direct naar inhoud van 2.2 Toekomstige situatie
Plan: Kerkgebouw HHG te Emst
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0232.EMST002KerkgebHHG-VOB1

2.2 Toekomstige situatie

Opzet van het terrein

Het nieuwe kerkgebouw wordt gerealiseerd op enige afstand van de bestaande bebouwing aan de Vaassenseweg en de Hanendorperweg. Daardoor ontstaat aan de zijde van de Vaassenseweg ruimte voor een voorplein en parkeergelegenheid. Er wordt zowel voor als achter de kerk een parkeerterrein gerealiseerd voor 70 auto's. Het terrein zal middels één inrit tussen Vaassenseweg nr. 12 en nr. 14 aangesloten worden de Vaassenseweg (zie voor de verkeerssituatie ook paragraaf 4.3).

Aan de zijde van de Hogeweg zal een gedeelte van het plangebied worden ingericht als groengebied, waar tevens wateropvang kan plaatsvinden. De opzet van het plan kent daarmee een steeds verdergaande extensivering van oost naar west.

afbeelding "i_NL.IMRO.0232.EMST002KerkgebHHG-VOB1_0007.png"

Schets van de inrichting van het plangebied

Vormgeving van het kerkgebouw

De kerk krijgt 240 zitplaatsen en een groter volume dan de gebouwen in de directe omgeving. Het is wenselijk dat de omvang van het kerkgebouw niet als zodanig ervaren zal worden, zodat het gebouw zich qua beleving voegt naar de hoogte van de omliggende woningen en bomen. Door een gelede opzet van het gebouw en toepassing van verschillende richtingen en hoogtes wordt het gebouw ingepast in de omgeving. Daarbij is gekozen voor een architectonisch model waarbij de bestaande kavel- en bebouwingsrichtlijnen in het gebouw terugkomen.

In de regels van dit bestemmingsplan zijn de bouwmogelijkheden afgestemd op het gegeven dat de Hersteld Hervormde Gemeente Emst een regionale kerk is van circa 200 leden (in 2012), met als zwaartepunt Emst, en de kerk voor de komende jaren een gestage groei van 5 personen per jaar verwacht. Het kerkgebouw wordt derhalve omsloten door een bouwvlak waarbinnen het gebouw mag worden gerealiseerd en eventueel gering mag worden uitgebreid. Achter het kerkgebouw (vanaf de Vaassenseweg gezien) is ruimte voor een vrijstaand bijgebouw met een maximale omvang van 60 m2. Voor de bijgebouwenregeling is aangesloten op de bestemming Wonen van het bestemmingsplan 'Kern Emst'.

Hieronder enkele impressies voor het nieuwe kerkgebouw (achtereenvolgens: zuid-, oost-, noord- en westgevel en plattegrond), zoals deze voorafgaand aan dit bestemmingsplan zijn uitgewerkt. Na vaststelling van dit bestemmingsplan wordt binnen de kaders van dit bestemmingsplan verder uitvoering gegeven aan het bouwplan. Hierdoor kan het uiteindelijk te realiseren gebouw afwijken van deze impressies.

afbeelding "i_NL.IMRO.0232.EMST002KerkgebHHG-VOB1_0008.png"

Zuidgevel

afbeelding "i_NL.IMRO.0232.EMST002KerkgebHHG-VOB1_0009.png"

Oostgevel

afbeelding "i_NL.IMRO.0232.EMST002KerkgebHHG-VOB1_0010.png"

Noordgevel

afbeelding "i_NL.IMRO.0232.EMST002KerkgebHHG-VOB1_0011.png"

Westgevel

afbeelding "i_NL.IMRO.0232.EMST002KerkgebHHG-VOB1_0012.png"

Plattegrond van het nieuwe kerkgebouw

Inpassing in het landschap

Vanaf de Achterenkweg is er op verschillende plekken goed zicht op de bestaande dorpsrand. Het nieuwe kerkgebouw wordt een belangrijk nieuw onderdeel van deze rand. Door middel van de aanplant van transparante bomenrijen met een wisselende plantafstand in combinatie met smalle houtwallen langs de oost/west georienteerde perceelsgrenzen wordt het gebouw in het landschap ingepast. Via enkele zichtlijnen zal het gebouw zichtbaar zijn vanaf de Vaassenseweg. De karakteristieke openheid van het gebied blijft hiermee behouden en daar waar nieuwe beplanting wordt aangebracht sluit deze aan op de kenmerken van de reeds bestaande bomen in de omgeving.