Plan: | Uitbreiding bedrijventerrein Horstbeek, Hoevelaken |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0267.BP0045-0002 |
Wat betreft de ruimtelijke inrichting wordt onder andere aandacht besteed aan de bebouwingsstructuur, de wegenstructuur en de groenstructuur.
Verder komen de volgende elementen aan bod: verkeer, bedrijven en voorzieningen en overige kwantitatieve en kwalitatieve aspecten (evt. inclusief toelichtende kaarten)
Opzet van het nieuwe terrein
Het plangebied (14.500 m2 groot) wordt in hoofdzaak opgedeeld in drie delen met een eigen functie. Deze delen zijn uitgewerkt naar de onderstaande drie bestemmingen. Alleen binnen de bestemming Bedrijventerrein kunnen percelen worden uitgegeven en bestaan bouwmogelijkheden.
Bedrijventerrein
Binnen de bestemming Bedrijventerrein wordt het mogelijk om 1 tot 5 percelen met een bedrijfsfunctie te realiseren. Om nu en in de toekomst veel vrijheden te behouden ten aanzien van de verkaveling, de inrichting van de openbare ruimte, de verkeersstructuur en de plaatsing van gebouwen, is een ruim bouwvlak bepaald. Om te voorzien in een zorgvuldige aansluiting op de bebouwde omgeving is tussen het bouwvlak en de noordelijke en oostelijke bestemmingsgrens een afstand van 5 meter aangehouden. Aan de westzijde, tegen de groene noord-zuidverbinding, is gekozen voor een geringere afstand. Aan de zuidzijde is bewust geen afstand gehouden; de nieuwe bedrijfsgebouwen worden hier in lijn geplaatst met de bestaande gebouwen van Horstbeek. Wel wordt hier de groenstrook doorgetrokken langs de Rijksweg.
Het bebouwingspercentage op het bedrijventerrein ligt op 70%. De maximale bouwhoogte ligt op 9 meter. Langs de snelweg is een representatieve zone. Hier gelden specifieke regels met betrekking tot de ruimtelijke kwaliteit. Tevens geldt hier een minimale bouwhoogte van 6 meter. Over de hele bestemming 'Bedrijventerrein' ligt een 'Wro-zone ontheffingsgebied'. Hier kan middels een omgevingsvergunning worden afgeweken van de toegestane bouwhoogte tot maximaal 12 meter.
Verkeer
Het terrein wordt als een nieuw geheel aan de bestaande structuur gekoppeld. Deze aansluiting kan op eenvoudige wijze wordt uitgevoerd, maar moet ook herkenbaar zijn als entree van het nieuwe deel. Daarnaast moet het in de toekomst mogelijk blijven om het terrein (alsnog) op te delen in kleinere percelen. Het onbebouwd laten van de entree is hiervoor van belang. Om deze reden wordt de noordwest hoek van het terrein als verkeersruimte bestemd.
De ontsluiting van het terrein wordt niet nader bepaald in het bestemmingsplan. In paragraaf 3.3 wordt wel het profiel van een (eventuele) ontsluitingsweg bepaald.
Groen
Aan de snelweg wordt een groenzone gerealiseerd die aansluit op de zone van het bestaande bedrijventerrein Horstbeek. Dit zorgt voor een eenduidig beeld en geeft het nieuwe terrein een vriendelijk aangezicht.
Toegestane ontwikkelingen op het nieuwe terrein
Bedrijven
Het belangrijkste uitgangspunt is dat de bedrijventerreinen bedoeld zijn voor bedrijven. Aan de bedrijven wordt dan ook zo veel mogelijk ruimte geboden. Het bestemmingsplan dient een veelheid aan typen bedrijven toe te staan. Om hier toch sturing aan te geven is in de regels een lijst opgenomen waarin de toegestane bedrijven zijn weergegeven.
Milieucategorie
Op basis van onderzoek is gebleken welke milieucategorieen kunnen worden toegestaan op de uitbreiding van bedrijventerrein Horstbeek. Hierbij is uitgegaan van het uitgangspunt dat nabij gelegen woningen niet zijn gelegen in een rustige woonwijk maar in gemengd gebied. De gemeente wil in het plangebied bedrijven toestaan in de milieucategorie 1 tot en met 3.1. Alleen rondom de woning aan de Middelaarseweg 3 zijn bedrijven toegestaan tot maximale milieucategorie 2.
In paragraaf 4.1.1. wordt het onderzoek dat hieraan ten grondslag ligt nader besproken. Op de verbeelding bij dit bestemmingsplan en in de daarbijbehorende regels is aangegeven waar welke milieucategorie wordt toegestaan. Dit is middels een aanduiding op de verbeelding aangegeven.
Bedrijfswoningen
Bedrijfswoningen worden op dit deel van bedrijventerrein Horstbeek niet toegestaan.
Bevi-inrichtingen / grote lawaaimakers
Het bestemmingsplan staat geen inrichtingen toe die, gelet op externe veiligheid, een gevaar voor de omgeving kunnen zijn. Daarnaast is de vestiging van grote lawaaimakers binnen de bestemming "Bedrijventerrein" uitgesloten.
Kantoren
Op het reeds bestaande deel van bedrijventerreinen Horstbeek komen met name langs de Rijksweg A1 meerdere kantoorgebouwen voor. Dit bestemmingsplan heeft voor de mogelijke toekomstige ontwikkeling van kantoren de rechten uit de bestaande plannen/regelingen overgenomen. In hoofdzaak komt dit er op neer dat op de uitbreiding van bedrijventerrein Horstbeek alleen ondergeschikte kantoren bij industriƫle bedrijven zijn toegestaan.
Detailhandel
Binnen de bestemming "Bedrijventerrein" wordt detailhandel niet bij recht toegestaan. Wel is het mogelijk om middels een afwijkingsbevoegdheid bepaalde vormen van detailhandel op het bedrijventerrein toe te staan. Deze vormen van detailhandel betreffen detailhandel in volumineuze goederen, grootschalige detailhandel, internetdetailhandel en ondergeschikte detailhandel. De voorwaarden die verbonden zijn aan de afwijkingsbevoegdheid zijn gebaseerd op de uitgangspunten zoals opgenomen in de gemeentelijke "Beleidsregel detailhandel op bedrijventerreinen".
Overige functies
De overige voorzieningen die op bedrijventerreinen voorkomen, zoals maatschappelijke voorzieningen, sportvoorzieningen en woningen, worden binnen het plangebied niet direct toegestaan.