direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Wildemaet
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0230.bp0027-ONH1

2.4 Gemeentelijk beleid

2.4.1 Structuurplan 1995

Het "Structuurplan 1995" geeft in hoofdlijnen de toekomstige ontwikkeling van de gemeente aan, met een "doorkijk" tot 2018. Het structuurplan dient als beleidskader voor de te ontwikkelen bestemmingsplannen en andere ruimtelijk relevante plannen. Aangegeven is hoe de ontwikkeling voor wonen, werken, natuur, recreatie en verkeer in de toekomst wordt voorgesteld. Nieuwe uitbreidingslocaties voor woningbouw in de kern Elburg/Oostendorp, zijn voorgesteld aan de oostzijde van die kern.

Voor de beoordeling van de ruimtebehoefte wordt in het structuurplan nadrukkelijk gewezen op de inbreidingslocaties.

Bij de in aanmerking te nemen woningbouwlocaties wordt uitgegaan van de volgende uitgangspunten:

  • mogelijkheden voor (acceptabele) verdichting of inbreiding in de bestaande kernen dienen primair benut te worden;
  • nieuwe bouwlocaties dienen in beginsel aan te sluiten bij de bestaande kernen;
  • de woningbouw dient geconcentreerd te worden in de hoofdkern Elburg;
  • daarnaast moet ook aan de overige kernen de mogelijkheid worden geboden voor opvang van de woningbehoefte van mensen die aan de kern gebonden zijn.
2.4.2 Visie Wonen en Werken

In de Visie "Wonen en Werken" is aangegeven dat, zodra de nieuwbouwlocatie van de VMBO-school aan de Oostelijke Rondweg in gebruik is genomen, de oude schoollocaties als inbreidingslocaties voor woningbouw kunnen worden benut.

In de visie is verder aangegeven dat op 4 maart 2005 tussen de gemeente en een marktpartij een intentieovereenkomst is gesloten voor de ontwikkeling van een deel van de locatie (oppervlakte 2.245 m2). De intentieovereenkomst gaat uit van de realisering van elf koopappartementen op dit gedeelte van de locatie. Dit aantal is echter slechts indicatief. Hoofduitgangspunt bij deze overeenkomst is geweest dat op een viertal locaties in totaal 163 woningen/appartementen worden gebouwd. Bij de verdere uitwerking van de plannen voor deze locatie zullen, afhankelijk van stedenbouwkundige en financieel-economische factoren, de definitieve aantallen en categorieën woningen worden bepaald.

Bij de invulling van de locaties moet rekening gehouden worden met de groeiende behoefte aan voor ouderen geschikte woningen met bijbehorende (zorg)voorzieningen. Ook starters hebben behoefte aan uitbreiding van het aanbod van etagewoningen en eengezinswoningen in de goedkope prijsklasse. De kwalitatieve ambities van de gemeente Elburg, opgenomen in "woonbeleid met kwaliteit", zijn de volgende: behoud en versterken van de identiteit van de afzonderlijke kernen; behoud van ruimtelijke kwaliteiten; bevorderen van een aantrekkelijk woon- en leefklimaat; versterken van de relatie wonen en zorg; versterken van wijkgericht werken; realiseren van duurzaamheid/leefbaarheid en veiligheid; bevorderen van particulier opdrachtgeverschap.

2.4.3 Volkshuisvesting in relatie tot de inbreidingslocaties

Bij de planontwikkeling en het opstellen van de overeenkomst, is voor de inbreidingslocaties VMBO conform de vigerende woonvisie gekeken naar een gedifferentieerd woningbouwprogramma. Zowel goedkope, middeldure en dure woningen zijn in het programma voor in totaal vier locaties in Elburg meegenomen. Uitgangspunt voor de invulling van het programma is het Kwalitatief Woningbouwprogramma (KWP) van de provincie Gelderland, dat erop toe ziet dat er een goede verdeling in woningtypen en prijsklassen plaatsvindt.

Met instemming van de provincie Gelderland is in 2005 gestart met de ontwikkeling van 163 woningen op de vier vrijkomende schoollocaties in Elburg. De locatie "Wildemaet" is één van deze vier locaties. Op 16 juli 2009 is de overeenkomst aangepast. De samenstelling van het woningbouwprogramma voor deze vier locaties is conform het KWP en de gemeentelijke Woonvisie tot stand gekomen.

2.4.4 Conclusie beleid

Het project past goed binnen het rijks-, provinciaal en gemeentelijk beleid. Voor de inbreidingslocatie kan, in verband met de bestaande woonomgeving en in relatie tot de gestelde ambities voor het woonbeleid, het beste aansluiting worden gezocht in woningbouw in plaats van een schoolgebouw. Dit is een voorbeeld van het uitgangspunt in het overheidsbeleid; "inbreiding voor uitbreiding". Bovendien geldt bij een transformatie (functieverandering) in bestaand bebouwd gebied het aanknopingspunt dat hinderlijke/verouderde werkfuncties in de woonomgeving getransformeerd dienen te worden naar woonfuncties.