Plan: | Van Heemstraweg 20 te Ewijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0209.BPvHeemstr20Ewijk-vadf |
Op de verbeelding is de grens van het bestemmingsplangebied aangegeven. Binnen die grens zijn de verschillende bestemmingen met verschillende kleuren weergegeven. Voorts zijn diverse aanduidingen opgenomen, waarnaar in de regels wordt verwezen.
Wonen
Voor de bestaande woning is de regeling overgenomen welke ook is opgenomen in het bestemmingsplan 'Buitengebied' van Beuningen.
Wonen - 1
De gronden binnen de bestemming “Wonen - 1” zijn bestemd voor de 2 nieuw te bouwen woningen binnen het plangebied.
Voor de situering en maatvoering van de woningen zijn er bepalingen opgenomen met betrekking tot:
Aantal woningen
In de regels is aangegeven dat binnen het bouwvlak maximaal 2 woningen zijn toegestaan.
Inhoud
De maximale inhoud van de woning (inclusief aangebouwde bijgebouwen) is aangegeven in de regels.
Goot- en bouwhoogte
De maximale goot- en bouwhoogte voor woningen en vrijstaande bijgebouwen zijn aangegeven in de regels.
Situering gebouwen
Woningen zijn uitsluitend toegestaan ter plaatse van de aanduiding “bouwvlak”. Vrijstaande bijgebouwen zijn ook buiten het bouwvlak toegestaan.
Bouwwerken, geen gebouwen zijnde
Ten aanzien van bouwwerken, geen gebouwen zijnde is als uitgangspunt gehanteerd dat deze op het gehele bouwperceel zijn toegestaan. De toegestane maatvoering van verschillende bouwwerken, geen gebouwen zijnde, is aangegeven in de regels.
Bedrijvigheid bij de woning
Als aanvulling op de woonfunctie kan kleinschalige bedrijvigheid worden toegestaan, mits dit plaatsvindt binnen bestaande bebouwing. De woonfunctie is en blijft de overheersende functie. Toegelaten zijn bedrijven uit bedrijfscategorieën 1, 2 en 3.1. Gedacht moet worden aan een ‘eenmans’ loodgietersbedrijf, schildersbedrijf, aannemersbedrijf enzovoorts. Door middel van het verlenen van een omgevingsvergunning kunnen ook andere bedrijfsmatige activiteiten worden toegestaan, mits deze qua aard en omvang en invloed op het milieu en de omgeving gelijk zijn te stellen met de toegestane bedrijfsmatige activiteiten.
Als randvoorwaarde geldt onder meer, dat het grondgebruik voor de bedrijfsmatige activiteit maximaal 80 m2 van het totale vloeroppervlak van de woning en/of bijgebouwen mag bedragen. De bedrijfsactiviteit dient door de bewoner te worden uitgeoefend. Buitenopslag en stalling, detailhandel en/of groothandel, horeca en autogerelateerde bedrijven zijn niet toegestaan, met uitzondering van detailhandel in de vorm van een beperkte verkoop als ondergeschikte activiteit en in verband met de bedrijfsactiviteit en handelsactiviteiten via het internet.
Mantelzorg
Gebruik van een bijgebouw voor mantelzorg kan op basis van de regels worden toegestaan via een omgevingsvergunning. Onder mantelzorg wordt verstaan: het anders dan bedrijfsmatig bieden van zorg aan een of meer leden van een op dat perceel wonende huishouding, die hulpbehoevend is of zijn op fysiek, psychisch en/of sociaal vlak.
Voorwaarde is onder andere dat het past binnen de geldende bouwregels en aantoonbaar kan worden gemaakt dat een dergelijke bewoning vanuit een oogpunt van mantelzorg nodig is.
Waarde - Archeologie 2 (dubbelbestemmingen)
De gemeente Beuningen heeft een archeologische verwachtingenkaart laten vervaardigen, deze is samen met de beleidsnota archeologie vastgesteld door de gemeenteraad op 9 november 2010.
Het archeologisch beleid is voor de bestemmingsplannen vertaald in 3 dubbelbestemmingen, 'Waarde - Archeologie 1, 2 en 3'. Binnen het plangebied komt, naar aanleiding van de onderzoeksresultaten (zie ook hoofdstuk 5.10.2), enkel de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 2' voor.
De gebieden met hoge archeologische verwachtingswaarde, bekende vindplaatsen, oude woongronden en historische boerderijlocaties evenals een zonering van 50 m rondom de monumenten zijn op de verbeelding opgenomen middels de dubbelbestemming 'Waarde – archeologie 2'. Voor bodemingrepen met een diepte van meer dan 30 cm beneden maaiveld in gebieden die vallen binnen de dubbelbestemming 'Waarde - archeologie 2' (hoge archeologische verwachtingswaarde) wordt bij een omvang van meer dan 100 m2 nader archeologisch onderzoek verplicht gesteld.
De keuze voor 30 cm is gebaseerd op de gemiddelde verstoringsdiepte in Nederland, ook wel de bouwvoor genoemd. Deze keuze wordt onderbouwd door een uitspraak van de Raad van State van 23 mei 2007: 'Voorts is aannemelijk dat bij het vergraven en het afgraven van de bodem dieper dan 30 cm de in de bodem archeologische waarden onherstelbaar kunnen worden beschadigd'.
In de regels is tevens een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de dubbelbestemming van de verbeelding te verwijderen.