Plan: | Van Heemstraweg 20 te Ewijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0209.BPvHeemstr20Ewijk-vadf |
In het kader van de planvorming is een verkaveling met beeldkwaliteitplan opgesteld (Pouderoyen Compagnons, 018-584, oktober 2012). Dit plan is als bijlage aan het bestemmingsplan toegevoegd.
Hoewel de bebouwing van onderhavig plan op enige afstand van de Van Heemstraweg staat en verscholen ligt achter beplanting, wordt het principe van lintbebouwing in het Waaloevergebied als uitgangspunt gehanteerd voor de verdere beeldkwaliteit en inrichting. De bestaande woning (hoofdgebouw) richt zich op de weg met bijgebouwen daarachter. De nieuw te bouwen dubbele woning krijgt volgens het principe van de lintbebouwing de situering van een bijgebouw, versprongen achter het hoofdgebouw.
De toekomstige situatie is gebaseerd op het principe van het bebouwingslint, zoals dat kenmerkend is voor de Van Heemstraweg. Aansluitend op dit principe wordt een gebiedseigen ensemble gecreëerd (erf) dat zich naadloos voegt in de kleinschalige korrel van de 'Waaloverwallen'. Dit principe van lintbebouwing is het uitgangspunt voor de verdere beeldkwaliteit.
Toekomstige situatie
In de toekomstige situatie zullen alle bestaande bijgebouwen (circa 854 m2) gesloopt worden (zie ook de afbeelding in paragraaf 2.1.2), waarvoor in de plaats één dubbele woning (circa 180 m2), een gezamenlijke garage (circa 90 m2) voor de nieuwe woningen en een kleine paardenstal (circa 72 m2) aan de achterzijde worden gerealiseerd; In totaal circa 342 m2. De bestaande L-vormige woning blijft behouden en krijgt conform het geldende bestemmingsplan een nieuwe garage aan de achterzijde.
De nieuw te bouwen dubbele woning (circa 9 x 20 m) krijgt volgens het principe van de lintbebouwing de situering van een schuur, versprongen achter het hoofdgebouw. De kop van de woning staat in de zichtlijn vanaf de entree van het kavel. Door deze situering ontstaat een gezamenlijk erf, waaraan nog 2 bijgebouwen staan (voor zowel de bestaande als nieuwe woningen). Een pad ten westen van de nieuwe woningen maakt de woningen en de achtergelegen paardenwei met stal bereikbaar. Alle woningen krijgen aan de achterzijde een ruime tuin.
Ook de vormgeving van de dubbele woning sluit aan op de bovengenoemde principes. Wat inhoud dat de bebouwing bestaat uit 1 bouwlaag met een lage goot en een kloeke zadelkap. De richting van de kap is haaks op de bestaande woning.
De kopgevel aan de zuidzijde (tegenover de bestaande woning) dient een accent of verbijzondering te hebben om zo het zicht vanaf de entree van het terrein op te vangen. Deze verbijzondering verraad ook dat het hier om een bijzondere schuur gaat, namelijk een woonschuur.
De architectonische uitwerking geeft het gebouw een landelijke en agrarische uitstraling met een eigentijdse inbreng. Het materiaalgebruik is traditioneel met eigentijdse toepassingen.
Door middel van een landschappelijke inkadering wordt het plan in de omgeving ingepast. De randen van de kavels worden omzoomd door hagen. Deze hagen dienen als scheiding tussen de kavels en versterken de groene uitstraling. Tevens zorgen ze samen met de uit te breiden boomgaard voor afscherming van het naast gelegen kassencomplex. Verder komt aan de oostzijde nog een bomenrij en wordt op elke kavel een solitaire boom geplant voor de verder groene uitstraling van het totale plangebied.