5.7 Geluid
Wet geluidhinder.
De mate waarin het geluid, veroorzaakt door het wegverkeer, het woonmilieu mag belasten, is geregeld in de Wet geluidhinder (Wgh). In artikel 82 van de Wgh is opgenomen dat in principe de geluidbelasting op woningen niet de 48 dB(L-den) mag overschrijden. Indien nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen zoals woningen, ziekenhuizen en scholen voor basis-, voortgezet- en hoger beroepsonderwijs worden toegestaan binnen de wettelijke onderzoekszones van wegen, stelt de Wet geluidhinder de verplichting akoestisch onderzoek te verrichten naar de geluidbelasting. Als maatregelen de gevelbelasting niet tot de voorkeursgrenswaarde terugbrengen, mogen Burgemeester en wethouders een hogere grenswaarde vaststellen. Deze hangt ook af van de omgeving: binnen- of buitenstedelijk gebied.
Verkeerslawaai
Het aandachtsgebied voor geluid langs een (spoor)weg betitelt de Wet geluidhinder als: geluidszone. Binnen de zone is het streven gericht op een akoestisch optimale situatie. Alle verkeerswegen hebben een geluidzone. De breedte varieert van 200 tot 600 meter. Deze breedte hangt af van het aantal rijstroken, de verkeerssnelheid en de aard van de omgeving. Buiten de zone is in het algemeen het geluidsniveau lager dan 48 dB. Voor de volgende wegen geldt geen zone:
- wegen binnen een woonerf;
- wegen met een maximumsnelheid van 30 km/uur;
- wegen waarvan op grond van een door de gemeenteraad vastgestelde geluidsniveaukaart vaststaat dat de geluidbelasting op 10 meter afstand uit de as van de meest nabijgelegen rijstrook 48 dB of minder bedraagt.
Bij het opstellen of herzien van een bestemmingsplan in de geluidzone is akoestisch onderzoek verplicht voor nieuwe geluidgevoelige bestemmingen. Er gelden wettelijke grenswaarden voor de bouw van woningen en andere geluidsgevoelige bestemmingen, Het akoestisch onderzoek richt zich op de te verwachten geluidbelasting en het toetsen van grenswaarden. Ook de doeltreffendheid van maatregelen als voldoende afstand of afscherming is onderwerp van het onderzoek.
Akoestisch onderzoek
De gemeente Ede heeft ten behoeve van het bestemmingsplan Bethanië een akoestisch onderzoek laten uitvoeren, Kenmerk: E09.026 december 2009. Uit het onderzoek blijkt dat het plangebied buiten de 48 dB contour van de Klinkenbergerweg ligt. Het plan voldoet zodoende aan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB en blijft daarmee binnen het wettelijk kader van de Wet geluidhinder. Hogere grenswaarden zijn niet nodig.
Afbeelding: geluidzone’s uit akoestisch onderzoek
Conclusie
Binnen het plangebied wordt voldaan aan de gestelde wettelijke normen ten aanzien van geluidhinder. De gemeente Ede heeft hier een akoestisch onderzoek voor uitgevoerd.