direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Rodeschuurderwegje 9-11
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Werken aan vitale vakantieparken

De gemeente Ermelo hecht veel waarde aan recreatie en toerisme en heeft met haar bijna 100, vakantieparken de meeste verblijfsplaatsen van de Noord-Veluwe. Dit maakt de sector erg belangrijk voor de welvaart en welzijn van de gemeente. Om de sector aantrekkelijk te houden wil de gemeente samen met de recreatieondernemers en eigenaren van recreatieverblijven aan de slag om te werken aan vitale vakantieparken.

In het kader van het regionale en gemeentelijke programma Vitale vakantieparken Veluwe is er behoefte aan een kwaliteitsimpuls op recreatieterreinen. Enerzijds door in te zetten op versterken en vernieuwing binnen de verblijfsrecreatie en anderzijds door gebieden te transformeren naar andere functies. De gemeente heeft hiervoor een ontwikkelstrategie en omgevingsvisie ontwikkeld. De omgevingsvisie Recreatiecluster Horst is de eerste gebiedsuitwerking van de Toekomstvisie op de verblijfsrecreatie.

Het recreatiecluster Horst is circa 23 hectare groot en omvat 14 recreatieterreinen. Het gebied heeft een bosrijk en informeel karakter en ligt enigszins verscholen. De 400, deels verouderde, recreatieverblijven worden deels regulier bewoond en kennen een grote verscheidenheid aan eigendomssituaties (erfpacht, vve’s, volledig uitgepond). De parken binnen het cluster hebben qua structuur en aanbod niet of nauwelijks toekomstwaarde binnen de recreatiesector. De Omgevingsvisie geeft daarom ook aan dat er verkleurd mag worden naar wonen onder bepaalde voorwaarden.

Om de transformatie in gang te zetten heeft de gemeente Ermelo gekozen om in te zetten op maximale participatie vanuit de parken. De kader stellende visie vormt geen blauwdruk, maar is bedoeld om parkeigenaren en eigenaren van recreatieverblijven uit te nodigen om plannen in te dienen binnen de geschetste toekomstperspectieven uit de visie. De opgestelde omgevingsvisie biedt ruimte voor een gefaseerde ontwikkeling met als einddoel een toekomstbestendig woon- en recreatiegebied voor Ermelo.

Voorliggend plan heeft betrekking op recreatiepark De Beukenhorst. De initiatiefnemers willen in lijn met de omgevingsvisie ‘recreatiecluster Horst’ de recreatieverblijven transformeren naar de bestemming wonen. Daarnaast is het voornemen om woningen toe te voegen. In de huidige situatie wordt 70% van het park permanent bewoond.

De herbestemming van de recreatieverblijven naar reguliere woningen, alsmede de uitbreiding van het aantal woningen, zijn in strijd met de geldende bestemmingsplannen. Om die gewenste ontwikkelingen juridisch-planologisch mogelijk te maken is voorliggend bestemmingsplan opgesteld. De gemeente Ermelo heeft aangegeven, onder bepaalde voorwaarden, medewerking te willen verlenen aan deze herbestemming.

1.2 Ligging en begrenzing van het plangebied

Het plangebied is onderdeel van recreatiecluster Horst welke in totaal 14 recreatierecreatieterreinen kent. Voorliggend plan heeft betrekking op recreatiepark de Beukenhorst. Inclusief de beheerderswoningen, te weten Rodeschuurderwegje nummers 9 en 11, kent het park 37 kavels waarvan er 35 bebouwd zijn. In onderstaande figuur is de begrenzing van het plangebied weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0001.png"

  Figuur 1.1: Begrenzing plangebied (bron: streetsmart.cyclomedia.com)

1.3 Vigerend bestemmingsplan

Het plangebied is gelegen binnen drie bestemmingsplannen, in dit hoofdstuk worden de plannen beschreven.

Bestemmingsplan 'Recreatieterreinen'

Binnen dit bestemmingsplan geldt de enkelbestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatie 1'. Deze gronden zijn bestemd voor recreatievoorzieningen zoals recreatieverblijven, mobiele kampeermiddelen, stacaravans en trekkershutten.

In een deel van het plangebied geldt een specifieke bouwaanduiding voor een hoge dichtheid. Deze aanduiding heeft betrekking op de vereiste terreinbehoefte van de recreatievoorzieningen. Vergeleken met de directe omgeving heeft dit gebied een hoge bouwdichtheid.

Naast de enkel bestemming is de dubbelbestemming 'Waarde archeologie' van kracht.

Dubbelbestemming 'Waarde - archeologie'

Deze bestemming is van toepassing op noordelijke deel van het plangebied. Deze gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor het behoud, de bescherming en/of het herstel van de voorkomende archeologische waarden. Op deze gronden mag niet worden gebouwd, indien daarvoor dieper dan 0,30 m, te rekenen vanaf het maaiveld, in de bodem zal worden geroerd en de oppervlakte van het nieuwe bouwwerk of de uitbreiding van het bestaande bouwwerk meer dan 100 m2 bedraagt.

In onderstaande figuur is een uitsnede van het bestemmingsplan weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0002.png"

Figuur 1.2: Uitsnede verbeelding bestemmingsplan "Recreatieterreinen" (bron: ruimtelijkeplannen.nl)

Strijdigheid met bestemmingsplan

Het permanent bewonen van gebouwen binnen een gebied met de enkelbestemming 'Recreatie' is in strijd met het vigerende bestemmingsplan. Derhalve is een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk.

Bestemmingsplan 'Buitengebied Midden-West'

Voor het kadasteraal perceel 5670 in het zuiden van het plangebied, dat buiten het bovenstaande bestemmingsplan ligt, geldt het bestemmingsplan 'Buitengebied Midden-West'. Dit bestemmingsplan is niet in digitale vorm beschikbaar, hiervoor geldt een plankaart. Het onderdeel van het plangebied dat binnen dit bestemmingsplan valt kent de bestemmingen 'bos' en 'agrarisch gebied'. Gronden van het type bos zijn bestemd voor bos van de types oud bos, fragmentenbos en stuifzandbos. Gronden van het type agrarisch gebied zijn bestemd voor het uitoefenen van agrarische functies.

In onderstaande figuur is een uitsnede van het bestemmingsplan weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0003.png"

Figuur 1.3: Uitsnede verbeelding bestemmingsplan "Buitengebied Midden-West " (bron: plankaart via ruimtelijkeplannen.nl)

Strijdigheid met bestemmingsplan

De initiatiefnemer is voornemens om 8 kleine woningen te realiseren op kadastraal perceel 5670. Het realiseren van woningen is strijdig met de op deze gronden geldende bestemmingen bos en agrarisch gebied. In de huidige situatie kennen de gronden met de bestemming 'bos' geen hoogwaardige kwaliteit bos. Het zuidwestelijke deel van het gebied dat geen begroeiing kent wordt gebruikt voor opslag. De gronden worden gebruikt voor opslag ten behoeve van het beheer door de grondeigenaren. De gronden met de bestemming 'agrarisch gebied' kennen geen agrarisch gebruik, hier groeit gras en er staan vaartuigen gestald. Hoewel het realiseren van woningen strijdig is met de geldende bestemmingen, gaat met de beoogde herbestemming geen hoogwaardig bos of agrarisch gebied verloren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0004.png" Figuur 1.4: Uitsnede luchtfoto huidige situatie zuidelijk gedeelte plangebied (bron: streetsmart.cyclomedia.com )

Bestemmingsplan 'Parkeernormen'

Voor het gehele plangebied geldt eveneens het bestemmingsplan 'Parkeernormen', dit plan geldt voor het gehele grondgebied van de gemeente Ermelo. Binnen dit plan zijn de geldende parkeernormen van de gehele gemeente geborgd.

Strijdigheid met bestemmingsplan

De beoogde herbestemming van recreatiewoningen en de realisatie van nieuwe woningen is strijdig met bovenstaand bestemmingsplan. Omdat de recreatiewoningen worden herbestemd tot reguliere woningen gelden er andere parkeernormen. Daarnaast worden er woningen aan het plangebied toegevoegd. Derhalve moeten er parkeerplaatsen aan het plangebied worden toegevoegd. Echter, gezien de situatie en het bestemmingsplan 'Parkeernormen' inachtnemend, is er reden tot afwijking van dit plan. Als gevolg van de afwijking zullen er minder parkeerplaatsen worden gerealiseerd dan volgens bovenstaand bestemmingsplan nodig zouden zijn. Deze afwijking wordt uitgebreid onderbouwd in 4.12 Verkeer en parkeren.

1.4 De bij het plan behorende stukken

Het bestemmingsplan "Rodeschuurderwegje 9-11" bestaat uit de volgende stukken:

De verbeelding en de regels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan en moeten in samenhang 'gelezen' worden. Op de verbeelding zijn de bestemmingen van de in het plangebied begrepen gronden aangegeven. Aan deze bestemmingen zijn regels gekoppeld teneinde de uitgangspunten van het plan zeker te stellen. Het plan gaat vergezeld van een toelichting. De toelichting heeft weliswaar geen bindende werking, maar heeft wel een belangrijke functie bij de omschrijving, motivering en verantwoording van het bestemmingsplan.

1.5 Leeswijzer

De toelichting van dit bestemmingsplan is opgebouwd uit zeven hoofdstukken. De opbouw van de hoofdstukken is zodanig dat er sprake is van een logische volgorde in vraagstelling (wat, waarom, waar, hoe). Na dit inleidende hoofdstuk volgt hoofdstuk 2 een beschrijving van de bestaande situatie van het plangebied. Hoofdstuk 3 geeft een beschrijving van het relevante beleid op Rijks-, provinciaal, regionaal en gemeentelijk niveau. In hoofdstuk 4 wordt de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan aangetoond. Vanuit de verschillende van invloed zijnde milieu- en omgevingsaspecten zoals geluid, externe veiligheid, luchtkwaliteit, ecologie en water wordt in dit hoofdstuk beschreven dat de ontwikkeling die voorliggend bestemmingsplan mogelijk maakt, uitgevoerd kan worden. Hoofdstuk 5 geeft inzicht in de plansystematiek en de opzet van de regels. Hoofdstuk 6 geeft inzicht in de uitvoerbaarheid van het plan, zowel de economische als maatschappelijke uitvoerbaarheid. In het laatste hoofdstuk van dit plan wordt ingegaan op het (voor)overleg, de inspraak en de procedure.

Hoofdstuk 2 Beschrijving van het plan

2.1 Huidige situatie

Het plangebied ligt tussen Horst en Ermelo en maakt onderdeel uit van recreatiecluster Horst. Het gebied heeft het informele karakter van een buurtschap en de uiterlijke kenmerken van een bungalowpark/recreatiewoningpark. Het gezamenlijke oppervlak van de verschillende percelen van dit plan is circa 1,9 hectare. De nummers 9 en 11 zijn de bedrijfswoningen. Naast de bedrijfswoningen biedt het park ruimte voor 35 recreatiewoningen. In de huidige situatie wordt het park voor zowel recreatieve- als voor permanente bewoning gebruikt. De kavels binnen het plangebied variëren in oppervlakte tussen circa 215 en 4976 m2. Sommige kavels bevatten meerdere gebouwen en/of bouwwerken.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0005.jpg"

Figuur 2.1: Ligging en begrenzing van het plangebied (bron: streetsmart.cyclomedia.com)

Op de kavels is voldoende parkeermogelijkheid, waarbij ruimte is voor ten minste 1 parkeerplaats. Daarnaast kent het park enkele openbare parkeerplaatsen, bij de entree van het terrein zijn 7 parkeerplaatsen gesitueerd. Aan de oostzijde van het terrein is parkeerruimte voor 10 voertuigen. In totaal heeft het park daarmee 17 openbare parkeerplaatsen.

Onderstaande figuur 2.2 toont de hoofdwegen welke het park ontsluiten. De blauwe pijlen tonen de wegen die door de parkbewoners worden gebruikt om de recreatiewoningen te bereiken. De witte pijlen tonen de wegen die door de bewoners van Rodeschuurderwegje 9 en 11 worden gebruikt. Dit betreffen de oprit en een weg naar de zuidzijde van het plangebied waar opslag plaatsvindt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0006.jpg"

Figuur 2.2: Overzichtskaart infrastructuur (bron: streetsmart.cyclomedia.com)

2.2 Beoogde situatie

De recreatieverblijven in het plangebied worden in de beoogde situatie her bestemd naar een reguliere woonbestemming. Er worden aanpassingen gedaan aan het plangebied en de woningen zodat er een volwaardige woonomgeving ontstaat. In de toekomstige situatie kent het woonpark in totaal 45 woningen, te weten:

  • 2 reguliere woningen (bestaand, voormalige bedrijfswoningen);
  • 35 reguliere woningen (bestaand, voormalige recreatieverblijven);
  • 8 kleine woningen (nieuw te realiseren).

Daarbij wordt er geïnvesteerd in natuur- en duurzaamheidsmaatregelen, deze maatregelen zijn uiteengezet in Bijlage 1 Overzicht Natuur- en inrichtingsmaatregelen en Bijlage 2 Overzicht Duurzaamheidsmaatregelen. De woonhuizen op het woonpark moeten voldoen aan het Bouwbesluit 2012 bestaande bouw. De gevels van de chalets worden vervangen voor een duurzaam materiaal dat 100% recyclebaar is. De bestaande stenen recreatiehuisjes voldoen reeds aan de eisen van Bouwbesluit 2012. De bouwmogelijkheden verschillen per type bestemming en zijn beschreven in Artikel 3 Groen, Artikel 4 Wonen - 1 en Artikel 5 Wonen - 2 van de regels behorende bij deze toelichting.

In het zuidwesten van het plangebied, ter plaatse van het bosje, vindt opslag ten behoeve van beheer plaats. Om het woonpark ook in de toekomst te onderhouden zijn verschillende machines nodig, deze worden hier opgeslagen. In de huidige situatie staan deze her en der in de hoek van het plangebied opgeslagen. Om verommeling tegen te gaan, is in de regels van dit bestemmingsplan opgenomen dat de bouw van een bijgebouw in de vorm van een loods/schuur hier is toegestaan.

Voor de parkeernorm van de voormalige recreatiewoningen en kleine woningen wordt uitgegaan van een 1,3 parkeerplaats per woning. Voor de twee voormalige bedrijfswoningen (Rodeschuurderwegje 9 en 11) geldt een norm van 2,2 per woning. Er is meer dan voldoende ruimte om te parkeren op de eigen kavels. Bovendien bestaat voor bezoekers de mogelijkheid tot parkeren op de algemene gedeelten van het park welke in eigendom zijn van de parkeigenaar. De op het park aanwezige ontsluitingswegen hebben een beperkte breedte waardoor er vanzelf op deze wegen niet geparkeerd kan worden. De wegen voldoen aan de in het Bouwbesluit 2012 gestelde voorwaarden voor wegen. Concreet betekent dit dat in het geval van een calamiteit de wegen geschikt zijn voor gebruik door hulpdiensten.

De nieuw te realiseren kleine woningen worden gerealiseerd volgens het principe van 'nul op de meter'. Om dit mogelijk te maken worden op de schuur in het westen van het plangebied, welke eigendom is van de parkeigenaar, zonnepanelen geplaatst. Aan de oostkant van de schuur staan 5 bomen welke schaduw op de schuur werpen. Om de zonnepanelen rendabel te maken worden deze bomen gekapt. Ter compensatie worden elders in het plangebied loofbomen geplant. Figuur 2.3 geeft een impressie van de beoogde situatie. Deze impressie is aan veranderingen onderhavig en niet bindend.

De vigerende dubbelbestemming 'Archeologie' wordt overgenomen en blijft ook in de nieuwe planologische situatie van kracht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0007.jpg"

Figuur 2.3: Visualisatie van de beoogde situatie

Hoofdstuk 3 Beleid

3.1 Rijksbeleid en regelgeving

3.1.1 Nationale omgevingsvisie

De Nationale Omgevingsvisie (NOVI) biedt een duurzaam perspectief voor de Nederlandse leefomgeving. Hiermee moet ingespeeld worden op de grote uitdagingen die te wachten staan. De NOVI biedt een kader, geeft richting en maakt keuzes waar dat kan. Tegelijkertijd is er ruimte voor regionaal maatwerk en gebiedsgerichte uitwerking. Omdat de verantwoordelijkheid voor het omgevingsbeleid voor een groot deel bij provincies, gemeenten en waterschappen ligt, kunnen inhoudelijke keuzes in veel gevallen het beste op regionaal niveau worden gemaakt. Met de NOVI zet de Rijksoverheid een proces in gang waarmee keuzes voor onze leefomgeving sneller en beter gemaakt kunnen worden.

