direct naar inhoud van 2.1 Bestaande situatie
Plan: Van Heemstraweg 20 te Ewijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0209.BPvHeemstr20Ewijk-vadf

2.1 Bestaande situatie

2.1.1 Landschappelijke structuur

De gemeente Beuningen is gelegen in een groot groen buitengebied nabij het water van de Waal. Het Beuningse grondgebied vormt min of meer een geleidelijke overgang van de stad naar het meer landelijke ‘Land van Maas en Waal’.

Dijkdoorbraken en overstromingen hebben hun sporen nagelaten in het Beuningse landelijk gebied. De landschappelijke opbouw van de gemeente Beuningen kent hierdoor 3 landschapszones parallel aan de Waal:

  • 1. Het rivierenlandschap. Een ruig, contrastrijk gebied, gekenmerkt door de dynamiek van rivier, natuurlijke beelden en extensief gebruik.
  • 2. Het oeverwallenlandschap. Een kleinschalig patchwork-landschap met onregelmatige patronen. Hier liggen de bebouwingslinten, dorpen en veel fruitboomgaarden. De oude dorpen liggen op de oeverwal, de stedelijke uitbreidingen liggen daaromheen. De kern Ewijk ligt in dit gebied.
  • 3. Het kommenlandschap, of ‘Beuningse Veld’. Een grootschalig open rationeel landschap en tevens een agrarisch productielandschap met weides en veehouderijen. Door de ontwikkeling van een aantal ontzandingen ontstaat in delen een meer parkachtig landschap. Het gebied kenmerkt zich naast de openheid door de lange rechte weteringen en rechte wegen met strakke wegbeplantingen.

De noordzijde van de kern Ewijk ligt op de overgang van het oeverwallenlandschap naar het rivierenlandschap. Het Beuningse Veld bevindt zich ten zuiden van de A73 (buiten het plangebied).

afbeelding "i_NL.IMRO.0209.BPvHeemstr20Ewijk-vadf_0002.png"

Impressie ligging Ewijk in het landschap (Bron: Structuurvisie Gemeente Beuningen)

2.1.2 Stedenbouwkundige structuur

De Waaloeverwal wordt gekenmerkt door bebouwingslinten. De linten bestaan uit bebouwingskavels met een hoofdgebouw en één of meerdere ondergeschikte bijgebouwen daar achter. Het hoofdgebouw staat op een variabele afstand van de weg, maar oriënteert zich in de meeste gevallen naar de weg. De achter gelegen bijgebouwen staan versprongen ten opzichten van het hoofdgebouw. De kavels hebben een groene uitstraling door boomgaarden, erfbeplanting en inheemse erfafscheidingen.

Langs de Van Heemstraweg (aan de noordzijde van het plangebied) bevindt zich voornamelijk lintbebouwing in de vorm van historische villa's en (voormalige) agrarische bebouwing. De rooilijnen variëren en bestaat uit 1 of 2 bouwlagen met kap. Kenmerkend is de aanwezigheid van onbebouwde terreinen tussen de bebouwing in.

Het plangebied ligt op enige afstand van de Van Heemstraweg verscholen achter bebouwing en een klein bosje. Aan de oostzijde ligt een open weide. Aan de noordzijde grenst de locatie aan een kassencomplex die ontsloten wordt via de Veluwstraat. Het gebied geeft een divers beeld.

Op de kavel staat een L-vormig hoofdgebouw wat in gebruik is als woning. De bebouwing dateert uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. De bebouwing bestaat uit één bouwlaag met kloeke zadeldak. Op het terrein staan 5 bijgebouwen, met een totale oppervlakte van circa 854 m²: 4 bijgebouwen zijn schuren en/of stallen en verder staat er nog een kas. De bijgebouwen zijn vrijwel allemaal in slechte dan wel bouwvallige staat en zullen in het kader van deze planvorming worden gesloopt:

afbeelding "i_NL.IMRO.0209.BPvHeemstr20Ewijk-vadf_0003.jpg"

Langs de zuidelijke plangrens ligt een A-watergang. Hoewel deze zelf buiten de plangrens is gelegen, ligt de beheerszone wel binnen het plangebied. Aan de westzijde van de plangrens is een C-watergang aanwezig. Op de watergangen is de keur van het waterschap van toepassing.