direct naar inhoud van 3.1 Plangebied en omgeving
Plan: Uitbreiding bedrijventerrein Horstbeek, Hoevelaken
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0267.BP0045-0002

3.1 Plangebied en omgeving

Het plangebied in de omgeving

Het plangebied wordt gevormd door drie delen van verschillende kadastrale percelen. Tezamen vormen ze een onduidelijk restgebied in de zuidoostelijke punt van het dorp. Het gebied heeft weinig relatie met de omgeving en maakt geen gebruik van de ligging aan de snelweg. De voorgestelde ontwikkeling biedt kansen om dit gebied te transformeren tot een volwaardig onderdeel van de zuidelijke rand van Hoevelaken. Deze rand bestaat hoofdzakelijk uit bedrijfsbebouwing en kan gezien worden als het gezicht van het dorp aan de snelweg. Ook het laatste stukje van deze rand zou representatief voor Hoevelaken moeten zijn.

Ruimtelijke hoofdstructuur Horstbeek

De ruimtelijke hoofdstructuur van het bestaande bedrijventerrein Horstbeek is opgebouwd aan de hand van 4 thema's; de laan, de beek, de vijver en de vensters (zie afbeelding hieronder). De opzet van dit nieuwe plangebied haakt aan op deze structuur, maar desondanks zijn niet alle thema's nog relevant. Hieronder gaan wij alleen in op de thematiek van de laan en de vensters.

afbeelding "i_NL.IMRO.0267.BP0045-0002_0010.png"

Afbeelding: de planonderdelen met het nieuwe deel aan de oostzijde

De Laan

In het beeldkwaliteitplan van het bestaande bedrijventerrein Horstbeek wordt de zone van de laan beschouwd als een groene verbindingslijn. Deze zone wordt gezien als een doorgaand element. Het beeld wordt op de eerste plaats bepaald door de consequente inrichting van de openbare ruimte. In het plan wordt de rijbaan steevast geflankeerd door groenstroken aan weerszijden. In deze groenstroken zou op regelmatige afstand laanbeplanting moeten staan. Op de tweede plaats wordt het beeld bepaald door de voorterreinen en de voorzijden van de bedrijfsbebouwing. De groenstrook moet het aangezicht van deze (verharde) voorterreinen verzachten en de architectuur van de gebouwen versterkt het lijnelement.

Gesteld kan worden dat de doelstellingen van deze zone in grote lijnen gerealiseerd zijn. Desondanks is ook waarneembaar dat er een aantal praktische aanpassingen is gedaan. Bij de uitvoering is de hoeveelheid laanbomen teruggebracht en op enkele stukken heeft de groenstrook aan één zijde van de weg moeten wijken voor langsparkeerstroken.

afbeelding "i_NL.IMRO.0267.BP0045-0002_0011.png"

Afbeelding: de verschillende straatbeelden van 'De Laan'

Ondanks deze aanpassingen oogt de zone in de huidige situatie verzorgd en is er sprake van een rustig en samenhangend straatbeeld. De ontbrekende laanbomen worden weliswaar gemist, maar doordat veel voorterreinen groen zijn ingericht of afgeschermd, wordt dit gemis enigszins gecompenseerd. Daarnaast is er sprake van een prettige samenhang tussen de verschillende bedrijfspanden. De panden staan in de rooilijn en hebben vergelijkbare bebouwingsmassa's en - hoogten. Daarnaast is er sprake van een zekere eenheid in materiaalgebruik en architectuur.

Het nieuwe deel wordt als een nieuw geheel beschouwd dat aan de bestaande structuur wordt gekoppeld. Het is niet de bedoeling dat het terrein op de lange termijn nog verder wordt uitgebreid naar het oosten; om deze reden hoeft de nieuwe ontsluiting ook niet te worden vormgegeven als een doorgaande lijn. Dat betekent dat de laan geen nieuwe aftakking krijgt met eenzelfde profiel, maar dat de nieuwe percelen zullen worden ontsloten door een eenvoudige straat. Ondanks de secundaire rol van deze straat, zal hij wel enige maat krijgen. Daarnaast zal er ruimte zijn voor groenstroken. Op deze manier krijgen de nieuwe bedrijven wel een herkenbaar adres met een verzorgde voorzijde.

De Vensters

Deze zone is gelegen aan de snelweg en maakt onderdeel uit van de totale zuidelijke rand van Hoevelaken. In de beeldkwaliteitparagraaf van Horstbeek is enerzijds rekening gehouden met de waarneembaarheid van de rand als één geheel, maar anderzijds is ook gezocht naar enige afwisseling. Gepoogd is een coulissenwerking te realiseren door, in de groenstrook tussen de bedrijven en de snelweg, stroken opgaande beplanting in de dwarsrichting te plaatsen.

Ook hier kunnen we zien dat er een aantal praktische aanpassingen is gedaan, maar ook hier is het totaalbeeld rustig en samenhangend. De opgaande beplanting is beperkt gehouden, maar de ruime groene strook zorgt voor een vriendelijk aangezicht van het bedrijventerrein. Verder is sprake van een prettige samenhang tussen de verschillende bedrijfspanden van de zuidrand. Over de gehele lengte van de rand zien we verschillen in de ritmiek en korrelgrootte van de verschillende bebouwingsgroepen, maar de panden staan grofweg in lijn met elkaar en hebben vergelijkbare bebouwingshoogten.

Het is van belang om de kenmerken die zorgen voor deze samenhang in het nieuwe deel terug te laten komen. Op deze manier zal het nieuwe deel vanaf de snelweg ervaren worden als een logische en harmonieuze uitbreiding.

afbeelding "i_NL.IMRO.0267.BP0045-0002_0012.jpg"

Afbeeldingen: verschillende beelden van 'De Vensters'

Groenstructuur

Het bestaande bedrijventerrein Horstbeek kent een heldere groenstructuur. Op de eerste plaats wordt deze structuur gemaakt door de groene omkadering; zowel aan de noord- als zuidzijde wordt het bedrijventerrein omkaderd met groen. Daarnaast zijn er twee dwarsverbanden in noord-zuidrichting. Het betreffen hier de ruime zone aan de vijver en de smallere verbinding aan de oostzijde. Als derde 'groene' element kan 'de laan' worden genoemd.

De uitbreiding van het bedrijventerrein komt tegen de oostelijke noord- zuidverbinding te liggen. Om het terrein toegankelijk te maken wordt de verbinding plaatselijk onderbroken. Deze aanpassing wordt bewust bescheiden vormgegeven. Op deze manier krijgt het nieuwe deel wel een duidelijke entree, maar wordt de waarde van de groenstrook zo min mogelijk aangetast.

Verder wordt de groenzone aan de snelweg doorgetrokken in het plangebied. Hiertoe wordt de bestaande geluidwal geslecht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0267.BP0045-0002_0013.png"

Afbeelding: de groenstructuur en het plangebied