direct naar inhoud van 4.4 Externe veiligheid
Plan: Hoevelaken Zuid, Meerveldlaan - Parklaan 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0267.BP0008-0003

4.4 Externe veiligheid

Op 28 oktober 2004 is het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen (Bevi) van kracht geworden. In het besluit zijn richtlijnen opgenomen voor het bouwen en handhaven van gevoelige bestemmingen zoals woningen in de buurt van inrichtingen waar gevaarlijke stoffen worden geproduceerd en/of opgeslagen.

In het kader van de externe veiligheid worden in hoofdzaak drie mogelijke risicobronnen onderscheiden:

  • Inrichtingen;
  • Transportroutes;
  • Buisleidingen.

Witteveen+Bos heeft onderzoek (onderzoek externe veiligheid, HVK9-1/eekc/022 , 9 januari 2009, zie bijlage 1) gedaan om inzichtelijk te maken of het aspect externe veiligheid een belemmering kan vormen voor het voorgenomen plan. Het onderzoek is gericht op zowel de Meerveld/Parklaan en de Wilhelminalaan. Uit het onderzoek blijkt dat de Meerveld/Parklaan en de Wilhelinalaan in de nabijheid liggen van de volgende risicobronnen:

  • vervoer van gevaarlijke stoffen over de snelweg A1;
  • LPG-tankstation Demarol Hoevelaken aan de Westerdorpstaat 52;
  • LPG-tankstation Shell Huyskens aan de Koninginneweg 7;
  • drie hogedruk aardgastransportleidingen.

Inrichtingen
Demarol Hoevelaken heeft een LPG-tankstation waarvan de vergunde jaaromzet van LPG maximaal 1.500 m3 bedraagt. Rond het vulpunt van deze LPG-installatie ligt hierdoor een PR 10-6 risicocontour van 45 meter. Het invloedsgebied voor de berekening van het groepsrisico heeft een straal van 150 meter. Het plangebied ligt niet binnen de 10-6 PR-contour en het invloedsgebied voor de berekening van het groepsrisico.

Shell Huyskens heeft een LPG-tankstation waarvan de vergunde jaaromzet van LPG maximaal 1.000 m3 bedraagt. Rond het vulpunt van deze LPG-tankstation ligt hierdoor een 10-6 PR-contour van 45 meter. Het invloedsgebied voor de berekening van het groepsrisico is 150 meter. Het plangebied ligt niet binnen deze zone.

Transportroutes
De dichtst bijgelegen weg waar vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt, is de snelweg A1. Deze ligt op meer dan 800 meter afstand van het plangebied. Het vervoer van gevaarlijke stoffen over de A1 vormt geen belemmering voor onderhavige planvorming. Er hoeven namelijk in beginsel geen beperkingen aan het ruimtegebruik te worden gesteld in het gebied dat op meer dan 200 meter van een route of tracé ligt. In dit geval is er geen aanleiding om van dit algemene uitgangspunt af te wijken.

Buisleidingen
In de omgeving van het gebied liggen drie hogedruk aardgastransportleidingen. Deze liggen op een te grote afstand voor een eventuele PR-contour. Het gaat hier namelijk om relatief kleine gasleidingen waarvoor waarschijnlijk geen PR-contour geldt, indien deze wel bestaat is deze hooguit enkele meters breed. Uit de onderstaande tabel blijkt dat beide planlocaties ook niet binnen de inventarisatie-afstand voor de groepsrisicoberekening liggen. De gasleidingen die in de tabel opgenomen zijn, zijn de dichtstbijzijnde gasleidingen die op de risicokaart provincie Gelderland weergegeven zijn. De diameter en druk van deze leidingen zijn opgevraagd bij de Gasunie. De inventarisatie-afstanden zijn de afstanden die weergegeven zijn in de brief ‘eisen omgevingsdata in het kader van groepsrisicoberekeningen bij ruimtelijke ontwikkeling, revisie 4’.

leidingnummer   diameter   druk   inventarisatie afstand   afstand dichtstbijzijnde planlocatie  
W520-01-KR-008   8 inch   40 bar   95 meter   700 meter  
W520-01-KR-006   8 inch   40 bar   95 meter   600 meter  
N571-82-KR-003   4 inch   40 bar   45 meter   380 meter  

Het aspect externe veiligheid vormt geen belemmering voor onderhavige planvorming.