Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Fietspad Julianalaan
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.0233.BPfpJulianalaan-0501

3.3 Gemeentelijk beleid

  
Structuurvisie Ermelo 2015 'vitaal, groen en zorgzaam' 
De structuurvisie Ermelo 2015 is op 25 januari 2001 door de gemeenteraad vastgesteld. De structuurvisie Ermelo behelst de vertaling van de gemeentelijke ambities in een ruimtelijk-economisch perspectief voor de periode tot circa 2015. Het doel van de Structuurvisie Ermelo 2015 was het vaststellen van een nieuw ruimtelijk perspectief met een integrale ontwikkelingsvisie voor de kern Ermelo en de directe omgeving. Het credo was  'een vitaal - groene ontwikkeling met een zorgzame inslag'. Dat toekomstperspectief is in de structuurvisie uitgewerkt naar verschillende deelgebieden (o.a. volkshuisvesting, werkgelegenheid, toerisme en recreatie). Door de gemeenteraad is op 26 januari 2006 de notitie Evaluatie en bijstelling Structuurvisie Ermelo 2015 vastgesteld. Daarin geeft de gemeente Ermelo aan dat de hoofdlijnen van de Structuurvisie Ermelo 2015 nog steeds actueel zijn. 
 
Bij het deelgebied Toerisme en Recreatie is een van de speerpunten gericht op het uitbreiden en ontwikkelen van recreatieve routes en infrastructuur. Deels gaat het om uitbreiding en deels om het verbeteren van de kwaliteit van de recreatieve routes. De gemeente streeft naar een fietsstructuur waarbij de verschillende delen van de gemeente gemakkelijk en veilig per fiets te bereiken zijn. Met de aanleg van een vrijliggend fietspad in twee richtingen ter hoogte van de rotonde Julianalaan-Kolbaanweg wordt aan dit streven uitvoering gegeven.   
 
Gemeentelijk Verkeers-en Vervoerplan (2006)   
In 2006 is het Gemeentelijk Verkeers-en Vervoerplan (GVVP) geactualiseerd. Uit oogpunt van bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefomgeving wordt gewerkt aan een optimale inrichting van het gemeentelijke wegennetwerk. Het GVVP heeft als hoofddoelstelling de gemeente verkeersveilig en bereikbaar te maken. Deze doelstelling is vertaald in acht kernthema's (subdoelstellingen), onder meer: "er is een kwalitatief goed utilitair fietsnetwerk en ook voor de recreatieve fietser is een goed netwerk aanwezig" en "de verkeersveiligheid pakken we locatiegericht aan: op blackspots, hoofdwegenstructuur en fietsstructuur". Met de aanleg van de fietsvoorziening bij de Julianalaan wordt tegemoetgekomen aan deze twee subdoelstellingen.
De gemeente wil verder het gebruik van de fiets stimuleren en voorzien in het recreatieve fietsgebruik. Het stimuleren van de fiets in Ermelo moet er toe leiden dat de mensen eerder geneigd zullen zijn de fiets te nemen in plaats van de auto. Hierdoor verbetert ook de leefbaarheid in Ermelo.