Plan: | Parapluherziening Externe veiligheid - 2020 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0222.R70B013A-0002 |
Binnen de gemeente Doetinchem zijn ten tijde van het opstellen van deze parapluherziening de volgende risicobronnen aanwezig (te raadplegen via de risicokaart).
Inrichtingen (inrichtingen volgens de Wet milieubeheer Wm / Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wabo)
Bevi
De gemeente Doetinchem kent de onderstaande (delen van) inrichtingen die vallen onder het Besluit externe veiligheid inrichtingen:
LPG (Liquid Petroleum Gas) is een gas dat onder andere wordt gebruikt als brandstof voor auto's. LPG is brandbaar en explosief. Het gas wordt bij LPG-tankstations bovengronds of ondergronds opgeslagen in tanks. De belangrijkste risicobronnen bij een LPG-tankstation zijn de bovengrondse opslagtanks en het moment waarop de LPG wordt afgeleverd door een tankauto.
Bovenstaande opsomming van aanwezige LPG-tankstations is een momentopname. Voor de actuele lijst van inrichtingen vallend onder Bevi wordt verwezen naar de provinciale risicokaart, te benaderen via www.risicokaart.nl.
Activiteitenbesluit
In het Activiteitenbesluit zijn eisen opgenomen voor koelinstallaties met natuurlijke koudemiddelen zoals ammoniak. Aan de Houtmolenstraat 20 in Doetinchem bevindt zich:
Ammoniak (NH3) is een kleurloos giftig gas met een uitgesproken prikkelende geur. Het is erg irriterend voor ogen, huid en slijmvliezen. (NH3) wordt gebruikt in koelinstallaties van bijvoorbeeld grote veilingen en ijsbanen, en bij grote (distributie)bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie.
Overig
Op de risicokaart staan tenslotte nog enkele inrichtingen waar gevaarlijke stoffen worden gebruikt of opgeslagen. Deze bedrijven hebben wel een risicocontour maar vallen niet onder een aparte categorie.
Buisleidingen
Bij risicovolle buisleidingen kan gedacht worden aan (hogedruk) transport van aardgas, maar ook van olie, benzine, kerosine, chemische producten en industriƫle gassen. Deze stoffen kunnen giftig, lichtontvlambaar, of brandbaar zijn. Buisleidingen lopen meestal ondergronds, maar kunnen soms ook bovengronds voorkomen.
De gemeente Doetinchem heeft een aantal ondergrondse aardgasbuisleidingen van de Gasunie binnen haar gemeentegrenzen liggen. De ligging van ondergrondse aardgasbuisleidingen is te vinden op de risicokaart. Het gaat hierbij om de hogedruk aardgastransportleidingen A-523, A-529 en N-566-01, N-566-03, N-566-06, N-566-08 en N-566-12.
Vervoer van gevaarlijke stoffen
Weg
Binnen de gemeente Doetinchem vindt hoofdzakelijk over de volgende wegen vervoer van gevaarlijke stoffen plaats:
Spoorwegen
In de gemeente Doetinchem vindt over het spoor geen vervoer van gevaarlijke stoffen plaats en is ook niet opgenomen in het Basisnet Spoor.
Waterwegen
In de gemeente Doetinchem is een gedeelte van de Oude IJssel gelegen. Deze waterroute is in het Basisnet Water opgenomen als een groene route. Een groene route is de aanduiding voor scheepvaart zonder frequent vervoer van gevaarlijke stoffen. Daardoor is er bij deze vaarweg geen sprake van een verantwoordingsplicht van het groepsrisico en hoeft er ook geen rekening gehouden te worden met een plasbrandaandachtsgebied.