Plan: | Structuurvisie Heumen 2025 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | gemeentelijke structuurvisie |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0252.SVHeumen2025-VA01 |
De samenleving is aan zet. Dat is het motto van de gemeente Heumen. Dat geldt ook voor deze voorliggende 'Structuurvisie Heumen 2025' waarin de visie op het ruimtelijk beleid tot 2025 is neergelegd. Het is een nieuwe structuurvisie die van toepassing is op het gehele grondgebied van de gemeente Heumen en die interactief, samen met de gemeenschap is opgesteld.
Daarmee is de 'Structuurvisie Heumen 2025' opgesteld in de geest van de 'Strategische visie gemeente Heumen 2020'. Dit komt tot uiting in een proces dat is gericht op participatie waarin bewust is gezocht naar de daadkracht, ideeën en visies binnen de gemeenschap.
Om de volgende redenen is besloten tot de opstelling van de 'Structuurvisie Heumen 2025':
De structuurvisie geeft een beeld hoe de gemeente zich in de toekomst (tot 2025), ruimtelijk denkt te ontwikkelen. Het geeft het kader aan waarbinnen deze ontwikkeling plaats dient te vinden. Een bestemmingsplan geeft gebruiks- en bouwregels aan die voor de burger direct bindend zijn. Bij het opstellen van nieuwe bestemmingsplannen vormt de structuurvisie een belangrijk kader.
Als de 'Structuurvisie Heumen 2025' uiteindelijk vastgesteld is, dan heeft dat de volgende consequenties:
Het hebben van een structuurvisie betekent overigens niet dat alles wat in de structuurvisie is opgenomen ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Het zijn gewenste toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen. Het betekent niet dat de gemeente (de overheid) al deze ontwikkelingen ook zelf gaat uitvoeren. Er wordt nadrukkelijk ruimte geboden aan de kracht en kennis die in de samenleving aanwezig is. De gemeente zal, binnen haar verantwoordelijkheden en mogelijkheden, zich meer richten op regie, partnerschap en samenwerking.
De 'Structuurvisie Heumen 2025' komt tot stand op basis van een interactief proces. Met name in de start van het proces is veel aandacht besteed aan het uit de gemeenschap halen van kennis en ideeën. Vervolgens zijn de verschillende genomen stappen en producten besproken met een panoramagroep waarin de deelnemers een doorsnede vormen uit de samenleving. Ter verificatie wordt de structuurvisie op gezette momenten ook besproken met de gehele bevolking om vervolgens te worden vastgesteld door de gemeenteraad.
Samengevat maken de volgende bijeenkomsten deel uit van het proces van de structuurvisie:
Datum | Activiteit |
maart 2012 | Startbijeenkomst gemeenteraad en panoramagroep. |
maart en april 2012 | Dorpsschouwen waarin elke kern is bezocht. De bewoners toonden de kwaliteiten en zorgen in hun dorp. Voor ondernemers en het buitengebied is ook een soortgelijke bijeenkomst gehouden. |
april 2012 | Arenadebat panoramagroep. Middels stellingen is gezocht naar de ontwikkelingsruimte die men wenselijk geacht in relatie tot verschillende ruimtelijke thema's. |
juni 2012 | Nota van Uitgangspunten besproken met de Panoramagroep. Deze nota vormt het kader waarbinnen de Structuurvisie Heumen 2025 wordt uitgewerkt. |
september 2012 | Vaststelling Nota van Uitgangspunten door gemeenteraad met amendement duurzaamheid. |
januari 2013 | Consultatieronden Panoramagroep/gemeenteraad en gemeenschap. In deze ronden wordt de concept Structuurvisie gepresenteerd en besproken. In werkgroepverband worden de verschillende thema's nader uitgewerkt. |
maart 2013 | Bespreken concept 'Structuurvisie Heumen 2025' met projectgroep en stuurgroep. |
augustus/september 2013 | Inspraakavond 'Structuurvisie Heumen 2025' en start inspraak. |
januari 2014 | Vaststelling 'Structuurvisie Heumen 2025' door de gemeenteraad. |
Het ontwerp van de structuurvisie heeft vanaf 22 augustus tot en met 2 oktober voor een ieder ter inzage gelegen. Tijdens deze termijn konden mondeling en schriftelijk zienswijzen worden ingediend. Het verslag van deze zienswijzen is opgenomen in Bijlage 1.
De gemeente Heumen biedt letterlijk en figuurlijk ruimte aan haar bewoners en ondernemers om samen vorm te geven aan de toekomst. Dat betekent dat juist bij de opstelling van een ruimtelijke structuurvisie het betrekken van deze bewoners en ondernemers van groot belang is. Voor dat doel is een interactief proces doorlopen waarbinnen de bevolking en de gemeente Heumen gezamenlijk vorm hebben gegeven aan de structuurvisie. Belangrijk onderdeel daarvan is de opstelling van een klankbordgroep met daarin een afvaardiging vanuit de gemeenschap. Het interactieve proces is opgebouwd uit een aantal stappen:
De Startbijeenkomst
Op 6 maart 2012 is een startbijeenkomst gehouden met de gemeenteraad en de deelnemers uit de klankbordgroep. Hierin is aangegeven welk proces wordt voorgestaan en op welke wijze de aanwezigen daarin een bijdrage kunnen en willen leveren.
De Dorpsschouwen
Het proces van de structuurvisie start met het verzamelen en leren kennen van ruimtelijke mogelijkheden en beperkingen binnen de gemeente. Hier heeft de gemeenschap een belangrijke bijdrage aan geleverd tijdens de gehouden dorpsschouwen in elk van de kernen. Daarnaast waren er nog speciale schouwavonden met de ondernemers uit de kernen en met de ondernemers en bewoners van het buitengebied.
In maart 2012 stonden de dorpsschouwen in Heumen, Overasselt en Nederasselt op het programma. in deze drie kleine kernen zijn op twee zaterdagen gemeente, bewoners en het stedenbouwkundig bureau op pad geweest. De bewoners hebben enthousiast verteld over hun dorpen, wat er mooi aan is, wat er beter kan. Ruimtelijke kwaliteit was een belangrijk onderwerp, evenals de leefbaarheid. Deze onderwerpen hebben een belangrijke plek gekregen in de Structuurvisie Heumen.
De dorpsschouw in Nederasselt.
In april 2012 heeft een avondschouw plaatsgevonden in Malden. In Malden wil men vooral niet verder verdichten. Daarnaast werd aangegeven dat de bestaande Structuurvisie Malden nog zeer actueel is en dat niet ineens een ander beleid moet worden ingezet. In de Structuurvisie Heumen zijn dan ook de hoofdlijnen uit de Structuurvisie Malden overgenomen. Daarnaast is er, conform de wens van de bewoners, aandacht voor meer recreatie langs de Kanaalzone en is er een zelfstandig traject ingezet ten aanzien van het centrumgebied.
In april 2012 zijn er ook avondschouwen geweest met ondernemers en mensen uit het buitengebied. Bij de ondernemers ging het vooral om het functioneren van het (winkel)centrum en om het beschikbaar houden van de bedrijventerreinen voor bedrijvigheid. In het buitengebied waren voor- en tegenstanders voor ruimtelijke zonering; het scheiden van functies. Algemeen beeld dat er ruimte moet zijn om agrarische ontwikkelingen te ontplooien en om meer samenhang tussen natuurbeheer en agrarische activiteiten aan te brengen. Ook wil men niet meer burgerwoningen toestaan in het buitengebied. In de Structuurvisie zijn deze onderwerpen opgepakt. Voor het centrum van Malden is een apart interactief traject gestart 'de houtskoolschets Hart voor Malden'.
Het Arenadebat
Op 24 april 2012 heeft het Arenadebat plaatsgevonden met de klankbordgroep. In dit debat zijn eerst de resultaten gepresenteerd ten aanzien van de informatieverzameling, waaronder de dorpsschouwen. Vervolgens zijn hieruit een aantal belangrijke thema's naar boven gehaald. Voor elk van deze thema's, waaronder wonen, zorg, landschap, werken en recreatie, zijn stellingen neergelegd. Hier kon men voor of tegen zijn. Ook was een soort van genuanceerde middenweg mogelijk. Uit het debat volgt uiteindelijk een zekere gedragen koers ten aanzien van de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente. Belangrijke elementen uit het debat die terecht zijn gekomen in de Structuurvisie Heumen zijn: de tweedeling in karakter tussen de gebieden ten oosten en westen van het kanaal, het niet meer bouwen voor groei, maar voor leefbaarheid, het concentreren van voorzieningen in Malden en op kleine schaal in Overasselt, de focus op lichte bedrijvigheid en dienstverlening en het ruimte bieden aan de verbreding van de landbouw.
De gemaakte keuzen in het Arenadebat en de verzamelde informatie zijn verder uitgewerkt in een Nota van Uitgangspunten. Deze nota geeft het kader weer waarbinnen de Structuurvisie Heumen moest worden opgesteld. De Nota van Uitgangspunten is in juni 2012 zowel besproken met de klankbordgroep als met de gemeenteraad en als zodanig in september 2012 ook door de gemeenteraad vastgesteld.
De Consultatieronden
Op basis van de vastgestelde Nota van Uitgangspunten is vervolgens gewerkt aan het concept van de Structuurvisie Heumen. Dit concept is na ambtelijke toetsing vervolgens ter discussie gesteld in een tweetal consultatieronden met gemeenteraad, klankbordgroep en alle bewoners en ondernemers. Deze vonden plaats op 7 en 14 januari 2013.
Op deze bijeenkomsten werd aangegeven welke ambities en ruimtelijke uitwerkingen zijn opgenomen in de Structuurvisie Heumen. Voor elk van de thema's zijn de belangrijkste uitspraken op grote sheets weergegeven. Hierachter kon iedereen weergeven of men het hier mee eens of oneens was. Ook kon men amenderen om iets toe te voegen of te wijzigen aan de uitspraak. In deelgroepen werd hierover gesproken, waarna vervolgens plenair ingegaan werd op de punten waar men het oneens was of een amendement wilde indienen. Hiermee werd duidelijk op welke punten de concept Structuurvisie Heumen nog moest worden aangepast of worden aangevuld.
