Plan: | Kom Eck en Wiel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0214.ECKBP20100001-vg01 |
In deze paragraaf worden per bestemmingsartikel een korte beschrijving en uitleg gegeven. De artikelen zelf zijn te vinden in de regels van dit plan.
Artikel 1 Begrippen
De begripsbepalingen geven definities van in de regels gehanteerde begrippen.
Artikel 2 Wijze van meten
In dit artikel wordt de wijze van meten van de in de regels gehanteerde maten beschreven.
Aan de randen van de kern Eck en Wiel zijn nog enkele agrarische gronden aanwezig die bedrijfsmatig voor agrarische doeleinden worden gebruikt. Deze gronden zijn voorzien van de bestemming "Agrarisch".
Artikel 4 Bedrijf
Deze bestemming is toegekend aan enkele bedrijven binnen de kern. De aard van de toegestane bedrijven is met een aanduiding vastgelegd. Dat geldt ook voor de op het openbare net aangesloten nutsvoorzieningen, zoals transformatoren, gasvoorzieningen en naar de aard daarmee gelijk te stellen voorzieningen.
Onder voorwaarden is het voor het College van burgemeester en wethouders mogelijk om door middel van een afwijkingsbevoegdheid een omgevingsvergunning te verlenen teneinde een ander type bedrijf mogelijk te maken. Dit andere type bedrijf dient binnen dezelfde bedrijfscategorieën te vallen als genoemd in de "staat van bedrijfsactiviteiten" die gebaseerd is op het VNG-bestand "Bedrijven en milieuzonering 2009". De aard van deze bedrijven is op deze wijze ingeperkt tot en met bedrijfscategorie 2.
Artikel 5 Detailhandel
Deze bestemming is opgenomen voor enkele winkels. In verband met de beperkte mogelijkheden voor parkeren wordt hier detailhandel als supermarkt in de foodsector met een omvang groter dan 150 m² niet toegestaan. Om risico's voor de omgeving te voorkomen wordt de verkoop en opslag van consumentenvuurwerk binnen deze bestemming niet toegestaan.
Artikel 6 Groen
De bestemming "Groen" regelt de ruimtelijk relevante en structurele (openbare) groengebieden en speelplekken. Binnen deze bestemming zijn ook wandelpaden opgenomen.
Artikel 7 Horeca
De bestemming "Horeca" is opgenomen voor de bestaande horecavoorzieningen. In de regels is opgenomen dat horeca is toegestaan uit horecacategorie 1 van de als bijlage bij de regels opgenomen Staat van horeca-activiteiten, onder horecacategorie 1 vallen horecabedrijven waar bedrijfsmatig dranken en/of etenswaren voor gebruik ter plaatse worden verstrekt.
Het kantorenpand aan de Prinses Beatrixstraat 35 is als kantoor bestemd.
Artikel 9 Maatschappelijk
Binnen deze bestemming zijn maatschappelijke voorzieningen, zoals scholen, kerken, buurthuizen en andere sociale, educatieve, culturele, gezondheids- of overheidsinstellingen opgenomen. Ten behoeve van een flexibele bestemmingsregeling is geen specifieke functie aangeduid in een bestemmingsvlak.
De maximaal toelaatbare goot- en bouwhoogtes zijn opgenomen binnen het bouwvlak.
Deze bestemming is opgesteld voor specifieke percelen in gebruik en te behouden als tuin, moestuin, boomgaard, akker, weide en daarmee gelijk te stellen doeleinden.
Artikel 11 Verkeer
Deze bestemming is opgesteld voor de openbare verkeersruimte: de ontsluitingswegen, de woonstraten en de parkeerplaatsen, evenals de ruimtelijk relevante voet- en fietspaden. Ook zijn in deze bestemming de bermen en beplantingen langs de wegen opgenomen. Een algemene bestemming voor zowel de verharding als het aanliggende groen maakt een eventuele herinrichting van het openbare gebied eenvoudiger.