Aan de hand van een toekomstperspectief op 2050 brengt de NOVI de langetermijnvisie in beeld. In de NOVI benoemt het Rijk 21 nationale belangen voor het omgevingsbeleid, inclusief de opgaven en de rol van het Rijk in het realiseren van deze opgaven. Deze opgaven komen samen in vier prioriteiten:

  • Ruimte voor klimaatadaptatie en energietransitie.
  • Duurzaam economisch groeipotentieel.
  • Sterke en gezonde steden en regio's.
  • Toekomstbestendige ontwikkeling van het landelijk gebied.

De druk op de fysieke leefomgeving in Nederland is zo groot, dat belangen soms botsen. Het streven vanuit de NOVI is om combinaties te maken en win-win situaties te creëren. In sommige gevallen moeten belangen worden afgewogen en scherper keuzes worden gemaakt. Hiertoe gebruikt de NOVI drie afwegingsprincipes:

  • Combinaties van functies gaan voor enkelvoudige functies: In het verleden is scheiding van functies vaak te rigide gehanteerd. Met de NOVI wordt gezocht naar maximale combinatiemogelijkheden tussen functies, gericht op een efficiënt en zorgvuldig gebruik van de ruimte.
  • Kenmerken en identiteit van een gebied staan centraal: wat de optimale balans is tussen bescherming en ontwikkeling, tussen concurrentiekracht en leefbaarheid, verschilt van gebied tot gebied. Sommige opgaven en belangen wegen in het ene gebied zwaarder dan in het andere.
  • Afwentelen wordt voorkomen: het is van belang dat de leefomgeving zoveel mogelijk voorziet in mogelijkheden en behoeften van de huidige generatie van inwoners zonder dat dit ten koste gaat van die van toekomstige generaties.

Doorwerking in het onderhavige plan en conclusie

In dit geval is er sprake van een lokale ontwikkeling waarmee geen Rijksbelangen zijn gemoeid. Er is dan ook geen sprake van strijd met het Rijksbeleid zoals verwoord in de NOVI.

3.1.2 Besluit algemene regels ruimtelijke ordening

Het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) geeft richtlijnen voor de inhoud van bestemmingsplannen en wijzigingsplannen voor zover het gaat om ruimtelijke ontwikkelingen van nationaal belang. Deze vorm van normstelling sluit aan op de vroegere planologische kernbeslissingen (pkb's) met concrete beleidsbeslissingen en beslissingen van wezenlijk belang die ook van betekenis waren voor de lagere overheden.

De normering uit het Barro werkt zoveel mogelijk direct door op het niveau van de lokale besluitvorming. Bij besluitvorming over bestemmingsplannen en wijzigingsplannen moeten de regels worden gerespecteerd. Het merendeel van de regels legt beperkingen op, daarin is een gradatie te onderkennen. Deze zijn geformuleerd als een 'ja-mits', een 'ja, voor zover', een 'nee-tenzij', een 'nee-als' of een stringente 'nee' bepaling.

Doorwerking in het onderhavige plan en conclusie

Het Barro bevat geen specifieke regels die van toepassing zijn voor het onderhavige plan. Het Barro heeft dan ook geen invloed op dit bestemmingsplan.

3.1.3 Bro: Ladder voor duurzame verstedelijking

In het Besluit ruimtelijke ordening (Bro), artikel 3.1.6., tweede lid, zijn eisen opgenomen waaraan een bestemmingsplan moet voldoen als dat een nieuwe stedelijke ontwikkeling mogelijk maakt. Nieuwe stedelijke ontwikkelingen, zoals een bedrijventerrein of zeehaventerrein, of van kantoren, detailhandel, woningbouwlocaties of andere stedelijke voorzieningen kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor de omgeving. Daarom is het noodzakelijk dat in een bestemmingsplan/wijzigingsplan, maar ook in een inpassingsplan van rijk of provincie of bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor het afwijken van een plan, nadrukkelijk wordt stilgestaan bij de vraag of er behoefte is aan een nieuwe stedelijke ontwikkeling.

Nieuwe stedelijke ontwikkeling

De Laddertoets geldt alleen voor nieuwe stedelijke ontwikkelingen. Beoordeeld moet dan worden of sprake is van een nieuw beslag op de ruimte. Daarvan is in het beginsel sprake als het nieuwe ruimtelijke besluit meer bebouwing mogelijk maakt dan er op grond van het voorheen geldende planologische regime aanwezig was, of kon worden gerealiseerd. In het Bro is geen ondergrens voor de minimale omvang vastgelegd. Inmiddels heeft jurisprudentie reeds bepaald bij welke minimale omvang sprake is van een 'nieuwe stedelijke ontwikkeling'. Conform jurisprudentie is bij 11 woningen geen sprake van een 'nieuwe stedelijke ontwikkeling' (ABRvS 16 september 2015; ECLI:NL:RVS:2015:2921) en bij 12 woningen wel sprake van een 'nieuwe stedelijke ontwikkeling' (ABRvS 25 maart 2015; ECLI:NL:RVS:2015:953).

Daarnaast volgt uit jurisprudentie dat wanneer het om een functiewijziging gaat, moet worden beoordeeld of er sprake is van een naar aard en omvang zodanige functiewijziging, dat desalniettemin gesproken kan worden van een nieuwe stedelijke ontwikkeling. Daarbij moet ook het ruimtebeslag betrokken worden.

Doorwerking in het onderhavige plan en conclusie

In voorliggend plan worden 35 recreatieverblijven en 2 bedrijfswoningen her bestemd tot reguliere woningen, dit zijn meer dan 11 woningen. Echter zijn de woningen in de huidige situatie reeds aanwezig, daarom is beoordeeld of voorliggend plan als nieuwe stedelijke ontwikkeling wordt aangemerkt. Daarvan is in het beginsel sprake als het nieuwe ruimtelijke besluit meer bebouwing mogelijk maakt dan er op grond van het voorheen geldende planologische regime aanwezig was óf kon worden gerealiseerd.

In de beoogde situatie worden 11 nieuwe woningen toegevoegd. Deze 11 woningen bestaan uit de 8 kleine woningen en 3 reguliere huisjes. In de beoogde situatie kent het woonpark 45 gebouwen met een woonfunctie.

Het voorliggende plan biedt een passend juridisch kader voor de bestaande recreatieverblijven waardoor de gebruiksfunctie wijzigt van recreatie naar wonen. In totaal worden er in onderhavig plan 11 woningen toegevoegd. Dit is minder dan 12 woningen en er is daarom geen sprake van een nieuwe stedelijke ontwikkeling. Hierop volgt de conclusie dat de laddertoets niet noodzakelijk is.

Voorliggend bestemmingsplan voorziet wel in een toelichting van een goede ruimtelijke ordening en uitvoerbaarheid. In het kader van uitvoerbaarheid moet onder andere aandacht worden besteed aan de behoefte aan het plan. Hoofdstuk 3.4 gaat nader in op de behoefte van de ontwikkeling en het beleid dat de gemeente Ermelo voert om dergelijke ontwikkelingen te stimuleren.

3.2 Provinciaal beleid

3.2.1 Omgevingsvisie Gelderland

Het provinciale beleid is vastgelegd in de Omgevingsvisie Gaaf Gelderland. De visie is vastgesteld door Provinciale Staten op 19 december 2018. Het treedt in werking op 1 maart 2019. In de omgevingsvisie wordt beschreven wat de provincie wil en moet veranderen en ontwikkelen om het Gelderland van nu door te kunnen geven aan de volgende generaties. De provincie zet daarom een gezond, veilig, schoon en welvarend Gelderland centraal.

Met ‘Gezond en veilig’ wordt een gezonde leefomgeving met schone en frisse lucht, een schoon milieu, voldoende schoon en veilig (drink)water en de bescherming van flora en fauna bedoeld. Daarnaast wordt ermee bedoeld dat de provincie is voorbereid op klimaatverandering, zoals hitte, droogte, bosbranden en overstromingen.

‘Schoon en welvarend’ betekent dat de provincie een dynamisch, duurzaam en aantrekkelijk woon-, werk- en ondernemersklimaat kent, dat goed bereikbaar is en een goed functionerende arbeidsmarkt heeft met daarbij behorende goede kennis- en onderwijsinstellingen. Het betekent ook het tegengaan van schadelijke uitstoot, afval en uitputting van grondstoffen en het investeren in nieuwe, alternatieve vormen van energie.

Aan deze ambitie worden met behulp van de volgende zeven onderwerpen nader richting gegeven:

  • Energietransitie: van fossiel naar duurzaam.
  • Klimaatadaptatie: omgaan met veranderend weer.
  • Circulaire economie; sluiten van kringlopen.
  • Biodiversiteit: werken met de natuur.
  • Bereikbaarheid: duurzaam verbonden.
  • Economisch vestigingsklimaat: een krachtige, duurzame topregio.
  • Woon- en leefomgeving: dynamisch, divers, duurzaam.

Gelderse ladder voor duurzaam ruimtegebruik

Het accent van stedelijke ontwikkelingen verschuift van nieuwbouw naar het vitaliseren van bestaande gebieden en gebouwen. Voor een goede afweging van keuzes voor locaties van nieuwe gebouwen staat de Gelderse ladder voor duurzaam ruimtegebruik centraal. Met deze ladder wordt een transparante besluitvorming en een zorgvuldige ruimtelijke afweging nagestreefd. Het gaat om het tijdig afwegen van kansen en mogelijkheden om bestaande gebouwen te benutten bij overwegingen van nieuwe bebouwing.

Als juridische basis gebruikt de provincie de ladder voor duurzame verstedelijking die het Rijk heeft vastgelegd in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro). In elk plan dat voorziet in een nieuwe stedelijke ontwikkeling dienen gemeenten volgens de rijksladder aan de hand van drie stappen die locatiekeuze te motiveren. Deze rijksladder is van provinciaal belang. Aangezien de juridische borging van de ladder al geregeld is in het Bro, heeft de provincie de ladder niet nogmaals opgenomen in de provinciale omgevingsverordening.

Doorwerking in het onderhavige plan en conclusie

Het voorliggende plan biedt een passend juridisch kader voor de bestaande recreatieverblijven waardoor de gebruiksfunctie wijzigt van recreatie naar wonen. De wijziging gaat gepaard met de realisatie van nieuwe gebouwen. De locatiekeuze is reeds gemotiveerd in de onderbouwing van de Ladder voor duurzame verstedelijking welke is opgenomen in paragraaf 3.1.3. Voorliggend plan past daarmee binnen de kaders van de Omgevingsvisie Gaaf Gelderland.

3.2.2 Omgevingsverordening Gelderland

De Omgevingsverordening is een uitwerking van de Omgevingsvisie. De regels in de verordening kunnen betrekking hebben op het hele provinciale grondgebied, delen hiervan of gebiedsgerichte thema's. De onderwerpen die in de verordening aan de orde komen en waarvoor regels opgenomen zijn, zijn: wonen, bedrijvigheid, glastuinbouw, veehouderij, grond- en drinkwater, natuur en landschap, energie, gebruik gesloten stortplaatsen, grondwaterbescherming met het oog op de waterwinning, bodem, geluidhinder, vaarwegen, regionaal waterplan, handelingen in watersystemen, wegen, vervoer gevaarlijke stoffen en luchtvaart.

Hierna wordt dieper ingegaan op de thema's uit de verordening die van toepassing zijn op het plangebied.

Doorwerking in het onderhavige plan en conclusie

In de verordening is bepaald dat een bestemmingsplan alleen nieuwe woningen mogelijk maakt als die ontwikkeling past binnen een door Gedeputeerde Staten vastgestelde regionale woonagenda. In paragraaf 3.3 Regionaal beleid en 3.4 Gemeentelijk beleid wordt het voorliggende plan getoetst aan het woonbeleid.

In de verordening is ook opgenomen dat er geen bestemmingsplannen mogen worden opgesteld waarin is opgenomen dat recreatiewoningen permanent bewoond mogen worden. Deze moeten van een reguliere woonbestemming worden voorzien. Voorliggend plan voorziet hierin door alle recreatieve woningen een woonbestemming toe te kennen.

3.3 Regionaal beleid

3.3.1 Programmaplan Vitale Vakantieparken

Eind 2019 is het programma "Vitale Vakantieparken 2019-2022" vastgesteld. Het programma is gericht op versterking en ontwikkeling van de op de Veluwe aanwezige verblijfsrecreatie. Elf Veluwse gemeenten en de provincie Gelderland werken in dit programma, op regionaal niveau, samen met het recreatief bedrijfsleven, veiligheidspartners en andere stakeholders.

In het kader van het regionale programma Vitale vakantieparken Veluwe is er behoefte aan een kwaliteitsimpuls op recreatieterreinen. Enerzijds door in te zetten op versterken en vernieuwing binnen de verblijfsrecreatie en anderzijds door gebieden te transformeren naar andere functies.

Het programma Vitale Vakantieparken werkt en denkt vanuit vier domeinen, die in onderlinge samenhang worden beschouwd. Het gaat om een integrale benadering van de verschillende vraagstukken, waarbij ook in de uitvoering de samenhang van interventies uit verschillende sectoren bewaakt wordt. Het gaat om onderstaande domeinen:

Innovatie

  • Vernieuwing en versterking van het product vakantiepark en vergroten van de samenwerking in de keten.

Herstructurering

  • Herstructurering van het aanbod door samenvoeging, herverkaveling en het transformeren van (voormalige) vakantieparken naar een andere bestemming.

Veiligheid

  • Het aanpakken van veiligheidsvraagstukken (o.a. ondermijning) en andere vraagstukken op het gebied van de openbare orde. Daarnaast het voorkomen van nieuwe onveilige en probleemsituaties. Ook is er aandacht voor zaken als brandveiligheid, ontruimingsplannen en bereikbaarheid bij calamiteiten.

Sociaal

  • Oplossingen ontwikkelen voor het vraagstuk van niet-recreatief gebruik van de parken en de sociale problematiek die hier vaak achter zit.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0008.png"

Figuur 3.1: Integrale aanpak Vitale Vakantieparken

Herstructurering

De herstructureringsopgave richt zich op het samenvoegen, herverkavelen, uitbreiden en ruimtelijk optimaliseren van de vakantieparken. Maar ook op het begeleid transformeren van (voormalige) vakantieparken naar een andere bestemming.

Hoewel lastig exact te bepalen, is een grove inschatting dat voor zo’n 100-150 van in totaal bijna 500 plekken met een bestemming verblijfsrecreatie de komende 10-15 jaar gezocht moet worden naar een toekomstbestendige nieuwe bestemming. Het is op dit moment nog niet duidelijk om welke plekken dit gaat en wanneer dat kan gaan spelen. De concrete uitvoering van deze één park, één plan-benadering ligt bij de individuele gemeenten, eigenaren en ondernemers.

Vanuit het programma Vitale Vakantieparken wordt gewerkt aan regionale afspraken en concrete uitvoeringsinstrumenten om dit proces te kunnen begeleiden en op lokaal niveau de uitvoering te ondersteunen.

Doorwerking in het onderhavige plan en conclusie

De voorgenomen ontwikkeling voorziet in een herbestemming van recreatieverblijven naar reguliere woningen en de realisatie van 11 extra woningen (8 kleine woningen + 3 woonhuisjes in het groen) waarbij voorliggend bestemmingsplan voorziet in een passend juridisch kader. Daarmee is het plan in lijn met het programmaplan. De gemeente Ermelo heeft in overeenstemming met het programmaplan een lokaal beleidskader opgesteld welke in 3.4.4 Toekomstvisie op de verblijfsrecreatie in Ermelo nader wordt toegelicht.

3.3.2 Regionale woonagenda

De gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten werken sinds 2018 samen in de Samenwerking Noord-Veluwe (SNV). De afgelopen jaren heeft de samenwerking geleid tot verschillende momenten van afstemming en beleidsvorming op het gebied van wonen. Zo is er in 2014 een regionale woonvisie opgesteld. In 2019 is er gekozen voor een Regionale woonagenda. Deze agenda gaat uit van lokale beleidsvrijheid waar dat kan en samenwerking waar dat meerwaarde heeft of noodzakelijk is.

Regionale trend

Sinds het einde van de crisis is er een oplopend tekort aan woningen. Starters op de woningmarkt zoeken een betaalbare plek om te wonen, mensen met een zorgvraag zijn naarstig op zoek naar een beschutte omgeving en er is vraag naar nieuwe woonvormen. De woningbouw blijft fors achter bij de behoefte.

