Het streekplan voor de Provincie Gelderland is vastgesteld op 29 juni 2005 en vormt het provinciaal sociaalruimtelijk beleid wat leidend is voor onderhavig bestemmingsplan. Met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening per 1 juli 2008 heeft het streekplan Gelderland 2005 de status van structuurvisie gekregen. Het Gelders ruimtelijk beleid voor de periode 2005-2015 heeft als hoofddoelstelling: 'De ruimtebehoefte zorgvuldig in regionaal verband te accommoderen en te bevorderen zodat publieke (rijk, provincie, gemeenten, waterschappen) en private partijen de benodigde ruimte vinden, op een wijze die meervoudig ruimtegebruik stimuleert, duurzaam is en de regionale verscheidenheid versterkt, gebruik makend van de aanwezige identiteiten en ruimtelijke kenmerken'.
Om voldoende structuur en helderheid aan te brengen in het streekplan heeft de provincie het gebied opgedeeld in drie gebieden, te weten:
- Het rode raamwerk;
- Het groen-blauwe raamwerk;
- Het multifunctionele gebied.
Onderhavig plan valt volgens het streekplan in het rode raamwerk. Binnen dit raamwerk wil de provincie de verstedelijking concentreren in stedelijke netwerken. Het accent ligt binnen het raamwerk op het ontwikkelingsbeleid op het gebied van stedelijke functies en intensieve land- en tuinbouwteelt. De provincie wil met het beleid de stedelijke functies zoveel als mogelijk bundelen om zodoende bij te dragen aan een efficiënt ruimtegebruik. Het bundelen van de stedelijke functies zal op twee niveaus plaatsvinden, te weten in stedelijke netwerken en in de regionale centra. Om deze doelstelling te waarborgen heeft de provincie eveneens een aantal uitgangspunten geformuleerd. De uitgangspunten zijn als volgt:
- Om de doelstelling van zuinig en zorgvuldig ruimtegebruik te stimuleren is het van belang dat nieuwe stedelijke ontwikkelingen worden ingepast binnen bestaand bebouwd gebied.
- In de provincie is een behoefte aan 'dorps' en 'landelijk wonen'. Het doel is te voorzien in deze behoefte zonder een afbreuk van het buitengebied te veroorzaken. Middels zorgvuldige transformaties en inbreiding binnen bestaand bebouwd gebied van dorpen kan hier in beperkte mate aan worden bijgedragen.
- Door nieuwe woonmilieus te generen kan men de gewenste verbetering van de omgevingskwaliteit bewerkstelligen.
De provincie geeft per regio een schatting voor het aantal te bouwen woningen in de planperiode van het streekplan. De locaties van de geplande woningen worden op basis van een kwalitatief woonprogramma bepaald. Onderhavig plan voorziet in de bouw van een aantal woningen in bestaand bebouwd gebied. Gelet op de relevante uitgangspunten ten aanzien van wonen binnen bestaand bebouwd gebied kan gesteld worden dat het plan in overeenstemming is met het beleid. Er is sprake van een zorgvuldige inpassing van woonbebouwing in bestaand bebouwd gebied, het plan draagt in zekere mate bij aan een efficiënt ruimtegebruik.
Het streekplan Gelderland beschrijft het sociaal-ruimtelijk beleid voor de gehele provincie. De in bovenstaande beschreven uitgangspunten zijn relevant voor de uitvoering van onderhavig project. Het plan sluit aan bij de uitgangspunten van het streekplan van de provincie Gelderland. Geconcludeerd kan worden dat het project in overeenstemming is met het streekplanbeleid.