Deze bestemming is bedoeld voor de structurele aanwezige watergangen en - partijen, waaronder tevens begrepen de A-watergangen. De watergangen zijn van belang voor de afwatering.
Artikel 13 Wonen
Deze bestemming geldt voor de woningen binnen het plangebied. Een bescheiden beroep aan huis, dat minder dan 30% van de woning in beslag neemt, is toegestaan. Hierbij wordt gedacht aan een kleine schoonheidssalon, een fysiotherapeut, een eenmansadviesbureau e.d.
Het aantal woningen per bouwperceel mag niet meer bedragen dan het bestaande aantal, met uitzondering van percelen waar de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden' is opgenomen, hier geldt het aangeduide aantal als maximum. Voor de verschillende bouwvormen zijn bebouwingscategorieën opgenomen. Per categorie zijn bepalingen opgenomen ten aanzien van bouwhoogtes, goothoogtes en afstand tot de zijdelingse perceelgrens. Ook is een bebouwingspercentage in de bestemmingsbepaling opgenomen.
In de regels is bepaald dat gebouwen binnen het bouwvlak gesitueerd moeten worden. Bij de situering van de bouwvlakken is rekening gehouden met bouwmogelijkheden die in voorgaande plannen mogelijk waren. Tenzij anders is aangegeven, is bepaald dat het maximaal te bebouwen oppervlak binnen het bouwvlak niet meer mag bedragen dan 60%. Op deze wijze wordt voorkomen dat het gehele bouwvlak bebouwd wordt. In alle gevallen blijft zodoende een gedeelte van de gronden voor gebruik als tuin behouden. Daarnaast is in de regels de maximaal toelaatbare omvang van de bijgebouwen vastgelegd op 75 m². De mogelijkheid tot het realiseren van bijgebouwen op kleine percelen is dientengevolge beperkt. Voor percelen met een groot bouwvlak biedt de regeling vrijheid om de bijgebouwen binnen het bouwvlak te plaatsen.
De gekozen regeling voor het bouwen sluit aan op de recent in in werking getreden komplannen voor Beusichem en Zoelen. Aanvullend op de in het bestemmingsplan opgenomen regeling biedt de regeling voor het vergunningvrij bouwen mogelijkheden om kleinschalige gebouwen te realiseren zonder dat een toetsing aan het bestemmingsplan vereist is. Deze regeling, die is opgenomen in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), is op 1 oktober 2010 van kracht geworden.
De woningen langs de oude wegenstructuur hebben de aanduiding "cultuurhistorische waarden". Deze gronden maken deel uit van de oude dorpsstructuur. Deze structuur is ruimtelijk waardevol. In de regels is opgenomen dat met de karakteristiek van deze gebieden rekening moet worden gehouden. Het gaat hierbij met name om de situering van de bebouwing op het perceel binnen de omgeving. Door de vaak grotere percelen en de diversiteit van de bebouwing geeft de bestemming hier echter meer mogelijkheden voor nevenfuncties. Deze nevenfuncties zijn vaak van oudsher langs deze oude wegenstructuur gesitueerd. Binnen deze gebieden is een wijzigingsbevoegdheid voor burgemeester en wethouders opgenomen voor extra ruimten voor nevenactiviteiten. Deze nevenactiviteiten dienen in hun schaal, omvang en invloed op de omgeving duidelijk herkenbaar te zijn als een onderschikte activiteit naast het wonen. Ze mogen dus niet overheersen over de woonfunctie. Deze wijzigingsbevoegdheid geeft voor nevenactiviteiten ruimere mogelijkheden dan de zonder meer toegelaten aan huis gebonden kantoor- en praktijkruimten, zoals dat voor de overige gronden het geval is.
In de artikelen 14 tot en met 18 zijn de zogenoemde dubbelbestemmingen opgenomen. De bepalingen van deze bestemmingen hebben voorrang boven de eveneens opgenomen ander bestemmingen voor de betreffende gronden.
De dubbelbestemming Leiding - Gas heeft betrekking op een beschermingszone van 4 m rondom een hogedruk-aardgasleiding. In deze dubbelbestemming zijn beperkingen opgenomen voor het bouwen van gebouwen en het uitvoeren van bepaalde werken en werkzaamheden.