De gemeente Ermelo maakt binnen deze regionale samenwerking onder andere onderdeel uit van de werkgroep die zich bezighoudt met differentiatie in wonen. Hierbij sluit ook het programmateam Vitale Vakantieparken aan. Binnen deze samenwerking zijn afspraken gemaakt over de huisvesting van de doelgroep die geholpen is met flexibele huisvestingsvormen zoals bewoners van recreatieterreinen.

Binnen de gemeente Ermelo is in lijn met de gemaakt afspraken uit de regionale woonagenda beleid opgesteld voor de transformatie van recreatieterreinen. Hier wordt in de hoofdstukken 3.4.4 Toekomstvisie op de verblijfsrecreatie in Ermelo, 3.4.5 Omgevingsvisie herontwikkeling recreatiecluster Horst en 3.4.6 Woonbeleid gemeente Ermelo nader op ingegaan.

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Structuurvisie Ermelo 2025

De Structuurvisie gemeente Ermelo 2025 is vastgesteld op 1 maart 2012. De structuurvisie bevat een ruimtelijk perspectief met een integrale ontwikkelingsvisie voor Ermelo. Het toekomstperspectief is in de structuurvisie uitgewerkt naar de verschillende speerpunten zoals omgeving (w.o. wonen, werken, verkeer en vervoer, het centrum en natuur en landschap), zorg en recreatie en toerisme. In figuur 3.2 is een uitsnede van de visiekaart weergegeven met daarop het plangebied aangeduid binnen de blauwe contour.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0009.png"

Figuur 3.2: Visiekaart, Structuurvisie Ermelo 2025

Op de visiekaart is te zien dat voor het plangebied geen eenduidige visie is aangegeven. Het gebied ligt eerder omsloten door andere functies. Opgave hierbij is om zorgvuldig met deze kwaliteiten om te gaan en verrommeling tegen te gaan. Het is daarom zaak de beoogde ontwikkeling aan te laten sluiten bij deze functies. Daarnaast zijn de algemene uitgangspunten van het beleid van toepassing. Zo streeft de Structuurvisie de ontwikkeling van wonen en werken na in de groene omgeving waarbij de ruimtelijke inpassing van groot belang is.

Doorwerking in het onderhavige plan

Ter plaatse van het plangebied is geen eenduidige visie aanduiding van toepassing. Voorliggend plan voorziet in beperkte ingrepen die ertoe leiden dat het plangebied beter zal aansluiten bij haar omgeving. In de huidige situatie wordt het park voor zowel recreatieve- als woondoeleinden gebruikt, dit zal in de toekomstige situatie niet meer mogelijk zijn. Door de recreatieve functie van het park te veranderen naar een woonfunctie ontstaat een woonpark, wat de bovengenoemde verrommeling tegengaat.

Daarnaast wordt de bestemming 'Groen' voor zover mogelijk rondom het plangebied geborgd. Dit gaat het verdwijnen van groenstructuren tegen, wat bijdraagt aan de in de visie genoemde doelstelling van het ontwikkelen van wonen en werken in een groene omgeving. Derhalve is onderhavig in lijn met de in de structuurvisie uitgezette visie.

3.4.2 Landschapsontwikkelingsplan Ermelo - Putten 2011-2021

Het 'Landschapsontwikkelingsplan Ermelo-Putten 2011-2021' is vastgesteld op 9 juni 2011. De gemeenten willen ruimte bieden aan ontwikkelingen en initiatieven in het buitengebied, maar willen ook werken aan de kwaliteitsverbetering van het buitengebied. Met het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) worden richtlijnen/kaders gesteld om te komen tot behoud en verbetering van de kwaliteit van het landschap. Hierna wordt het planvoornemen getoetst aan het LOP.

De gemeente Ermelo kent een duidelijke ruimtelijke opbouw in verschillende landschappelijke eenheden. Globaal is het landschap onder te verdelen in:

  • Randmerenzone.
  • Flank naar het Veluwemassief.
  • Veluwemassief - droog.
  • Veluwemassief - nat.

Figuur 3.3 laat deze verschillende hoofdzones zien.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0010.png" Figuur 3.3: Kaart met landschappelijke hoofdzones (bron: Landschapsontwikkelingsplan Ermelo Putten 2011-2021)

Binnen de hoofdzones kunnen verschillende landschapstypen worden onderscheiden die elk hun eigen karakteristieken kennen. Het plangebied is daarbij gelegen binnen zone II: Flankzone van het Veluwemassief, deze hoofdzone is onder te verdelen in het kampen- en de oude en jonge broekontginningen.

Figuur 3.4 bevat een kaart met de verschillende landschapstypen, het plangebied is met de zwarte pijl aangeduid en maakt onderdeel uit van het kampenlandschap. Daarbij ligt het plangebied binnen de grenzen van een waardevolle ruimtelijke eenheid. In deze eenheden zijn de landschapstypen het meest herkenbaar.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0011.png" Figuur 3.4 Kaart met ligging van het plangebied in betreffend landschapstype (bron: Landschapsontwikkelingsplan Ermelo Putten)

Doorwerking in het onderhavige plan

Kampenlandschappen liggen verspreid rond buurtschappen en kenmerken zich door een kleinschalig cultuurlandschap met oude akkerlanden met een kleinschalige verkaveling. Het betreft een open/half open landschap met af en toe gesloten bosgebieden.

De kleinschalige verkaveling die passend is binnen dit landschapstype blijft met de voorgenomen ontwikkeling in stand en daarmee ook herkenbaar als waardevolle ruimtelijke eenheid. Als gevolg van het onderhavig plan worden de landschappelijke structuren niet geschaad. Het plan gaat niet gepaard met grote fysieke ingrepen en wordt binnen de bestaande structuren van het kleinschalige kampenlandschap gerealiseerde en is hiermee in lijn met het 'Landschapsontwikkelingsplan Ermelo-Putten 2011-2021'.

3.4.3 Buurtplan Horst en Telgt

Het plangebied maakt onderdeel uit van het buurtplan Horst & Telgt. Op 21 april 2016 heeft de gemeenteraad dit buurtplan vastgesteld. De structuurvisie is een thematische structuurvisie die is opgesteld door de gemeente Ermelo en de buurtvereniging Horst en Telgt. Het buurtplan gaat over de leefbaarheid van Horst en Telgt en heeft een uitvoeringsprogramma waarmee thema’s uit onder andere de Structuurvisie 2025 en Structuurvisie Functieverandering nader zijn uitgewerkt en actuele ontwikkelingen zijn voorzien van een uitvoeringsagenda. Op de integrale visiekaart is het plangebied gelegen in het 'Afwegingsgebied ontwikkelingen' en nabij 'Ontwikkeling Hart van Horst en Telgt'.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0012.png"

Figuur 3.5 Integrale visiekaart Buurtplan Horst & Telgt

Afwegingsgebied ontwikkelingen
Van oudsher hebben de bewoners van Horst en Telgt zich gevestigd op de hoger gelegen gronden, de dekzandruggen. In het landschap komt deze structuur tot uiting in lintbebouwing. Binnen deze linten concentreren zich de functies wonen, werken en recreëren. Op de visiekaart is dit gebied weergegeven als afwegingsgebied voor toekomstige ontwikkelingen. Binnen dit afwegingsgebied is onder andere ruimte voor nieuwe woonclusters.

Het behoud van de landschappelijke context vormt het uitgangspunt binnen het afwegingsgebied voor toekomstige ontwikkelingen. Voorkomen moet worden dat de linten dichtslibben. Behoud van evenwicht tussen de open en gesloten landschapsstructuur alsmede het onbebouwde en het bebouwde gebied moet behouden blijven.

Vakantieparken

Het buurtplan stelt dat verblijfsrecreatie belangrijk is voor de economie van Ermelo. De verblijfsrecreatieve sector staat echter onder druk. Vooral bij bungalowparken neemt de bezettingsgraad af en wordt de wisselende verhuur aan recreanten minder. Het huidige aanbod van de parken sluit niet meer goed aan bij de behoeften van de recreant van nu.

Met het project Kwaliteitsimpuls Verblijfsrecreatie tracht de gemeente deze sector weer vitaal te maken. Het buurtplan sluit aan op het regionale programma Vitale Vakantieparken. Het doel van het lokale project is het realiseren van een succesvolle transformatie van de verblijfsrecreatie, waarbij enerzijds de ‘goede’ recreatiebedrijven meer ruimte krijgen voor ontwikkeling, en anderzijds bedrijven waar geen recreatie meer plaatsvindt, worden onttrokken of getransformeerd.

Doorwerking in het onderhavige plan

De voorgenomen ontwikkeling voorziet niet in grote fysieke ingrepen, zij heeft voornamelijk betrekking op de wijziging van de geldende bestemmingen en het mogelijk maken van de bouw van 11 woningen. De realisatie van deze woningen gaat niet gepaard met grote fysieke ingrepen. Daarmee heeft het plan geen impact op de aanwezige bebouwingslinten en wordt het evenwicht tussen open en gesloten landschapsstructuren behouden. Het plan heeft betrekking op de transformatie van recreatieverblijven, incl. bijbehorende kleine ingrepen, naar reguliere woningen. Hierdoor krijgen de gezonde recreatiebedrijven meer ruimte. Het plan past daarmee binnen de kaders van het buurtplan Horst en Telgt.

3.4.4 Toekomstvisie op de verblijfsrecreatie in Ermelo

Op 21 januari 2016 is de toekomstvisie op de verblijfsrecreatie in Ermelo vastgesteld. De toekomstvisie geeft een beeld bij de revitalisering van de recreatieterreinen binnen de gemeente Ermelo. Er liggen circa 14 recreatieterreinen dicht tegen de kern van Horst. De terreinen zijn over het algemeen kleinschalig, lopen in elkaar over, zijn nogal onoverzichtelijk en hebben weinig tot geen kwalitatieve ruimtelijke uitstraling. Voorliggend plangebied ligt ook binnen dit cluster.

Het gebruik kenmerkt zich met name door tweede woningbezit, waarbij toenemende veroudering van het eigendom en eigenaren plaatsvindt. Ook is er weinig animo en markt voor de recreatieverblijven. Reeds in 2015 is gesteld dat een (verdere) verschuiving naar ongewenst gebruik plaatsvindt, hetgeen een risico is voor de sector.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0013.png"

Figuur 3.6 Toekomstvisie verblijfsrecreatie

Voor het recreatiecluster Horst is geconstateerd dat het merendeel van de aanwezige parken geen toekomstwaarde hebben ten aanzien van de recreatiesector. Een transformatie van recreatieterreinen naar een woongebied zou hier een oplossing moeten bieden. Bij fysiek-ruimtelijke ingrepen in dit cluster worden een aantal aandachtspunten meegegeven.

Doorwerking in het onderhavige plan

De transformatie van de recreatieverblijven naar een woongebied is in lijn met de toekomstvisie. Voorliggend plan voorziet niet in grote fysieke ingrepen in de ruimte, de toekomstvisie heeft ook geen verdere aandachtspunten voor het plan. Deze toekomstvisie heeft ten grondslag gelegen aan de Omgevingsvisie herontwikkeling recreatiecluster Horst, welke in het volgende hoofdstuk wordt beschreven. Onderhavig plan is daarmee niet strijdig met de Toekomstvisie op de verblijfsrecreatie in Ermelo.

3.4.5 Omgevingsvisie herontwikkeling recreatiecluster Horst

In het lokale beleidskader ‘Vitale Vakantieparken, toekomstvisie op de verblijfsrecreatie in Ermelo’ beschrijft de gemeente Ermelo haar visie voor de recreatieterreinen binnen de gemeente. Op 8 juli 2020 is de gebiedsuitwerking "Omgevingsvisie Herontwikkeling Recreatiecluster Horst" vastgesteld. De omgevingsvisie heeft de doelstelling 'Transformatie van recreatiecluster Horst ten behoeve van toekomstbestendig gebruik en het realiseren van een kwaliteitsslag van het gebied'.

Transformatiedoelstelling parken in Recreatiecluster Horst

Op basis van de wensen van de parkeigenaren, vereniging van eigenaren en de eigenaren van de woningen zijn er drie toekomstperspectieven te onderscheiden.

  • Pakket 1: Toekomstbestendig recreatiepark met niet wisselende verhuur (Park met 2e recreatieverblijf)
  • Pakket 2: Woonparken (Recreatiepark met woonbestemming)
  • Pakket 3: Herstructurering (Nieuwe structuur en nieuwe functie)

Op welke manier het gebied zich exact gaat ontwikkelen en in welk tempo is niet geheel duidelijk en is niet op te sturen vanwege de dynamiek van het gebied, de verschillende snelheden van het ontwikkelen van een plan, de complexiteit in eigenaarschap etc.

Doorwerking in het onderhavige plan

Per locatie is afgewogen welk pakket het beste aansluit bij de transformatie vraag van die locatie, dit is weergegeven in onderstaande figuur. Bungalowpark De Beukenhorst behoort tot pakket 2 'Woonpark'.

Bij dit pakket zijn kaders en randvoorwaarden opgesteld. Per punt zijn er een aantal eisen opgenomen waaraan een plan moet voldoen indien het gebruik wil maken van de omgevingsvisie om een transformatie mogelijk te maken. Deze kaders en randvoorwaarden zijn voorafgaand aan de start van de bestemmingsplanprocedure met de gemeente Ermelo besproken en onderbouwd. Hiertoe hebben de bewoners van het park overeenkomsten gesloten met de gemeente Ermelo waarmee de kaders en randvoorwaarden zijn geborgd. In deze overeenkomsten zijn de te treffen inrichtings- en duurzaamheidsmaatregelen vastgelegd, de documenten zijn gekoppeld aan de regels van dit bestemmingsplan. Het plan voldoet daarmee aan de transformatiedoelstelling voor recreatiecluster Horst.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0014.png"

Figuur 3.7 Overzicht recreatieparken en transformatiepaketten

3.4.6 Woonbeleid gemeente Ermelo

Woonbehoefte

Door dit bestemmingsplan worden 45 woningen toegevoegd aan de woningvoorraad van de gemeente Ermelo. Dit gebeurt door de bestemmingen van de recreatiewoningen te wijzigen en door woningen toe te voegen. Dit betekent echter niet alle woningen bijdragen aan de invulling van de (regionale en lokale) woonbehoefte. Er zijn namelijk drie categorieën van gebruik te onderscheiden:

  • 1. Bewoners met een persoonsgebonden beschikking. Deze bewoners mogen in de recreatiewoning wonen waar zij op het moment van het afgeven van de beschikking ingeschreven stonden. De beschikking is niet overdraagbaar. Gesteld kan worden dat deze bewoners niet op zoek zijn naar een andere woning, waardoor ze niet nieuw zijn en worden meegenomen in de (regionale en lokale) behoeftebepalingen.
  • 2. Recreatiewoningen die al langere tijd illegaal bewoond worden. Deze illegale bewoning is aangetoond. De recreatiewoningen voorzien daarmee in feite al in de woningbehoefte en worden daarom ook niet meegenomen in de (regionale en lokale) behoeftebepalingen.
  • 3. Recreatiewoningen die voor recreatie gebruikt worden. Het wijzigen van de bestemming van deze woningen naar Wonen, voorziet wel in een invulling van de (regionale en lokale) behoeftebepalingen.

Om deze reden worden er door dit plan feitelijk slechts 11 woningen toegevoegd aan de woningvoorraad. Door de op het park aanwezige recreatiewoningen van een woonbestemming te voorzien wordt voorkomen dat een ander deel van Ermelo meer verstedelijkt, omdat er daar geen nieuwbouw gepleegd hoeft te worden.

Daarmee voorziet voorliggend bestemmingsplan in de invulling van de woningbehoefte met 45 woningen.  

Hoofdstuk 4 Milieu- en omgevingsaspecten

4.1 Algemeen

Ingevolge artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening wordt in dit hoofdstuk een beschrijving opgenomen van de wijze waarop de milieu- en omgevingsaspecten bij het plan zijn betrokken. Daarbij moet rekening gehouden worden met de geldende wet- en regelgeving en met de vastgestelde (boven)gemeentelijke beleidskaders. In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de in dit kader van belang zijnde milieu- en omgevingsaspecten.

4.2 Bodem

4.2.1 Algemeen

Bij de verkenning van mogelijkheden om nieuwe functies in een gebied te realiseren dient de bodemkwaliteit te worden betrokken. Inzicht in eventuele beperkingen aan het bodemgebruik (i.v.m. milieuhygiënische risico's voor mens, plant en dier) is noodzakelijk om te beoordelen of de grond geschikt is voor de beoogde functie. Er mogen namelijk geen nieuwe gevoelige functies op een zodanig verontreinigd terrein worden gerealiseerd, dat schade is te verwachten voor de gezondheid van de gebruikers of het milieu. Bovendien dient een bodemonderzoek uitgevoerd te worden indien gebouwen worden gerealiseerd voor menselijk verblijf.

