Plan: | Oene Noord, woningbouw Kerkweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0232.OENE002OeneNoord-VBP1 |
Algemeen - Plan Oene Noord, woningbouw Kerkweg ligt aan de Kerkweg te Oene en ligt aan de rand van bestaand stedelijk gebied. Het is circa 2.100 m2 groot. Het betreft een kleinschalige woningbouwlocatie aan de noordzijde van Oene. Binnen het plangebied zijn 6 seniorenwoningen en 4 vrije sectorwoningen geprojecteerd. Het verhard oppervlak bestaande uit daken en bestrating bedraagt circa 1.000 m2. De parkeerplaatsen worden ingericht met waterdoorlatende verharding.
Het plan bevindt zich niet binnen enige Keurzone of binnen de zoekgebieden voor waterberging zoals deze staan weergegeven in het Streekplan. Het plan heeft geen nadelige gevolgen voor en door (grond)water in de omgeving.
Grondwater - Het grondwaterpeil ligt tussen de 45 (GHG) en de 195 (GLG) cm onder maaiveld. Er is in en om het gebied geen grondwateroverlast bekend. Het gebied ligt niet in de grondwaterfluctuatiezone zoals provincie Gelderland deze heeft gedefinieerd. Met een grondwaterstandstoename hoeft daarom geen rekening gehouden te worden. Grondwater zal naar verwachting geen overlast veroorzaken in dit plan en niet structureel afgevoerd worden. Hierdoor zal het plan 'grondwaterneutraal' worden ontwikkeld. Hemelwater zal binnen het plangebied worden geïnfiltreerd via een wadi in de groenstrook aan de noordzijde van het plangebied. De gemeten doorlatendheid van de bodem in de onverzadigde zone bedraagt meer dan 30m/dag, de doorlatendheid in de verzadigde zone die het infiltratiewater moet afvoeren bedraagt 1,3 - 1,7m/dag. De doorlatendheid is daarmee voldoende voor de aanleg van een infiltratievoorziening. In verband met de grondwaterstanden is ondergrondse berging niet mogelijk. De waterberging moet boven de grondwaterstand plaatsvinden. Daarom wordt een bovengrondse infiltratievoorziening (wadi) aangelegd.
Door het gebruik van duurzame niet-uitlogende bouwmaterialen wordt voorkomen dat het te infiltreren hemelwater de bodem en het grondwater verontreinigt. Ingrepen voortkomend uit dit plan zullen geen bodemlagen aantasten als gevolg waarvan het grondwatersysteem verandert.
Oppervlaktewater - Binnen het plangebied is geen oppervlaktewater aanwezig. Om het plangebied liggen een aantal smalle watergangen.
Naar aanleiding van dit plan zal geen extra oppervlaktewater (in verbinding staand met het oppervlaktewatersysteem) gecreëerd worden. Ook zal er niet geloosd worden op het oppervlaktewater. Door het gebruik van duurzame niet-uitlogende bouwmaterialen heeft het plan geen nadelige gevolgen voor de oppervlaktewaterkwaliteit. Het plan veroorzaakt geen nadelige gevolgen voor of door het oppervlaktewatersysteem in de omgeving.
Natuur - Binnen en nabij het plangebied komt geen waterafhankelijke natuur voor. Het plan heeft daarmee geen gevolgen voor waterafhankelijke natuur.
DWA en RWA - Het hemelwater binnen het plangebied zal niet afgevoerd worden naar de riolering. Het zal binnen het plangebied worden geinfiltreerd in een wadi met een oppervlakte van circa 120 m2. Door het gebruik van duurzame niet-uitlogende bouwmaterialen wordt voorkomen dat het te infiltreren hemelwater het grond- en/of oppervlaktewater verontreinigd. In het NBW is afgesproken dat wateroverlast (door inundatie oppervlaktewater) slechts 1x per 100 jaar mag voorkomen. Met het Waterschap is afgesproken dat de wadi een minimale bergende capaciteit heeft om een T=10 neerslaggebeurtenis (36 mm) te kunnen bergen en dat de afvoer van overtollig hemelwater mag worden afgevoerd op de riolering.
De uitbreiding is wel voorzien en betrokken in het GRP / OAS. Het rioolstelsel en de RWZI hebben voldoende capaciteit voor aansluiting van de uit dit plan voorkomende extra afvoer. Daarmee wordt wateroverlast voorkomen en voldoet het plangebied aan de NBW norm.
Procedures - Doordat dit plan 10 woningen bevat en het verhard oppervlak met circa 1.000 m2 toeneemt, buiten Keurzones valt, het geen HEN-water inclusief beschermingszone betreft, er niet meer dan de landelijk afvoernorm geloosd gaat worden op oppervlaktewater, buiten de zoekgebieden voor waterberging valt, geen landgoed, weg(en), spoorlijn(en), Tracewet, damwand(en), scherm(en), ontgrondingen et cetera betreft, valt het onder de "postzegelplannen" zoals waterschap Veluwe die vanuit het oogpunt van de watertoets heeft gedefinieerd. Dit betekent dat voor dit plan het "standaard wateradvies" geldt. Afwijkingen hiervan en afwijkingen op de plankaart hebben wij beargumenteerd weergegeven in deze waterparagraaf. Bij negatieve effecten voor het watersysteem is weergegeven hoe deze gemitigeerd en wel gecompenseerd zijn.
Aangezien het plan zich buiten kwetsbare gebieden bevindt is de postzegelplanprocedure in overleg met de heer Duteweert van het waterschap Veluwe gevolgd.
Eventueel benodigde vergunningen zijn niet met deze waterparagraaf geregeld en zullen via daarvoor bedoelde procedures verkregen moeten worden.