Paragraaf 4.7 Geluid
Wet geluidhinder.
De mate waarin het geluid, veroorzaakt door het wegverkeer, het woonmilieu mag belasten, is geregeld in de Wet geluidhinder (Wgh). In artikel 82 van de Wgh is opgenomen dat in principe de geluidbelasting op woningen niet de 48 dB(L-den) mag overschrijden. Indien nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen zoals woningen, ziekenhuizen en scholen voor basis-, voortgezet- en hoger beroepsonderwijs. functies worden toegestaan binnen de wettelijke onderzoekszones van wegen, stelt de Wet geluidhinder de verplichting akoestisch onderzoek te verrichten naar de geluidbelasting.
Als maatregelen de gevelbelasting niet tot de voorkeursgrenswaarde terugbrengen, mogen Burgemeester en wethouders een hogere grenswaarde vaststellen. Deze hangt ook af van de omgeving: binnen- of buitenstedelijk gebied.
Industrielawaai
In het bestemmingsplan is één bedrijf aanwezig wat voor zijn omgeving geluidhinder kan opleveren. Het betreft de Rioolwaterzuiveringsinstallatie. Op grond van de Wgh is in 1992 voor deze inrichting een geluidzone vastgesteld en goedgekeurd door een Koninklijk Besluit in 1993. De ontheffing is verleend op basis van een rapport door Witteveen & Bos (kenmerk: ede 45.1.1.). Het rapport toont aan dat de vijf omliggende woningen niet boven de maximaal toelaatbare grenswaarden belast worden.
verkeerslawaai
Het aandachtsgebied voor geluid langs een (spoor)weg betitelt de Wet geluidhinder als: geluidszone. Binnen de zone is het streven gericht op een akoestisch optimale situatie.
Alle verkeerswegen hebben een geluidzone. De breedte varieert van 200 tot 600 meter. Deze breedte hangt af van het aantal rijstroken, de verkeerssnelheid en de aard van de omgeving. Buiten de zone is in het algemeen het geluidsniveau lager dan 48 dB. Voor de volgende wegen geldt geen zone:
wegen binnen een woonerf;
met een maximumsnelheid van 30 km/uur;
wegen waarvan op grond van een door de gemeenteraad vastgestelde geluidsniveaukaart vaststaat dat de geluidbelasting op 10 meter afstand uit de as van de meest nabijgelegen rijstrook 48 dB of minder bedraagt.
Bij het opstellen of herzien van een bestemmingsplan in de geluidzone is akoestisch onderzoek verplicht voor nieuwe geluidgevoelige bestemmingen. Er gelden wettelijke grenswaarden voor de bouw van woningen en andere geluidsgevoelige bestemmingen, Het akoestisch onderzoek richt zich op de te verwachten geluidbelasting en het toetsen van grenswaarden. Ook de doeltreffendheid van maatregelen als voldoende afstand of afscherming is onderwerp van het onderzoek.
Volgens de Wet geluidhinder (Wgh) worden motorvoertuigen in de toekomst stiller door technische ontwikkelingen en aanscherping van typekeuringseisen. De wet voorziet daarom in een aftrek van de berekende gevelbelasting. Voor een verkeersweg met een maximale rijsnelheid van 70 km/uur of meer is de correctie 2 dB. Voor een verkeersweg met een maximale rijsnelheid van minder dan 70 km/uur is de correctie 5 dB. In dit rapport zijn de juridische geluidbelastingen opgenomen met aftrek van de correctie als opgenomen in de Wgh
Conclusie
Het plangebied Peppelensteeg heeft uit akoestisch oogpunt een conserverende betekenis, voor wat betreft woningen en andere geluidgevoelige bestemmingen (zoals scholen). De volgende omliggende wegen hebben van rechtswege een geluidzone: Kastelenlaan, Frankeneng, spoorweg Utrecht-Arnhem en de autosnelweg A30. De overige omliggende wegen, alsmede de wegen binnen het plangebied zijn gelegen in een 30 km gebied en zijn derhalve vrijgesteld van een geluidzone. Het plangebied Peppelensteeg voorziet echter niet in nieuwe woningen of andere geluidgevoelige bestemmingen. Akoestisch onderzoek is daarom niet nodig.