4.2.2 Onderzoek

De Omgevingsdienst Noord-Veluwe heeft ten behoeve van de herontwikkeling van het recreatiecluster Horst de beschikbare bodem informatie samengevat. Daaruit blijkt dat er voor het plangebied gegevens bekend zijn. Voor het plangebied geldt dat zij voldoende is onderzocht en dat er de bodem niet ernstig, licht tot matig verontreinigd is. In de samenvatting, die als bijlage opgenomen is in de structuurvisie, stelt de Omgevingsdienst dat een nader historisch bodemonderzoek enkel noodzakelijk is indien er sprake is van herontwikkeling.

Voor de functieverandering van de aanwezige bebouwing is een historisch bodemonderzoek derhalve niet noodzakelijk. Het onderhavige plan omvat echter ook herontwikkeling gezien de ontwikkeling van nieuwe woningen en de aanleg van een stuk weg ter ontsluiting van de kleine woningen. Voor deze vormen van herontwikkeling dient t.z.t. een omgevingsvergunning te worden aangevraagd waarvoor ook bodemonderzoek moet worden uitgevoerd.

4.2.3 Conclusie

Op basis van het bovenstaande kan geconcludeerd worden dat het aspect bodem geen belemmering vormt voor de realisatie van het onderhavige plan.

4.3 Water

4.3.1 Algemeen

Europees- en rijksbeleid

De Europese Kaderrichtlijn Water is richtinggevend voor de bescherming van de oppervlakte waterkwaliteit in de landen in de Europese Unie. Aan alle oppervlaktewateren in een stroomgebied worden kwaliteitsdoelen gesteld die in 2015 moeten zijn bereikt.

Op Rijksniveau is het Nationaal Waterplan het voornaamste beleidsplan. In december 2009 is dit plan vastgesteld. Het Nationaal Waterplan is de opvolger van de Vierde Nota Waterhuishouding uit 1998 en vervangt alle voorgaande nota's waterhuishouding. Het Nationaal Waterplan richt zich op bescherming tegen overstromingen, voldoende en schoon water en diverse vormen van gebruik van water. Ook worden de maatregelen genoemd die hiervoor worden genomen. Op basis van de Wet ruimtelijke ordening heeft het Nationaal Waterplan voor de ruimtelijke aspecten de status van structuurvisie.


Waterplan Provincie Gelderland

In het Provinciaal Waterplan 2010-2015 staan de doelen voor het waterbeheer, de maatregelen die daarvoor nodig zijn en wie ze gaat uitvoeren. Voor oppervlaktewaterkwaliteit, hoogwaterbescherming, regionale wateroverlast, watertekort en waterbodems gelden provincie brede doelen. Voor een aantal functies, zoals landbouw, natte natuur, waterbergingsgebieden en grondwaterbeschermingsgebieden, zijn specifieke doelen geformuleerd. Vanwege de Europese Kaderrichtlijn Water is voor bepaalde oppervlaktewateren vastgelegd of het een kunstmatig of sterk veranderd oppervlaktewater is. Ook zijn voor die oppervlaktewateren ecologische doelen geformuleerd. Voor verbetering van de grondwaterkwaliteit zijn maatregelen opgenomen.


Waterschap Vallei en Veluwe

Waterbeheerprogramma Waterschap Vallei en Veluwe

In het Waterbeheerprogramma 2016 - 2021 heeft het Waterschap Vallei en Veluwe tactische doelen geformuleerd. Per jaarplan wordt concreet invulling gegeven aan de daadwerkelijke realisatie van deze doelen.


Keur Waterschap Vallei en Veluwe

Op 1 januari 2014 is de nieuwe Keur met de Algemene regels en Beleidsregels van het Waterschap Vallei en Veluwe in werking getreden. Het waterschap stelt deze regels vast ter behartiging van de waterschapstaak en het bereiken van de doelstelling zoals genoemd in artikel 2.1 van de Waterwet. Alle handelingen in of nabij een waterstaatswerk worden hieraan getoetst.

Watertoets

Belangrijk instrument om water belangen in ruimtelijke plannen te waarborgen is de watertoets. Initiatiefnemers zijn verplicht in ruimtelijke plannen een beschrijving op te nemen van de gevolgen van het plan voor de waterhuishouding. Het doel van de wettelijk verplichte watertoets is te garanderen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op een evenwichtige wijze in het plan worden afgewogen. Deze waterhuishoudkundige doelstellingen betreffen zowel de water kwantiteit (veiligheid, wateroverlast, tegengaan verdroging) als de waterkwaliteit (riolering, omgang met hemelwater, lozingen op oppervlaktewater).

4.3.2 Onderzoek

Voor onderhavig plan is in november 2021 de digitale watertoets uitgevoerd. Daaruit is naar voren gekomen dat het plan, vanuit de waterhuishouding bezien, voor het waterschap Vallei en Veluwe van beperkt belang is. Plannen zonder (nieuwe) ontwikkelingsmogelijkheden, zoals functiewijzigingen en actualisaties, hebben nauwelijks tot geen effect hebben op de waterhuishouding. Voorliggend plan voorziet in een toevoeging van verharding door de realisatie van nieuwe woningen, infrastructuur en parkeerplaatsen. De toegevoegde verharding bedraagt echter minder dan 1500m2. Een groot deel van het plangebied is groen/onverhard. Hemelwater is derhalve in staat op een natuurlijke wijze te infiltreren in de ondergrond. Met de beoogde ontwikkeling worden volgens de watertoets geen essentiële waterbelangen geraakt. Op basis hiervan geeft het waterschap een positief wateradvies. De digitale watertoets is opgenomen als Bijlage 3 Watertoets, behorend bij deze toelichting. In onderstaande figuur is het onderzoeksgebied weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0015.png"

Figuur 4.1 Onderzoeksgebied watertoets

4.3.3 Conclusie

Gezien het plan van beperkt belang is voor het waterschap en slechts sprake is van een minimale verandering van de waterhuishoudkundige situatie kan geconcludeerd worden dat het aspect water geen belemmering vormt voor de realisatie van het onderhavige plan.

4.4 Erfgoed

4.4.1 Archeologie
4.4.1.1 Algemeen

In de Wet op de archeologische monumentenzorg (2007) zijn de uitgangspunten van het Verdrag van Malta (1992) binnen de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd. De wet regelt de bescherming van archeologisch erfgoed in de bodem, de inpassing ervan in de ruimtelijke ontwikkeling en de financiering van opgravingen, waarbij in beginsel geldt: "de veroorzaker betaalt". Het belangrijkste doel van de wet is het behoud van het bodemarchief "in situ" (ter plekke), omdat de bodem de beste garantie biedt voor een goede conservering van de archeologische waarden. Het is verplicht om in het proces van ruimtelijke ordening tijdig rekening te houden met de mogelijke aanwezigheid van archeologische waarden. Op die manier komt er ruimte voor overweging van archeologie vriendelijke alternatieven.

Sinds 1 juli 2016 bundelt de Erfgoedwet bestaande wet- en regelgeving voor het behoud en beheer van het cultureel erfgoed in Nederland. Samen met de toekomstige Omgevingswet maakt de Erfgoedwet een integrale bescherming van ons cultureel erfgoed mogelijk. Zolang de Omgevingswet nog niet in werking is getreden, vallen de artikelen waarin de omgang met archeologie in de fysieke leefomgeving zijn vastgelegd, nog in de overgangsregeling van de Erfgoedwet.

4.4.1.2 Onderzoek

De gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten hebben in de afgelopen jaren voor hun grondgebied archeologische verwachtingskaarten laten opstellen. Op basis hiervan zijn beleidskaarten opgesteld en zijn regels voor archeologie opgenomen in bestemmingsplannen. De gemeenten hebben hiermee hun verantwoordelijkheid genomen. Omdat gemeenten erg verschillend zijn in hun bodemkundige ligging is er ook grote diversiteit in de aanwezige archeologische waarden in de gemeenten. Dat is ook de reden dat er geen eenduidig pakket regels is gemaakt voor alle regiogemeenten. De regioarcheoloog geeft de gemeenten daarom adviezen op maat.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0016.jpg"

Figuur 4.2 Archeologische verwachtingskaart

Ten behoeve van het onderhavige plan is er gekeken naar de archeologische verwachtingswaarde voor de gemeente Ermelo. Het plangebied kent een hoge archeologische verwachting.

In de huidige situatie kent het plangebied de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie'. Deze gronden zijn, behalve voor de daar voorkomende enkelbestemming, bestemd voor het behoud, de bescherming en/of het herstel van de voorkomende archeologische waarden. Derhalve gelden er regels omtrent het bouwen op locaties waar deze dubbelbestemming voorkomt. De in het vigerende bestemmingsplan geldende regels omtrent onderzoeksplicht zijn in onderhavig plan overgenomen (zie Artikel 6 Waarde - Archeologie).

Concreet betekent dit dat op deze gronden niet mag worden gebouwd indien daarvoor dieper dan 0,30 m (te rekenen vanaf het maaiveld) in de bodem zal worden geroerd, en de oppervlakte van het nieuwe bouwwerk of de uitbreiding van het bestaande bouwwerk meer dan 100 m2 bedraagt. Middels een omgevingsvergunning en aanvullend archeologisch onderzoek kan hiervan afgeweken worden. Een omgevingsvergunning moet voorafgaand aan voorgenomen bouwwerkzaamheden worden aangevraagd.

4.4.1.3 Conclusie

Het plangebied kent een hoge archeologische verwachtingswaarde. Derhalve is de vigerende dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' in onderhavig plan overgenomen. Hiermee is de onderzoeksplicht geborgd. Voor voorliggend bestemmingsplan vormt het aspect archeologie daarmee geen belemmering.

4.4.2 Cultuurhistorie
4.4.2.1 Algemeen

In de visie erfgoed en ruimte 'Kiezen voor karakter' (juni 2011) zet het Rijk uiteen hoe cultureel erfgoed wordt geborgd in de ruimtelijke ordening voor de periode 2011-2015. De moderne monumentenzorg is ontwikkelings- en gebiedsgericht. Bovendien vindt het Kabinet samenwerking met publieke en private partijen van belang.

In de visie wordt het karakter van Nederland gevat in vier kenmerkende eigenschappen: waterland, stedenland, kavelland en vrij land. De gebiedsgerichte omgang met erfgoed vergt dat deze karakteristieken worden verbonden met opgaven uit andere sectoren en dat de economische, sociaal-culturele en ecologische kracht van het erfgoed beter wordt uitgebaat.

Veranderingen in de monumentenzorg en de ruimtelijke ordening geven burgers en bedrijven meer ruimte en geven decentrale overheden meer vrijheden en verantwoordelijkheden. Iedere overheidslaag staat voor de taak zijn belangen zo veel mogelijk vooraf kenbaar te maken en waar nodig met regels te borgen. Het rijk is daarnaast verantwoordelijk voor een goed functionerend stelsel. Provincies krijgen een centrale rol in de gebiedsgerichte belangenafweging en gemeenten verbinden gevolgen aan een gebiedsgerichte analyse van erfgoedwaarden bij het opstellen van ruimtelijke plannen.

Het Rijk heeft gekozen voor vijf prioriteiten van het gebiedsgerichte erfgoedbeleid in de komende jaren:

  • 1. werelderfgoed: de samenhang borgen en de uitstraling vergroten;
  • 2. eigenheid en veiligheid: zee, kust en rivieren;
  • 3. herbestemming als (stedelijke) gebiedsopgave: met focus op groei en krimp;
  • 4. levend landschap: synergie tussen erfgoed, economie en ecologie;
  • 5. en wederopbouw: het tonen van een tijdperk.

Cultuurhistorische Waardenkaart Gelderland

De provincie Gelderland heeft een cultuurhistorische waardenkaart waarin de belangrijke archeologische en cultuurhistorische objecten en structuren van de provincie zijn weergegeven. De provincie beoogt hiermee de identiteit van de Gelderse regio's te behouden door cultuurhistorische elementen herkenbaar te maken en in stand te houden. Daarnaast zet ze in op een constante ontwikkeling van de aanwezige cultuurhistorische waarden door uitvoering te geven aan programma's en projecten.

4.4.2.2 Onderzoek

Uit de verwachtingskaart erfgoed van Provincie Gelderland blijkt dat in het plangebied geen rijksmonumenten of gemeentelijke monumenten aanwezig zijn. In het plangebied vindt een herinrichting plaats met behoud van aanwezige waarden en karakteristieken van de omgeving. Voorliggend plan zorgt dan ook niet voor een aantasting van bestaande cultuurhistorische waarden in het plangebied en omgeving.

4.4.2.3 Conclusie

Binnen het plangebied zijn geen cultuurhistorische gewaardeerde aspecten of monumenten aanwezig. De bebouwing in het plangebied zijn niet aangewezen als (rijks)monument en het betreffen geen (bijzondere) karakteristieke gebouwen. Daarnaast zijn ook in de (directe omgeving) geen cultuurhistorische waarden aanwezig. Als gevolg van het onderhavige plan gaan geen cultuurhistorische waarden verloren en worden ook niet aangetast. Het aspect cultuurhistorie vormt geen belemmering voor de realisatie van het onderhavige bestemmingsplan.

4.5 Flora en fauna

4.5.1 Algemeen

De bescherming van de natuur is per 1 januari 2017 in Nederland vastgelegd in de Wet Natuurbescherming (Wnb). Deze wet vormt voor wat betreft soortenbescherming en gebiedsbescherming een uitwerking van de Europese Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn. Daarnaast vindt beleidsmatige gebiedsbescherming plaats door middel van het Gelders Natuurnetwerk (GNN), de voormalige Ecologische Hoofdstructuur (EHS).


Gebiedsbescherming vanuit de Wet Natuurbescherming

De bescherming van Natura 2000-gebieden is onder de Wnb vrijwel hetzelfde gebleven. Wel zijn de Beschermde Natuurmonumenten komen te vervallen. Voor Natura 2000-gebieden geldt dat als naar aanleiding van projecten, plannen en activiteiten mogelijkerwijs significante effecten optreden, deze vooraf in kaart gebracht en beoordeeld moeten worden. Projecten, plannen en activiteiten die mogelijk een negatief effect hebben op de beschermde natuur in een Natura 2000-gebied zijn vergunningplichtig.


Gebiedsbescherming vanuit Provinciaal beleid

Het provinciaal beleid is vastgelegd in het Gelders Natuurnetwerk (GNN) en de Groene Ontwikkelingszone (GO) en is ruimtelijk vastgelegd in de Omgevingsverordening Gelderland. Het GNN bestaat enerzijds uit alle gebieden met een natuurbestemming binnen de voormalige Ecologisch Hoofdstructuur (EHS) en anderzijds uit gebieden voor nieuw aan te leggen natuur. Daarnaast maken de reeds gerealiseerde delen van verbindingszones deel uit van het GNN. De gebieden uit de voormalige EHS met een andere bestemming dan natuur zijn ondergebracht in de Groene Ontwikkelingszone (GO), welke is gericht op het versterken van de ecologische samenhang door de aanleg van ecologische verbindingszones. De feitelijke beleidsmatige gebiedsbescherming vindt plaats middels de uitwerking van het provinciaal beleid in de gemeentelijke bestemmingsplannen.


Soortenbescherming vanuit de Wet Natuurbescherming

Soortenbescherming vanuit de Wet Natuurbescherming, heeft betrekking op alle in Nederland in het wild voorkomende zoogdieren, (trek)vogels, reptielen en amfibieën, een aantal vissen, libellen en vlinders, enkele bijzondere en min of meer zeldzame ongewervelde dierensoorten en een aantal vaatplanten. Bij ruimtelijke ontwikkelingen moet onder de Wet Natuurbescherming vanaf 1 januari 2017 bij ruimtelijke ontwikkelingen naast de zorgplicht ook rekening gehouden worden met juridisch zwaarder beschermde soorten uit 'bijlage A en B' van de Wet Natuurbescherming, de door de betreffende provincie gekozen soorten uit het besluit vrijstelling beschermde dier- en plantensoorten, de soorten uit Bijlage IV van de Habitatrichtlijn, de soorten uit Bijlage 1 en 2 Verdrag van Bern, en Bijlage 1 verdrag van Bonn, en met alle in Europa inheemse vogels (Vogelrichtlijn).

