Plan: | Uitbreiding bedrijventerrein Horstbeek, Hoevelaken |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0267.BP0045-0002 |
In het kader van het Streekplan 2005 moet per regio worden uitgewerkt wat de behoefte aan bedrijventerrein is; waar de herstructureringsopgaven liggen en waar ook nieuwbouw/uitbreiding mag worden gerealiseerd. Voor de uitbreiding van Horstbeek in Hoevelaken is door de Regio FoodValley een brief opgesteld aan de Provincie Gelderland (23 maart 2012) over de behoefte om deze uitbreiding te kunnen en mogen realiseren. Hieronder worden de argumenten kort toegelicht.
Op 10 mei 2011 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nijkerk besloten mee te willen werken aan de uitbreiding van bedrijventerrein Horstbeek in oostelijke richting.
Op basis van de onderstaande argumenten is de Regio van mening dat de uitbreiding van bedrijventerrein Horstbeek een gewenste ruimtelijke en economische ontwikkeling is welke niet in strijd is met de regionale beleidsambities van de regio Foodvalley.
De behoefte aan uitbreiding van het Hoevelakense bedrijventerrein Horstbeek is aanwezig aangezien Horstbeek nagenoeg volledig is benut en er nog altijd vraag is naar extra ruimte voor bedrijven in Hoevelaken. Deze ruimte is echter beperkt. Een van de weinig plaatsen waar uitbreiding van een bedrijventerrein kan plaatsvinden, zonder dat het de omgeving aantast is op de percelen ten oosten van het huidige bedrijventerrein Horstbeek.
Op het huidige bedrijventerrein zijn moment geen braakliggende percelen en er is nagenoeg geen leegstand. Ruimte voor inbreiding of intensivering van het ruimtegebruik op bestaande percelen is niet op nauwelijks mogelijk
Dat er behoefte is aan uitbreiding van het terrein met nieuwe percelen blijkt uit het feit dat de initiatiefnemer, vooruitlopend op het planologisch mogelijk maken van de voorziene uitbreiding, reeds meerdere voorlopige contracten met partijen heeft gesloten.
In regionaal verband maken de diverse regio's in Gelderland afspraken over de ontwikkeling van bedrijventerrein in het Regionaal Programma Bedrijventerreinen (RPB). De regio stemt in met het voorliggende plan. Voorgesteld wordt om onderhavige uitbreiding van het Hoevelakense bedrijventerrein Horstbeek nu niet op te nemen in het (ontwerp) RPB. Belangrijkste redenen hiervoor zijn dat de uitbreiding qua oppervlakte zeer beperkt is en voorziet in een lokale behoefte. De feitelijke realisering wordt wel betrokken bij de monitoring van de ontwikkeling van behoefte en realisatie van bedrijventerreinen in de regio FoodValley.
De percelen die in het verzoek aan de orde zijn, zijn gesitueerd aansluitend aan het bestaande bedrijventerrein Horstbeek op een zichtlocatie aan de A1. Momenteel liggen deze percelen voor het grootste deel braak. Indien de percelen in de toekomst worden ingericht conform de inrichting van Horstbeek wordt het plangebied voorzien van een ruimtelijke en functionele impuls.
Dit dient onder andere te gebeuren door aan te sluiten bij de eisen aan beeldkwaliteitseisen zoals deze zijn gesteld in het beeldkwaliteitsplan Horstbeek. Verder dient de bebouwing aan de zijde van de A1 gericht te worden op de snelweg. De ontsluiting van de percelen zal moeten worden aangesloten op de bestaande infrastructuur van Horstbeek om de verkeersafwikkeling niet te laten plaatsvinden in het buitengebied van Hoevelaken.
Bij de mogelijke realisatie van het plan zal moeten worden voorzien in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. Hierbij zal de nota Parkeernormen van de gemeente Nijkerk als uitgangspunt dienen.
Onderhavige percelen zijn milieukundig beoordeeld op basis van een quickscan. Gezien de nabijheid van een bestaand bedrijventerrein en de A1, alsmede het Spoor Amersfoort-Apeldoorn zijn de percelen op basis van algemeen geldende normen (bijvoorbeeld luchtkwaliteit en externe veiligheid) niet geschikt voor woningbouw en/of milieugevoelige bestemmingen. Het uitbreiden van het bedrijventerrein Horstbeek levert echter op voorhand geen milieukundige bezwaren op.
In hoofdstuk 4 zal nader worden in gegaan op de (milieukundige) haalbaarheid van het plan.