direct naar inhoud van 5.12 Veiligheid
vastgesteld
NL.IMRO.0203.4016-0002

5.12 Veiligheid

Om een veilige omgeving te creëren of te behouden zijn er op het gebied van fysieke veiligheid een aantal aspecten waarmee rekening gehouden moet worden. Zo worden er eisen gesteld aan de bereikbaarheid van de openbare wegen voor de hulpverleningsdiensten. Dit leidt tot het stellen van minimale afmetingen en bochtstralen zodat hulpverleningsvoertuigen een object of calamiteit goed kunnen bereiken en adequate hulp kunnen verlenen.

Met betrekking tot voldoende bluswater in het openbare wegennet zijn er ook eisen gesteld. Deze eisen hebben betrekking op de afstanden vanaf de bluswatervoorziening tot aan een gebouw en de capaciteit ervan. In de "Handleiding Bluswatervoorziening en bereikbaarheid" een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding worden deze eisen uitgeschreven.

Tevens worden er eisen gesteld aan de opkomsttijden voor brandweervoertuigen. Deze zijn afhankelijk van de bestemming. Voor gebouwen waarin geslapen wordt en verminderd zelfredzame mensen verblijven worden strengere eisen gesteld dan gebouwen waar dit niet zo is. De opkomsttijden zijn gesteld in de Wet veiligheidsregio’s (1 oktober 2010) met het daarbij behorende Besluit veiligheidsregio’s. In het Besluit zijn de tijdnormen voor de opkomsttijden vastgelegd.

Alle nieuwe ontwikkelingen zullen worden getoetst aan het gestelde in de "Handleiding Bluswatervoorziening en bereikbaarheid" en aan de "Handleiding brandweerzorg". Met ontwikkelingen worden zowel de nieuwbouw- of verbouwplannen bedoeld als de (her)inrichting van het openbare gebied.

De brandweer gemeente Barneveld heeft verder met betrekking tot onderhavige ontwikkeling het volgende geadviseerd:

Bluswatervoorziening
Bij de inrichting van het gebied moet er rekening gehouden worden met voldoende bluswatervoorzieningen.

Primaire bluswatervoorziening

  • Voorziet in voldoende waterlevering die te allen tijde direct beschikbaar is;
  • Voorziening biedt de mogelijkheid om middels een verbinding met de bluswatervoorziening binnen 3 minuten na aankomst een tankautospuit van bluswater te voorzien;
  • Blijft na aansluiting direct en onafgebroken voldoende water uit de bluswatervoorziening leveren;
  • Benodigde capaciteit is minimaal 30 m3 per uur (gemeten aan het einde van de vulslang);
  • Afstand tot ingang brandend object is max. 40 meter.

Secundaire bluswatervoorziening

  • Deze is aanvullend op primaire bluswatervoorziening. (geboorde putten, bluswaterriolen, blusvijver, open water);
  • Voorziet in waterlevering die voldoende en te allen tijde beschikbaar;
  • Biedt de mogelijkheid om binnen 15 minuten na aankomst water op de brandhaard te hebben;
  • Geen grotere afstand tot brandhaard mag hebben dan 2x160 meter;
  • Minimale capaciteit is 90 m3 per uur gedurende een onafgebroken levertijd van 4 uur;
  • Onafhankelijk van primaire bluswatervoorziening kunnen worden toegevoegd;
  • In geval van open water moet er een opstelplaats gerealiseerd worden.

Bereikbaarheid
Brandweervoertuigen kennen specifieke afmetingen, waardoor wegen aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Een weg is alleen door de brandweer te gebruiken als aan de volgende minimale eisen wordt voldaan:
- Minimaal te belasten met 25 ton en een asbelasting van 10 ton;
- Minimale doorganghoogte van 4,2 meter;
- Minimale rijbaanbreedte van 3,5 meter;
- Minimale buitenbochtstraal van 10 meter;
- Minimale binnenbochtstraal van 5,5 meter.

De wegen moeten een onbelemmerende doorgang bieden aan de brandweer. Snelheidsremmende maatregelen (bijv. slagbomen, plateaus, drempels, rotondes en versmallingen) zijn in tegenspraak met een onbelemmerende doorgang en moeten dus voorkomen zien te worden. De afstand tussen de openbare weg en de toegang van een bouwwerk dat voor verblijf van mensen is bestemd mag in onderhavig geval maximaal 40 meter bedragen. Een gebouw moet vanaf een verkeersader via een tweede onafhankelijke route, dus nergens samenvallend met de voorkeursroute, bereikbaar zijn.

Binnen de aanvraag om omgevingsvergunning is aangegeven dat er een nieuw voetpad vanaf de bestaande ontsluitingsweg c.q. het dichtstbijzijnde parkeerterrein wordt aangelegd. Dit aan te leggen pad fungeert tevens als nieuwe toegangsweg voor de bevoorrading van het gebouw en de hulpdiensten. Ook is aangegeven dat dit nieuw aan te leggen pad aan deze voornoemde eisen zal voldoen.

Dekkingsplan
De handleiding brandweerzorg stelt dat de brandweer in acht minuten ter plaatse moet zijn bij de voorzieningen in het recreatiegebied Zeumeren. Recreatiegebied Zeumeren is zo gelegen dat het binnen het dekkingsgebied van de brandweer valt. Dit betekent dat de brandweer binnen de gestelde normtijden op de plaats van het incident kan zijn. Het college van burgemeester en wethouders moet hiervan in kennis gesteld worden bij het nemen van hun besluit.

Externe veiligheid
Op de provinciale risicokaart zijn in de omgeving van het recreatiegebied Zeumeren drie mogelijke risico’s opgenomen: 1) Rijksweg A1, 2) Spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn, 3) Propaantank Pitch & Putt Voorthuizen. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of deze risico’s gevolgen hebben voor het ontwikkelen van de waterskibaan. Verder is geadviseerd het plan voor te leggen aan de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden (VGGM). Bij ruimtelijke ontwikkelingsplannen adviseert VGGM conform het Besluit externe veiligheid inrichtingen dan wel de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen over het groepsrisico, de mogelijkheden voor de rampenbestrijding en de zelfredzaamheid in het plangebied. Zie voor het advies van de VGGM met betrekking tot externe veiligheid paragraaf 5.4 Externe veiligheid.

Omgevingsvergunning/ gebruiksmelding
Het ontvangst- en horecagebouw moet qua brandveiligheid aan het Bouwbesluit 2012 voldoen. Dit is getoetst bij de aanvraag omgevingsvergunning en akkoord bevonden door de brandweer. Indien er meer dan 50 personen zullen verblijven is het gebouw gebruiksmeldingsplichtig. Een gebruiksmelding kan ingediend worden bij het Omgevingsloket online. Er dient daarnaast een exploitatievergunning en een Drank- en Horecavergunning worden aangevraagd.