Artikel 15 Waarde - Archeologisch onderzoekgebied
Bijna geheel Eck en Wiel heeft volgens de archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart (zie het hoofdstuk onderzoek van dit bestemmingsplan) een hoge archeologische verwachtingswaarde. Om te voorkomen dat waardevolle zaken verloren gaan, hebben de gebieden met een hoge archeologische verwachtingswaarde deze dubbelbestemming gekregen.
Hierin is geregeld dat bepaalde grondwerkzaamheden, bouwwerkzaamheden en aanplantingen alleen toegestaan zijn met een omgevingsvergunning indien de afmetingen of omvang daarvan boven een in de regels genoemde oppervlaktemaat uitkomen.
Voor de gebieden met een middelhoge en lage verwachtingswaarde is geen specifieke dubbelbestemming opgenomen omdat de daarmee samenhangende oppervlakten, waarboven volgens de archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart, voorwaarden moeten worden opgenomen, een zodanige omvang hebben dat deze normaliter niet zullen voorkomen binnen het gebied waarover dit bestemmingsplan zich uitstrekt. Voor een belangrijk deel van dit gebied zijn er geen gevolgen voor kleinschalige nieuwbouw. Daar waar dit gebied grenst aan de bestemming "Waarde - Archeologisch onderzoekgebied historische kern" of de bestemming "Waarde - Archeologisch waardevol gebied" dient een uitgebreidere afweging gemaakt te worden.
Artikel 16 Waarde - Archeologisch onderzoekgebied historische kern
De dubbelbestemming "Waarde - Archeologisch onderzoekgebied historische kern" is opgenomen ter bescherming van de archeologische waarden in de historische kern. Binnen het gebied dat volgens de archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart een hoge archeologische verwachtingswaarde heeft, wordt een gedeelte onderscheiden waarbinnen striktere voorwaarden voor het bouwen en werken en werkzaamheden gewenst zijn. Deze bestemming beschermd deze verwachtingswaarde op een vergelijkbare wijze als binnen het artikel "Waarde - Archeologisch onderzoek-gebied".
Artikel 17 Waarde - Cultuurhistorie
De dubbelbestemming Waarde – Cultuurhistorie is opgenomen voor gronden met een grote cultuurhistorische waarde binnen Eck en Wiel. Teneinde deze waarden niet te beschadigen is voor deze gronden een strikte bebouwingsregeling van kracht, welke inhoudt dat het bouwen van bouwwerken uitsluitend is toegestaan indien hiervoor een binnenplanse omgevingsvergunning is verleend. Alvorens deze vergunning te verlenen dient de monumentencommissie te worden gehoord.
Artikel 18 Waarde - Cultuurhistorie karakteristiek
Ter bescherming van cultuurhistorische waardevolle panden is de dubbelbestemming 'Waarde - Cultuurhistorie karakteristiek' opgenomen.
In de artikelen 19 tot en met 23 zijn een aantal algemene regels opgenomen, die hierachter worden toegelicht.
Artikel 19 Anti-dubbeltelbepaling
Deze bepaling is overeenkomstig de wettelijke vereisten opgenomen in alle nieuwe bestemmingsplannen om grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan, waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing te laten.
Artikel 20 Algemene bouwregels
Deze bepaling is opgenomen om de locatie van de gebouwen te koppelen aan de in het plan opgenomen bouwvlakken. Hoofdgebouwen dienen, voor zover het woningen betreffen, met een naar de weg gekeerd gevelvlak in de bouwgrens aan de wegzijde van het bouwvlak geplaatst te worden. De overschrijding van de betreffende bouwgrens mag in die gevallen niet meer bedragen dan 1 m en de terugplaatsing ten opzichte van die bouwgrens mag eveneens niet meer bedragen dan 1 m.
Artikel 21 Algemene gebruiksregels
In dit artikel worden bepaalde vormen van gebruik benoemd, die voor alle gronden binnen het plangebied zijn uitgesloten.