4.5.2 Onderzoek

Ten behoeve van de herontwikkeling van het recreatiecluster Horst is door Groenewold Adviesbureau voor Milieu & Natuur in oktober 2018 een natuurtoets uitgevoerd voor het gehele recreatiecluster. Daaruit is het onderstaande naar voren gekomen.

Natuurtoets

Verschillende soorten planten en dieren worden beschermd in de Wet natuurbescherming. Op basis van de Vogel- en Habitatrichtlijn, zijn speciale beschermingsgebieden aangewezen. Een ruimtelijke ontwikkeling is alleen mogelijk als duidelijk is dat de nesten, holen of andere verblijfsplaatsen niet worden vernield of beschadigd. Verstoring is in sommige gevallen wel toegestaan, mits er geen negatief effect is op populatieniveau. Beschermde planten mogen niet worden verwijderd van hun groeiplaats. Ook mogen door een ruimtelijke ontwikkeling geen significante negatieve effecten plaatsvinden op beschermde gebieden.

Beschermde soorten

Vaste verblijfsplaatsen

Er zijn geen beschermde soorten gevonden of te verwachten, behoudens enkele broedende vogels tijdens het broedseizoen. Specifiek is gezocht naar aanwijzingen voor verblijfplaatsen van vleermuizen en roofvogels. De sperwer heeft al jaren een nest in het bosgebied die ten oosten van de Kolbaanweg (buiten het plangebied) en gebruikt het plangebied en met name het bosperceel getuige de plukplaatsen als foerageergebied.

De meeste bomen in het plangebied zijn ongeschikt als vaste verblijfplaats voor vleermuizen en eekhoorns. De grotere bomen (meestal zomereik en beuk) zijn dat mogelijk wel. Op één plaats aan de Kawoepersteeg is met zekerheid een kolonieboom gevonden (eik met klimop) en op een andere plaats langs de Kawoepersteeg een mogelijke kolonieplaats ook in een boom. Als grotere bomen (eik, beuk, berk, grove den) worden gekapt is vooraf nader onderzoek nodig naar holtes en mogelijk beschermde verblijfplaatsen.

Foerageer- en vliegroute vleermuizen

Het plangebied ligt omsloten door groenstructuren. Ten zuiden van het plangebied ligt, als overgang naar die hier liggende akker, een lijnelement. Lijnelementen zijn waardevol voor vleermuizen, vooral voor de gewone en ruige dwergvleermuis. Gezien het aantal insecten dat voorkomt op en rond zomereiken en berken zijn dergelijke bomenrijen geschikt als foerageergebied en als vliegroute. Dat was ook te zien aan bijvoorbeeld de Kawoepersteeg (overgang bosakkerland), waar foeragerende vleermuizen volop zijn waargenomen.

Advies is dan ook om overgangsgebieden en lijnelementen daar waar mogelijk intact te laten.

Er geldt een vrijstelling voor de algemeen beschermde soorten (Omgevingsverordening Gelderland). Overigens blijft de algemene zorgplicht altijd van kracht. Er vindt door realisatie van het plan/uitvoering van de activiteiten dan geen overtreding plaats van de verbodsbepalingen van art. 3.5 en 3.10 Wet natuurbescherming.

Gebiedsbescherming

Op basis van de ligging en aard van de ruimtelijke ingrepen is de conclusie dat deze ingreep geen negatieve invloed heeft op de specifieke natuurwaarden. Het dichtstbijzijnde Natura 2000-gebied is de Veluwe, om de effecten van stikstofdepositie te bepalen is een onderzoek uitgevoerd. Paragraaf 4.6 Stikstof gaat hier nader op in.

Gelders natuurnetwerk / Groene Ontwikkelzone

Het plan ligt buiten de begrenzing van het GNN en de GO. Op basis van de ligging van het plangebied ten opzichte van de begrenzing van het GNN mag worden aangenomen dat er geen effecten zijn te verwachten op de wezenlijke waarden en kenmerken van het GNN en de GO. Specifieke maatregelen of aanvullend onderzoek worden niet nodig geacht.

Voorbehoud en zorgplicht

De voorliggende natuurtoets is gebaseerd op inventarisatiegegevens van derden, literatuuronderzoek en een verkennend terreinbezoek. Om de risico’s op verstoring van beschermde soorten (bijv. vogels) op het werkterrein te minimaliseren, wordt aanbevolen om voorafgaand aan de werkzaamheden het terrein te controleren op de aanwezigheid van beschermde soorten.

Algemene zorgplicht

Voor alle beschermde soorten, dus ook voor de soorten die zijn vrijgesteld van de ontheffingsplicht, geldt wel een zogenaamde ‘algemene zorgplicht’ (art. 1.11 Wnb).

Deze zorgplicht houdt in dat de initiatiefnemer passende maatregelen neemt om schade aan beschermde soorten te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken. Dit betekent onder meer dat een initiatiefnemer zich tijdig op de hoogte stelt van de aanwezige natuurwaarden, de kwetsbaarheid ervan en de mogelijke gevolgen van het plan. Bij de uitvoering moeten negatieve gevolgen zoveel mogelijk worden voorkomen dan wel beperkt of ongedaan gemaakt. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het voorkómen van verontrusting of verstoring in de kwetsbare perioden zoals de broed-/voortplantingstijd en de periode van afhankelijkheid van de jongen.

De kwetsbare perioden kan per soortgroep verschillen. Als ‘veilige’ periode voor alle groepen geldt in het algemeen de periode van half augustus tot half november, de periode waarin de voortplantingstijd achter de rug is en dieren als vleermuizen, overige zoogdieren en amfibieën nog niet in winterslaap zijn. Indien een plangebied in die periode bouwrijp wordt gemaakt, geeft realisatie gedurende het winterseizoen en het daaropvolgende voorjaar meestal geen problemen. Vaak is het voldoende om rekening te houden met de broedtijd (15 maart-15 juli-huismus tot 15 augustus).

Als bekend is dat werkzaamheden moeten worden uitgevoerd binnen de kwetsbare perioden van de soorten, is het zaak ervoor te zorgen dat het gebied tegen die tijd ongeschikt is als leefgebied voor die soorten. Zo kan bijvoorbeeld vegetatie gedurende het groeiseizoen kort gemaaid worden, of kunnen bomen buiten het broedseizoen worden gekapt, zodat er geen vogels gaan broeden. Hierbij geldt overigens wel de algemene zorgplicht.

Beschermde soorten

Indien tijdens de uitvoering van de werkzaamheden beschermde soorten worden waargenomen dienen maatregelen te worden genomen om schade aan deze individuen zo veel mogelijk te voorkomen (bijvoorbeeld wegvangen en verplaatsen).

Groen- en natuur inclusief bouwen

In 2019 is de uitvoeringsnota groen- en natuurinclusief bouwen ingevoerd, met als strekking dat bij alle nieuwbouw aanvragen het thema groen- en natuurinclusief bouwen aan de orde is. Voor alle projecten geldt dat er een aantal punten aan compenserende maatregelen gerealiseerd moeten worden. Voor onderhavig plan zijn de inrichtingsmaatregelen uitgewerkt in de Bijlage 2 Overzicht Natuur- en inrichtingsmaatregelen.

4.5.3 Conclusie

Aan de hand van bovenstaand overzicht is te concluderen dat het onderhavige plan geen negatieve effecten heeft op de in de omgeving aanwezige flora en fauna. Daarnaast worden ter bevordering van de aanwezige flora en fauna stappen genomen ten behoeve van groen- en natuurinclusief bouwen.

4.6 Stikstof

4.6.1 Algemeen

Gezien de huidige stikstofproblematiek is het noodzakelijk voorafgaand aan de te volgen procedures de gevolgen voor de stikstofdepositie in beeld te brengen. Middels een stikstofdepositie onderzoek is de exacte depositie van het project op de omliggende Natura 2000-gebieden inzichtelijk maakt. Naast voorliggend plan worden in het kader van het programma Vitale vakantieparken nog meer vakantieparken getransformeerd in het recreatiecluster Horst. Daarom heeft de gemeente Ermelo een stikstofdepositieonderzoek laten uitvoeren voor het gehele cluster, waarvan voorliggend plan onderdeel uitmaakt. Het onderzoek is opgenomen in de waarde kleiner of gelijk aan 0,00 mol/ha/jaar en daarmee zorgt het beoogde plan niet voor een significante toename van de stikstofdepositie en worden negatieve effecten uitgesloten. Het onderzoek is opgenomen in Bijlage 4 Stikstofonderzoek. Voor de realisatie van de tiny houses is een afzonderlijke berekening gemaakt, deze is bijgevoegd als Bijlage 5 Stikstofonderzoek realisatiefase

4.6.2 Onderzoek

10 van de 14 parken die onderdeel uit maken van het recreatiecluster Horst worden herbestemd tot 'wonen', het gaat hierbij om 290 recreatie eenheden en 13 bedrijfswoningen. Bij onderhavig plan is sprake van een realisatiefase omdat er nieuwe woningen gerealiseerd zullen worden en derhalve bouwwerkzaamheden plaats vinden. Vanwege de opeenstapeling van functieveranderingen en ontwikkelingen in het recreatiecluster wordt er met betrekking tot stikstof gekeken naar het algehele recreatiecluster in plaats van het plangebied.

Door verkleuring van de wooneenheden van 'recreatie' naar 'wonen' vindt er bovendien een theoretische / juridische verandering plaats in de verkeersgeneratie. Omdat voor de berekening van de huidige situatie uitgegaan moet worden van de legale, vergunde situatie voorafgaand aan de vaststelling van het bestemmingsplan. In de huidige situatie zijn de woningen weliswaar grotendeels in gebruik voor permanente bewoning, de permanente bewoning is nog niet overal als zodanig bestemd. In onderstaand figuur is het recreatiecluster met rood omlijnd, het plangebied bevindt zit in het uiterste westen van dit gebied.

In onderstaande figuur is te zien dat in de omgeving van het plangebied twee Natura 2000-gebieden liggen, de Veluwe en de Veluwerandmeren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0017.png"

Figuur 4.3: Ligging recreatiecluster t.o.v. Natura 2000

Uit de rekenresultaten van Aerius-calculator is gebleken dat als gevolg van onderhavig project gedurende de gebruiksfase geen sprake is van stikstofdeposities op de omliggende Natura 2000-gebieden hoger dan 0,00 mol/ha/j. Daarom vormt het aspect stikstof in relatie tot Natura 2000 geen belemmering voor de realisatie en de vergunningverlening van de 'omgevingsvergunning, activiteit bouwen'.

Ook uit de stikstofberekening voor de realisatiefase is gebleken dat als gevolg van onderhavig project gedurende de realisatiefase geen sprake is van stikstofdeposities op de omliggende Natura 2000-gebieden hoger dan 0,00 mol/ha/j.

4.6.3 Conclusie

Het aspect stikstof in relatie tot Natura 2000 vormt geen belemmering voor de voorgenomen ontwikkeling.

4.7 Akoestiek

4.7.1 Algemeen

Dit project is onderdeel van de transformatie van recreatie- naar woonbestemmingen in het recreatiecluster Horst. Deze transformatie betekent dat er geluidgevoelige bestemmingen mogelijk gemaakt worden. In het kader van de Wet Geluidhinder (Wgh) dient te worden onderzocht of de bestemmingen voldoen aan de grenswaarden voor geluid, als gevolg van wegen.

Iedere weg heeft een wettelijke zone. Indien een nieuw te realiseren geluidgevoelige bestemming binnen de zone van deze weg ligt, dient op basis van akoestisch onderzoek aangetoond te worden wat de geluidbelasting op deze bestemmingen is.

Het recreatiecluster Horst, welke als buitenstedelijk te omschrijven valt, wordt omsloten door een aantal wegen. Deze wegen zijn:

  • Horsterweg (50 km/h)
  • Zeeweg (60 km/h)
  • Oude Nijkerkerweg (50 km/h)
  • Rodeschuurderwegje (60 km/h)
  • Slagsteeg (60 km/h)
  • Korpersteeg (60 km/h)
  • Looweg (60 km/h)
  • Kawoepersteeg (60 km/h)

Alle wegen hebben een maximumsnelheid van 50 of 60 km/h en zijn voorzien van twee rijstroken. De zonebreedte bedraagt 250 meter. Voorgenomen transformatie ligt binnen de zone van een of meerdere van bovengenoemde wegen. Dit betekent dat akoestisch onderzoek noodzakelijk is. Het plangebied ligt buiten de zone van spoorlijn Zwolle-Utrecht en rijksweg A28. Deze worden derhalve niet beoordeeld.

4.7.2 Onderzoek

Ten behoeve van de herontwikkeling van het recreatiecluster Horst is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. Het akoestische onderzoek is uitgevoerd door de Omgevingsdienst Noord-Veluwe (Akoestisch onderzoek Recreatiecluster Horst te Ermelo, Z-20-208658, d.d. oktober 2020). Dit akoestisch onderzoek berekent de te verwachten geluidbelasting op de te transformeren woningen. Dit onderzoek is beschikbaar gesteld ten behoeve van de transformaties van recreatiecluster Horst. Op basis van dit onderzoek zijn geluidkaarten gemaakt. Op basis van de locatie van de transformatie in dit bestemmingsplan is bepaald of er voldaan wordt aan de voorkeursgrenswaarde.

De Wet geluidhinder beschouwt een geluidbelasting van 48 dB (voor wegverkeerslawaai) als milieuhygiënisch aanvaardbaar. Dit is de ten hoogste toelaatbare waarde. Indien uit de berekeningen uit het akoestisch rapport blijkt dat er sprake is van een overschrijding van de voorkeursgrenswaarde, is het college bevoegd een hogere waarde vast te stellen. Voor het plangebied zijn de volgende grenswaarden van kracht:

Tabel Voorkeursgrenswaarde en maximale hogere waarde conform art. 82 en 83 Wgh. De genoemde waarden zijn weergeven als Lden.

Bron   Situatie   Voorkeurs-grenswaarde   Maximale hogere
waarde  
Wegverkeerslawaai   Nieuwe woning, buitenstedelijk   48 dB   53 dB  

Ermelo heeft geluidbeleid opgesteld voor het verlenen van hogere grenswaarden. Op basis van dit geluidbeleid wordt bepaald of een ontwikkeling wenselijk is. Bij nieuwbouwprojecten wordt er bijvoorbeeld gesteld dat voor maximaal 10 procent van de woningen een hogere grenswaarde mag worden vastgesteld.

Indien de voorkeursgrenswaarde overschreden wordt, moet op basis van het gemeentelijke beleid ook getoetst worden op milieukwaliteit en wordt aanvullend naar bouwkundige eisen gekeken.

Resultaten

In de onderstaande figuur zijn de geluidcontouren vanwege het wegverkeer op het Rodeschuurderwegje (inclusief 5 dB aftrek ex artikel 110g Wgh) weergegeven. Uit deze figuur blijkt dat achter de 48 dB grens niet wordt overschreden. Hieruit kan geconcludeerd worden dat ter plaatse van het plangebied een goed ruimtelijk leefklimaat geldt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0018.png" afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0019.png"

Figuur 4.4: Geluidscontouren Rodeschuurderwegje

Dit houdt in dat er geen hogere grenswaarden toegekend hoeven te worden. Op basis van het door de omgevingsdienst uitgevoerde akoestische onderzoek is er geen belemmering voor de ontwikkeling van de woningen. Er hoeven geen aanvullende maatregelen getroffen te worden.

4.7.3 Conclusie

Op basis van de resultaten van het akoestisch onderzoek is wegverkeerslawaai geen belemmering voor deze ontwikkeling en is er sprake van goede ruimtelijke ordening.

4.8 Luchtkwaliteit

4.8.1 Algemeen

In Nederland zijn de maatgevende luchtverontreinigende stoffen stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10). Met betrekking tot luchtkwaliteit moet rekening worden gehouden met de luchtkwaliteitseisen in hoofdstuk 5 van de Wet Milieubeheer, en de bijbehorende bijlagen.

Luchtkwaliteitseisen vormen geen belemmering voor ruimtelijke ontwikkeling als:

  • er geen sprake is van een feitelijke of dreigende overschrijding van een grenswaarde;
  • een project, al dan niet per saldo, niet tot een verslechtering van de luchtkwaliteit leidt;
  • een project 'niet in betekenende mate' bijdraagt aan de luchtverontreiniging (<3% van de jaargemiddelde grenswaarde);
  • een project is opgenomen in een regionaal programma van maatregelen of in het NSL, dat in werking treedt nadat de EU derogatie heeft verleend.

4.8.2 Onderzoek

Ten behoeve van de herontwikkeling van het recreatiecluster Horst is door de Omgevingsdienst Noord-Veluwe onderzoek uitgevoerd met betrekking tot luchtkwaliteit, daaruit is het volgende gekomen.

