direct naar inhoud van 5.5 Voorzieningen
Plan: Tweelingstad-Slingerbos
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0243.BP00013-0004

5.5 Voorzieningen

5.5.1 Ontwikkelingen

ALGEMEEN

In Tweelingstad zijn enkele wijkvoorzieningen aanwezig. Er worden geen nieuwe voorzieningen in de wijk voorzien. Ten aanzien van de bestaande voorzieningen is veelal sprake van schaalvergrotingsprocessen. Dit betreft met name basisscholen. Dit heeft in het (recente) verleden geleid tot het sluiten van schoolgebouwen. In de toekomst wordt niet verwacht dat deze ontwikkeling nog sterk doorzet in Tweelingstad.

PRAKTIJKRUIMTEN

In Tweelingstad zijn meerdere praktijkruimten aanwezig, verspreid over de wijk. Veelal is er sprake van een beroep aan huis. De laatste jaren heeft zich een ontwikkeling voorgedaan waarbij deze praktijkruimten worden afgesplitst van de woonfunctie en soms zelf wordt gezocht naar een zelfstandige locatie.

LOKAAL ZORGPUNT

Op een viertal plaatsen in Harderwijk worden woon/zorgzones ingesteld, onder andere in Stadsdennen en Stadsweiden. In Tweelingstad is een dergelijke zone niet aanwezig. Wel is het mogelijk hier een lokaal zorgpunt te ontwikkelen, waarin bijvoorbeeld apotheek, huisarts en fysiotherapeut bij elkaar zitten. In het Structuurplan Harderwijk wordt als mogelijke locatie hiervoor het winkelcentrum Tweelingstad genoemd.
Het Masterplan Wonen, zorg en welzijn Harderwijk speelt in op de toenemende vraag naar woon-zorgcombinaties.

5.5.2 Beheersmaatregelen

ALGEMEEN

Wat betreft aspecten op ruimtelijk gebied van de voorzieningen wordt in dit bestemmingsplan een aantal dingen geregeld. Het gaat daarbij vooral om de volgende zaken:

  • het gebruik;
  • de grootte van het bouwvlak;
  • de grootte en de plaatsing van bijgebouwen;
  • nok- en goothoogte.

Deze sluiten hoofdzakelijk aan bij de bestaande functies in en omvang van de bebouwing. Wel wordt bij de maatschappelijke voorzieningen gewerkt met een ruimer bouwvlak dan de bestaande situatie. Hiermee is het mogelijk om flexibeler in te kunnen spelen op een veranderende maatschappelijke vraag. Hierbij is wel rekening gehouden met de stedenbouwkundige kwaliteiten van de directe omgeving. Deze kwaliteiten zijn ook bepalend voor de opgenomen bouwhoogten.

PRAKTIJKRUIMTEN

In het bestemmingsplan worden de praktijkruimten specifiek aangeduid binnen de bestemming 'Wonen'. Waar sprake is van een zelfstandige praktijkruimte, die geen relatie meer heeft met de woonfunctie, is ervoor gekozen deze op te nemen in de bestemming 'Wonen'. Daarmee zijn het maatschappelijke voorzieningen geworden. Waar nodig en mogelijk is in het bouwvlak ruimte gegeven voor uitbreiding.

LOKAAL ZORGPUNT

De bestemming van het winkelcentrum Tweelingstad vindt zodanig ruim plaats, dat hierin ook maatschappelijke aan zorg verbonden activiteiten kunnen plaatsvinden.

5.5.3 Nieuwe ontwikkelingen

AMBULANCEPOST

Voor de uitbreiding van het aantal ambulanceposten in de regio is Connexxion op zoek naar een geschikte locatie in Harderwijk. Uiteindelijk is gekozen voor de locatie aan de Deventerweg. Deze locatie is gelegen in de nabijheid van de A28 en N302 en heeft daardoor een zeer goede bereikbaarheid van het gebied dat binnen de door het RIVM bepaalde tijd bereikt moet worden. Door de ligging aan de rand van Harderwijk zal het aantal bewoners dat last heeft van geluid beperkt blijven bij ongevallen op en rond de A28.

Om te bepalen of de ambulancepost past binnen een bebouwde omgeving met woningen, is gebruik gemaakt van de publicatie Bedrijven en milieuzonering (editie 2009). In deze publicatie wordt beschreven welke milieubelastende functies met milieugevoelige functies kunnen worden gemengd. In de bedrijvenlijst is de functie ambulancepost niet opgenomen. Wel is de functie brandweerkazerne opgenomen. Qua milieuhinder komen deze functies overeen, er is dan ook aansluiting gezocht bij de functie brandweerkazerne. Een ambulancepost kan in een gebied voor functiemenging gemengd worden met woningen.
Het gebied rondom de Deventerweg wordt gekenmerkt door verschillende bedrijvigheid, een winkelcentrum en woningen. Daarmee wordt het gebied getypeerd als een zone voor functiemenging.
Een ambulancepost valt onder categorie C van bedrijven, die in aanmerking komen voor functiemenging. Dit houdt in dat er een bouwkundige scheiding moet zijn tussen de ambulancepost en gevoelige functies (woningen, scholen). Daarnaast moeten bedrijven in deze categorie direct ontsloten worden op de hoofdinfrastructuur in verband met verkeersaantrekkende werking. Aan deze voorwaarden kan de ambulancepost aan de Deventerweg voldoen. Daarom wordt deze locatie geschikt bevonden.

De locatie is momenteel bestemd als speelterrein voor jeugd uit de buurt, maar wordt als sociaal onveilig beschouwd. Een ambulancepost met een 24-uurs functie zal de sociale controle vergroten. Ter compensatie van het verkleinen van het speelterrein zullen de overige speelplekken in de buurt, met name die aan de Heinsiuslaan opgeknapt worden.

VELDKAMPKERK

Voor de locatie Veldkampkerk zijn plannen voor een toekomstige ontwikkeling. Ten behoeve van deze ontwikkeling is, evenals de ontwikkeling Prinsenhof (zie paragraaf 5.3.1.) het beeldkwaliteitplan Prinsenhof en Veldkampkerk opgesteld. Dit beeldkwaliteitplan is opgenomen als bijlage van deze toelichting en vormt een aanvulling op de welstandsnota 2007.