Artikel 22 Algemene afwijkingsregels
Voor de een aantal aspecten kunnen burgemeester en wethouders onder voorwaarden afwijken van de bestemmingsregels in dit plan.
Bed & breakfast
Vanuit recreatief oogpunt is de aanwezigheid van bed & breakfast-voorzieningen een goede zaak. Teneinde dit te kunnen toestaan biedt deze afwijking van de planregels met gebruikmaking van een omgevingsvergunning, onder nader benoemde omstandigheden en voorwaarden, mogelijkheden.
Erkers
Met deze afwijking van de planregels met gebruikmaking van een omgevingsvergunning wordt de bouw van kleine erkers buiten het bouwvlak onder voorwaarden mogelijk.
Evenementen
Evenementen, zoals kermissen en jaarmarkten, zijn maatschappelijk aanvaarde activiteiten die op basis van de bepalingen niet zondermeer zijn toegelaten. Burgemeester en wethouders kunnen met het afgeven van een omgevingsvergunning daarin voorzien.
Grenzen en aanduidingen
Onder voorwaarden kan met gebruikmaking van een omgevingsvergunning afgeweken worden van de regels teneinde af te wijken van in het plan aangegeven grenzen met een maximale maat van 2,5 m.
Mantelzorg
Met deze afwijking van de planregels met gebruikmaking van een omgevingsvergunning wordt het onder nader benoemde omstandigheden en voorwaarden mogelijk gemaakt om inwoning, danwel bewoning van een bijgebouw, toe te staan.
Monumenten
Teneinde het bepaalde dat voortkomt uit vereisten vanwege de monumentenwetgeving niet onbedoeld te beperken kan met gebruikmaking van een omgevingsvergunning hiervan afgeweken worden.
Nutsvoorzieningen e.d.
Dit artikellid maakt het mogelijk kleine bouwwerken voor nutsvoorzieningen zoals pompgemalen, verdeel-, regel- of transformatorruimten, telefooncentrales, telefooncellen, geldautomaten en abri's (schuilgelegenheden) die nodig blijken, toe te laten.
Kleinschalige voorzieningen in de toeristische en recreatieve sector
Door middel van deze afwijkingsmogelijkheid is het mogelijk om gronden te gaan gebruiken ten behoeve van kleinschalige voorzieningen in de toeristische en recreatieve sector. Deze voorzieningen zijn echter alleen toegestaan in het achtererfgebied, en het mag niet leiden tot overlast voor de omgeving. Bovendien zal op eigen terrein voldoende parkeergelegenheid gerealiseerd dienen te worden.
Artikel 23 Algemene wijzigingsregels
In deze bestemming is een aantal wijzigingsbevoegdheden opgenomen waarop hieronder nader wordt ingegaan.
Archeologische waarden
Teneinde flexibiliteit te hebben voor het geval uit onderzoek blijkt dat bepaalde gebieden geen archeologische waarden (meer) kennen of indien blijkt dat archeologische waarden aanwezig zijn, kan met deze wijzigingsbevoegdheid hetzij de bestemming Waarde - Archeologisch onderzoekgebied (historische kern) vervallen, hetzij de bestemming Waarde - Archeologisch waardevol gebied (historische kern) worden opgenomen.
Nieuwe woningen
Op een zestal locaties is, na toepassing van een wijzigingsbevoegdheid, de realisatie van één of meer in de omgeving passende woningen mogelijk. In de wijzigingsbevoegdheid zijn criteria opgenomen waaraan voldaan moet worden.
Nutsvoorzieningen
Dit artikellid maakt het mogelijk om grootschaliger bouwwerken voor nutsvoorzieningen (toegespitst op verdeel- regel- en transformatorruimten) toe te laten, dan met een afwijkingsbepaling mogelijk is.
Dit artikel is overeenkomstig de wettelijke vereisten overgenomen uit het Besluit ruimtelijke ordening.
In dit artikel is de aanhaaltitel opgenomen.