direct naar inhoud van 5.2 Waterhuishouding
Plan: Binnenstad, Singel 24
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0267.BP0023-0005

5.2 Waterhuishouding

Algemeen beleidskader

Als onderdeel van het nieuwe waterbeleid is begin 2002 de Watertoets ingevoerd. Ruimtelijke plannen en besluiten kunnen leiden tot wateroverlast, een achteruitgaande waterkwaliteit, verdroging van natuurgebieden, enzovoort. De watertoets heeft als doel deze negatieve effecten te voorkomen en mogelijke kansen voor het watersysteem te benutten.

Het is een bestuurlijk instrument waarmee ruimtelijke plannen worden getoetst op de mate waarin ze rekening houden met het uitgangspunt dat water voldoende ruimte moet krijgen.

Daarmee is de watertoets de verbindende schakel tussen waterbeheer en ruimtelijke ordening. Op 1 juli 2008 is de huidige Wet Ruimtelijke Ordening (WRO) vervangen door een nieuwe Wro. De watertoets blijft onderdeel van de onderbouwing van een ruimtelijk plan of een vrijstelling.

Beleid Waterschap en gemeente

Het beleid van de gemeente Nijkerk ten aanzien van water is vastgelegd in het Waterplan 2007-2012. Dit plan is samen met de Waterschappen Vallei en Eem en Veluwe opgesteld. Belangrijkste uitgangspunt hierin is om water zo lang mogelijk vast te houden in de omgeving en regenwater zo min mogelijk via het riool af te voeren. Het schone regenwater kan ter plaatse in de bodem zakken (infiltratie) of wordt via speciale goten of buizen naar vijvers en singels afgevoerd.

Waterhuishoudkundige situatie

Met betrekking tot andere wateraspecten waarmee rekening gehouden dient te worden, zijn de Wateratlas van de provincie Gelderland en het Actueel Hoogtebestand Nederland geraadpleegd.

Hieruit blijkt dat de bouwlocatie op een hoogte van 1,5 - 2,5 m boven NAP ligt. Ten aanzien van de overige aspecten blijkt uit de wateratlas dat in de omgeving van het plangebied:

  • de gemiddelde hoogste grondwaterstand 25-80 cm onder maaiveld ligt;
  • de gemiddelde laagste grondwaterstand 80-200 cm onder maaiveld ligt.

In onderstaande tabel zijn de waterhuishoudkundige aspecten beoordeeld.

afbeelding "i_NL.IMRO.0267.BP0023-0005_0006.png"

Conclusie:

In het bouwplan blijft het bebouwd oppervlakte nagenoeg gelijk ten opzichte van de huidige situatie. Het overige deel van het perceel bestaat momenteel uit klinkerbestrating. Indien voor de parkeerplaatsen ook klinkerbestrating wordt gebruikt, heeft het bouwplan geen waterhuishoudkundige veranderingen tot gevolg.