaf geeft een richtlijn voor architecten en een basis voor de beoordeling door de Welstandscommissie. Ook de inrichting van de openbare ruimte en de percelen zullen op basis van deze beeldkwaliteitparagraaf worden beoordeeld. Afwijkingen zijn mogelijk, mits goed gemotiveerd en goedgekeurd door de voltallige Welstandscommissie.

Snelwegzijde

afbeelding "i_NL.IMRO.0267.BP0045-0002_0014.png"

Afbeelding: richtlijnen snelwegzijde

De zuidelijke snelwegzijde is een representatieve rand van Hoevelaken in het algemeen en van bedrijventerrein Horstbeek in het bijzonder. Dit betekent allereerst dat nieuwe invullingen aan moeten sluiten op de verzorgde en bescheiden uitstraling van het dorp Hoevelaken. Daarnaast moet er nadrukkelijk aansluiting worden gevonden op de kenmerken van het bestaande bedrijventerrein Horstbeek. Om dit te bewerkstellingen wordt de snelwegzijde aangeduid als de 'voorzijde' van het terrein. Daar zijn de volgende richtlijnen aan verbonden;

  • Op percelen aan de voorzijde dient het hoofdgebouw in de voorgevelrooilijn te worden geplaatst. Dit betekent dat minimaal 60% van de voorgevel op de aangegeven lijn moet staan;
  • De nieuwe bedrijfsbebouwing moet aansluiten op de maat en schaal van Horstbeek. Om deze reden geldt in de representatieve zone:
  • Een bouwhoogte van minimaal 6 en maximaal 9 meter (met een omgevingsvergunning is 12 meter mogelijk);
  • Een maximale aaneengesloten voorgevellengte van 50 meter. De voorgevelbreedte mag meer dan 50 meter bedragen indien er een minimale verspringing van 5 meter in de voorgevel wordt gerealiseerd.
  • Gevels in de zogenaamde 'representatieve zone' moeten een verzorgde en open uitstraling hebben. Dit betekent dat deze gevels zijn voorzien van voldoende gevelopeningen en geen bedrijfsmatige uitstraling hebben. Productiehallen en loodsen bevinden zich dus minstens 10 meter achter de representatieve voorgevel;
  • Ten aanzien van de materialisering en kleurstelling van nieuwe bedrijfspanden gelden geen richtlijnen. De huidige bedrijvenwand aan de snelweg is harmonieus door de gelijke positie en korrelgrootte van de bedrijfspanden. De panden zelf variëren sterk in hun kleurstellingen en materialisering. Er wordt gebruik gemaakt van zowel traditionele materialen en aardse/matte kleuren als modernere materialen en harde/koele kleuren.
  • Erfafscheidingen in de 'representatieve zone' zijn gebouwde of groene erfafscheidingen. Ze zijn maximaal 2,00 meter hoog of maken onderdeel uit van de vorm- en beeldtaal van het bedrijfspand. In het laatste geval zijn ze door een architect opgenomen in het ontwerp van de bebouwing;
  • Terreinen voor buitenopslag en parkeren mogen vanaf de snelweg niet in het open zicht liggen. Om deze reden dienen deze terreinen te worden afgeschermd door een gebouwde afscheiding en/of een opstaande groenvoorziening.

Binnenzijde

afbeelding "i_NL.IMRO.0267.BP0045-0002_0015.png"

Afbeelding: richtlijnen binnenzijde

Omdat de representatieve zijde van het terrein is gericht op de snelweg, mogen er aan de andere zijde meer vrijheden worden gegeven. Om deze reden zijn de voorschriften voor bebouwing en perceelsinrichting aan de zogenaamde binnenzijde van het plangebied beperkter. Omdat bedrijven hier wel hun gezicht tonen is zorg voor een goede architectuur wel belangrijk.

Om te sturen op een verzorgd straatbeeld aan deze binnenzijde is er extra aandacht uitgegaan naar de vormgeving van de ontsluitingsweg. Daarnaast zijn er regels gemaakt voor de overgangen van de percelen naar de openbare weg.

