direct naar inhoud van 5.4 Verkeer en parkeren
Plan: Bestemmingsplan Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0228.BP2012VELU0002-0301

5.4 Verkeer en parkeren

Herziening wegen- en (fiets-)padenstructuur

NP De Hoge Veluwe heeft een verbeteringsplan voor wegen- en (fiets)paden ontwikkeld. Op basis van zonering en functionaliteit wordt de infrastructuur van NP De Hoge Veluwe op termijn herzien. De saldobenadering wordt zichtbaar: enerzijds door bestaande wegen (voor de auto) aan te passen of zelfs weg te halen en anderzijds door ontbrekende schakels in het fiets- en wandelroutenetwerk toe te voegen. Het verbeteringsplan voor wegen en (fiets-)paden hanteert de volgende uitgangspunten:

  • duidelijke routing, hoofdwegen (hartlijn Oost-West en vice versa);
  • materialisatie wegen aanpassen aan functie;
  • afwaarderen wegen in de natuurzone (gestabiliseerd zand i.p.v. asfalt wegen);
  • saneren overbodige infrastructuur;
  • fietsers zo min mogelijk op de rijbaan;
  • aanvullen ontbrekende schakels in fiets- en wandelroutenetwerk;
  • scheiden verkeersstromen (auto, motor, fiets, ruiter, wandelaar);
  • voorkomen onnodige kruisingen fietspaden en wegen.

Het basisidee is een zogenaamde ‘hartlijn’ te introduceren. Dit is een asfaltweg die is opgespannen tussen de twee drukste ingangen waarlangs de belangrijkste publieksvoorzieningen zijn ontsloten. De twee andere routes, richting respectievelijk het Buitenverblijf Jachthuis Sint Hubertus en de ingang Schaarsbergen, worden duidelijk anders vormgegeven. Daarmee wordt de beleving van de landschappelijke verscheidenheid geïntensiveerd.

De Kronkelweg vanuit het centrumgebied is de toegangsweg tot het Buitenverblijf Jachthuis Sint Hubertus. De Wildbaanweg (ten zuiden van de busparkeerplaats van het Kröller-Müller Museum) wordt getransformeerd tot een verbindingsweg van gestabiliseerd zand, waardoor deze als het ware opgaat in het landschap. Ook de Reemsterweg, Prins Hendriklaan en de De Wetweg worden omgevormd tot zandwegen. Ter plaatse wordt asfalt vervangen door gestabiliseerd zand. Op andere plekken in NP De Hoge Veluwe (omgeving Buitenverblijf Jachthuis Sint Hubertus en Landgoed De Kemperberg) kan de wegfunctie van enkele verbindingen geheel vervallen.

Tegenover het beter inpassen van de auto en lokaal weghalen van enkele wegen staat het toevoegen en verplaatsen van enkele (verbindings)paden. Het herstelplan voor de omgeving van Buitenverblijf Jachthuis Sint Hubertus levert ook ingrepen in de padenstructuur op. Belangrijkste wijziging betreft het verleggen van de bestaande fietsroute naar Buitenverblijf Jachthuis Sint Hubertus naar de ‘binnenzijde’ ten opzichte van de weg, waardoor drie onnodige kruisingen met autoverkeer voorkomen worden. Dit verbetert de verkeersveiligheid.

Een tweede ingreep betreft de aanleg van een nieuw fietspad langs de Kronkelweg (een nu ontbrekende schakel in het fietsroutenetwerk). Het nieuwe fietspad komt langs de Kronkelweg ten zuiden van Buitenverblijf Jachthuis Sint Hubertus. Hiermee wordt voorkomen dat mensen op de Kronkelweg (tegen het verkeer in) gaan fietsen - hetgeen tot onveilige situaties leidt. Met dit nieuwe fietspad wordt een geënsceneerde ervaring beoogd met een afwisseling in ruimtes en uitzichten op weg naar het Buitenverblijf Jachthuis Sint Hubertus. Bij de bezoekers bestaat de behoefte aan een kortere fietsroute vanuit het Centrumplein naar het Buitenverblijf Jachthuis Sint Hubertus dan nu (via Monument De Wet) mogelijk is. Door de aanleg van het nieuwe fietspad naar het Jachthuis wordt aan deze wens tegemoet gekomen, met als positief neveneffect een afnemend gebruik van het fietspad door de rustige zone. Bij de parkingangen en ook in het centrumgebied en bij het Kröller-Müller Museum wordt de fietsstructuur logischer. Daarnaast worden op microniveau diverse aanpassingen in het netwerk van fiets-, wandel- en ruiterpaden voorzien. Het gaat te ver om deze stuk voor stuk te noemen. Het verbeteringsplan zal naar verwachting niet binnen de planperiode van 10 jaar tot uitvoering worden gebracht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0228.BP2012VELU0002-0301_0018.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0228.BP2012VELU0002-0301_0019.png" Afbe elding 16: Huidige padenstructuur en nieuwe padenstructuur. (Bron: totaalplan 2010-2020)

Parkeren

Bezoekers van NP De Hoge Veluwe parkeren hun auto binnen de rasters of bij de ingangen van NP De Hoge Veluwe. Hiervoor zijn parkeervoorzieningen aanwezig bij de drie ingangen (buiten het raster), bij het Marchantplein en bij het Kröller-Müller Museum. De parkeervoorzieningen bij de ingangen worden aangepast evenals de parkeervoorzieningen bij het Marchantplein. Dit heeft tot doel de structuur van de parkeerplaatsen te verbeteren evenals het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit, door ze beter in het omringende landschap in te passen. Bij het Marchantplein wordt tevens een overloop-parkeervoorziening ingericht. Deze voorziening kan worden gebruikt bij extreme drukte (zie afbeelding bij de planbeschrijving paragraaf 3.2).