Conform voorschrift 3B.2 van bijlage 3b van de 'Regeling niet in betekenende mate bijdragen (luchtkwaliteitseisen)' draagt een bouwplan niet in betekenende mate bij aan de luchtkwaliteit wanneer het plan niet voorziet in de bouw van meer dan 1.500 woningen. Met voorgenomen ontwikkeling wordt hier niet in voorzien.

De conclusie is dan ook dat de ontwikkeling in het plangebied, niet in betekenende mate bijdraagt aan de luchtkwaliteit.

Daarnaast moet worden beschouwd wat de blootstelling op locatie is. Op de kaart van de NSL-monitoring is gecontroleerd of voldaan wordt aan de grenswaarden en advieswaarden van de WHO voor NO2, PM2,5 en PM10.

De NO2-concentratie ligt op alle toetspunten nabij het plangebied onder de 15,3 µg/m³. Voor PM2,5 en PM10 liggen deze waarden op respectievelijk <11 µg/m³ en <18 µg/m³. Langs het Rodeschuurderwegje liggen geen toetsingspunten, de dichtstbijzijnde toetspunten liggen langs de Horsterweg en zijn in onderstaande figuur weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0020.png"

Figuur 4.5 Toetspunten luchtkwaliteit van de NSL-monitoringstool (https://www.nsl-monitoring.nl/viewer/)

4.8.3 Conclusie

Voorgenomen ontwikkeling draagt niet bij aan de (verslechtering) van de luchtkwaliteit. Daarnaast voldoet de blootstelling op locatie aan de geldende grenswaarden. Derhalve kan worden geconcludeerd dat luchtkwaliteit geen belemmering vormt voor voorgenomen ontwikkeling. Er is sprake van goede ruimtelijke ordening.

4.9 Geur

4.9.1 Algemeen

De Wet geurhinder en veehouderij (Wgv) bevat het beoordelingskader voor geurhinder van veehouderijen die vergunningplichtig zijn op basis van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en Wet milieubeheer (Wm). Het beoordelingskader is als volgt:

  • voor diercategorieën waarvan de geuremissie per dier is vastgesteld in de Regeling geurhinder en veehouderij (Rgv) geldt een maximale geurbelasting op een geurgevoelig object;
  • voor andere diercategorieën geldt een minimale afstand voor veehouderijen ten opzichte van geurgevoelige objecten.

Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen concentratiegebieden (conform Reconstructiewet) en niet-concentratiegebieden en tussen situaties binnen de bebouwde kom en buiten de bebouwde kom. De wet beschrijft in artikel 3 de maximale norm voor geurbelasting van een veehouderij ten opzichte van een gevoelig object (zoals een woning) in vier situaties, deze zijn weergegeven in de volgende tabel.

  binnen bebouwde kom   buiten bebouwde kom  
concentratiegebieden   3,0 (in ou/m3)   14,0 (in ou/m3  
niet concentratiegebieden   2,0 (in ou/m3)   8,0 (in ou/m3)  

Geurnormen Wet geurhinder en veehouderij

Voor veehouderijen met diercategorieën waarvoor geen emissiefactor is vastgesteld geldt op grond van artikel 4 van de wet een minimumafstand ten opzichte van een geurgevoelig object. Binnen de bebouwde kom is deze minimumafstand 100 meter en daarbuiten 50 meter. Voor geurgevoelige objecten die onderdeel uitmaken van een andere veehouderij gelden niet de maximale geurbelastingen, maar gelden ook deze minimumafstanden.

De gemeente Ermelo, waarin de planlocatie is gelegen, valt onder concentratiegebied I zoals bedoeld in artikel 1 jo. bijlage 1 van de Meststoffenwet. Binnen de bebouwde kom (concentratiegebied) mag de geurbelasting niet meer dan 3,0 odour units per kubieke meter lucht bedragen en buiten de bebouwde kom (concentratiegebied) niet meer dan 14 odour units per kubieke meter. In casu is sprake van een ligging buiten de bebouwde kom en is de maximale geurbelasting 14,0 odour units per kubieke meter lucht. In artikel 5 lid 1 Wgv zijn minimale afstandscriteria opgenomen van dierenverblijven (stallen) tot geurgevoelige objecten. Deze dient 50 meter te bedragen indien het geurgevoelige object binnen de bebouwde kom is gelegen. Geurgevoelige objecten buiten de bebouwde kom dienen op een afstand van minimaal 25 meter te liggen. In beginsel is hier dus sprake van een afstandscriterium van 25m en een geurnorm van 14,0 ouE/m3.

4.9.2 Onderzoek

Door Craeft Advies is de geurbelasting op het plangebied door omliggende agrarische bedrijven onderzocht. Dit onderzoek is opgenomen in Bijlage 6 Beoordeling Geurhinder behorend bij de toelichting van dit bestemmingsplan. De conclusie van het onderzoek is hieronder weergegeven.

Het onderzoek is uitgevoerd met als doel te onderzoeken of verzekerd kan worden dat de herbestemming geen nadelige gevolgen ondervindt van geuremissie van nabijgelegen veehouderijen. In de directe omgeving liggen enkele veehouderijen, overige bedrijven zijn niet aanwezig, dan wel niet belemmerend van aard omdat geen dieren met geuremissiefactor worden gehouden. Daarnaast wordt beoordeeld of de betreffende veehouderijen niet in haar belangen worden geschaad (omgekeerde werking).

De geurhinder wordt bepaald door de achtergrondbelasting en de voorgrondbelasting in het gebied. Onder achtergrondbelasting wordt de geurbelasting als gevolg van de veelheid aan veehouderijen in de omgeving van de te beoordelen geurgevoelig objecten verstaan. Met de voorgrondbelasting wordt de geurbelasting bedoeld van een veehouderij welke de meeste geur bij de te beoordelen geurgevoelige objecten veroorzaakt, hetzij omdat het een grote veehouderij betreft, hetzij omdat de veehouderij dichtbij het geurgevoelig object is gelegen. De voorgrondbelasting is van belang voor het bepalen van de verwachte hinder omdat uit onderzoek is gebleken dat de geurhinder als gevolg van de voorgrondbelasting hoger is dan als gevolg van de achtergrondbelasting, bij gelijke belastingen. Als vuistregel geldt dat de voorgrondbelasting bepalend is voor de hinder als de voorgrondbelasting meer dan de helft van de achtergrondbelasting bedraagt. In het kader van een goede ruimtelijke ordening (art. 3.1 Wro) moet een aanvaardbaar woon- en leefklimaat kunnen worden gegarandeerd alsmede moet geen sprake zijn van negatieve omgekeerde werking voor omliggende veehouderijen. Ten aanzien van deze casus is in de Omgevingsvisie ‘Recreatiecluster Horst’ al uitgebreid aandacht besteed aan de geurcontouren en het daarmee samenhangende klimaat (vanaf pagina 158). Rondom de planlocatie liggen vier agrarische bedrijven met dieren met geuremissiefactor. Op de onderstaande kaart zijn deze bedrijven met hun contouren weergegeven. Deze bedrijven zullen dominant op de planlocatie zijn. Een beoordeling naar de achtergrondbelasting is, gelet op de dominante, direct omliggende bedrijven, de eerdere inventarisatie en het feit dat er geen nieuwe geurbelastende objecten worden gerealiseerd niet noodzakelijk. Er wordt derhalve volstaan met een toets op basis van voorgrondbelasting.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0021.png"

Figuur 4.6 Geur contouren agrarische bedrijven

Op basis van de analyse van de milieuvergunningen, de bijbehorende berekeningen op basis van afstandscriteria en V-Stacks-berekeningen is te concluderen dat er wordt voldaan aan de grenswaarden voor de geurbelasting uit de Wet geurhinder en veehouderij respectievelijk de toepasselijke artikelen uit het Activiteitenbesluit milieubeheer, welke in casu zijn gesteld op 14,0 ouE/m3.

De omliggende bedrijven ondervinden geen verandering in de beoordelingssystematiek door de beoogde herbestemming. Er is reeds sprake van geurgevoelige objecten en daar blijft sprake van. Er worden acht nieuwe kleine woningen gecreëerd, maar deze vallen allen binnen de norm en onder de effecten van de reeds aanwezige geurgevoelige objecten. De bedrijven worden dienovereenkomstig niet onevenredig geschaad in hun bedrijfsvoering en ontwikkelingsmogelijkheden bij eenbeoordeling op de rand van het bouwvlak. Uitbreidingsplannen zijn om meerdere redenen niet realistisch en derhalve hoeft er geen rekening mee te worden gehouden.

4.9.3 Conclusie

Uit bovenstaande wordt geconcludeerd dat het aspect geur geen belemmering vormt voor het onderhavige plan.

4.10 Bedrijven en milieuzonering

4.10.1 Algemeen

Milieubelastende activiteiten (zoals bedrijven) in de directe omgeving van zogenoemde milieuhinder gevoelige bestemmingen (zoals wonen) kunnen hinder vanwege geur, stof, geluid, gevaar en dergelijke veroorzaken. Ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening, zoals dat uitgangspunt is van de Wro, dient te worden aangetoond dat ter plaatse van milieuhinder gevoelige bestemmingen sprake is van een 'goed woon- en leefklimaat'.

VNG-publicatie 'Bedrijven & milieuzonering"

Om niet alle ontwikkelingen bij voorbaat te onderwerpen aan een onnodig langdurig en kostbaar onderzoek is door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de publicatie 'Bedrijven en milieuzonering' uitgebracht. Deze uitgave maakt gebruik van het principe 'functiescheiding'. Door voldoende afstand aan te houden tussen nader bepaalde milieubelastende activiteiten en milieugevoelige bestemmingen kan eenvoudigweg in veel gevallen worden aangetoond dat sprake is een 'goed woon- en leefklimaat'. De VNG-publicatie betreft zgn. pseudowetgeving (geen wetgeving maar een algemeen door de rechter aanvaarde methode).

De VNG-publicatie maakt gebruik van een basiszoneringslijst waarin voor nader gedefinieerde bedrijfscategorieën richtafstanden zijn bepaald. Een richtafstand wordt beschouwd als de minimaal aan te houden afstand tussen een milieubelastende activiteit en de milieuhinder gevoelige bestemming waarbij onaanvaardbare milieuhinder als gevolg van milieubelastende (bedrijfs)activiteiten betreffende geluid, geur, stof en gevaar redelijkerwijs kan worden uitgesloten. De genoemde afstanden zijn indicatief; met een goede motivering kan hiervan worden afgeweken.

Naast de gegeven richtafstanden hanteert de VNG-publicatie twee omgevingstypen, namelijk: een rustige woonwijk/buitengebied en een gemengd gebied. In een rustige woonwijk of buitengebied (omgevingstype 1) wordt functiescheiding nagestreefd. Tussen milieuhinder gevoelige functies en bedrijven dient de minimaal aan te houden 'richtafstand' in acht te worden genomen. In geval van een gemengd gebied (omgevingstype 2), waar sprake is van functiemenging, kan een verkleinde richtafstand worden gehanteerd. In tegenstelling tot rustige woongebieden worden in dergelijke levendige gebieden milieubelastende activiteiten op kortere afstand van milieuhinder gevoelige functies acceptabel geacht. De richtafstand mag in deze gebieden met één afstandsstap worden verkleind (10 meter behorende bij milieucategorie 1 wordt 0 meter, 30 meter van milieucategorie 2 wordt 10 meter van milieucategorie 1, etc.).

Tabel: Relatie tussen milieucategorie, richtafstanden en omgevingstype

Milieucategorie   Richtafstanden tot omgevingstype rustige woonwijk en buitengebied   Richtafstanden tot omgevingstype gemengd gebied  
1   10 m   0 m  
2   30 m   10 m  
3.1   50 m   30 m  
3.2   100 m   50 m  
4.1   200 m   100 m  
4.2   300 m   200 m  
5.1   500 m   300 m  
5.2   700 m   500 m  
5.3   1.000 m   700 m  
6   1.500 m   1.000 m  

De gegeven richtafstanden zijn in het algemeen richtafstanden en geen harde afstandseisen. Ze moeten daarom gemotiveerd worden toegepast. Dit betekent dat geringe afwijkingen in de lokale situatie mogelijk zijn.

4.10.2 Onderzoek

Type gebied: buitengebied (gemengd gebied)

‘Een gemengd gebied is een gebied met een matige tot sterke functiemenging. Direct naast woningen komen andere functies voor zoals winkels, horeca en kleine bedrijven. Ook lintbebouwing in het buitengebied met overwegend agrarische en andere bedrijvigheid kan als gemengd gebied worden beschouwd.’

Kijkende naar de definitie van gemengd gebied zoals deze omschreven staat in de VNG brochure kan de omgeving van het plangebied getypeerd worden als gemengd gebied. In de directe nabijheid zitten onder andere de functies wonen, recreatie, agrarisch, bos en bedrijven. Het plangebied ligt, als enige recreatiepark van recreatiecluster Horst, in het buitengebied. Uitgangspunt in de omgevingsvisie is dat de Beukenhorst onderdeel blijft van het buitengebied, waar de rest van recreatiecluster Horst onderdeel wordt van de bebouwde kom. Voor het buitengebied gelden andere normen betreft de bedrijfs- en milieuzonering.

Milieubelastende activiteit of milieuhindergevoelige functie

De te realiseren woningen betreffen geen milieubelastende activiteiten. Er hoeft derhalve niet te worden getoetst of omliggende milieugevoelige functies last ondervinden van het onderhavige plan als milieubelastende activiteit. Er dient wel te worden beoordeeld of ter plaatse van het plangebied sprake is van een 'goed woon- en leefklimaat' en of omliggende milieubelastende functies in de bedrijfsvoering worden belemmerd.

Nabijgelegen milieubelastende activiteiten

Om te kunnen beoordelen of er sprake is van een 'goed woon- en leefklimaat' en of omliggende milieubelastende functies in de bedrijfsvoering worden belemmerd is er gekeken naar alle nabijgelegen milieubelastende activiteiten.

In de direct omgeving van het plangebied bevinden zich enkele agrarisch bedrijven, hierom is het aspect geur van belang voor onderhavig plan. Derhalve is een beoordeling geurhinder uitgevoerd, de resultaten van dit onderzoek zijn te vinden in 4.9 Geur. Uit het onderzoek is gebleken dat er als gevolg van de bedrijfsvoering van de in de omgeving aanwezige agrarisch bedrijven geen afbreuk wordt gedaan aan de 'goede ruimtelijke ordening'. Er wordt in deze paragraaf derhalve niet verder ingegaan op de aanwezigheid van deze bedrijven.

Binnen een straal van 200 meter bevinden zich verder een poeliersbedrijf, een caravan opslagplaats en een recreatiepark. Het poeliersbedrijf en de caravan opslagplaats bevinden zich op meer dan 130 meter van het plangebied en vormen geen belemmering op het gebied van bedrijfs- en milieuzonering. Het recreatiepark zou normaliter kunnen worden beschouwd als een categorie 3.1 bedrijf, echter gaat dat in deze situatie niet op. De omliggende recreatieterreinen en bungalowparken hebben geen centrale gedeelde voorzieningen, geen sport- en speelvoorzieningen en worden veelal gebruikt ten behoeve van permanente bewoning. De omliggende terreinen lijken meer op woonwijken dan op vakantieparken gezien de aard van het gebruik en worden daarom ook niet als een kampeerterrein of vakantiepark beschouwd. Daarbij komt dat het feitelijke gebruik binnen het plangebied ongewijzigd zal blijven.

4.10.3 Conclusie

De milieuzoneringen op grond van de VNG-publicatie 'bedrijven en milieuzonering' vormt geen belemmering voor de uitvoering van het onderhavige plan.

4.11 Externe veiligheid

4.11.1 Algemeen

Het beleid voor externe veiligheid is gericht op het verminderen en beheersen van risico's van zware ongevallen met gevaarlijke stoffen in inrichtingen en tijdens het transport ervan. Op basis van de criteria zoals onder andere gesteld in het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) worden bedrijven en activiteiten geselecteerd die een risico op zware ongevallen met zich mee (kunnen) brengen. Daarbij gaat het vooral om de grote chemische bedrijven, maar ook om kleinere bedrijven als LPG-tankstations en opslagen van bestrijdingsmiddelen. Daarnaast zijn (hoofd)transportassen voor gevaarlijke stoffen, zoals buisleidingen, spoor-, auto-, en waterwegen, ook als potentiële gevarenbron aangemerkt.