Van belang is dat er enerzijds een herkenbaar onderscheid wordt gemaakt tussen privé en openbaar gebied, maar dat er anderzijds ook een relatie tussen beide blijft bestaan. Erfafscheidingen zijn aan de binnenzijde dus wel gewenst, maar mogen de zichtrelatie tussen de ontsluitingsweg en de voorzijde van het perceel niet geheel wegnemen. Daarnaast wordt waarde gehecht aan een nette en groene uitstraling van deze zone. Om deze redenen gelden voor de binnenzijde de volgende richtlijnen;

  • Op de percelen wordt aan de openbare weg een 'open zone' gehanteerd. Deze zone is (minimaal) 5 meter diep en;
    • 1. dient vrij te blijven van bebouwing;
    • 2. dient vrij te blijven van hoge erfafscheidingen (tot 1,40m);
    • 3. dient voor minimaal 50% groen te worden ingericht;
    • 4. op de erfgrens aan de openbare weg dient een lage haag te worden geplaatst;
  • Er geldt een bouwhoogte maximaal 9 meter (met een omgevingsvergunning is 12 meter mogelijk);
  • Ten aanzien van de materialisering en kleurstelling van panden gelden geen richtlijnen.
  • Terreinen voor buitenopslag en parkeren mogen niet in het open zicht liggen. Deze terreinen moeten worden afgeschermd door een gebouwde afscheiding en/of een opstaande groenvoorziening.
  • Erfafscheidingen in de open zone zijn niet hoger dan 1,40. Buiten de open zone mogen afscheidingen maximaal 2,00 meter hoog zijn.

afbeelding "i_NL.IMRO.0267.BP0045-0002_0016.png"

Afbeelding: profiel voor een (eventuele) ontsluitingsweg aan de binnenzijde (profiel A-A' uit afbeelding hierboven)

Reclame

Voor reclame-uitingen gelden in hoofdzaak weer dezelfde uitgangspunten. De uitingen dienen recht te doen aan de verzorgde en bescheiden uitstraling van het dorp Hoevelaken en moeten aansluiten op het bestaande Horstbeek. Wederom wordt een onderscheid gehanteerd in de snelwegzijde en binnenzijde.

Snelwegzijde

In de representatieve zone aan de snelwegzijde zijn in principe alleen reclame-uitingen in het gevelvlak zijn toegestaan. Dit betekent dat;

  • Losstaande reclame uitingen in de representatieve zone niet zijn toegestaan;
  • Reclame- uitingen onder de gootlijn moeten blijven. Reclame-uitingen mogen niet op het dak staan of boven de dakrand uitsteken. Het realiseren van een verhoogde voorgevel behoort wel tot de mogelijkheden. Deze verhoogde voorgevel mag uiteraard niet hoger dan 9 (of 12 met een omgevingsvergunning) meter zijn;
  • Reclame-uitingen moeten op minimaal 0,5m afstand van de gevelranden worden geplaatst. Deze afstand moet zowel ten opzichte van de dakrand, een eventuele luifel en de zijgevels worden gerespecteerd;
  • Het totale oppervlakte aan reclame-uitingen op gevels aan in de representatieve zone mag niet meer dan 30% van het geveloppervlak beslaan.
  • De eventuele belichting van reclame dient bescheiden te blijven. Lichtbakken en grote LED-vlakken worden uitgesloten, maar het aanlichten van reclamevlakken is wel mogelijk.

Naast het bevestigen van reclame aan de gevel is het ook mogelijk om de reclame, en de eventuele belichting daarvan, te integreren met de vorm- en beeldtaal van het pand. Deze optie wordt geboden om zowel architecten als initiatiefnemers de kans te bieden om met fraaie, onconventionele oplossingen te komen. Diverse voorbeelden uit de praktijk laten zien dat er middels integratie van reclame met architectuur fraaie oplossingen te vinden zijn die niet passen binnen een vooraf geformuleerd beeldkwaliteitkader. Deze oplossingen worden pas bereikt als men bereid is verder te kijken dan naar de standaardreclame-vormen. Goede, unieke oplossingen dienen niet te worden geblokkeerd door de randvoorwaarden van een beeldkwaliteitplan, omdat ze wel degelijk kunnen bijdragen aan de beeldkwaliteit van een bedrijventerrein.

De uiteindelijke goedkeuring hiervan zal uiteraard moeten plaatsvinden door welstand. Architecten en/of exploitanten worden uitgedaagd om met een overtuigend voorstel te komen.

Binnenzijde

Aan de binnenzijde worden meer vrijheden ten aanzien van reclame geboden. De volgende richtlijnen worden gehanteerd;

  • Losstaande reclame uitingen zijn in de open zone toegestaan;
  • Reclame- uitingen mogen zowel tegen de gevel als op het vlak worden geplaatst;
  • De eventuele belichting van reclame dient bescheiden te blijven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0267.BP0045-0002_0017.jpg"

Afbeelding: voorbeelden van reclame-uitingen die zijn geïntegreerd met de vorm- en beeldtaal van het bedrijfspand