Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Fietspad Julianalaan
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.0233.BPfpJulianalaan-0501

3.2 Provinciaal beleid

Streekplan Gelderland 2005
De provincie heeft haar ruimtelijk beleid vastgelegd in het Streekplan Gelderland 2005. Het is op 20 september 2005 van kracht geworden en geldt nog steeds. Met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening per 1 juli 2008 heeft het streekplan Gelderland 2005 de status van structuurvisie gekregen. Het streekplan kent een selectieve beleidsinzet op die zaken die van provinciaal belang zijn. Daarbij hoort een grotere beleidsvrijheid en eigen verantwoordelijkheid voor gemeenten die van lokaal belang zijn. Doel van het ruimtelijk infrastructurele beleid is het streven van een goede bereikbaarheid van en in Gelderland. De provincie stimuleert het fietsverkeer op korte en middellange afstand, met name in stedelijke gebieden en naar economische centra, scholen en recreatieve voorzieningen. Bij verstedelijking moet bereikbaarheid met de fiets onderdeel zijn van de planvorming.     
 
Ruimtelijke Verordening Gelderland
Op 22 januari 2011 is de Ruimtelijke Verordening Gelderland in werking getreden.
Met een ruimtelijke verordening stelt de provincie regels aan bestemmingsplannen van gemeenten. De provincie richt zich hierbij op onderwerpen die van provinciaal belang zijn, zoals verstedelijking, natuur, nationale landschappen, water en glastuinbouw. Gemeenten krijgen op sommige terreinen meer beleidsvrijheid, terwijl ze op andere gebieden te maken krijgen met strikte provinciale richtlijnen.
De regels in de verordening kunnen betrekking hebben op het hele provinciale grondgebied, delen of gebiedsgerichte thema's. Gemeenten moeten binnen een bepaalde termijn hun bestemmingsplan op deze regels afstemmen.
 
De invoering van de verordening betekent geen verandering in het ruimtelijk beleid van de provincie. De voorschriften in de ruimtelijke verordening zijn namelijk gebaseerd op de provinciale structuurvisie (voorheen Streekplan Gelderland 2005), streekplanuitwerkingen en – herzieningen. De verordening behelst enkel een juridische vertaling van dit beleid; er is geen nieuw beleid aan toegevoegd.
 
Provinciale Verkeers- en vervoer Plan II
In het Provinciale Verkeers- en Vervoer Plan (PVVP) II, vastgesteld op 30 juni 2004, stimuleert de provincie Gelderland het fietsverkeer op de korte en middellange afstand, met name in stedelijke gebieden en naar economische centra, scholen en recreatieve voorzieningen. Daarnaast zet de provincie als onderdeel van het optimaliseren van de keten in op het versterken van de relatie fiets-openbaar vervoer. De fiets speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van het openbaar vervoer als onderdeel van de totale mobiliteitsketen. De provincie zal op locaties waar een duidelijk provinciaal belang aanwezig is, maatregelen treffen om deze keten te versterken. De provincie werkt de komende jaren aan een sluitend bovenlokaal fietsnetwerk met directe, aantrekkelijke en comfortabele fietsroutes. Dit volledig in overeenstemming met het Statenakkoord 2003-2007. Door middel van dit samenhangende systeem zullen de belangrijkste herkomsten en bestemmingen (economische centra, regionale bedrijventerreinen, scholen en recreatieve voorzieningen) worden verbonden. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen het utilitair en recreatief bovenlokale fietsnetwerk.     
Gemiddeld fietst een Nederlander 2,45 kilometer per dag. Als het aan de provincie Gelderland ligt, fietst de Gelderlander dagelijks 2,9 kilometer. Daarom steekt de provincie veel energie in het scheppen van ideale fietsvoorwaarden. Het fietsen in Gelderland moet vanzelfsprekend, veilig en comfortabel zijn.