De inspraak
Aan de hand van de consultatieronden is de Structuurvisie Heumen aangepast en gereed gemaakt voor inspraak. Van 22 augustus tot 2 oktober 2013 heeft de structuurvisie ter inzage gelegen. Tijdens deze periode is ook een inspraakavond gehouden waarop de inhoud van de visie uiteen werd gezet en vragen konden worden gesteld. Uiteindelijk hebben 17 personen of organisaties gereageerd. Dit heeft geleid tot enkele tekstuele aanpassingen en verduidelijkingen, waaronder een tekst over de Ladder van duurzame verstedelijking.
Na deze inspraakperiode hebben enkele actuele ontwikkelingen voor aanpassingen in de Structuurvisie Heumen gezorgd. De belangrijkste hiervan zijn:
De 'Structuurvisie Heumen 2025' zal, net als de gemeentelijke bestemmingsplannen, digitaal raadpleegbaar zijn. Dit betekent dat de structuur en de opzet van deze structuurvisie gericht is op een optimale digitale leesbaarheid.
Centraal in de digitale raadpleegbaarheid staat de structuurvisiekaart. Door een klik op de een locatie binnen de gemeente wordt het ruimtelijke beleid ter plekke in beeld gebracht. Dit betekent dat de ruimtelijke structuurvisie voornamelijk gebiedsgericht wordt opgesteld. Voor elk van deze gebieden wordt de ruimtelijke positie geschetst binnen de gemeente en de omgeving en vervolgens wordt in de ruimtelijke visie concreet aangegeven welke ruimtelijke ontwikkelingen, onder welke voorwaarden, mogelijk worden gemaakt. Voor ontwikkelingen die op meerdere locaties kunnen plaatsvinden worden specifieke aanduidingen op de kaart gebruikt waaraan eveneens een ruimtelijke beschrijving en visie worden gekoppeld.
Concreet betekent dit dat in hoofdstuk twee op hoofdlijnen de ruimtelijke ambities van de gemeente worden beschreven in relatie tot de verschillende beleidsthema's. In hoofdstuk drie volgen de gebiedsgerichte beschrijvingen van de in het ruimtelijk beleid onderscheiden gebieden en thematische ontwikkelingen. Tenslotte worden in hoofdstuk vier de aanduidingen beschreven die op de Structuurvisiekaart staan aangegeven.
Het beleid dat mede ten grondslag ligt aan deze visie is opgenomen in Bijlage 2.
Bestaande structuurvisies
De bestaande ruimtelijke structuurvisies voor het Lierdal, Malden en Sluispoort worden integraal meegenomen in deze Structuurvisie Heumen. In de Structuurvisie Heumen zal expliciet worden aangegeven waar wordt afgeweken van deze bestaande structuurvisies. In ieder geval wordt de planhorizon van deze bestaande structuurvisies middels de Structuurvisie Heumen verlengd tot 2025.
De toekomst is onzeker en vaag. In de Structuurvisie Heumen wordt een zo breed mogelijk ruimtelijk kader geschetst waarbinnen de samenleving zich kan ontwikkelen.
De gemeente kiest voor een meer terughoudende rol waarin zij minder taken zelf gaat doen en meer een regierol op zich zal nemen. Dit mede door de gewijzigde financiële omstandigheden met als gevolg een afnemende speelruimte van de gemeente. Het sluit echter ook aan bij de ontwikkeling in de samenleving waarbij de gemeenschap meer het heft in handen neemt, zelf keuzen maakt en zelf verantwoordelijkheid draagt. De gemeente treedt daarbij terug om zo meer ruimte te bieden aan deze daadkracht. Hierbij hoort vertrouwen hebben in elkaar.
Met deze structuurvisie legt de gemeente Heumen het ruimtelijke speelveld neer op basis waarvan zij samen met de gemeenschap en andere partijen een invulling wil geven aan de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente. Dat start met ambitie. Voor de belangrijkste thema's wordt deze ambitie in de volgende paragrafen weergegeven. Het is de ambitie van de gemeente voor het te voeren ruimtelijk beleid, die in samenspraak met de gemeenschap is geformuleerd.
De gemeente Heumen is een gemeente met primair een landelijke en groene uitstraling. Daarbinnen is ruimte voor karakterverschillen tussen het grondgebied ten oosten en het grondgebied ten westen van het Maas-Waalkanaal.
De gemeente Heumen ligt nabij Nijmegen en vormt een herkenbaar contrast ten opzichte van deze stedelijke gemeente. Het landelijke karakter van de gemeente, gekenmerkt door hechte dorpsgemeenschappen in de kleine kernen, het gevoel van ruimte en de groene uitstraling van het landschap, is een onderscheidende kwaliteit waaraan de gemeente haar identiteit ontleent. Daarbij is ook aandacht voor de nuances binnen het landelijke karakter en de verschillen in ontwikkeling die dit met zich mee kan brengen.
Zo heeft het gebied ten westen van het Maas-Waalkanaal een meer agrarisch karakter. Dit uit zich in een relatief sterke vertegenwoordiging van het boerenbedrijf en een drietal kleine kernen die nog een sterke band met het buitengebied hebben. Ook is hier de recreatie sterk vertegenwoordigd in de Overasseltse Vennen en langs en op de Maas. Het gebied ten oosten van het Maas-Waalkanaal staat meer onder de invloed van het stedelijke gebied van Nijmegen. Dit uit zich in het forensendorp Malden en haar voorzieningenniveau en het grotere ruimtebeslag van economische en recreatieve functies. In beide gebieden zijn omvangrijke en belangwekkende natuurgebieden gelegen.
Deze tweedeling wordt gezien als een kwaliteit. Het levert variëteit en contrast op, biedt keuzemogelijkheden en maakt het mogelijk om tot een veelzijdige ontwikkeling van de gemeente te komen. Aanvullende kwaliteiten zijn de landschappelijke variatie en de cultuurhistorie. Tezamen geven deze kwaliteiten vorm en inhoud aan de identiteit van de gemeente Heumen.
Ruimtelijk sfeerbeeld van de gemeente Heumen.
In de gemeente Heumen kun je wonen voor je leven. Op gemeenteniveau is sprake van een evenwichtige bevolkingsopbouw, waar mogelijk ook per kern. Starters, ouderen en jongeren krijgen extra aandacht om hun positie op de woningmarkt te versterken.
Het streven van de gemeente is erop gericht om het inwonertal constant te houden ten opzichte van het inwonertal op 1 januari 2010. Daarbij geldt dat dit voor de drie kleine kernen als doelstelling wordt gehanteerd in relatie tot het behouden van de leefbaarheid. Voor Malden is het een streven in relatie tot de beschikbare locaties en het behoud van de kwaliteit als groen dorp.
In kwalitatieve zin kent de gemeente Heumen een relatief eenzijdig opgebouwde woningvoorraad, bestaande uit met name grote eengezinswoningen (twee-onder-een-kap en vrijstaand). De huursector is er ten opzichte van omliggende gemeenten relatief klein (1.895 op een totaal van 6.759 woningen (2010)). In de drie kleinere kernen blijft, in relatie tot de leefbaarheid, ingezet worden op de bouw van woningen met gepaste aandacht voor starters, ouderen en jongeren in de verschillende prijscategorieën en waar nodig en mogelijk door aanpassingen aan de bestaande woningvoorraad. Bij voldoende vraag wordt incidenteel gebouwd voor (jonge) starters en ouderen. In Malden zijn veel voorzieningen aanwezig. Daarom zal in het woningbouwprogramma extra aandacht zijn voor de bouw van levensloopbestendige woningen en voor woningen voor (jonge) starters. Daarnaast zal vooral ook in de bestaande woningvoorraad ingezet worden op aanpassingen die woningen breder inzetbaar maken en ouderen de mogelijkheid bieden langer zelfstandig te blijven wonen.
Er wordt gebouwd ten behoeve van de leefbaarheid. Mede daarom wordt de woningbouwopgave verdeeld over alle kernen. In Malden gaat het om inbreiding. In de drie kleine kernen ligt de nadruk meer op gefaseerde en kleinschalige uitbreidingen.
Het woningbouwprogramma wordt gestuurd op basis van de kwaliteiten van een locatie en de lokale behoefte. Voor Malden geldt dat geen uitbreiding meer aan de orde is, maar alleen inbreiding. Deze inbreiding vindt plaats op percelen waar bebouwing al aanwezig is en waar mogelijkheden ontstaan voor functiewijzigingen. Groengebieden worden niet ingezet voor inbreiding, met uitzondering van de onbebouwde terreinen ten westen van de Rijksweg in het zuiden van Malden. De Kanaalzone wordt gezien als transformatiegebied binnen de bebouwde kom van Malden en is in die zin een inbreidingslocatie.
In de drie overige kernen wordt met name ingezet op uitbreiding. Deze uitbreidingen vinden gefaseerd plaats in relatie tot de behoefte in het dorp op locaties aan de randen van het dorp. Bij de uitbreiding is aandacht voor de verweving van de kwaliteiten van landschap en dorp met als doel het landschap/ het buitengebied ook tot bij het bestaande dorp te brengen. Inbreiding is mogelijk op bebouwde percelen waar functiewijzigingen plaatsvinden en niet mogelijk op bestaande open ruimten, tenzij er hierdoor een stedenbouwkundige versterking van een dorpslint plaatsvindt.
In de gemeente Heumen is ruimte voor agrarische activiteiten, bedrijvigheid en dienstverlening. Naast de bedrijventerreinen wordt ruimte aan bedrijvigheid gegeven binnen de wijken en het centrum, mits deze zich verhoudt tot de aanwezige omliggende functies. Het winkelcentrum van Malden wordt als belangrijke (werkgelegenheids-)voorziening voor het dorp ondersteund.
De agrarische sector bepaalt voor het grootste deel het beeld van de gemeente Heumen. Deze bedrijfstak kan zich ook de de toekomst blijven ontwikkelen binnen de gemeente Heumen. Wel zijn hiervoor meer mogelijkheden in het ene gebied, dan in het andere gebied. Met name de Teerse Sluispolder en het Neder- en Overasseltse Broek zijn de gebieden waarin ruimte wordt geboden aan de agrarische sector.
