direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Kerkgebouw HHG te Emst
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0232.EMST002KerkgebHHG-VOB1

3.3 Gemeentelijk beleid

Ruimtelijk Structuurplan Epe

Het Ruimtelijk Structuurplan Epe geeft de kaders voor het beheer en de ontwikkeling van dorpen en het landelijk gebied van de gemeente Epe. Het is een uitwerking van de Toekomstvisie Epe 2010, waarin de gewenste sociaal-maatschappelijke en ruimtelijk-economische ontwikkeling voor de gemeente Epe tot 2020 zijn vastgelegd. Het plan doet uitspraken over waar gebouwd kan worden voor de bewoners en bedrijven en biedt daarmee een toetsingskader voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen binnen de kernen en in het landelijk gebied. Er wordt tevens een perspectief geschetst voor de ontwikkeling van landbouw, recreatie en natuur.

Specifiek voor Emst bevat het Ruimtelijk Structuurplan een kaartbeeld waarop een rode contour om het dorp getrokken is. De rode contour is gebaseerd op het provinciaal beleid zoals omschreven in de vorige paragraaf. afbeelding "i_NL.IMRO.0232.EMST002KerkgebHHG-VOB1_0014.png"

Beeld uit het Structuurplan Epe. De rode contour rondom het dorp is aangegeven

In het Ruimtelijk Structuurplan wordt de Hoofdweg/Vaassenseweg als beelddrager van het dorp gezien. In het plan wordt geadviseerd om bij uitbreidingen van het dorp te streven naar dorpse sferen en het realiseren van een duidelijke relatie met het landschap.

Planspecifiek

Het plangebied ligt binnen de rode contour.

Door middel van een zorgvuldige inkleding van het nieuwe kerkgebouw, aansluitend op de bestaande landschappelijke kwaliteiten, zoals openheid en verspreiding van bomen en houtwallen (beschreven in paragraaf 2.2), worden de landschappelijke kwaliteiten ter plaatse behouden.

Het nieuwe kerkgebouw zal zich door het ontwerp (geleding en daklijnen in bestaande kavel- en bouwrichtingen) voegen naar de bestaande bebouwing in de omgeving.

Landschapsontwikkelingsplan van Veluwe tot IJssel

Het landschapsontwikkelingsplan (LOP) is door de gemeente Epe in opgesteld samen met de gemeenten Heerde en Voorst. Met dit plan willen zij in de autonome ontwikkeling van het landschap sturen op behoud en ontwikkeling van de landschappelijke samenhang en van de karakteristieke kenmerken van het landschap. De gemeenteraad van Epe heeft het LOP in januari 2010 vastgesteld.

Het Landschapsontwikkelingsplan geeft als handvat dat de uitbreiding van de kleine kernen gericht zal worden op een betere landschappelijke inpassing, door nieuwe meer geleidelijke dorpsranden te maken. Dit kan door lijnvormig en dorps te bouwen in lage dichtheden langs paden en wegen en deze le laten doorlopen in het omringende netwerk van paden. het welstandsbeleid of de ambtelijke toetsing van het geheel van erf en gebouw wordt gericht op behoud van de landschappelijke kwaliteit van de oude akkers.

Planspecifiek

Het initiatief sluit aan bij de ambities uit het LOP. Een uitgangspunt dat wordt gehanteerd bij de realisatie van de kerk is om een zachte overgang tussen nieuwbouw en landschap te creëren, waarmee de relatie tussen het landschap en dorp behouden en mogelijk versterkt wordt. In het ontwerp van het kerkgebouw wordt met dit uitgangspunt rekening gehouden.

Bestemmingsplan Kern Emst

Tot de inwerkingtreding van onderhavig bestemmingsplan geldt ter plaatse van het plangebied het bestemmingsplan "Kern Emst" (2007). De betreffende percelen hebben in dit bestemmingplan de bestemming 'Agrarische Doeleinden'.

afbeelding "i_NL.IMRO.0232.EMST002KerkgebHHG-VOB1_0015.png"  
Uitsnede vigerend bestemmingsplan "Kern Emst"  

Gronden met de bestemming "Agrarische bedrijfsdoeleinden" zijn bestemd voor de uitoefening van het agrarisch bedrijf met daarbij behorende bebouwing en erven. Het plan voorziet niet in de ontwikkeling van het nieuwe kerkgebouw. Om de ontwikkeling toch mogelijk te maken is onderhavig bestemmingsplan noodzakelijk.