Plan: | Wildemaet |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0230.bp0027-ONH1 |
Op 20 september 2005 is het Streekplan Gelderland 2005 in werking getreden. In het streekplan wordt het motto van de Nota Ruimte "decentraal wat kan, centraal wat moet" vertaald naar het provinciale niveau "lokaal wat kan, provinciaal wat moet".
Het streekplan kent een selectieve beleidsinzet op die zaken die van provinciaal belang zijn. Daarbij hoort een grotere beleidsvrijheid en eigen verantwoordelijkheid voor gemeenten voor die zaken die van lokaal belang zijn. In het Streekplan kiest de provincie Gelderland voor versterking van de ruimtelijke kwaliteit.
Dit gebeurt door te sturen op kenmerken en waarden die van provinciaal belang worden geacht:
De hoofddoelstelling van het Gelders ruimtelijk beleid is het zorgvuldig accommoderen van de ruimtebehoefte in regionaal verband op een wijze die meervoudig ruimtegebruik stimuleert, duurzaam is en de regionale verscheidenheid versterkt, gebruikmakend van de aanwezige identiteiten en ruimtelijke kenmerken.
Om zuinig en zorgvuldig ruimte gebruik en stedelijke vernieuwing te stimuleren geldt als uitgangspunt dat de regio's een aanzienlijk deel van het bouwprogramma voor wonen en werken accommoderen in bestaand bebouwd gebied. Hier voldoet de locatie "Wildemaet" aan.
Het Kwalitatief Woonprogramma (KWP) is in formele zin een uitwerking ex artikel 4a, lid 10 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening van het op 29 juni 2005 door Provinciale Staten vastgestelde Streekplan Gelderland 2005. Het doel van het programma is het kwantitatieve aanbod van woningen zo goed mogelijk af te stemmen op de kwalitatieve vraag. Daartoe worden met de verschillende regio's in de provincie Gelderland afspraken gemaakt. Realisering van deze afspraken is een taak van de gezamenlijke gemeenten en woningcorporaties. Per gemeente en woningcorporatie worden afspraken gemaakt over aandachtspunten in het lokale woonprogramma. Ook is meer aandacht voor kwalitatieve beleidsvoornemens geformuleerd in deel a. van de provinciale Woonvisie. Belangrijke kwaliteitsthema's zijn duurzaamheid, levensloopbestendigheid en keuzevrijheid. Voor deze kwaliteitsthema's zijn ambitiekaarten gemaakt, waarop gemeenten, in samenwerking met woningbouwcorporaties, hun ambities voor de komende periode aangegeven hebben.
Voor de periode 2010 - 2019 geldt het KWP3. In het KWP3 zijn op regionaal niveau afspraken gemaakt over de bouw van maximaal 8000 woningen in de regio Noord Veluwe.
De gemeenten op de Noordwest-Veluwe hebben een regionale structuurvisie opgesteld, met de volgende hoofddoelstelling: "Zorgdragen voor leefbare gemeenschappen in een hoogwaardige omgeving, waarbij natuur, landschap en leefbaarheid vanuit wederzijds respect met elkaar in evenwicht zijn".
Veel waarde wordt gehecht aan sociale cohesie en participatie in sociale structuren van de kernen. De regio heeft vijf sturingswensen opgesteld, die aandacht vragen bij het bereiken van de regionale hoofddoelstelling.
Als zwaartepunt voor de leefbaarheid wordt een kwaliteitsimpuls voorgestaan, waarbij passende functieontwikkeling, herstructurering, bebouwing, openbare ruimte en verkeer integraal worden benaderd.