Nu het Werklandschap als bedrijventerrein planologisch is vastgelegd, vindt binnen de gemeente Heumen geen uitbreiding meer plaats van bedrijventerrein, met uitzondering van Sluispoort. De bedrijventerreinen zijn expliciet bedoeld voor bedrijvigheid, met name middelzware en lichte bedrijvigheid. Voor nieuwe zware industrie is geen ruimte. Hiervoor zijn andere locaties binnen de regio beschikbaar. Voor detailhandel en voor niet aan bedrijvigheid verbonden kantoren is geen ruimte op de bedrijventerreinen, met uitzondering van grootschalige detailhandel.
Ten behoeve van kantoren en lichte bedrijvigheid, wordt vooral ingezet op (her)gebruik van de bestaande gebouwen in de kernen. Het beroep en bedrijf aan huis, wordt onder voorwaarden in relatie tot een leefbare woonomgeving, gestimuleerd.
Met het Winkelcentrum Malden heeft het dorp Malden een belangrijke voorziening, publiekstrekker en werkgever. Het functioneren van dit winkelcentrum wordt ondersteund door te zorgen voor een goede herkenbaarheid, bereikbaarheid en toegankelijkheid. Hiervoor is een apart traject 'Het Hart voor Malden' ingezet. In relatie tot de stijgende populariteit van internetkopen en de schaalvergroting in de detailhandel is het in de toekomst denkbaar dat het winkelcentrum naast detailhandel ook andere publieksgerichte activiteiten (op bijvoorbeeld cultureel of maatschappelijk of retail) huisvest. Hiermee wordt leegstand voorkomen en is de goede bereikbaarheid en toegankelijkheid van druk bezochte activiteiten, niet zijnde evenementen, gewaarborgd. Overigens dient leegstand van dit winkelcentrum in de eerste plaats voorkomen te worden door het niet toestaan van detailhandel buiten het Winkelcentrum Malden, tenzij de schaal of aard van de detailhandel dit niet mogelijk maakt.
Ruimtelijke hoofdverbindingen binnen de gemeente Heumen.
In de gemeente Heumen kunnen recreatie en toerisme zich verder ontwikkelen, zowel wat betreft verblijfs- als dagrecreatie. In het algemeen past daarbij een kleinschalig en landelijk karakter. Incidenteel zijn meer grootschalige voorzieningen of activiteiten denkbaar, mits er sprake is van een meerwaarde voor landschap en gemeenschap.
De gemeente Heumen is een gemeente met een grote landschappelijke variatie en een rijke cultuurhistorie. Niet alleen maakt dit het wonen en leven in de gemeente Heumen aantrekkelijk, het trekt ook mensen van buiten. Het aantrekken van toeristen heeft een positief effect op de economie en op de leefbaarheid. De gemeente is aantrekkelijk om te wandelen en fietsen in combinatie met een bezoek aan plaatselijke horeca en musea.
Het starten van kleinschalige verblijfsrecreatieve mogelijkheden is mogelijk in de kernen en het buitengebied. Daarbij kan worden gedacht aan bed and breakfast en kamperen bij de boer. Voor meer grootschalige vormen is maatwerk noodzakelijk. Daarbij wordt vooral gekeken naar de relatie met de kernen en de ontsluiting.
Dagrecreatieve activiteiten zijn mogelijk in relatie tot kansen die natuur, landschap of agrarische activiteiten bieden. Daarbij is een goede ontsluiting van belang. Speciale aandacht heeft de Maas als te stimuleren geleider van recreatieve ontwikkelingen in relatie met de aanwezige natuur-, landschaps- en waterhuishoudkundige waarden. Waar mogelijk kunnen ook de recreatieve potenties van het Maas-Waalkanaal worden benut. Deze zijn vooral gelegen langs het kanaal en niet op dit drukke scheepvaartkanaal.
Ten behoeve van het verbeteren van de toeristische en recreatieve structuur wordt het vervolmaken van een padennetwerk (wandelen en fietsen) rondom de kernen en tussen de kernen en voorkomende landschapstypen gestimuleerd. Waar mogelijk en noodzakelijk heeft daarbij het passeren van grote ruimtelijke barrières als de A73 en het Maas-Waalkanaal de aandacht.
De bestaande wegenstructuur is leidend voor de afwikkeling van het toekomstige verkeer. In het geval er sprake is van knelpunten als gevolg van (boven)regionaal doorgaand verkeer, worden oplossingen gezocht in regionaal verband. De bereikbaarheid en veiligheid van langzaam verkeer staat voorop in het geval van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.
Voor regionale problemen dienen ook regionale oplossingen te komen. In met name Malden doen zich knelpunten voor ten aanzien van de verkeersintensiteit op de Rijksweg en afgeleide wegen als gevolg van doorgaand verkeer tussen Nijmegen en de A73. Oplossingen hiervoor worden in de bestaande infrastructuur gezocht en in de mogelijke aanpassing hiervan. Mocht dit niet mogelijk zijn dan zal in regionaal verband naar 'buiten stedelijke' oplossingen moeten worden gezocht. Dergelijke oplossingen komen pas op de lange termijn in beeld.
In de overige kleine kernen is ook sprake van druk doorgaand zwaar verkeer en/of sluipverkeer. Hier worden de oplossingen specifiek gezien binnen de bestaande wegenstructuur.
Het langzaam verkeer moet zich veilig en gemakkelijk kunnen bewegen binnen en tussen de kernen. Waarnodig wordt hiervoor ingezet op het verbeteren van de langzaam verkeersverbindingen.
Hoofdverbindingen spoor- en wegennet met de directe omgeving.
Natuur is een belangrijk onderdeel van het karakter van de gemeente Heumen nu en in de toekomst. De natuur is van waarde en wordt in haar waarde gehouden. Om ook in de toekomst economische dragers te vinden voor de natuur is verweving met andere functies mogelijk, mits de te beschermen natuurwaarden behouden blijven.
De gemeente Heumen is bekend om haar bos- en natuurgebieden, zoals het Heumensoord, de Overasseltse Vennen, De Elshof, de Erpewaai en de Maasuiterwaarden. Tussen deze gebieden bevinden zich ecologische verbindingszone's. In deze gebieden kunnen natuur en recreatie grotendeels naast elkaar bestaan. Er is veelal een spanning aanwezig met agrarische activiteiten. In de toekomst wordt ingezet op een grotere verweving tussen de natuur en agrarische activiteiten, waarbij beiden elkaar meer aanvullen. Hier liggen met name kansen in relatie tot het onderhoud van natuurgebieden en het vinden van economische dragers om de natuur ook in stand te houden. Ook toerisme en recreatie kan hier aan bijdragen.
Natuur- en groengebieden binnen de gemeente Heumen.
Cultuurhistorie is een belangrijke kwaliteit van de gemeente Heumen. Deze kwaliteit wordt beter zichtbaar gemaakt en benut.
De gemeente Heumen kent als grensgebied tussen landsdelen en provincies een bewogen geschiedenis. Hiervan zijn nog vele relicten aanwezig die verhalen over een eeuwenlange strijd om het bestaan. Deze geschiedenis is nog vrij onbekend en weinig zichtbaar gemaakt. Hier liggen kansen om zowel de woon- en leefomgeving meer aantrekkelijk te maken voor de bewoners als voor het verleiden van toeristen en recreanten naar de gemeente Heumen.
Voor locaties die op grond van deze structuurvisie (of in bestemmingsplannen) zijn aangemerkt als locaties met veel kwaliteit en/of (ontwikkel-)kansen, geldt dat de beeldkwaliteit dient te worden gewaarborgd en/of versterkt.
Te denken valt aan ruimtelijke (hoofd-)structuren, elementen die de herkenbaarheid en identiteit van de kernen en afzonderlijke deelgebieden versterken (‘dorpsgezichten’), en cultuurhistorisch erfgoed. Deze locaties zullen concreet worden aangeduid en gevisualiseerd op een kaart die als wijziging van de Welstandsnota gemeente Heumen aan de nota zal worden toegevoegd en door de Raad zal worden vastgesteld. In genoemde nota staan de criteria waaraan vergunningplichtige activiteiten op de betreffende locaties zullen worden getoetst.
Ruimtelijke kwaliteit vormt het ruimtelijke uitgangspunt binnen de gemeente Heumen.
De gemeente Heumen is een duurzame gemeente, waarin duurzaam wordt omgegaan met grond, ruimte, energie en grond- en bouwstoffen.
Deze ambitie maakt dat ruimtelijke ontwikkelingen duurzaam dienen plaats te vinden. Ten eerste vraagt dit om een duurzaam en zuinig ruimtegebruik. De zogenaamde Ladder voor Duurzame Verstedelijking (LvDV, zie Bijlage 3) staat daarbij centraal. Dit betekent dat eerst wordt gekeken naar het hergebruik van bebouwing/terreinen, vervolgens naar inbreidingsmogelijkheden en tenslotte pas naar uitbreidingslocaties. De inrichting van locaties en het bouwen op locaties vindt duurzaam plaats, conform regionale afspraken ten aanzien van duurzaam bouwen. Verder wordt ingezet op een multifunctioneel gebruik van (maatschappelijke) gebouwen en terreinen.
In het milieubeleidsplan Heumen Duurzaam en groen, 2013-2016 heeft de gemeente Heumen vastgelegd dat ze zich richt op energiebesparing en verduurzaming van energie en differentiatie van energieopwekking. Om hier invulling aan te geven heeft de gemeente Heumen zich gecommitteerd aan de regionale klimaat- en energieagenda De Groene Kracht. Hierin hebben de Stadsregio en de gemeenten doelstellingen geformuleerd en een Routekaart opgesteld om die te bereiken. Een van de doelstellingen is de volledige energievraag in de regio te dekken door opwekking van duurzame energie in de regio.
De gemeente Heumen zal, mede op basis van deze Routekaart, ruimte bieden aan het gebruik van duurzame energie. Op gebouwen zijn zonnepanelen mogelijk, evenals waar mogelijk WKO-installaties (Warmte-Koude-Opslag). Wat betreft windenergie vindt een nadere afweging plaats of hieraan ruimte wordt gegeven in de vorm van enkelvoudige windturbines voor elektriciteitsproductie voor huishoudens of bedrijven of dat ingezet wordt op de aanleg van (een) windmolenpark(en). Onderzoek hiernaar vindt momenteel plaats door de provincie Gelderland. Wanneer de informatie over dit onderwerp volledig in beeld is, wordt hierover een beslissing genomen.
