direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
Plan: Structuurvisie Groene Zoom
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.0233.SVgroenezoom-0403

1.1 Aanleiding

Begin jaren negentig is voor de Groene Zoom een intergemeentelijke studie gemaakt. Doel van deze studie was het door de gemeenten Harderwijk en Ermelo gezamenlijk opstellen van een ruimtelijke visie op het gebied, zodat ruimtelijke ontwikkelingen op elkaar konden worden afgestemd.

Op 21 juni 2001 is tussen de gemeenten Harderwijk en Ermelo een convenant gesloten over de Groene Zoom. In het convenant is een gezamenlijke ruimtelijke visie vastgelegd op de invulling van het gebied.

Door beide gemeenten is eerder een Masterplan Groene Zoom opgesteld. In 2005 hebben de gemeenteraden zich positief uitgesproken over het Masterplan Groene Zoom. De provincie oordeelde in 2005 echter dat het Masterplan geen basis kon vormen voor het verlenen van vrijstelling op grond van artikel 19, lid 2, van de WRO. In haar toelichting schreef de provincie dat een aantal onderdelen van het Masterplan niet voldeed aan het provinciaal beleid, omdat bijvoorbeeld niet duidelijk was, hoe groot het aandeel (aanvullende) groen was in de taakstellende omvang van 300 ha GIOS1 , zoals genoemd in het Streekplan 2005. Evenmin werd voldoende duidelijk gemaakt dat met de in het plan opgenomen nieuwe 'rode' elementen werd bijgedragen aan de versterking van de kwaliteiten van het gebied.

Daarnaast deed de provincie nog een aantal aanbevelingen:

  • Breng de verbindingen, met name de langzaam verkeersverbindingen vanuit/naar Drielanden alsmede de gedachte groenstructuren, concreter in beeld middels een nadere uitwerking.
  • Het voornemen om de toegankelijkheid van (delen van) het gebied te vergroten en het openbare karakter te versterken zijn uitgangspunten die minder terug te vinden zijn dan wellicht de bedoeling was.
  • Vergroot ruimtelijke en functionele samenhang. Vanuit het centrale uitgangspunt van GIOS-beleid verdient dit aspect, met name dus voor het oostelijke gedeelte, nog een nadere verdieping.

Mede door het onthouden van goedkeuring door de provincie van het Masterplan ontbrak tot op heden een concrete gezamenlijk gedragen visie op de herinrichting van het gebied en de versterking van de recreatieve kwaliteit. Buro Vijn is in 2007 gevraagd een landschappelijk raamwerk2 tot stand te brengen. Dit raamwerk bevat een analyse van het gebied en mondt uit in een raamwerk waarbinnen ontwikkelingen kunnen plaatsvinden. Daarnaast worden in de nu voorliggende visie delen van onderzoek en analyses verricht voor het Masterplan Groene Zoom, eventueel geactualiseerd, hergebruikt.