direct naar inhoud van 1.2 Gebiedsbeschrijving
Plan: Structuurvisie Groene Zoom
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.0233.SVgroenezoom-0403

1.2 Gebiedsbeschrijving

De Groene Zoom vormt de stadsrandzone ten zuiden van Drielanden, gelegen ten weerszijden van de Fokko Kortlanglaan en Horloseweg. Het gebied ligt op de overgang tussen oost-west georiƫnteerde zandruggen met landgoederen op Ermelo's grondgebied en het lager gelegen poldergebied Drielanden op Harderwijks grondgebied. Op de visiekaart is de gemeentegrens aangegeven. De huidige functie van het gebied wordt gekenmerkt door overwegend vrijstaande woningen op grote erven, die veelal overblijfselen vormen van agrarische bedrijven. Ook komen met name langs de Fokko Kortlanglaan bedrijven voor, zoals een autohandel en een hoveniersbedrijf. De recreatie is vertegenwoordigd door een kleine natuurcamping en grotere recreatieterreinen Hanenburg en Loohof. De laatste ligt aan de zuidzijde van de Fokko Kortlanglaan op de overgangszone langs de Ermelose Driehoek. Het westen van het gebied is sterk bebost, met als bijzondere functie het instellingenterrein 's-Heerenloo.

Bij het opstellen van het Landschappelijk Raamwerk is onderscheid gemaakt tussen het studiegebied en het plangebied van de Groene Zoom:

  • a. Het studiegebied omvat een ruim gebied rondom het plangebied, voor zover dit relevant wordt geacht voor de beschrijving en/of het bestaan van relaties met het plangebied, die van invloed kunnen zijn op de planvorming.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.SVgroenezoom-0403_0003.png"

Kaart 1: Onderzoeksgebied landschappelijk raamwerk

  • b. Het plangebied is het gebied waarop de ruimtelijke visie van toepassing is (zie visiekaart). Voor dit gebied is deze visie opgesteld met daarin voorstellen voor de ontwikkeling van een betere ruimtelijke structuur en hogere kwaliteit van bestaande en nieuwe functies. Het gebied heeft een heldere noordelijke begrenzing door de Groene Zoomweg en een zuidelijke begrenzing welke deels overeenkomt met bestaande topografische lijnen zoals de Horloseweg en de Fokko Kortlanglaan. Deels bestaat de begrenzing uit een denkbeeldige lijn op een afstand van 150 meter van de Fokko Kortlanglaan, met als doel ook de relatie met en de overgang naar de aangrenzende gebieden in de planvorming mee te nemen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.SVgroenezoom-0403_0004.png"

Kaart 2: Plangebied landschappelijk raamwerk