In het buitengebied is, buiten de bos- en natuurgebieden, de landbouw beeldbepalend. De landbouw kan zich verder ontwikkelen in relatie met natuur, landschap en recreatie. In het Neder- en Overasseltse Broek is landbouw de primaire functie.
Ontwikkeling landbouw
Het buitengebied in de gemeente Heumen wordt vooral gekenmerkt door de landbouw. De landbouw is een belangrijke vormgever en beheerder van het landschap. Landschap en agrarische activiteiten moeten een goede samenhang vormen. Er is aandacht voor landschapselementen en landschapsbouw, dit tezamen met een economisch rendabele agrarische bedrijfsvoering. Er wordt ruimte geboden aan innovatie en aan agrarische nevenactiviteiten. Met dit beleid wordt aangesloten bij de huidige mogelijkheden zoals deze zijn vastgelegd in het bestemmingsplan.
Naar de toekomst toe wordt de ontwikkelingsruimte voor de landbouw vooral gezien in het Neder- en Overasseltse Broek en de Teerse Sluispolder. In deze gebieden is ruimte voor de uitbreiding van bestaande bedrijven. Het beleid is hier gericht op het zo effectief en efficiënt mogelijk gebruiken van gronden en opstallen ten behoeve van de landbouw. Nieuwvestiging vindt bij voorkeur plaats op de locatie van vrijkomende agrarische bedrijven. Onder voorwaarden is nieuwvestiging mogelijk van landbouw buiten de bestaande bouwvlakken. De landschappelijke inpasbaarheid en de economische haalbaarheid moet in dat geval worden aangetoond. Melkveebedrijven mogen alleen uitbreiden of nieuwvestigen onder de voorwaarde dat zij grondgebonden blijven. Dat betekent dat zij over een passende oppervlakte agrarische cultuurgrond moeten beschikken, waardoor zij zelf het voedsel voor de dieren kunnen produceren.
In de andere gebieden wordt geen ruimte geboden aan nieuwvestiging buiten de bestaande bouwvlakken. De ruimtelijke mogelijkheden zijn hiervoor niet aanwezig gezien de landschappelijke kwaliteiten, de beperkte planologische mogelijkheden en in relatie daarmee de beperkte ontwikkelingsmogelijkheden voor de landbouw. Uitbreiding van bestaande bedrijven is hier wel mogelijk, maar deze kunnen meer beperkt zijn dan in het Neder- en Overasseltse Broek en de Teerse Sluispolder als gevolg van de aanwezige belangen van natuur, landschap en recreatie. Wel kan het zijn dat in de toekomst innovatieve ontwikkelingen in de landbouw in relatie tot duurzaamheid, diversiteit en gebiedseigenheid leidt tot nieuwe mogelijkheden voor de landbouw in ook deze gebieden.
Nieuwe (woningbouw)ontwikkelingen
In het buitengebied vindt geen nieuwe woningbouw plaats, met uitzondering van (zeer) kleinschalige ontwikkelingen in het kader van nieuwe landgoederen, plattelandswoningen als gevolg van rood voor rood (ruimte voor ruimte) regelingen en langs de Rijksweg (N844) in relatie tot het verbeteren van de stedenbouwkundige kwaliteit en het verbinden over de weg heen van natuur en landschap.
Rood voor rood regeling
Met de rood voor rood regeling wordt, in aansluiting op de duurzaamheidsladder (zie Bijlage 3), bewerkstelligd dat de (landschappelijke) kwaliteit van het buitengebied wordt versterkt door middel van het verwijderen van (in onbruik geraakte) bebouwing. Het is een regeling voor stoppende agrarische bedrijven. Als beloning voor het verwijderen van niet meer in gebruik zijnde bedrijfsgebouwen, verkrijgt men het recht om een woning of woongebouw te bouwen. De waarde die deze woonbebouwing vertegenwoordigt, dekt de sloopkosten.
De gemeente Heumen streeft ernaar om deze nieuwe woningen daar te bouwen waar woningen ook thuishoren: in of in de directe nabijheid van kernen en buurtschappen. Daarvoor zal bij het hanteren van de rood voor rood regeling gebruik worden gemaakt van een trapsgwijs beoordelingssysteem. Dit systeem houdt in dat voor de bepaling van de locatie van de nieuwe woning eerst wordt gekeken naar nieuwbouw in één van de vier kernen, vervolgens naar nieuwbouw aan de rand van één van deze kernen, vervolgens naar nieuwbouw in een buurtschap en pas als laatst naar nieuwbouw op de betrokken kavel zelf, mits dit ingepast kan worden in de omgeving.
De in het kader van rood voor rood regeling gebouwde woningen maken onderdeel uit van het woningbouwcontingent dat de gemeente regionaal toebedeeld krijgt.
Vrijkomende agrarische bebouwing
Naast de rood voor rood regeling kent de gemeente Heumen ook een regeling voor vrijkomende agrarische bebouwing (VAB-beleid). In dit geval staat niet de verwijdering van de (bedrijfs)bebouwing voorop, maar de wijziging van het gebruik op het perceel. Om verloedering te voorkomen worden mogelijkheden geboden om de vrijkomendegebouwen op een goede wijze te (her)gebruiken. Een belangrijk uitgangspunt is dat er door de initiatiefnemer voor de functieverandering wordt bijgedragen aan de verbetering van de omgevingskwaliteit en publieke functies van het buitengebied, gerelateerd aan de locatie waar functieverandering aan de orde is. Dit kan tot gevolg hebben dat eventuele overtollige bebouwing verwijderd wordt.
Het buitengebied in Heumen wordt voor een groot deel bepaald door weidegronden, bossen en houtopstanden.
In de dorpsranden komen het buitengebied en de kernen weer bij elkaar. Verweven en verbinden staat hier voorop, waarbij zowel ruimte is voor functies uit het buitengebied als meer stedelijke en dorpse functies.
De dorpsranden zijn over het algemeen lommerrijke en karakteristieke gebieden die de entrees tot de dorpen vormen. Het behouden en verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit staat hierbij voorop. Dit vindt onder meer plaats door ruimte te bieden aan nieuwe functies. Zo kennen delen van de dorpsranden bij de drie kleinere kernen zoekgebieden voor toekomstige woninguitbreidingen. Het zijn echter ook de gebieden van waaruit het buitengebied landschappelijk meer met de kernen moet worden verbonden. Juist in deze dorpsranden liggen ook mogelijkheden voor agrarische bedrijven om nevenactiviteiten te ontwikkelen die aansluiten op de behoefte van de kernen, zoals zorgboerderijen, kinderopvang, sport- en speelvoorzieningen of water(berging).
Uitgangspunt in de dorpsranden is dat wordt uitgegaan van de bestaande bebouwing en percelen. Nieuwe bebouwing is slechts incidenteel mogelijk, zoals in de zoeklocaties woningbouw, in het kader van de rood voor rood regeling, zones voor nieuwe landgoederen en in het geval van extra buitengewone initiatieven met een duidelijke meerwaarde voor de gemeente Heumen in het algemeen en de gemeenschap in de betrokken kern in het bijzonder.
Een bijzondere positie heeft de Rijksweg ten noorden en zuiden van Malden. Langs deze weg kan een kwaliteitsverbetering plaatsvinden van bebouwing en percelen. Daarvoor is het mogelijk hier publiekstrekkende functies te plaatsen die een zekere verbondenheid hebben met het buitengebied en die tegelijk zorgen voor een versterking van de landschaps- en natuurwaarden en waar mogelijk zorg dragen voor het (landschappelijk, recreatief en/of ecologisch) verbinden van de gebieden ter weerszijden van de weg.
Zorgen voor een veilige en efficiënte waterhuishouding, mede van de rivier Maas, staat voorop. Waar nodig is ruimte voor waterberging mogelijk. Daarnaast wordt water meer beleefbaar gemaakt.
Deltaprogramma Rivieren
In de uiterwaarden worden waar nodig maatregelen genomen in relatie tot het Deltaprogramma Rivieren. In het kader van dit programma is ook een waterretentiegebied opgenomen dat in het kommengebied ligt van het Neder- en Overasseltse Broek en dat aansluit op de Maas ten oosten van Overasselt (zie Bijlage 2). Omdat dit gebied is opgenomen in het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) van het Rijk dient de gemeente Heumen hier in haar planologisch beleid, zoals bestemmingsplannen mee rekening te houden. De reguliere ontwikkeling van aanwezige (agrarische) bedrijven wordt niet door de aanwijzing van het reserveringsgebied in het Barro belemmerd. De belemmering geldt met name voor nieuwe stedelijke ontwikkelingen en bijvoorbeeld de vestiging van nieuwe bedrijven.
De gemeente Heumen zelf staat niet achter de aanwijzing van dit gebied als retentiegebied. De kwaliteiten van het landschap, als laag kommengebied en overgangsgebied tussen de oeverwal en de vennen, zouden worden aangetast door de dijken die nodig zijn rondom het retentiegebied. Daarnaast worden de ontwikkelingsmogelijkheden van de landbouw, die juist hier zijn voorzien, sterk beperkt. Samen met de provincie Gelderland en andere betrokken gemeente zal de gemeente Heumen zich dan ook inzetten om tot alternatieve oplossingen te komen, zoals bijvoorbeeld het verlagen van de uiterwaarden. Zo zou het dorp Heumen dichter bij de rivier gebracht kunnen worden door middel van een nieuwe watergang. Daarnaast zet de gemeente Heumen ook in op andere oplossingen, zoals dijkverhoging.
Water binnen de gemeente
In het algemeen wordt water meer beleefbaar gemaakt. Dit vergroot de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. De Maas en het Maas-Waalkanaal hebben hierbij de bijzondere aandacht.
Waterberging heeft vooral een functie en plek in en rondom de kernen. Verder worden de noodzakelijke waterafvoer en -berging in het Neder- en Overasseltse Broek verbeterd in samenhang met de ontwikkeling van de ecologische verbindingszone.
De waterstructuur binnen de gemeente Heumen.
Het landschap van de gemeente Heumen wordt versterkt op basis van de historisch landschappelijke structuren waarmee de oorspronkelijke cultuurlandschappen herkenbaar zijn.