Het externe veiligheidsbeleid heeft tot doel zowel individuele burgers als groepen burgers een minimum beschermingsniveau te bieden tegen een ongeval met gevaarlijke stoffen. Om dit doel te bereiken zijn gemeenten en provincies verplicht om bij besluitvorming in het kader van de Wet milieubeheer en de Wet op de ruimtelijke ordening de invloed van een risicobron op zijn omgeving te beoordelen. Daartoe wordt binnen het werkveld van de externe veiligheid veelal het plaatsgebonden risico en het groepsrisico gehanteerd.

Het plaatsgebonden risico (PR) is de kans dat een persoon die zich gedurende een jaar onafgebroken onbeschermd op een bepaalde plaats bevindt, overlijdt als gevolg van een ongeval met gevaarlijke stoffen. Dit risico wordt per bedrijf en transportas vastgelegd in contouren. Er geldt een contour waarbinnen deze kans 1x10-6 (één op de miljoen) bedraagt.

Het groepsrisico (GR) is een berekening van de kans dat een groep personen binnen een bepaald gebied overlijdt ten gevolge van een ongeval met gevaarlijke stoffen. De oriëntatiewaarde geeft hierbij de indicatie van een aanvaardbaar groepsrisico. Indien een ontwikkeling is gepland in de nabijheid van een risicobron geldt afhankelijk van de ontwikkeling een verantwoordingsplicht voor het toelaten van gevoelige functies.

Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi)

Voor bepaalde risicovolle bedrijven geldt het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi). Hierin zijn de risiconormen voor externe veiligheid met betrekking tot bedrijven met gevaarlijke stoffen wettelijk vastgelegd.

Circulaire effect afstanden LPG tankstations

In de circulaire is de effectbenadering uitgewerkt voor LPG-tankstations. In beginsel zijn geen (beperkt) kwetsbare objecten binnen een effectafstand van 60 meter en geen zeer kwetsbare objecten binnen een effectafstand van 160 meter toegestaan. Naast de circulaire blijft ook de toetsing aan het Bevi noodzakelijk.

Transport van gevaarlijke stoffen (water, spoor, weg)

Voor de beoordeling van de risico's vanwege transport van gevaarlijke stoffen geldt het Besluit externe veiligheid transportroutes (Bevt), met als uitvloeisel het zogeheten Basisnet en de bijbehorende regeling Basisnet.

Transport van gevaarlijke stoffen door buisleidingen

Voor de beoordeling van de risico's van transport van gevaarlijke stoffen door buisleidingen geldt het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb). Naast de toetsing aan het plaatsgebonden risico en het groepsrisico is hierin vastgelegd dat aan weerszijden van een buisleiding een bebouwingsvrije afstand moet worden aangehouden voor beheer en onderhoud aan de buisleidingen.

Beleidsvisie externe veiligheid

In april 2015 is de Beleidsvisie externe veiligheid gemeente Ermelo vastgesteld. Uitgangspunt van deze beleidsvisie is de toepassing van verschillende restrictieniveaus voor het al dan niet toestaan van risicovolle bedrijven op bedrijventerreinen. Elk bedrijventerrein is gekoppeld aan een restrictieniveau. Nieuwe risicobedrijven die onder het Bevi vallen worden dus niet per definitie uitgesloten, maar dit is wel als restrictieniveau opgenomen. Het oprichten van nieuwe risicovolle bedrijven buiten bedrijventerreinen wordt tevens niet per definitie uitgesloten, al moet wel rekening worden gehouden met een optimale ruimtelijke ordening en veiligheid.

4.11.2 Onderzoek

Met dit bestemmingsplan wordt de realisatie van een reguliere woonbestemming mogelijk gemaakt. Op grond van art 1 lid l van het Besluit externe veiligheid inrichtingen is sprake van een kwetsbaar object. Het onderwerp externe veiligheid is relevant voor de ontwikkeling.

Figuur 4.7 geeft een overzicht van de ligging van het plangebied ten opzichte van risicovolle bronnen. Op de kaart is te zien dat er geen risicobronnen (dicht) nabij het plangebied liggen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPrwegje9en11-0401_0022.png"

Figuur 4.7 Ligging risicobronnen ten opzichte van plangebied

Stationaire risicobronnen

Binnen en nabij het plangebied zijn geen (geprojecteerde) stationaire risicobronnen aanwezig die een belemmering kunnen vormen voor de beoogde ontwikkeling. Op circa 295 meter van het plangebied ligt een LPG-station. Deze afstand is dermate groot dat de aanwezigheid geen belemmering vormt voor de ontwikkeling. Er is geen wettelijke belemmering vanuit externe veiligheid voor het realiseren van de planontwikkeling.

Mobiele risicobronnen

Nabij het plangebied op meer dan 1,9 kilometer afstand vindt het transport van gevaarlijke stoffen plaats over de spoorlijn Amersfoort-Zwolle. Op deze afstand vormt de risicobron geen belemmering voor de ontwikkeling.

Plaatsgebonden risico

Het plangebied ligt niet binnen de plaatsgebonden risicocontour en het plasbrandaandachtsgebied van de spoorlijn Amersfoort – Zwolle. Wettelijk is de voorgenomen ontwikkeling mogelijk.

Groepsrisico

Het plangebied ligt niet binnen de 200 meter zone van de spoorlijn en binnen het invloed gebied brandbaar van de spoorlijn. Het plangebied bevindt zich wel binnen het invloed gebied toxisch van de spoorlijn. Het groepsrisico kan beperkt verantwoord worden. Dit is uitgewerkt in de paragraaf verantwoording groepsrisico.

Verantwoording groepsrisico

Maatgevende scenario's

Over de spoorlijn Amersfoort-Zwolle worden brandbare gassen en toxische vloeistoffen/gassen getransporteerd. Het maatgevende scenario is een toxische wolk. Onderstaand is vanuit dit scenario ingegaan op de mogelijkheden voor de bestrijdbaarheid en zelfredzaamheid.

De mogelijkheden tot voorbereiding van bestrijding en beperking van de omvang van een ramp

Bij een calamiteit zal de brandweer zich inzetten om effecten ten gevolge van het incident te beperken of te voorkomen. Deze inzet zal voornamelijk plaatsvinden bij de bron. De brandweer richt zich dan niet direct op het bestrijden van effecten in of nabij het plangebied. Eventuele secundaire branden in het plangebied kunnen met behulp van de primaire bluswatervoorzieningen worden bestreden door de brandweer. De mogelijkheden voor bestrijdbaarheid worden daarom niet verder in beschouwing genomen.

De mogelijkheden voor personen om zich in veiligheid te brengen

Bij een calamiteit is het belangrijk dat de aanwezigen in het plangebied worden geïnformeerd hoe te handelen bij een incident. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde waarschuwings- en alarmeringspalen (WAS-palen) of NL-alert. Bij een scenario waarin toxische stoffen vrijkomen, is het advies om te schuilen in een gebouw, waarvan ramen, deuren en ventilatie gesloten kunnen worden.

4.11.3 Conclusie

Op basis van de hierboven genoemde overwegingen kan worden geconcludeerd dat er voldoende mogelijkheden voor de bestrijdbaarheid en zelfredzaamheid zijn. Dit betekent dat er geen nadere eisen aan het plan worden gesteld in het kader van het milieuaspect externe veiligheid.

 

4.12 Verkeer en parkeren

4.12.1 Algemeen

Om te bepalen of het plan geen negatieve effecten heeft op omliggende wegen en de parkeersituatie, worden in deze paragraaf de effecten beschreven van het plan op het verkeer en de parkeersituatie. Voor parkeren wordt getoetst aan de voor het plangebied geldende parkeernormen.

Het parkeerbeleid voor dit bestemmingsplan komt voort uit de "Omgevingsvisie herontwikkeling recreatiecluster Horst" welke doorverwijst naar het bestemmingsplan "Parkeernormen".

4.12.2 Onderzoek

Het plangebied is gelegen in het buitengebied van de gemeente Ermelo, o.b.v. de indeling van de stedelijkheidsgraad en stedelijke zones wordt conform de nota Parkeernormen uitgegaan van 'weinig stedelijk, buitengebied'.

De Omgevingsvisie stelt dat voor onderhavig bestemmingsplan de parkeernormen van het bestemmingsplan "Parkeernormen" overgenomen dienen te worden. De recreatieverblijven binnen voorliggend bestemmingsplan zijn allemaal vrijstaand. Dit zou betekenen dat een parkeernorm van 2,3 parkeerplaats per woning nodig is. Echter wanneer wordt gekeken naar andere vrijstaande woningen in Ermelo hebben deze een inhoudsmaat van 750 m3 tot 2000 m3. De woningen binnen dit bestemmingsplan zijn wel vrijstaand maar qua inhoudsmaat kleiner dan een normale vrijstaande woning. Dit is dan ook de reden dat een lagere parkeernorm van 1,3 (inclusief aandeel bezoekers van 0,3) wordt gehanteerd conform Omgevingsvisie recreatiecluster Horst.

Voor de bestaande twee-onder-een-kap bedrijfswoningen geldt conform de Nota Parkeernormen een parkeernorm van 2,2 per woning inclusief bezoekersaandeel van 0,3.

In de huidige situatie wordt er geen parkeerprobleem ervaren, per recreatiewoning is ten minste 1 parkeerplek aanwezig op eigen terrein en verder zijn er nog een 17 openbare parkeerplekken op het terrein aanwezig. De bedrijfswoningen beschikken over voldoende ruimte rondom de woning om te voorzien de eigen parkeerbehoefte plus voor bezoekers.

De parkeerbehoefte wordt enigszins uitgebreid door de te realiseren kleine woningen. Om te voldoen aan de parkeerbehoefte worden parkeerplaatsen toegevoegd.

Op basis van de in de parkeernota vastgestelde getallen volgt in onderstaande tabel de te verwachten parkeerbehoefte binnen het woonpark in de nieuwe situatie:

Tabel verwachte parkeerbehoefte

Type   Parkeernorm (incl. aandeel bezoekers 0,3)   Parkeerplaatsbehoefte  
Twee-onder-een-kap woningen   2,2   2 x 2,2 = 4,4 (0,6 bezoekers)  
Voormalige recreatiewoningen   1,3   35 x 1,3 = 45,5 (10,5 bezoekers)  
Nieuwe kleine woningen   1,3   8 x 1,3 = 10,4 (2,4 bezoekers)  
Totaal     60,3 (13,5 bezoekers)  

In de beoogde situatie zullen de volgende parkeerplaatsen aanwezig zijn:

Tabel aanwezige parkeergelegenheid beoogde situatie

Type   Parkeerplaatsbehoefte   Aantal beschikbare parkeerplaatsen  
Twee-onder-een-kap woningen   4,4   5  
Voormalige recreatiewoningen   45,5   35  
Nieuwe kleine woningen   10,4   8  
Openbare parkeerplaatsen     17  
Totaal   60,3   65  

In totaal kent het woonpark in de nieuwe situatie 45 woningen welke, inclusief bezoekers parkeerplaatsen, 65 parkeerplaatsen tot hun beschikking hebben. Uit bovenstaande tabellen blijkt dat hiermee wordt voorzien in de beoogde behoefte van 60,3 parkeerplaatsen. Daarbij dient opgemerkt te worden dat de feitelijke situatie, naast de toevoeging van de kleine woningen, in het plangebied ongewijzigd blijft. In de huidige situatie is er voornamelijk al sprake van permanente bewoning. In de beoogde situatie zal deze permanente bewoning gelegaliseerd worden. Het is onwaarschijnlijk dat met het realiseren van de woonbestemming de parkeerbehoefte significant zal veranderen, derhalve vormt het aspect parkeren geen belemmering voor het wijzigen van het bestemmingsplan.

4.12.3 Conclusie

In de beoogde situatie zijn er, op basis van de parkeernota van de gemeente Ermelo, voldoende parkeerplaatsen aanwezig in het plangebied. Op het gebied van verkeer en parkeren kan geconcludeerd worden dat het aspect verkeer en parkeren geen belemmering vormt voor het onderhavige plan.

4.13 Kabels en leidingen

4.13.1 Algemeen

In het kader van het bestemmingsplan dient rekening te worden gehouden met de aanwezigheid van ondergrondse planologisch relevante leidingen (hoofdtransportleidingen). Indien daartoe aanleiding bestaat dient rondom een leiding een zone te worden aangegeven waarbinnen mogelijke beperkingen gelden.

4.13.2 Onderzoek

Aardgastransportleidingen

In het plangebied of in de nabijheid hiervan bevinden zich geen aardgastransportleidingen.

Hoogspanningsleidingen

In het plangebied of in de nabijheid hiervan bevindt zich geen hoogspanningsleiding

Rioolleidingen

De rioolleidingen leiden voor dit plan leidt dit niet tot enige belemmering.

Watertransportleidingen

In het plangebied of in de nabijheid hiervan bevinden zich geen watertransportleidingen.

Straalverbindingen

In het plangebied of in de nabijheid hiervan bevinden zich geen straalverbindingen.

Kabels en niet planologisch relevante leidingen

Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning wordt de wettelijk verlichte KLIC-melding uitgevoerd. Een dergelijke melding zorgt ervoor dat netwerkbeheerders van kabels en leidingen een melding krijgen van geplande werkzaamheden in de ondergrond. Aan de hand van de melding sturen netwerkbeheerders tekeningen naar de aanvrager. De tekeningen kunnen vervolgens gebruikt worden om na te gaan of er kabels en leidingen aanwezig zijn op de plaats waar gegraven gaat worden.

4.13.3 Conclusie

In en nabij het plangebied van dit plan zijn geen planologisch relevante leidingen en/of verbindingen aanwezig. Er zijn daarom geen belemmeringen te verwachten. Bij toekomstige graafwerkzaamheden op het terrein dient wel rekening te worden gehouden met eventueel aanwezige kabels en niet-planologische leidingen.

4.14 MER-toets

4.14.1 Algemeen

De milieueffectrapportage is een wettelijk instrument met als doel het aspect milieu een volwaardige plaats in deze integrale afweging te geven. Een bestemmingsplan kan op drie manieren met milieueffect-rapportage in aanraking komen:

  • Op basis van artikel 7.2a, lid 1 Wm (als wettelijk plan); Er ontstaat een m.e.r.-plicht wanneer er een passende beoordeling op basis van art. 2.8, lid 1 Wet natuurbescherming nodig is.
  • Op basis van Besluit milieueffectrapportage (bestemmingsplan in kolom 3); Er ontstaat een m.e.r.-plicht voor die activiteiten en gevallen uit de onderdelen C en D van de bijlage van dit besluit waar het bestemmingsplan genoemd is in kolom 3 (plannen).
  • Op basis van Besluit milieueffectrapportage (bestemmingsplan in kolom 4); Er ontstaat een m.e.r.-(beoordelings)plicht voor die activiteiten en gevallen uit de onderdelen C en D van de bijlage van dit besluit waar het bestemmingsplan genoemd is in kolom 4 (besluiten).

In het Besluit m.e.r. neemt het bestemmingsplan een bijzondere positie in, want het kan namelijk tegelijkertijd opgenomen zijn in zowel kolom 3 als in kolom 4 van het Besluit m.e.r.. Of het bestemmingsplan in deze gevallen voldoet aan de definitie van het plan uit kolom 3 of aan de definitie van het besluit uit kolom 4 is afhankelijk van de wijze waarop de activiteit in het bestemmingsplan wordt bestemd. Als voor de activiteit eerst één of meerdere uitwerkings- of wijzigingsplannen moeten worden vastgesteld dan is sprake van 'kaderstellend voor' en voldoet het bestemmingsplan aan de definitie van het plan. Is de activiteit geheel of gedeeltelijk als eindbestemming opgenomen voldoet het aan de definitie van het besluit.

Een belangrijk element in het Besluit m.e.r. is het (in feite) indicatief maken van de gevalsdefinities (de drempelwaarden in kolom 2 in de D-lijst). In het geval dat een activiteit wel genoemd staat in de D-lijst maar onder de genoemde drempelwaarde blijft, is een vormvrije m.e.r.-beoordeling nodig.

4.14.2 Onderzoek
4.14.2.1 Drempelwaarden Besluit m.e.r.

In het voorliggende geval is geen sprake van activiteiten die op grond van onderdeel C van het Besluit milieueffectrapportage m.e.r.-plichtig zijn. Wel is sprake van een activiteit die is opgenomen in onderdeel D van het Besluit m.e.r., namelijk: 'de aanleg, wijziging of uitbreiding van een stedelijk ontwikkelingsproject met inbegrip van de bouw van winkelcentra of parkeerterreinen'.

