Plan: | Herontwikkeling Schoollocatie Chopinstraat 3 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0265.Schoollocatie-VSG1 |
Onderhavig plangebied is gelegen ten zuidwesten van de Heerbaan. Veel van de historische opbouw van Millingen is dus direct merkbaar in het plangebied. Zicht op de kerk is hier het meest sprekende voorbeeld van. Naast deze historische kenmerken wordt het plangebied ook begrensd door een aantal historische lijnen. De huidige Chopinstraat ligt ter plaatse van een oud kerkepad. In de huidige situatie is deze rechtgetrokken in de planmatige bouwblokstructuur van deze naoorlogse uitbreiding. Het zicht op de kerk is behouden en zorgt voor een goede oriëntatie. Door het behoud van deze historische lijn is vanuit het plangebied een goede verbinding met het centrum en het buitengebied mogelijk.
Een tweede historische lijn is ‘t Gengske. Deze fungeerde van oudsher als achterstraat, en deze functie heeft het feitelijk nog steeds. Het zorgt, evenwijdig aan de Heerbaan, voor een goede doordringbaarheid van het gebied in oost-westrichting, haaks op de oude veedriften en het kerkepad. Beide routes zorgen voor goede verbindingen voor langzaam verkeer, los van de hoofdontsluitingsstructuur voor autoverkeer. Ook de aanwezigheid van de begraafplaats ten zuiden van het plangebied geeft aan op welke wijze de locatie is verbonden met de historische context van Millingen aan de Rijn.
De Heerbaan vormt een belangrijke structuur in de opbouw van de dorpskern. Dit wordt versterkt doordat het gebied ten zuiden van de Heerbaan zich duidelijk onderscheidt van het gebied ten noorden van de Heerbaan. Dit heeft te maken met de (landschappelijke) gerichtheid op de Rijndijk aan de noordzijde en het poldergebied aan de zuidzijde.
In beide gebieden is sprake van een bouwblokstructuur. Aan de zuidzijde is tussen de (historische) zone langs de Heerbaan en de naoorlogse uitbreiding een bijzonder gebied herkenbaar met een afwijkende structuur. Onderhavig plangebied is hier onderdeel van. Hier is sprake van een afwisselend beeld dat wordt bepaald door een losse bebouwingsstructuur op grote kavels, open ruimten en opgaande beplanting. Binnen de omgeving zijn verder veel oude elementen aanwezig, zoals een oude boerderij, pastoriewoning, begraafplaats met oude beplanting en restanten van de ommuring en boomgaard van de in het plangebied gelegen voormalige meisjesschool. Door de ligging en de specifieke functie fungeert de kerk als schakel tussen dit gebied en de historische structuur van de Heerbaan. Voorheen stond het gebied in directe relatie met het buitengebied. Echter, begin jaren '90 is seniorenbebouwing gerealiseerd aan de Brahmsstraat, waardoor het gebied een minder sterke relatie kreeg met het landschap. De situering en opzet maakt dat het gebied zich manifesteert als verschillende ''eilandjes'' tussen een historisch gegroeide structuur en een verder planmatig opgezet gebied.