De gemeente Heumen kent zes kenmerkende landschapstypen. Deze landschappen zijn een belangrijke (ruimtelijke) kwaliteit voor de gemeente. Voor zowel de bewoners zelf als voor toeristen en recreanten buiten de gemeente. In het algemeen is behoud en waar mogelijk een versterking van het landschap dan ook de inzet voor de toekomst. In het geval van versterking moet rekening worden gehouden met de volgende karakteristieken voor de verschillende landschapstypen:
Oeverwallenlandschap:
Kommenlandschap:
Uiterwaarden:
Stuwwal
Stuwwalglooiing
Rivierduinen-vennengebied
De verschillende landschapstypen binnen de gemeente Heumen.
2.16 Relatie met de buurgemeenten
Met de buurgemeenten wordt op een constructieve manier samengewerkt en wordt gezocht naar samenhang in het ruimtelijk beleid.
Zoals binnen de gemeente Heumen een zekere tweedeling bestaat tussen de gebieden ter weerszijden van het Maas-Waalkanaal, zo maakt op de regionale schaal de gemeente Heumen deel uit van twee gebieden: het Rivierengebied en de Stuwwal. Uitgaangde van de landschappelijke kwaliteiten binnen deze twee gebieden wordt de samenwerking met de buurgemeenten gezocht.
Het Rivierengebied
In het Rivierengebied sluit de gemeente Heumen aan op de gemeenten Mook en Middelaar en Wijchen. Met de Maas als grotere fysieke barrière is er ook een aansluiting op de gemeenten Grave en Cuijk.
De Limburgse gemeente Mook en Middelaar ligt wat meer in de stedelijke luwte dan de gemeente Heumen. Met deze gemeente is samengewerkt in het kader van de Structuurvisie Lierdal, waarbij de belangrijkste inzet is gericht op een versterking van de landschappelijke kwaliteit in het gebied. Samen met de gemeenten Bergen en Gennep heeft Mook en Middelaar een strategische visie opgezet. Hierin wordt vooral ingezet op het 'visitekaartje' N271 en op de versterking van de ruimtelijke kwaliteit in het Maasdal.
De gemeente Wijchen is een meer stedelijke gemeente dan Heumen, maar heeft een vergelijkbaar buitengebied als dat van de gemeente Heumen met kleine kernen en een omvangrijke agrarische sector. In het over de grenzen doorlopen van de ecologische verbindingszone Heumen-Horrssen, het vennengebied en de Maasuiterwaarden, liggen er gezamenlijke belangen. In het buitengebied zet Wijchen vooral in op verweving waarbij in de komgebieden meer ruimte wordt geboden voor grootschalige landbouw.
Met de Brabantse gemeente Grave en de Limburgse gemeente Cuijk is de landschappelijke verbondenheid wat kleiner. Wel speelt Grave een rol als verzorgingskern voor met name de bewoners van Nederasselt. In de uiterwaarden wordt met het Kroonwerk Menno van Coehoorn ook een geschiedenis gedeeld die beter zichtbaar wordt gemaakt. Met de gemeenten Cuijk en Mook en Middelaar wordt samengewerkt aan de realisering van een snelfietsroute in relatie met de spoorbrug over de Maas.
De stuwwal
De stuwwal van het Rijk van Nijmegen wordt gedeeld met de gemeenten Groesbeek, Mook en Middelaar en Nijmegen.
De gemeente Groesbeek bevindt zich aan de andere zijde van de stuwwal en is wat betreft omvang wel te vergelijken met de gemeente Heumen. De kernen Groesbeek en Malden zijn ook direct met elkaar verbonden. Het bosgebied van de stuwwal is wat beide gemeenten samen delen en waarin een balans wordt gezocht tussen natuur en recreatie.
Ten opzichte van de stedelijke gemeente Nijmegen, vormt het landelijke Heumen een duidelijk contrast. Dit contrast staat centraal in de ruimtelijke relatie tussen beide gemeenten. Het gebied ten noorden van Malden is een landschappelijk, cultuurhistorisch en ecologische waardevol gebied dat als duidelijke begrenzing van de stad geldt. Aan de andere kant draagt de aanwezigheid van de stad en haar bewoners ook bij aan het draagvlak en de bereikbaarheid van voorzieningen binnen de gemeente Heumen. Om in regionaal verband de regio Nijmegen aantrekkelijk te houden, zal de gemeente Heumen juist inzetten op het bieden van landelijke en dorpse waarden en kwaliteiten die in de stad niet te vinden zijn.
Gemeente Heumen en de bestuurlijke omgeving.
Het gebied
Het Lierdal is het gebied tussen de kernen Malden en Molenhoek. Het strekt zich uit van het Maas-Waalkanaal tot aan de spoorlijn bij het Maldensvlak. Het gebied kent grotendeels een relatief lage ligging. Dat valt met name aan de oostzijde langs de stuwwalflank op. Hier ligt de 'Kuil', het resultaat van een zandafgraving. Het Lierdal beslaat het grondgebied van twee gemeenten: de gemeente Heumen en de gemeente Mook en Middelaar.
Het grondgebied is nog grotendeels agrarisch, maar er komen ook andere functies voor. Zo ligt in de Kuil sportpark De Lier bij Molenhoek en ligt bij Malden een manage. De Rijksweg loopt van noord naar zuid dwars door het gebied. Langs deze weg zijn verschillende functies gevestigd, zoals woningen, horeca, kantoren en bedrijvigheid. Aan de westzijde vormt de Molenweg een bebouwingslint door het gebied tot aan het Maas-Waalkanaal.
Positiebepaling
Ruimtelijke visie
Voor het gebied 'Lierdal' is de Structuurvisie 'Het Lierdal 2010-2020' opgesteld (februari 2010). Vanuit het proces van de Structuurvisie Heumen wordt geen aanleiding gezien de structuurvisie voor het Lierdal aan te passen. Daarmee wordt voor de ruimtelijke visie dan ook verwezen naar de Structuurvisie 'Het Lierdal 2010-2020', die daarmee wordt herbevestigd met dien verstande dat de looptijd wordt verlengd van 2020 naar 2025.
Deze verlenging van de planhorizon is een gevolg van de economische crisis. Deze leidt tot een vertraging van de uitvoering. Er zijn tot nu toe dan ook nog geen ontwikkelingen in gang gezet op basis van de visie.
Het doel van de Structuurvisie 'Het Lierdal 2010-2020' is te komen tot een algehele landschappelijke versterking van het gebied. Zo ontstaat een goed toegankelijk gebied als groene en aantrekkelijke buffer tussen Malden en Molenhoek.
In de Kanaalzone Lierdal wordt gesproken over herstel van het Maasheggenlandschap. Aan de noordzijde van de Kuil wordt gedacht aan het herstel van de heide en het meer laten glooien van de bosrand. Verder behoeft de overgang tussen de bebouwde kom van Malden (o.a. bij bedrijventerrein Sluisweg) en het Lierdal landschappelijke versterking. De Rijksweg speelt een belangrijke rol in het gebied. Hier wordt ingezet op verbetering van de oversteekbaarheid, zowel voor langzaam verkeer als landschapsstructuren. De weg zelf kan vergroenen middels laanbeplanting, terwijl de aangelegen erven wat betreft bebouwing en beplanting opgewaardeerd moeten worden. Ontwikkelingen in het gebied die (financieel) bijdragen aan deze landschapsversterking zijn:
Verder is het mogelijk om in het gebied te komen tot kleinschalige toeristische voorzieningen, versterking van de recreatieve structuur, verbreding van de landbouw en herontwikkeling van voormalige agrarische bedrijfslocaties.
De Structuurvisiekaart uit de Structuurvisie 'Het Lierdal 2010-2020'
Aanvullend op de Structuurvisie 'Het Lierdal 2010-2020' wordt het Lierdal aangemerkt als een gebied van kwaliteit. Een welstandstoets is hier noodzakelijk.
Relatie met ambitie
Met de visie op het Lierdal wordt op de volgende wijze invulling gegeven aan de ambities in Hoofdstuk 2:
Het gebied
De Landschapszone Malden-Noord bevindt zich ten noorden van Malden en grenst aan Heumensoord, de stad Nijmegen en het Maas-Waalkanaal. Het is een oud historisch gebied met historische erven en een gevarieerd landschap dat meer open is naar het kanaal toe en half besloten is richting Nijmegen en Heumensoord. In het gebied bevinden zich landgoed De Elshof en het kleinere landgoed Grootstal. Het gebied kent een overwegend agrarisch gebruik, alhoewel in de laatste jaren ook meer recreatieve, sport en woonfuncties in het gebied zijn terechtgekomen. Met name nabij Nijmegen ten oosten van de Rijksweg zijn activiteiten aanwezig, zoals horeca (MacDonalds), sportpark Union en de Intratuin, waarbij de relatie met het buitengebied niet aanwezig is. Verder worden de waarden van natuur en landschap in dit gebied juist in hoge mate gewaardeerd.
Positiebepaling
Ruimtelijke visie
De volgende ruimtelijke ontwikkeling wordt voor dit gebied voorgestaan:
Relatie met ambitie
Met de visie op de Landschapszone Malden-Noord wordt op de volgende wijze invulling gegeven aan de ambities in Hoofdstuk 2:
De landschapszone Malden-Noord is een afwisselend lommerrijk landschap met weiden, landgoederen en natuurgebieden.
Het gebied
De Teerse Sluispolder is gelegen ten westen van het Maas-Waalkanaal en grenst aan Nijmegen in het noorden, het dorp Heumen in het zuiden en het vennengebied en Heumensbos in het westen. Het is een overwegend agrarisch gebied dat doorsneden wordt door de A73. Van noord naar zuid loopt ook de Tochtsloot of Leigraaf dwars door het gebied. Het gebied is verder relatief ongerept. Aan de noordzijde van het gebied bevindt zich het maïsdoolhof. Dit is de grootste dagattractie binnen de gemeente.
Positiebepaling
Ruimtelijke visie
Relatie met ambitie
Met de visie op de Teerse Sluispolder wordt op de volgende wijze invulling gegeven aan de ambities in Hoofdstuk 2:
De Teersche Sluispolder is mooi vanaf de dijk langs het kanaal te beleven. Hier nabij de Sluis Heumen.
