Type plan: |
bestemmingsplan |
Naam van het plan: |
Peppelensteeg |
Status: |
vastgesteld |
Plan identificatie: |
NL.IMRO.0228.BP2009PEPP0001-0301 |
Paragraaf 3.2 Provinciaal beleid
Paragraaf 3.2.1 Streekplan Gelderland 2005
Het streekplan voor de Provincie Gelderland is vastgesteld op 29 juni 2005 en vormt het provinciaal sociaalruimtelijk beleid wat leidend is voor het bestemmingsplan. De hoofddoelstelling van het Gelders ruimtelijk beleid voor de periode 2005-2015 is om de ruimtebehoefte zorgvuldig in regionaal verband te accommoderen en te bevorderen dat publieke (rijk, provincie, gemeenten, waterschappen) en private partijen de benodigde ruimte vinden, op een wijze die meervoudig ruimtegebruik stimuleert, duurzaam is en de regionale verscheidenheid versterkt, gebruik makend van de aanwezige identiteiten en ruimtelijke kenmerken.
Het plangebied valt binnen het stedelijk netwerk Ede, Veenendaal, Wageningen. De locatie zelf is bestemd als multifunctioneel platteland (zie beleidskaart ruimtelijke structuur) en Binnen (inter-) nationaal stedelijk netwerk.
Het streekplan heeft geen grote ingrijpende beleidsvoornemens die van toepassing zijn op het consoliderende plan. Ten aanzien van recreatie stelt het streekplan het volgende: ‘Het overige voorzieningenaanbod in een stad, dorp, wijk of buurt moet zo goed mogelijk aansluiten bij de behoeften van de bewoners, die immers tegelijk de beoogde gebruikers ervan zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat het aanbod van accommodaties van scholen, culturele-, zorg- en sportieve voorzieningen moet passen bij de vraag van mensen in de betreffende stedelijke kern. Daartegenover kan het aanbod aan monofunctionele school- en sportvoorzieningen in de loop van de tijd worden aangepast aan een andere, waarschijnlijk verminderende vraag vanuit de bevolking.’

Het streekplan voorziet niet in een volledige uitwerking op het gebied van het beoogd programma voor stedelijke functies en de daarvoor benodigde fysieke ruimte. De provincie heeft samen met de regio’s de reservering van uitbreidingsruimte voor stedelijke functies opgenomen in de uitwerking van het streekplan ‘zoekzones voor stedelijke functies’ wat in paragraaf 3.2.2 nader is toegelicht.
Conclusie
Het streekplan Gelderland beschrijft het sociaal-ruimtelijk beleid voor de gehele provincie. Voor het consoliderende plangebied levert dit logischerwijs beperkte ruimtelijke randvoorwaarden.
Paragraaf 3.2.2 Streekplan uitwerking zoekzones 'De Vallei' (ontwerp)
Op een aantal onderdelen is het streekplan Gelderland 2005 nog onvoldoende specifiek. Hierdoor is op bepaalde onderwerpen een nadere uitwerking noodzakelijk. Voor het onderwerp van de beoogde ontwikkelingen en de daarvoor benodigde ruimte is een uitwerking ‘zoekzones stedelijke functies en landschapsversterking’ opgesteld. Het plan is vastgesteld door Gedeputeerde staten en moet nog goedgekeurd worden door de Minister van LNV (op grond van de natuurbeschermingswet).
Zoekzones
Zoekzones geven de gebieden aan die worden gereserveerd voor stedelijke functies: wonen (huizen), werken (bedrijventerreinen) en voorzieningen (scholen, kerken, sportvelden e.d.). Daarnaast bevat de streekplanuitwerking zoekzones voor ‘landschappelijke versterking’. Dat zijn gebieden waar het landschap moet worden versterkt en waar slechts incidenteel en op beperkte schaal woningen mogen worden gebouwd.
In bestemmingsplannen moet nader worden uitgewerkt welke ruimte daadwerkelijk zal worden gebruikt. Met deze streekplanuitwerking wil de provincie voorzien in de ruimtebehoefte voor de komende jaren (tot 2015).
Status zoekzones
In het streekplan is gesteld dat de omvang van de zoekzones als vuistregel twee maal de behoefte aan uitbreiding van de voorraad woningen/werklocaties is, zodat het bouwprogramma op uitbreidingslocaties in de streekplanperiode nooit de gehele zoekzone zal omvatten. Dit impliceert dat delen van zoekzones de komende tien jaar niet voor uitbreiding van stedelijke functies benut zullen worden en dus hun hoedanigheid als buitengebied behouden. Daarom wordt bepaald dat binnen de zoekzone het beleid voor het landelijk gebied geldt tot het moment dat de gemeente een voorbereidingsbesluit heeft getroffen of een voorontwerpbestemmingsplan ter inzage heeft gelegd voor realisatie van de beoogde stedelijke functies. Dat beleid geldt ook voor dat gedeelte binnen de zoekzone dat uiteindelijk niet tot ontwikkeling wordt gebracht.
Conclusie
In het plangebied ligt de zoekzone Ede2 van het streekplan. Deze zone is aangewezen als zoekzone werken. Op gemeentelijk niveau wordt in het structuurplan ‘zoekzones stedelijke functies’ het provinciaal streekplan verder uitgewerkt. Paragraaf 3.3 gaat hier nader op in.
Paragraaf 3.2.3 Provinciale ecologische hoofdstructuur
De Provinciaal Ecologische Hoofdstructuur (afgekort PEHS) is een samenhangend netwerk van belangrijke natuurgebieden in Nederland. De EHS bestaat uit bestaande natuurgebieden, nieuwe natuurgebieden en ecologische verbindingszones. Het vormt de basis voor het Nederlands natuurbeleid.
Conclusie
Er zijn geen bestaande of nieuwe natuurgebieden in de omgeving aanwezig tevens zijn er geen ecologische verbindingszones in de omgeving aanwezig. Derhalve heeft het plan geen invloed op de PEHS.