direct naar inhoud van 3.2 Inrichting van het terrein
Plan: Laad- en loswal Rotra
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0221.BPL09004HBV-VA03

3.2 Inrichting van het terrein

Op het terrein van Rotra zijn enkele op- en overslagpunten gevestigd. Ook bevindt zich er een kantoorpand. De nieuwe laad- en loswal en het opslagterrein zullen worden gesitueerd grenzend aan het bestaande bedrijfsperceel, achter het gebouw van de Blikvanger aan de

Verhuellweg, net ten oosten van het RWS haventje. Er zijn geen bedrijfsgebouwen voorzien op deze laad- en loswal, alleen een mobiele kraan voor het laden en lossen van aangemeerde schepen. Voor de mobiele kraan wordt een bouwvergunning aangevraagd. Zie ook de bijgevoegde kaart van het plangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0221.BPL09004HBV-VA03_0003.jpg"

Afbeelding 3. Huidige situatie en in kleur indicatief de toekomstige situatie

De oppervlakte van de laad- en loswal bedraagt circa 7.000 m2. De laad- en loswal wordt gerealiseerd door het plaatsen van een stalen damwand in de Dode arm van de IJssel. Het gedeelte tussen de damwand en de bestaande waterkering wordt opgevuld met zand en puin. Hierop wordt een klinkerverharding aangebracht. Aan de laad- en loswal kunnen schepen aanmeren. Er zullen maximaal twee schepen per week aanmeren. Met behulp van een mobiele kraan worden de schepen geladen en gelost. Ook wordt gebruik gemaakt van een reachtacker bij het laden en het lossen van de schepen. De containers bestemd voor en afkomstig van de schepen staan opgeslagen op de laad- en loswal op het gedeelte grenzend aan de rondweg van Rotra (stelconplaten verharding) en/of op het nieuwe opslagterrein. Tussen de laad- en loswal en het opslagterrein pendelt een vrachtwagen die containers verplaatst. Op het opslagterrein is een heftruck werkzaam die de containers binnen de opslagplaats ordent.

De oppervlakte van dit opslagterrein bedraagt circa 9.500 m2, het terrein is 30 tot 40 meter breed. Dit terrein wordt gerealiseerd door voor de bestaande waterkering een ophoging aan te brengen van geotextiel en grof zand.

De laad- en loswal en het opslagterrein worden zoveel mogelijk op gelijke hoogte geconstrueerd, waardoor de logistieke capaciteit van het terrein aanzienlijk toeneemt. Hierdoor ontstaat de benodigde manoeuvreerruimte voor de mobiele kraan en de vrachtauto's. De hoogte van de laad- en loswal en het opslagterrein bedraagt 10,55 meter +NAP (in overeenstemming met de eis van mogelijke overstroming van de kade met een frequentie van 1/50 jaar).

Containers zullen maximaal 2 hoog opgestapeld worden tot een hoogte van maximaal 7 meter. Voor andere bouwwerken geldt dat de bebouwingshoogte kan variƫren tot maximaal 3 meter. Een kraan mag maximaal 22 meter hoog zijn volgens dit bestemmingsplan. Omdat het hier in de aanvang een mobiele kraan betreft (zonder kraanbaan), is deze kraan niet ingetekend op de verbeelding. Containers met gevaarlijke stoffen worden niet opgeslagen (alleen overgeslagen, verblijftijd in depot maximaal 48 uur).

Om de laad- en loswal optimaal te kunnen gebruiken zal de bodem ter hoogte van de geplande laad- en loswal in de Dode arm van de IJssel uitgebaggerd worden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0221.BPL09004HBV-VA03_0004.jpg"

Afbeelding 4: Impressie toekomstige situatie