Het gebied
Het gebied van de oeverwallen is gelegen tussen de dorpen Heumen en Nederasselt en grenst in het noorden aan het open kommengebied en het Heumensbos en in het zuiden aan de Maasdijk. Het is een overwegend agrarisch gebied waarin een aantal buurtschappen ligt, zoals Worsum, Schoonenburg, Ewijk en Molenhoek. Het is nog een vrij oorspronkelijk landschap met verspreide (historische) bebouwing en een dooradering met (historische) landschapsstructuren. In het gebied zijn nog de percelen of overblijfselen van vroegere kastelen en burchten te vinden. Verspreid in het gebied komt grondgebonden tuinbouw voor in de vorm van boomgaarden. Het oeverwallengebied omvat ook de komgronden ten noorden van Worsum. Hier is het landschap wat meer open van karakter, maar nog minder grootschalig dan in de overige komgronden.
In het gebied liggen de drie kleine kernen die middels de N846 met elkaar en met Malden en de A73 worden verbonden. Deze drie kleine kernen kennen hun eigen gebiedsbeschrijving en vallen niet onder de visie, zoals deze hier beschreven wordt.
Positiebepaling
Ruimtelijke visie
Relatie met ambitie
Met de visie op de oeverwallen wordt op de volgende wijze invulling gegeven aan de ambities in Hoofdstuk 2:
Op de oeverwal bij Nederasselt.
Het gebied
Het Neder- en Overasseltse Broek is het gebied ten noorden van de kernen Nederasselt en Overasselt. Aan de noordzijde wordt het begrensd door de Overasseltse Vennen. Aan de oostzijde vormt het buurtschap Worsum de grens en aan de westzijde de gemeentegrens. Het is een gebied dat wordt gekenmerkt door uitgestrekte weiden, openheid en uitzichten. Het is een laag gelegen en nat gebied. In en aan de rand van het gebied liggen enkele agrarische bedrijven. Dwars door het gebied loopt de Wetering die aansluit op de Zeedijkse leigraaf. De Wetering zorgt voor de ontwatering van het grondgebied van de gemeente Heumen ten zuiden van de Overasseltse Vennen.
Positiebepaling
Ruimtelijke visie
Relatie met ambitie
Met de visie op het Neder- en Overasseltse Broek wordt op de volgende wijze invulling gegeven aan de ambities in Hoofdstuk 2:
Het gebied
De natuurgebieden bestaan uit de Overasseltse Vennen, het Heumensbos, de Elshof, de Erpewaai en het bosgebied op de stuwwal, bestaande uit Heumensoord en het Maldens Vlak.
Overasseltse Vennen
Dit gebied kenmerkt zich door een grote afwisseling in reliëf met duinen en laagten waarin vennen zijn ontstaan. Het gebied is zowel van belang voor de recreatie als een belangwekkend natuurgebied. Aan de zuidzijde is sprake van een kleine cluster aan recreatieve activiteiten met het Recreatiecentrum Heumens Bos en een manege. Vrij centraal in het gebied ligt een kleine landbouwenclave rondom het buurtschap Heide. Tenslotte komen er enkele belangwekkende cultuurhistorische relicten voor, zoals de ruïne van het klooster en de kapel Sint Walrick en de Koortsboom.
Heumensoord en Maldens Vlak
Dit bos- en heidegebied ligt hoog op de flank van de stuwwal. Binnen de gemeente Heumen is het reliëf binnen dit gebied slechts gering. Meer ten oosten van de gemeentegrens loopt het hoogteverschil flink op. Het gebied bestaat hoofdzakelijk uit naaldbomen en kleinere heidevelden en kent een dicht netwerk aan fiets, wandel- en ruiterpaden. Het gebied wordt dan ook intensief gebruikt door de recreatie. In het Maldens Vlak ligt het zweefvliegveld Malden met aanliggende horeca. Grenzend aan het dorp Malden is in het Maldens Vlak een regionaal uitvaartcentrum gevestigd.
Positiebepaling
Overasseltse Vennen
Heumensoord en Maldens Vlak
Ruimtelijke visie
Overasseltse Vennen
Heumensoord en Maldens Vlak
Relatie met ambitie
Met de visie op de natuurgebieden wordt op de volgende wijze invulling gegeven aan de ambities in Hoofdstuk 2:
Wandelen en fietsen in Heumensoord.
Het gebied
Uiterwaarden ontstaan langs rivieren die liggen ingeklemd tussen oeverwallen en dijken. Langs de Maas vindt dit plaats vanaf Molenhoek en verder stroomafwaarts en dus beginnen de uiterwaarden aan de noordzijde van de Maas hier in de gemeente Heumen. Het gebied tussen de rivier en de dijk is de uiterwaard.
De Maasuiterwaarden bevinden zich in het zuiden van de gemeente tussen de Maasdijk en de Maas. Ze zijn smal en voor de recreant maar weinig toegankelijk tussen Overasselt en het Maas-Waalkanaal en breed en toegankelijk bij de Nederasseltse- en Overasseltse Uiterwaarden. De uiterwaarden zijn overwegend agrarisch in gebruik en kennen hoge natuurwaarden. Bij het dorp Heumen liggen de grondwerken van het voormalige kasteel in de uiterwaard. Hiernaast is een jachthaven gelegen. De uiterwaarden overstromen bij hoog water. In de Nederasseltse- en Overasseltse Uiterwaarden (de Coehoorn) is de uiterwaard bijzonder breed. Hier lopen ook enkele plattelandswegen door de uiterwaard. Verder is hier een restant van het kroonwerk Menno van Coehoorn van de Graafse vestingwerken gelegen langs de Maas.
Positiebepaling
Ruimtelijke visie
Relatie met ambitie
Met de visie op de Maasuiterwaarden wordt op de volgende wijze invulling gegeven aan de ambities in Hoofdstuk 2:
De gebieden
In de gemeente Heumen is een zestal bedrijventerreinen te vinden: De Hoge brug, Sluisweg, Taaiendijk en Ambachtsweg in Malden, het nieuw te ontwikkelen Werklandschap in Overasselt en het bedrijventerrein Nederasselt aan de N846 (Broekstraat).
Op deze bedrijventerreinen zijn met name bedrijven in de (groot)handel, transport en vervoer, bouwnijverheid en industrie gelegen. Op Sluisweg en Taaiendijk zijn grote en beeldbepalende betonfabrieken gevestigd langs het kanaal. Op het bedrijventerrein Nederasselt wordt de ruimte hoofdzakelijk gebruikt door een groot transportbedrijf.
De bedrijventerreinen Sluisweg, De Hoge Brug en Ambachtsweg zijn recent gerevitaliseerd. De eerste twee zijn de grootste bedrijventerreinen binnen de gemeente en herbergen de meeste bedrijven. Sluisweg is het nieuwste bedrijventerrein en kent een wat modernere inrichting. Ook zijn hier wat kantoren en grootschalige detailhandelsvestigingen gevestigd. Op het bedrijventerrein Ambachtsweg zijn vooral wat lichte industrie en kleinere ambachtelijke bedrijven gelegen. Het Werklandschap Overasselt moet nog tot ontwikkeling komen. Hier wordt ingezet op relatief kleinschalige woon-werkcombinaties.
Positiebepaling
Ruimtelijke visie
Relatie met ambitie
Met de visie op de bedrijventerreinen wordt op de volgende wijze invulling gegeven aan de ambities in Hoofdstuk 2:
Het gebied
Het gebied Sluispoort is gelegen bij de kruising van de N844 en de N271 bij de zuidelijke entree tot Malden. Het nu deels onbebouwde gebied maakt deel uit van de entree tot het bedrijventerrein Sluisweg. In het zuidoosten grenst het gebied aan het Lierdal waar onder andere het rijksmonument het Bagijnenhof direct aan de locatie grenst.
Positiebepaling
Ruimtelijke visie
Voor het gebied Sluispoort is de 'Ruimtelijke Visie Sluispoort Malden' vastgesteld (december 2012). Vanuit het proces van de Structuurvisie Heumen wordt geen aanleiding gezien deze ruimtelijke visie voor Sluispoort aan te passen, zodat deze met deze Structuurvisie Heumen wordt bestendigd. Voor de ruimtelijke visie wordt dan ook verwezen naar de 'Ruimtelijke Visie Sluispoort Malden'. Op hoofdlijnen luidt deze visie als volgt:
Het gebied wordt ontwikkeld ten behoeve van grootschalige detailhandel waarvoor elders binnen de kern Malden en binnen de gemeente geen ruimte is. Er worden vier zones onderscheiden: De Kop, De Poort, Het Scharnier en Het Groene Hof. Bij de entree vanaf de N271 ligt De Kop waar een 'automotive' ontwikkeling is gedacht met een showroom, foodcorner en andere autogerelateerde bedrijvigheid (geen tankstation). Hier tegenover ligt De Poort waar vooral gedacht wordt aan dienstverlenende en andere commerciële activiteiten, zoals een huisartsenpost, dierenkliniek en sport- en fitnessruimten. De bebouwing van De Kop en De Poort hiervoor wordt aan weerszijden van de Sluisweg geplaatst en is representatief en van een hoge architectonische en landschapsarchitectonische kwaliteit.
Het Scharnier is de schakel tussen het entreegebied en de bestaande bebouwing op het bedrijventerrein en langs de Rijksweg. Hier valt te denken aan perifere detailhandel en aan automotive gerelateerde bedrijvigheid. De bebouwing moet qua schaal en aard van de bebouwing in overeenstemming zijn met de Structuurvisie Lierdal. Het Groene Hof ligt ten zuiden van het Scharnier op de grens met het Bagijnenhof. Naar het Lierdal toe wordt de bebouwing hier lager om uiteindelijk via een onbebouwde, maar flexibel te gebruiken, ruimte afstand te behouden tot het Bagijnenhof.
De 'Ruimtelijke Visie Sluispoort Malden' zal worden vertaald in het bestemmingsplan en een begeleidend beeldkwaliteitsplan.
Relatie met ambitie
Met de visie op Sluispoort Malden wordt op de volgende wijze invulling gegeven aan de ambities in Hoofdstuk 2:
Het dorp
De kern Malden is het grootste dorp binnen de gemeente Heumen. Er wonen ruim 10.000 mensen. Malden is de hoofdkern van de gemeente en beschikt over een omvangrijk aanbod aan voorzieningen, waaronder: het winkelcentrum, zorgcentra, het gemeentehuis, het cultureel centrum, de bioscoop, het zwembad en de bibliotheek. Malden is ruimtelijk opgebouwd uit in de tijd opeenvolgend gebouwde woonwijken die rondom het centrum zijn aangelegd. Als gevolg hiervan neemt het centrum nog altijd een vrij centrale plek in binnen het dorp. Wel is met de groei en vernieuwing van het dorp een groot deel van de historische bebouwing en het historische karakter verdwenen.
