Plan: | Structuurvisie Groene Zoom |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | gemeentelijke structuurvisie |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0233.SVgroenezoom-0403 |
De eerder al in het Masterplan Groene Zoom in 2003 geformuleerde centrale doelstelling voor het gebied luidt:
"Het realiseren van een samenhangend en aantrekkelijk vormgegeven stedelijk uitloopgebied tussen Ermelo en Harderwijk, waarbij het groene karakter overheerst en waarin rode elementen op een verantwoorde manier worden ingepast binnen dit groene kader."
Deze centrale doelstelling is nog steeds leidend. Voor de Groene Zoom dient een gebiedsgerichte structuurvisie te worden opgesteld dat invulling geeft aan de stedelijke uitloopfunctie van het gebied en een waarborg vormt voor het duurzaam behouden van het groene karakter.
Artikel 2.1 van de Wet ruimtelijke ordening stelt over structuurvisies het volgende:
Een (gebiedsgerichte) structuurvisie is een ruimtelijke visie op de leefomgeving voor de middellange en lange termijn waarin de hoofdlijnen van de voorgenomen ontwikkeling en de hoofdzaken van het te voeren beleid zijn aangegeven. Met andere woorden de structuurvisie is het richtinggevende document waarin voor overheden, maatschappelijke organisaties, private partijen en burgers duidelijk wordt welk ruimtelijk beleid de gemeente nastreeft. Tevens dient door de gemeente te worden aangegeven op welke wijze de voorgenomen ontwikkeling zal worden gerealiseerd. Artikel 2.1.1 Bro bepaalt dat wordt aangegeven op welke wijze burgers en maatschappelijke organisaties bij de voorbereiding daarvan zijn betrokken.
Een structuurvisie raakt aan vele belangen die zorgvuldig moeten worden afgewogen. Open of interactieve planprocessen kunnen aan deze zorgvuldigheid uitdrukking geven. Betrokkenen hebben in een vroegtijdig stadium de mogelijkheid hun belangen kenbaar te maken, terwijl de gemeente draagvlak voor de afwegingen kan krijgen.
In het algemeen komen in de structuurvisie, indien relevant, in ieder geval zes onderwerpen (hierna te noemen: het programma) aan bod:
Bovengenoemde punten komen in het hoofdstuk 4 "Visie" aan bod behalve de beschrijving van de kosten. Dit laatste wordt beschreven in hoofdstuk 5.
In een structuurvisie worden de wezenlijke keuzes over functies, locaties en ruimtebehoefte dus al gemaakt. In structuurplannen vindt de afweging plaats tussen de principes en de praktijk, tussen vraag en aanbod. De wezenlijke vragen met betrekking tot functies, locatie en omvang worden hier gesteld en beantwoord. Op hoofdlijnen is dan namelijk de ontwikkelingsrichting van het gebied daarin bepaald en krijgt het bestemmingsplan het karakter van een nadere uitwerking of zelfs alleen maar het juridisch vastleggen van de gemaakte keuzes.
Bestemmingsplan(nen)
Op basis van de structuurvisie worden bestemmingsplannen voor het hele plangebied opgesteld. Aangezien de structuurvisie door middel van een open planproces wordt vormgegeven zijn reeds vele partijen gehoord en zijn alle belangen reeds afgewogen. Het bestemmingsplan is theoretisch daarom alleen nog noodzakelijk voor het juridisch vastleggen van de bestemmingen. De hoeveelheid bestemmingsplannen is afhankelijk van procesverstorende effecten in bepaalde delen van het plangebied.
Exploitatieplan Groene Zoom
Op basis van de structuurvisie wordt een concept exploitatieplan opgesteld. Op basis hiervan worden voor zover mogelijk anterieure overeenkomsten met partijen aangegaan.