Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Hoek Ericalaan-Russulalaan
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0233.BPhoekEricaRussula-0401

4.8 Water

Het beleidskader waaruit de watertoets is voortgekomen, bestaat uit het Kabinetsstandpunt "Anders omgaan met water", de Nota Ruimte en de Startovereenkomst Waterbeleid 21e eeuw. In deze waterparagraaf wordt aangegeven wat de watertoets is en wat dit voor gevolgen heeft voor dit bestemmingsplan.  
De watertoets is het hele proces van vroegtijdig adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. Het kader voor de watertoets is het vigerend beleid, zoals de vierde Nota Waterhuishouding, Waterbeleid 21e eeuw, Vijfde Nota over de Ruimtelijke Ordening en het Provinciaal waterhuishoudingsplan. De watertoets geeft de inbreng van water een plaats in de procedures over ruimtelijke plannen en besluiten. De watertoets wordt vanaf 14 februari 2001 toegepast op alle waterhuishoudkundige relevante ruimtelijke plannen en besluiten tot wijziging van deze plannen.  
In de Vierde Nota Waterhuishouding is aangegeven dat het waterbeheer in Nederland gericht moet zijn op een veilig en goed bewoonbaar land met gezonde duurzame watersystemen. Belangrijk aandachtspunt hierbij is duurzaam stedelijk waterbeheer. Ook het beleid van de provincie Gelderland richt zich op duurzaam stedelijk waterbeheer. Het beleid van de waterbeheerder in dit deel van Gelderland is primair gericht op het vergroten van bergingscapaciteit en het verbeteren van de waterkwaliteit in het stedelijk gebied.  
Het plangebied ligt buiten bestaand stedelijk gebied. De locatie is circa 1,3 hectare groot en ligt niet binnen een Keurzone. Het plangebied valt niet binnen de zoekgebieden voor waterberging zoals deze staan weergegeven in het Streekplan. Het plan heeft geen nadelige gevolgen voor en door (grond)water in de omgeving.
 
Grondwater
Het exacte grondwaterpeil is niet bekend. Aangenomen wordt dat dit op circa 2,00 meter onder maaiveld ligt (veilige aanname). Er is in en om het gebied geen grondwateroverlast bekend. Het gebied ligt niet in de grondwaterfluctuatiezone zoals de provincie Gelderland deze heeft gedefinieerd. Het hemelwater van daken en verhardingen wordt binnen het plangebied geborgen of vastgehouden. Hemelwater afkomstig van daken en wegverharding wordt gescheiden ingezameld en verwerkt. Hierdoor zal grondwater geen overlast veroorzaken in dit plan en niet structureel afgevoerd worden. Het plan zal ‘grondwaterneutraal’ worden ontwikkeld.  
Ingrepen voortkomend uit dit plan zullen geen bodemlagen aantasten als gevolg waarvan het grondwatersysteem verandert.
 
Oppervlaktewater
Naar aanleiding van dit plan zal geen extra oppervlaktewater gecreëerd worden. In de directe omgeving is geen oppervlaktewater aanwezig. Nadelige gevolgen voor of door het oppervlaktewatersysteem in de omgeving zijn dan ook niet te verwachten, er wordt niet geloosd op het oppervlaktewater en het plan veroorzaakt geen nadelige gevolgen voor of door het oppervlaktewatersysteem in de omgeving.
 
Natuur
Het plan heeft geen nadelige gevolgen voor waterafhankelijke natuur.
 
DWA en RWA
In het bestaande gebied ligt een gemengd rioolstelsel. Afvalwater dat afgevoerd moet worden vanuit het plangebied wordt geloosd op het aanwezige gemengde stelsel. Het hemelwater wordt vastgehouden en ter plaatse geborgd.
 
Procedures
Doordat als gevolg van dit plan geen veranderingen binnen Keurzones plaatsvinden, er geen lozingen op (HEN-)oppervlaktewater plaatsvinden, buiten de zoekgebieden voor waterberging valt, geen landgoed, weg(en), spoorlijn(en), tracéwet, damwand(en), scherm(en), ontgrondingen etc. betreft, kan worden volstaan met dit standaard wateradvies.