Malden is gunstig gelegen tussen het Maas-Waalkanaal en de flank van de stuwwal op korte afstand van de stad Nijmegen. Malden heeft juist sterk kunnen groeien door de ligging in een aantrekkelijk landschap nabij de grote stad. De ligging tegen het bos- en heidegebied van het Heumensoord en Maldens Vlak biedt een aantrekkelijk uitloopgebied voor de inwoners van Malden. Aan de westzijde zorgt het Maas-Waalkanaal voor een minder gemakkelijke toegang tot het landelijk gebied en het vennengebied. Middels twee bruggen is het kanaal over te steken. Aan de noord- en zuidzijde grenst Malden aan een aantrekkelijke agrarische gebied met een hoge kwaliteit van het landschap (De Elshof) en nog verder te ontwikkelen landschapskwaliteiten (Lierdal). Malden wordt ontsloten via de Rijksweg die van noord naar zuid door het dorp loopt. Via de zuidzijde is er een goede aansluiting via de Jan. J. Ludenlaan op de A73.
In Malden wonen relatief wat minder mensen in de leeftijd 45-64. De categorie 65-plussers en 25-44-jarigen zijn licht oververtegenwoordigd ten opzichte van het gemeentelijk gemiddelde. De woningvoorraad bestaat relatief uit meer rijwoningen en minder uit vrijstaande en half-vrijstaande woningen (tezamen 46%). De gemiddelde WOZ-waarde ligt lager dan het gemiddelde in de gemeente, maar is hoog in relatie tot Nijmegen en andere gemeente in de regio. In Malden staan 4.085 woningen, waarvan 2.682 koopwoningen (66%) en 1.403 huurwoningen. Daarmee staan er relatief iets meer huurwoningen (33%) in Malden dan in de kleine kernen. Regionaal en landelijk gezien is het percentage koopwoningen wel hoog te noemen met 67% (genoemde cijfers, bronnen: CBS en Woningmarktanalyse gemeente Heumen en haar kernen, bijlage bij de Woonvisie).
Positiebepaling
Ruimtelijke visie
Voor het dorp Malden is in 2009 de 'Structuurvisie Malden' opgesteld. Deze visie wordt met de Structuurvisie Heumen bevestigd, waarbij de planhorizon op 2025 wordt gezet en dat de volgende punten worden toegevoegd:
De Structuurvisiekaart uit de 'Structuurvisie Malden'
Relatie met ambitie
Met de visie op Malden wordt op de volgende wijze invulling gegeven aan de ambities in Hoofdstuk 2:
Heumen
Het dorp Heumen telt ruim 1.000 inwoners (zonder buitengebied) en is naamgever van de gemeente. Het dorp ligt ook vrij centraal binnen de gemeente in de directe nabijheid van de door de gemeente lopende hoofdwegenstructuur. Het dorp ligt ten noordwesten van het punt waar het Maas-Waalkanaal en de Maas tezamen komen. Aan de noordzijde wordt het dorp begrensd door de Jan. J. Ludenlaan dat de kleine kernen ten westen van het kanaal verbindt met Malden en de A73. Deze laatste snelweg loopt direct ten westen van de kern. Het maakt dat de kern Heumen prima ontsloten en bereikbaar is, maar het geeft ook overlast in de vorm van geluid en een slechtere luchtkwaliteit.
De ruimtelijke structuur van het dorp wordt bepaald door de kruisende lijnen van de Dorpsstraat/Boomgaard en de Oude Boterdijk. De historische bebouwing bevindt zich langs deze wegen en ligt grotendeels evenwijdig aan de Maasdijk. Aan de Dorpsstraat is het hart van het dorp te vinden met de twee kerken aan een ruim plein. De latere planmatige uitbreidingen hebben met name ten noorden van de Dorpsstraat/Boomgaard plaatsgevonden. Kenmerkend voor het dorp zijn de mooie bomenlanen en de kleine stegen en paadjes tussen de verschillende buurten en wegen.
In het dorp Heumen wonen relatief wat meer mensen in de leeftijd 25-44 en relatief wat minder in de leeftijd 45-64 en 15-24. Er staan in totaal 405 woningen, waarvan 264 koopwoningen (65%) en 141 huurwoningen (35%). Deze woningvoorraad bestaat relatief wat meer uit vrijstaande en duurdere woningen (67%). Ten opzichte van het gemeentelijk gemiddelde (29%) staan er relatief wel iets meer huurwoningen (genoemde cijfers, bronnen: CBS en Woningmarktanalyse gemeente Heumen en haar kernen, bijlage bij de Woonvisie).
Het dorp Heumen beschikt over nog maar weinig voorzieningen. De buurtsuper is al enige tijd verdwenen. Belangrijke sociaal-culturele voorzieningen worden gevormd door de basisschool, verenigingsgebouw De Terp, de kerken en het verenigingsleven, waaronder de voetbalvereniging.
In het hart van het dorp Heumen.
Overasselt
Het dorp Overasselt telt circa 2.000 inwoners (zonder buitengebied). Het dorp ligt centraal in het landelijke gebied ten westen van het Maas-Waalkanaal. Het dorp ligt op korte afstand van de Maasdijk aan de oude weg (Oude Kleefsebaan) langs de dijk. De N846 (Hoogstraat) ligt aan de noordzijde van het dorp en vormt met de aangelegen winkels en voorzieningen het hart van het dorp. Deze weg zorgt ook voor de verbinding van Overasselt met de overige dorpen. Via de Kasteelsestraat is Overasselt verbonden met het vennengebied en Nijmegen.
De ruimtelijke structuur van het dorp wordt bepaald door de Hoogstraat, de Oude Kleefsebaan en de Kruisbergsestraat. Tezamen vormen deze drie wegen een driehoek met de punt naar het oosten. Binnen deze driehoek is vrijwel alle bebouwing gelegen. De meest recente nieuwbouw heeft plaatsgevonden ten westen van de Kruisbergsestraat. De meest historische bebouwing is te vinden langs de Hoogstraat, de Tempelstraat en de Oude Kleefsebaan. Het dorp maakt buiten de Hoogstraat een lommerrijke indruk, met name waar het grenst aan het buitengebied.
In het dorp Overasselt wonen vooral meer oudere bevolkingsgroepen (45-64 jaar en ouder dan 65 jaar). Er staan in de kern Overasselt in totaal 735 woningen, waarvan 552 koopwoningen (75%) en 183 huurwoningen (25%). De woningvoorraad bestaat grotendeels uit dure vrijstaande en half-vrijstaande woningen (in totaal 82%). In tegenstelling tot het dorp Heumen is de voorraad huurwoningen met 25% vrij gering.
Het dorp Overasselt beschikt over goede voorzieningen. Het winkelapparaat is voor een kleine kern als deze nog zeer behoorlijk met voldoende winkels voor de dagelijkse levensbehoeften en diverse winkels voor niet-dagelijkse levensbehoeften. Er zijn ook nog meerdere maatschappelijke voorzieningen, zoals een basisschool, een huisartsenpraktijk, een verenigingsgebouw met verschillende functies, een zeer bloeiend en omvangrijk verenigingsleven en de kerk. Iets ten westen van het dorp is aan Ewijkseweg een sportpark gelegen.
Het koor van de voormalige kloosterkerk in Overasselt.
Nederasselt
Het dorp Nederasselt telt circa 700 inwoners (zonder buitengebied). Het dorp ligt in het westen van de gemeente nabij de brug over de Maas bij Grave. Door het dorp loopt de N846 (Broekstraat) die direct ten westen van het dorp aansluit op de N324 (Rijksweg), de doorgaande weg tussen Oss en Nijmegen. Het dorp ligt aan de Maasdijk en loopt middels wat verspreide bebouwing door aan de overzijde van de N324 langs de Eindsestraat. Middels de N846 is Nederasselt verbonden met de andere kernen in de gemeente Heumen. Via de N324 is Nederasselt direct verbonden met Wijchen en Grave. Deze beide plaatsen liggen op korte afstand van Nederasselt.
De ruimtelijke structuur van het dorp wordt bepaald door de van oost naar west lopende Broekstraat en Maasdijk. De Hollestraat en het Kerklaantje verbindt deze beide wegen. Nagenoeg alle bebouwing bevindt zich tussen de Broekstraat en de Maasdijk. Het dorp maakt een ruime en groene indruk en er zijn diverse landelijke onverharde en half verharde paden. Het buitengebied is nooit ver weg en goed beleefbaar vanuit het dorp.
In het dorp Nederasselt wonen vooral meer oudere bevolkingsgroepen (45-64 jaar en ouder dan 65 jaar). Er staan in totaal 250 woningen in de kern Nederasselt, waarvan 188 koopwoningen (75%) en 62 huurwoningen (25%). De woningvoorraad bestaat grotendeels uit dure vrijstaande en half-vrijstaande woningen (tezamen 82%). Het aandeel huurwoningen is met 25% relatief klein (genoemde cijfers, bronnen: CBS en Woningmarktanalyse gemeente Heumen en haar kernen, bijlage bij de Woonvisie).
Het dorp Nederasselt beschikt over een beperkt aantal voorzieningen. Winkelvoorzieningen zijn niet aanwezig. Er is een basisschool, gemeenschapshuis Ons Huis en de kerk. Wel zijn er diverse verenigingen in het dorp actief. De voetbalvereniging wordt gedeeld met het dorp Balgoij.
Zicht op Nederasselt.
Positiebepaling
Heumen
Overasselt
Nederasselt
Ruimtelijke visie
Algemeen
Heumen
Overasselt
Nederasselt
Relatie met ambitie
Met de visie op de kleine kernen wordt op de volgende wijze invulling gegeven aan de ambities in Hoofdstuk 2:
Het gebied
De Maas vormt de zuidgrens van de gemeente. De Maas stroomt over een lengte van ruim 10 kilometer door de gemeente. De Maas meandert hier nauwelijks. Bij Nederasselt wordt de Maas gestuwd door de stuw van Grave. Om schepen hier te kunnen laten passeren is naast de stuw een sluiscomplex aanwezig. Hier ligt ook de Graafse Brug over de Maas. Bij Heumen ligt de uitmonding van het Maas-Waalkanaal in de Maas. Bij Heumen overbrugt ook de A73 de Maas.
