Plan: | Bestemmingsplan Unilocatie, Wachtelenbergweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0232.EPE012Unilocatie-VBP1 |
De modernisering van de monumentenzorg (MOMO) heeft erin geresulteerd dat per 1 januari 2012 het Besluit ruimtelijke ordening is aangepast. Met deze aanpassing is cultureel erfgoed ingebed in de ruimtelijke ordening. Het is verplicht om in bestemmingsplannen aandacht te geven aan cultuurhistorie en de effecten van het initiatief op cultuurhistorische waarden die in het plangebied voorkomen. Daar waar nodig dient de bescherming van deze waarden ook te worden vastgelegd in de regels en verbeelding bij het bestemmingsplan.
In paragraaf 2.1 is al een korte historische beschrijving gegeven van het plangebied en in paragraaf 3.4 is ingegaan op het cultuurhistorische beleid van de gemeente.
De gemeente Epe heeft de volgende definitie van Cultuurhistorie opgenomen in haar beleid:
Bij archeologie gaat het daarbij om resten van vroegere culturen in de bodem. Soms zijn de resten zichtbaar, denk aan grafheuvels en de celtic fields, maar vaak onzichtbaar. Bij bouwhistorie gaat het om de historische bebouwing zoals boerderijen, bruggen, kerken of grenspalen. Bij historisch geografisch erfgoed gaat het om (het ontstaan van) zichtbare sporen in het landschap. Dan kan het gaan om gebieden (bijvoorbeeld heidevelden, polders of bossen), structuren en patronen (denk aan de wegenstructuren, beken en sprengen of verkavelingpatronen), en elementen (bijvoorbeeld houtwallen). In de gemeentebrede inventarisatie is vooral gefocust op de fysieke omgeving en zijn alle archeologische, historisch geografische en bouwhistorische objecten, elementen, patronen en structuren in kaart gebracht.
Bij dit beleid hoort ook cultuurhistorische inventarisatiekaarten welke hieronder zijn weergegeven.
Historische geografie (structuren en vlakken): de groenstrook (zie blauwe pijl) grenst aan het plangebied. Deze heeft de waardering historische productiebos.
Inventarisatiekaart historische bouwkundige elementen: monumentale boom in het plangebied (rode cirkel).
Zowel uit de beschrijving in paragraaf 2.1 als uit de inventarisatiekaart blijkt dat er zich in het plangebied beperkt cultuurhistorisch waardevolle elementen bevinden die beschermd moeten worden. Dit zijn in elk geval de groenstrook tussen de parkeerplaats en de sportvelden en de monumentale boom. De groenstrook is als zodanig in dit bestemmingsplan opgenomen in de regels en op de verbeelding en wordt niet aangetast. Ook de monumentale boom blijft bij de inrichting van de Unilocatie behouden.
Uit historische kaarten blijkt dat de Wachtelenbergweg in zijn huidige vorm nog steeds op de oorspronkelijke plek ligt. Aan deze ligging zal in grote lijnen geen verandering worden aangebracht als gevolg van dit bestemmingsplan. Op enkele onderdelen dient de Wachtelenbergweg te worden aangepast ten behoeve van de verkeersveiligheid. De aangrenzende sportvelden zijn gelegen op voormalige agrarische percelen. De bouw van de Unilocatie heeft ook op deze structuren geen effect. Zowel de Wachtelenbergweg als de agrarische percelen zijn in de cultuurhistorische inventarisatie niet als waardevolle elementen opgenomen. De beperkte aanpassingen als gevolg van dit plan zijn in het kader van het cultuurhistorisch beleid niet relevant.
De bouw van de Unilocatie, die mogelijk wordt gemaakt met dit bestemmingsplan, heeft geen negatieve effecten op cultuurhistorische waarden in en om het plangebied omdat deze hierdoor niet worden aangetast. Het plan heeft geen effect op in het plangebied voorkomende structuren.
Cultuurhistorie veroorzaakt geen belemmering voor het realiseren van de Brede School op de beoogde locatie.