ontsluiting
Het gebied wordt voor het gemotoriseerde verkeer hoofdzakelijk ontsloten vanaf de Koekeltse Boslaan. De Rioolwaterzuivering en de woningen aan de westzijde worden ontsloten via de Dwarsweg. De Koekeltse boslaan is tevens een belangrijke ontsluiting voor het langzaam verkeer. De gemeente Ede heeft het Actieprogramma Fiets 2008-2011 opgesteld om de toegankelijkheid en doorstroming van het fietsverkeer in de gehele gemeente te verbeteren. Het Actieprogramma is door de raad vastgesteld. De fietsroutes die door het Peppelensteeggebied lopen, zijn weergegeven op onderstaande afbeelding.
Het betreft de volgende verbindingen:
Een oost-westverbinding via de Koekeltse Boslaan, bedoeld ter ontsluiting van het gebied en als onderdeel van de verbinding tussen Ede-West en het centrum;
Een oost-westverbinding van het station, via het plangebied, naar de bedrijventerreinen Ede-West en station Veenendaal – De Klomp (en omgekeerd) via de Verlengde Blokkenweg, de nog te realiseren spoortunnel en de Langekampweg.
Een ontbrekende schakel in het huidige Edese fietsnetwerk is een noord-zuidverbinding tussen de Rietkampen en Kernhem, via bedrijventerrein de Frankeneng, Sportpark Peppelensteeg en (buitenom) Veldhuizen. In het actieprogramma Fiets 2008 – 2011 is deze route dan ook als belangrijke verbinding gedefinieerd. Deze voorziening heeft dan ook een belangrijke ruimteclaim op het plangebied. De route loopt namelijk via de Marconistraat, onder de spoorlijn door, naar het sportpark, waar het zal aansluiten op de bestaande structuur bij de Langekampweg.
Naar de tracering van de genoemde noord-zuid fietsroute heeft eerder onderzoek plaatsgevonden. Dit heeft geleid tot de voorkeur om een fietstunnel aan te leggen in het verlengde van de Marconistraat. Naar de exacte routes en technische oplossingen zal nog nader onderzoek verricht moeten worden.
parkeren
Het sportparkgedeelte is op te delen in twee “hoofdgebieden”: aan de ene zijde DTS ’35 en de volkstuinen en aan de andere zijde zwembad ‘De Peppel’, de sporthal, het Pallas Athene College en de moskee. DTS ’35 en de volkstuinen hebben op dit moment een parkeerterrein met 130 plaatsen en tevens is het nog mogelijk om langs de Koekeltse Boslaan te parkeren, hier is ruimte voor 45 auto’s. De andere zijde heeft parkeermogelijkheden langs de Koekeltse Boslaan, op het parkeerterrein bij de sporthal/moskee, bij Edese Boys/Blauw Geel en op twee p-terreinen bij de Peppel, in totaal ruim 450 plaatsen.
Uit een inventarisatie is gebleken dat er over het gehele plangebied meer dan 1.000 parkeerplaatsen aanwezig zijn. In de praktijk blijkt echter dat dit aantal niet altijd voldoende is, met name bij DTS ’35 is een groot parkeerprobleem. Wanneer de nu geldende CROW parkeernormen echter worden toegepast, blijkt dat er in het totale gebied voldoende parkeerplaatsen liggen, gekeken naar de huidige norm (13 tot 27 parkeerplaatsen per sportveld). Ook de parkeergelegenheid bij DTS ’35 valt binnen de nu geldende normering.
Ondanks het feit dat er in de praktijk een tekort aan parkeerplaatsen is, is het niet noodzakelijk om hier extra parkeergelegenheid voor te realiseren. De parkeergelegenheid voldoet namelijk aan de geldende normering. De piekmomenten zullen dan ook niet gefaciliteerd worden, mede om geen precedent te scheppen.
Het huidige parkeerbeleid is er op gericht dat men het parkeren bij nieuwe ontwikkelingen in eerste instantie op eigen terrein oplost. De parkeernormering die hieraan wordt gesteld, dient te voldoen aan de meest recente CROW-uitgave. Tevens is in de planregels opgenomen dat wijzigingen van gebruik in het gebied niet mag leiden tot afname van het totaal bestaand aantal parkeerplaatsen.