Daarom dient te worden getoetst of er sprake is van m.e.r-beoordelingsplicht. Hier is sprake van indien de activiteiten de volgende drempelwaarden uit onderdeel D overschrijden:

  • een oppervlakte van 100 hectare of meer,
  • een aaneengesloten gebied en 2.000 of meer woningen omvat, of
  • een bedrijfsvloeroppervlakte van 200.000 m2 of meer.

Gezien de drempelwaarden wordt geconcludeerd dat voor dit bestemmingsplan geen sprake is van een m.e.r. beoordelingsplicht. Echter, zoals ook in het voorgaande aangegeven, dient ook wanneer ontwikkelingen onder drempelwaarden blijven, het bevoegd gezag zich er van te vergewissen of activiteiten geen aanzienlijke milieugevolgen kunnen hebben.

Gelet op de aard- en omvang van de voorgenomen ontwikkeling is het de vraag of er sprake is van een 'stedelijk ontwikkelingsproject' als bedoeld in onderdeel D 11.2 van het Bestluit milieueffectrapportage. Uit jurisprudentie (ABRvS 15 maart 2017, ECLI:NL:RVS:2017:694) volgt dat het antwoord op deze vraag afhankelijk is van de concrete omstandigheden van het geval, waarbij onder meer aspecten als de aard en de omvang van de voorziene ontwikkeling moet worden beoordeeld of sprake is van een stedelijk ontwikkelingsproject. Niet relevant is of per saldo aanzienlijke negatieve gevolgen voor het milieu kunnen ontstaan.

Voor dit plan is een m.e.r. notitie opgesteld welke als Bijlage 7 Aanmeldnotitie vormvrije m.e.r.-beoordeling is toegevoegd aan dit plan. Hieruit blijkt dat de activiteiten die mogelijk worden gemaakt in het kader van het bestemmingsplan 'Rodeschuurderwegje 9-11', gelet op de kenmerken en de plaats van de activiteiten en de kenmerken van de potentiële effecten, niet zodanig van invloed op het milieu dat een milieueffectrapportage moet worden doorlopen. Een milieueffectrapportage is niet nodig.

4.14.3 Conclusie

Dit bestemmingsplan is niet m.e.r.-plichtig. Tevens zijn geen nadelige milieugevolgen te verwachten als gevolg van de vaststelling van dit bestemmingsplan.

Hoofdstuk 5 Juridische plantoelichting

5.1 Juridische aspecten

De Wet ruimtelijke ordening (Wro) geeft gemeenten de plicht tot het opstellen van een bestemmingsplan. In de Wro en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is nader uitgewerkt uit welke onderdelen een bestemmingsplan in ieder geval moet bestaan. Dit zijn een verbeelding met planregels en een toelichting daarop. Daarnaast bieden zowel de Wro als het Bro opties voor een nadere juridische inrichting van een bestemmingsplan. Hierbij moet onder meer worden gedacht aan het afwijken met een omgevingsvergunning, wijzigingsbevoegdheden en het toepassen van nadere eisen. De bruikbaarheid van deze instrumenten is geheel afhankelijk van het doel van het bestemmingsplan en de gewenste bestemmingsmethodiek van de gemeente. Het uitgangspunt is dat het bestemmingsplan moet voorzien in een passende regeling voor de komende tien jaar, dit is de geldigheidsduur van een bestemmingsplan.

Het juridische deel van het bestemmingsplan bestaat uit de verbeelding en de regels. De regels bevatten het juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden en gebouwen en bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing. De verbeelding heeft een ondersteunende rol voor de toepassing van de regels alsmede de functie van visualisering van de bestemmingen. De verbeelding vormt samen met de regels het voor de burgers bindende onderdeel van het bestemmingsplan.

De planregels vallen in vier hoofdstukken uiteen. Hoofdstuk 1 bevat de algemene voor het plangebied geldende bepalingen, de inleidende regels. Hoofdstuk 2 regelt de bestemmingen en het daarop toegestane gebruik. Hoofdstuk 3 bevat de algemene regels, zoals de anti-dubbeltelregel, algemene bouwregels, algemene afwijkings- en algemene wijzigingsregels en tot slot de algemene procedureregels. Tenslotte komt in hoofdstuk 4 het overgangsrecht en de slotbepaling aan bod.

Bevoegdheid

Het bevoegd gezag is het bestuursorgaan dat bevoegd is tot het nemen van een besluit ten aanzien van een aanvraag om een omgevingsvergunning of ten aanzien van een al verleende omgevingsvergunning. Over het algemeen zijn burgemeester en wethouders het bevoegd gezag. Het kan echter incidenteel voorkomen dat bijvoorbeeld het Rijk dan wel de provincie het bevoegd gezag is.

Burgemeester en wethouders zijn altijd bevoegd gezag bij het wijzigen van een plan en het stellen van nadere eisen.

5.1.1 Inleidende regels
5.1.1.1 Begrippen

In dit artikel worden de begrippen gedefinieerd, die in de regels worden gehanteerd. Bij de toetsing van het bestemmingsplan wordt uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis. Voor zover er geen begrippen zijn gedefinieerd wordt aangesloten bij het normale spraakgebruik.

5.1.1.2 Wijze van meten

Dit artikel geeft aan hoe hoogte- en andere maten (die bij het bouwen in acht dienen te worden genomen) moeten worden gemeten.

5.1.2 Bestemmingsregels
5.1.2.1 'Groen'

De bestemming 'Groen' wordt opgenomen ter bescherming van het groene karakter van de omgeving. Om het groene karakter van het park en de omgeving te preserveren en te beschermen zijn de gronden bestemd voor wonen zo goed als omsloten door de bestemming 'Groen'. Om verrommeling tegen te gaan is ter plaatse van de aanduiding 'Bijgebouwen' een opslagloods van maximaal 150 m2 toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van groen - kleine woningen' zijn 8 kleine woningen toegestaan. Binnen deze functieaanduiding geldt dat van de bouwregels van 'Groen' kan worden afgeweken ten behoeve van wonen in kleine woningen.

5.1.2.2 'Wonen - 1' & 'Wonen - 2'

De bestemmingen 'Wonen - 1' en 'Wonen - 2' worden opgenomen voor de woonpercelen van de woningen (met eventuele uitbreidingsmogelijkheden van de hoofdgebouwen en bijbehorende bouwwerken). Hoofdgebouwen worden binnen het bouwvlak gebouwd.

Bij de bestemmingen 'Wonen - 1' en 'Wonen - 2' is de functie wonen toegestaan. Het begrip wonen is gedefinieerd als 'het zelfstandig gehuisvest zijn van één afzonderlijk huishouden'. Dit betekent dat kamerverhuur niet zonder meer is toegestaan.

5.1.2.3 'Waarde - Archeologie'

De dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' wordt opgenomen voor het gehele plangebied ter bescherming van de mogelijk aanwezige archeologische waarden.

5.1.3 Algemene regels
5.1.3.1 Anti-dubbeltelregel

Het doel van de anti-dubbeltelregel is te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde gebouwen niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.

5.1.3.2 Algemene gebruiksregels

Daarnaast wordt ter verduidelijking van het plan aangegeven dat het gebruiken van gronden ten behoeve van een seksinrichting in ieder geval strijdig is met de bestemming.

5.1.3.3 Algemene afwijkingsregels

Er is een algemene afwijkingsregel opgenomen wanneer dit voor een betere technische realisering van bouwwerken dan wel in verband met de werkelijke toestand van het terrein noodzakelijk is. Deze afwijkingsregel dient bij uitzondering te worden toegepast. De noodzaak om van de bestemmingsregeling af te wijken dient te worden aangetoond.

5.1.3.4 Overige regels

Overige regels zijn opgenomen ter aanvulling van de gestandaardiseerde regels.

5.1.4 Overgangs- en slotregels
5.1.4.1 Overgangsregels

Voor de overgangsregels is onderscheid gemaakt tussen de overgangsbepalingen ten aanzien van bouwwerken en de overgangsbepalingen ten aanzien van gebruik. Zowel de overgangsbepalingen ten aanzien van bouwwerken als de overgangsbepalingen ten aanzien van gebruik gelden vanaf inwerkingtreding van het bestemmingsplan. Uitgangspunt is dat zo weinig mogelijk gebruik wordt gemaakt van het overgangsrecht. Vooraf dient een afweging te worden gemaakt tussen legaliseren (positief bestemmen) dan wel handhaving van illegale situaties. De overgangsbepalingen voor bouwwerken en gebruik zijn overgenomen uit artikelen 3.2.1 en 3.2.2 Besluit ruimtelijke ordening (Bro).

5.1.4.2 Slotregel

Het laatste artikel van de regels betreft de citeertitel van het voorliggende bestemmingsplan.

5.2 Handhaving

De gemeente acht handhaving van haar beleid van groot belang om de gewenste ruimtelijke kwaliteit te garanderen. Belangrijke redenen voor handhaven zijn:

  • de regels zijn door de gemeente vastgesteld en de inwoners van de gemeente mogen verwachten dat de gemeente die regels handhaaft: waarom zijn er anders regels opgesteld? Inwoners van de gemeente hebben als het ware recht op handhaving;
  • handhaving gaat oneigenlijk gebruik van en daarmee de achteruitgang van de kwaliteit van het gemeentelijk grondgebied tegen. Een actueel bestemmingsplan beoogt de ruimtelijke kwaliteit van een gebied in stand te houden en te verbeteren;
  • niet daadkrachtig optreden tegen overtredingen van wettelijke regels werkt een toename van het aantal overtredingen in de hand en tast de geloofwaardigheid van daadkrachtig optreden aan. Het in het bestemmingsplan vastgelegde beleid wordt ondermijnd en het bestuur verliest de greep op de gebouwde omgeving.

Onderscheid kan gemaakt worden tussen preventieve en repressieve handhavingsinstrumenten. Onder preventieve instrumenten kunnen onder andere goede regelgeving (onder andere in bestemmingsplannen), voorlichting, subsidieverlening, afwijken van bouwregels en gebruiksregels en de omgevingsvergunning worden begrepen. Repressieve instrumenten zijn onder meer controle en toezicht, opsporing en het hanteren van sancties als bestuursdwang en dwangsom.

Bij de handhaafbaarheid van een bestemmingsplan spelen aspecten als communicatie, de planvorm, de normstelling, het daadwerkelijk kunnen handhaven en de controleerbaarheid van normen ook een belangrijke rol.

Randvoorwaarde voor handhaving is dat er voldoende basis/grondslag is om te kunnen handhaven. Deze basis wordt gevormd door:

  • de regeling in het bestemmingsplan zelf: de handhaafbaarheid van de planregels;
  • het afwijkingenbeleid.

In dit bestemmingsplan is gestreefd naar heldere, eenduidige planregels met zo min mogelijk interpretatiemogelijkheden. Verder zijn aan de in het plan opgenomen afwijkingsbevoegdheden duidelijke voorwaarden verbonden, die voldoende objectief bepaalbaar zijn.

Hoofdstuk 6 Uitvoerbaarheid

6.1 Financiële uitvoerbaarheid

Bij de voorbereiding van een ruimtelijke procedure dient op grond van artikel 3.1.6 lid f van het Bro onderzoek plaats te vinden naar de economische uitvoerbaarheid van het plan.

Met de inwerkingtreding van de Wro op 1 juli 2008 is de gemeente verplicht, op grond van artikel 6.12 lid 1 van die wet, tot kostenverhaal bij grondexploitatie. Deze verplichting houdt in dat als de gemeente er bij een ruimtelijke ontwikkeling niet in slaagt met alle particuliere eigenaren in het gebied een overeenkomst te sluiten over grondexploitatie, de gemeente publiekrechtelijk de kosten moet verhalen bij alle eigenaren in het exploitatiegebied waarmee niet is gecontracteerd. Gemaakte kosten (limitatief opgesomd in artikelen 6.2.3 tot en met 6.2.5 van het Bro) zoals plankosten, onderzoekskosten, kosten van inrichting van de openbare ruimte etc. kunnen worden verhaald door middel van een exploitatieplan dat gelijktijdig met het bestemmingsplan moet worden vastgesteld.

De toepassing voor het afdwingbare kostenverhaal richt zich op bouwplannen. De definitie van wat onder een bouwplan wordt verstaan is opgenomen in artikel 6.2.1 Bro (o.a. bouw van 1 of meer woningen, bouw van 1 of meer hoofdgebouwen). Het bestemmingsplan voorziet in de ontwikkeling van meerdere woningen. Deze ontwikkeling maakt daarmee een bouwplan mogelijk in de zin van artikel 6.2.1 Bro.

De gemeente heeft met de initiatiefnemers een overeenkomst gesloten over grondexploitatie (een anterieure overeenkomst). Hierin zijn afspraken gemaakt over de betaling van de gemeentelijke kosten. De kosten van grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden zijn hiermee anderszins verzekerd. Het maken van een exploitatieplan is niet nodig.

6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

De procedures voor de vaststelling van een bestemmingsplan zijn door de wetgever geregeld. Aangegeven is dat tussen gemeente en verschillende instanties waar nodig overleg over het plan moet worden gevoerd alvorens een ontwerpplan ter visie gelegd kan worden. Bovendien is het noodzakelijk dat belanghebbenden de gelegenheid hebben om hun visie omtrent het plan te kunnen geven. Pas daarna kan de wettelijke procedure met betrekking tot vaststelling van het bestemmingsplan van start gaan.

Wettelijk (voor)overleg

In het Bro is in artikel 3.1.1 opgenomen dat de gemeente bij de voorbereiding van een ruimtelijke ontwikkeling overleg moet plegen met de besturen van betrokken gemeenten en waterschappen en met die diensten van provincie en rijk die betrokken zijn bij de zorg voor ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen die in het plan in het geding zijn.

Inspraak

In het kader van inspraak wordt het bestemmingsplan 6 weken ter inzage gelegd. Tijdens deze periode kan eenieder zijn of haar reacties indienen.

 

Hoofdstuk 7 Procedure en overleg

In dit hoofdstuk is de procedure van het bestemmingsplan beschreven. In de eerste plaats is een toelichting gegeven van de verschillende stappen die in het algemeen in een bestemmingsplanprocedure onderscheiden kunnen worden. Vervolgens zijn de resultaten van de doorlopen stappen in de procedure van bestemmingsplan 'Rodeschuurderwegje 9-11'.

7.1 Procedurestappen

Een bestemmingsplan kent de volgende procedurestappen:

7.1.1 Ontwerp

Het ontwerp bestemmingsplan wordt behandeld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders. Een ontwerp bestemmingsplan ligt vervolgens gedurende zes weken ter inzage met de mogelijkheid tot het indienen van zienswijzen.

7.1.2 Vaststelling

De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vast. De, eventueel, ingediende zienswijzen kunnen leiden tot een gewijzigde vaststelling ten opzichte van het ontwerp.

7.1.3 Beroep

Nadat de gemeenteraad het bestemmingsplan heeft vastgesteld, wordt het besluit tot vaststelling bekend gemaakt. Daarna bestaat nog de mogelijkheid tot het indienen van een beroepsschrift bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

7.2 Vooroverleg

Het ontwerpbestemmingsplan is in verband met het vooroverleg naar diverse instanties gestuurd, te weten de provincie Gelderland en het Waterschap Vallei en Veluwe.

7.3 Communicatie omgeving

Alle huidige gebruikers van de recreatieverblijven zijn uiteraard ook op de hoogte gesteld. Tevens heeft er op 8 september 2022 een inloopbijeenkomst plaatsgevonden. De initiatiefnemers van het plan hebben omwonenden geïnformeerd over het plan. De omwonenden hebben zich allen uitgesproken over het plan en hebben geen bezwaar. Dit is mondeling afgestemd, aangezien het niet gebruikelijk is in het buitengebied van Ermelo om een schriftelijke enquête af te nemen. Tijdens deze inloopbijeenkomst werd een uitleg gegeven over de Omgevingsvisie, gezien hier de ontwikkeling op is gebaseerd. Aanwezigen konden hierover, de randvoorwaarden hiervan en over het bestemmingsplan vragen stellen. De enige gestelde vraag is ter plekke beantwoord. De drie huidige gebruikers van het park gaven aan blij te zijn met de omvorming naar een woonbesemming. Gezien de wijzigingen van juridische aard zijn en duurzaamheid en groen toegevoegd worden, heeft de voorgenomen ontwikkeling vrijwel geen invloed op de omgeving en haar bewoners.

7.4 Zienswijzen

Het ontwerp van het bestemmingsplan 'Rodeschuurderwegje 9-11' heeft vanaf 6 oktober tot en met 16 november 2022 ter inzage gelegen. Tijdens deze periode zijn geen zienswijzen ingediend.