Positiebepaling
Ruimtelijke visie
Relatie met ambitie
Met de visie op de Maas wordt op de volgende wijze invulling gegeven aan de ambities in Hoofdstuk 2:
De Maas en de Maasuiterwaarden.
Het gebied
Het Maas-Waalkanaal is gelegen tussen de Maas bij Heumen en de Waal bij Weurt. Het kanaal stroom dwars door de gemeente Heumen van zuid naar noord over een lengte van ruim 5 kilometer. Binnen de gemeente ligt het sluiscomplex van Heumen. Van dit sluiscomplex staan de sluizen normaliter open. Alleen bij hoge waterstanden op de Maas, sluiten de sluizen. Ten behoeve van de capaciteitsvergroting van het kanaal, is in 2012 naast de bestaande sluis een nieuwe keersluis gebouwd. Het kanaal kenmerkt zich door het brede profiel en de dubbele bomenlanen die het kanaal flankeren. Binnen het gemeentelijk grondgebied bevinden zich twee bruggen over het kanaal.
Positiebepaling
Ruimtelijke visie
Met de visie op het Maas-Waalkanaal wordt op de volgende wijze invulling gegeven aan de ambities in Hoofdstuk 2:
Het Maas-Waalkanaal met op de achtergrond de nieuwe keersluis bij Heumen.
Naast de gebieden en hoofdstructuren die binnen de gemeente voorkomen met een eigen (geografische) karakteristiek en daarmee eigen ruimtelijk beleid, zijn er ook diverse ruimtelijke ontwikkelingen en structuren die meer lokatiegebonden voorkomen en daarbij meerdere gebieden kunnen beslaan. Deze zijn middels een aanduiding op de structuurvisiekaart aangeduid.
Deze aanduidingen voorzien in aanvullende of afwijkende gebruiksbepalingen ter plaatse. De locatie van de hier voorziene ruimtelijke ontwikkelingen is meer indicatief van karakter en niet exact geografisch bepaald.
Het project Hart voor Malden betreft het centrumgebied van Malden. Dit is grofweg het gebied ter weerszijden van de Rijksweg dat zich bevindt tussen de Schoolstraat, de Broeksingel/Broekkant, de Malderburchtstraat, de Kloosterstraat, de Schoolstraat en de Groesbeekseweg. In het gebied bevindt zich een aantal van de belangrijkste voorzieningen van het dorp, zoals het winkelcentrum, het gemeentehuis, de brede school, de bioscoop, de bibliotheek, Malderburcht en het sociaal cultureel centrum Maldensteijn.
Ruimtelijke visie
Voor het Hart voor Malden is een speciaal project opgestart. Dit om knelpunten ten aanzien van bereikbaarheid, parkeren, verkeers- en geluidsoverlast en het dorpskarakter in beeld te brengen en integraal op te lossen. Dit is door bewoners, ondernemers en gemeente gezamenlijk aangepakt. De resultaten hiervan zijn neergelegd in een visie op het gebied: de 'Houtskoolschets Hart voor Malden'. Deze Houtskoolschets is de leidraad voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van het gebied en is als Bijlage 4 opgenomen.
Op basis van deze Houtskoolschets wordt een uitvoeringsprogramma opgesteld. Deze vormt de leidraad voor de verdere uitvoering van het project.
De Houtskoolschets voor het 'Hart voor Malden'.
In Malden liggen een aantal inbreidingslocaties, zoals deze zijn benoemd in de 'Structuurvisie Malden' uit 2009. Het gaat om de volgende locaties:
Op de laatste locatie na, zijn het alle locaties waar bebouwing aanwezig was of is. Het is de bedoeling dat hier nieuwe woningbouw plaatsvindt, mogelijk met aanvullende voorzieningen. In de toekomst is het ook mogelijk dat op andere locaties woningbouw plaatsvindt, maar dan alleen in het geval van herstructurering (bestaande woningen worden vervangen door nieuwe (en al dan niet toe te voegen voorzieningen)) of herontwikkeling (gebouwen met een niet-woonfunctie worden vervangen door (onder meer) woningen).
Ruimtelijke visie
Op locatie De Veldschuur bevindt zich nu Sportcentrum de Veldschuur. Dit sportcentrum is gelegen aan de Veldsingel en heeft een bovenlokale aantrekkingskracht. Het centrum is in handen van een marktpartij, maar vervult wel een belangrijke maatschappelijke behoefte in de gemeente Heumen en omstreken. De afgelopen jaren is gebleken dat de exploitatie van het complex moeizaam verloopt. Dit heeft tot gevolg dat er onzekerheid bestaat over de toekomst van het complex.
Ruimtelijke visie
De Kanaalzone is het gebied tussen de Eendenpoelseweg, Broekkant en de Blankenbergseweg. Hier zijn de sportvelden van Juliana '31 gelegen, de betonfabrieken aan de Taaiendijk, het bedrijventerrein aan de Ambachtsweg en enkele woningen en voorzieningen langs de Broekkant.
Dit gebied is voor de (middel)lange termijn in beeld voor herontwikkeling. Bij herontwikkeling is de inzet het gebied meer te verkleuren richting wonen, eventueel in combinatie met werk en sport. Een dergelijke ontwikkeling is met name afhankelijk van de toekomstplannen van de bestaande (grootschalige) bedrijvigheid. In het geval een verplaatsing van de sportvelden aan de orde zou zijn, dan wordt daarbij in eerste instantie gekeken naar locaties binnen 'De dorpsranden' van Malden. Deze herontwikkeling betreft niet de woningen en voorzieningen langs de Broekkant.
Ruimtelijke visie
Op de structuurvisiekaart Heumen zijn twee watergebonden attractiepunten opgenomen. In Malden betreft het een locatie aan het einde van de Eendenpoelseweg bij het kanaal. Nu ligt hier de ingang van één van de betonfabrieken. Ten zuiden ervan loopt het fraai omzoomde kanaalpad.
In Heumen is het de locatie bij verenigingsgebouw De Terp waar nu het parkeerterrein is gelegen. Deze locatie is gelegen direct aan de Maasdijk.
Ruimtelijke visie
Malden
Heumen
Bij Heumen is de aanduiding 'Maasverbinding' opgenomen als wensbeeld om de relatie met de Maas te versterken en letterlijk meer zichtbaar te maken en meer levendigheid in het dorp te brengen.
Ruimtelijke visie
In en bij de dorpen Malden en Heumen zijn de aanduidingen 'ruimtelijke verbindingen' opgenomen. Deze verbindingen zijn gericht op het slechte van fysiek-ruimtelijke barrières en het verbinden van gebieden en structuren die nu niet of matig te bereiken zijn voor het langzaam verkeer. Daarnaast zijn het belangrijke en nu nog missende schakels in het recreatieve padennetwerk van de gemeente.
Ruimtelijke visie
De Rijksweg tussen Malden en Nijmegen is specifiek aangeduid als multifunctionele zone. Het betreft de weg en de aanliggende percelen. De Rijksweg is een hoog dynamisch gebied met veel verkeer (bezoekers) in de invloedssfeer van Nijmegen en ligt op de grens van het landgoederengebied De Elshof en Heumensoord. Langs de Rijksweg liggen al enkele publiekstrekkende voorzieningen en activiteiten, zoals sportpark Union, Intratuin en de MacDonalds.
Ruimtelijke visie
Rondom de drie kleine kernen zijn dorpsranden aangeduid. In deze dorpsranden krijgt de verweving van dorp en buitengebied extra aandacht. Dit om de relatie tussen dorp en buitengebied te versterken.
Ruimtelijke visie
Sfeer en beeld van een dorpstand.
Op met name locaties langs de west- en zuidzijde van het vennengebied en langs de noord- en zuidrand van Malden zijn zoekzones aangegeven voor de vestiging van nieuwe landgoederen. Hier is het mogelijk om nieuwe landgoederen in te vestigen.
Ruimtelijke visie
In Overasselt en Nederasselt is de aanduiding 'herinrichting weg' opgenomen. Het betreft de Hoogstraat en de Broekstraat. Voor deze wegen geldt dat er sprake is van druk en veelal ook zwaar verkeer. Dit leidt, zeker op drukke momenten, tot overlast en incidenteel tot verkeersonveilige situaties. Dit is niet in overeenstemming met het dorpskarakter en de verblijfsfunctie langs deze wegen.
In Overasselt is deze druk het sterkst zichtbaar en voelbaar. Aan beide zijden van de Hoogstraat bevinden zich winkels en woningen. Zeker gezien het economische belang van het doorgaande verkeer voor de plaatselijke ondernemers, wordt niet ingezet op het omleiden van het doorgaande verkeer, maar op het afremmen van het doorgaande verkeer. Snelheid-remmende maatregelen moeten leiden tot een opwaardering van de verblijfsfunctie ten opzichte van de verkeersfunctie. Dergelijke maatregelen worden bij voorkeur uitgevoerd in combinatie met regulier of groot onderhoud aan de weg.
In Nederasselt is de Broekstraat een minder grote barrière dan in Overasselt, omdat het dorp vooral ten zuiden van deze weg is gelegen. Wel kan hier worden ingezet op het toepassen van snelheidsremmende verkeersmaatregelen. Bij de kruising met de Rijksweg (N324) wordt ingezet op het verbeteren van de opstelplekken en de oversteekbaarheid voor het langzame verkeer, met name fietsers.
Ruimtelijke visie
De Hoogstraat in Overasselt.
In de kernen Heumen, Overasselt en Nederasselt zijn zoeklocaties voor woningbouw opgenomen. Deze komen voort uit de bestaande woningbouwprogramma's en -prognoses.
Ruimtelijke visie
Dwars door de gemeente lopen enkele ecologische verbindingszones. Deze zijn gericht op het verbinden van Heumensoord met het vennengebied en op het verbinden van het vennengebied met de Maas en via de ecologische verbindingszone Heumen-Horssen met het rivierduinengebied in het Land van Maas en Waal.
Ruimtelijke visie
Het Lierdal tussen Maas en stuwwal.