vastgesteld |
NL.IMRO.0203.4016-0002 |
Structuurvisie Buitengebied Barneveld 2011
De gemeente Barneveld heeft in juni 2009 de Strategische Visie vastgesteld. De Strategische Visie geeft aan welke doelen het gemeentebestuur nastreeft voor de periode tot 2030. Daaraan voorafgaand heeft de raad in januari 2009 de Structuurvisie 2009 vastgesteld waarin de stedelijke ontwikkelingen voor de komende 10 jaar zijn weergegeven. Mede op basis van de Strategische Visie is de Structuurvisie 2009 geactualiseerd door de vaststelling van de Structuurvisie Kernen 2022. De "Structuurvisie Buitengebied Barneveld 2011, Ontwikkelingsperspectief voor ons landelijk gebied" (hierna: Structuurvisie Buitengebied), die op 21 september 2011 is vastgesteld door de gemeenteraad, is het derde en laatste onderdeel van deze beleidstrilogie. In de Structuurvisie Buitengebied wordt specifiek ingegaan op onderwerpen als landbouw, recreatie en landschap in de periode tot 2020, waarbij deze inhoudelijk wordt aangevuld door de Structuurvisie Kernen 2022.
Met de Structuurvisie Buitengebied biedt de gemeente Barneveld ruimte voor economische ontwikkeling in samenhang met behoud en ontwikkeling van de omgevingskwaliteiten landschap, natuur, woon- en leefmilieu. Ontwikkelingen in de landbouw en bij recreatieve bedrijven zijn van grote invloed op de omgevingskwaliteiten natuur, landschap en woon- en leefomgeving. Deze omgevingskwaliteiten zijn ook de belangrijkste vestigingsfactoren voor het buitengebied. Initiatieven beoordeelt de gemeente daarom mede op de mate waarin ze bijdragen aan behoud en ontwikkeling van de omgevingskwaliteit. Dit moet leiden tot een landschappelijk fraai buitengebied met goed ingepaste ontwikkelingen. Een buitengebied dat op die manier wordt ingericht is een aangename plek om te werken en te recreëren. De structuurvisie beoogt daarbij ontwikkelingsruimte te bieden aan goede initiatieven en wil een basis zijn voor samenwerking om die te realiseren.
Bovenstaande aanpak geldt voor het hele buitengebied. Daarnaast worden deelgebieden onderscheiden met beleidsaccenten op grond van landschappelijke kenmerken en zones op grond van een specifieke functie. Per deelgebied en zone is een ontwikkelingsrichting (visie op hoofdlijnen) met kwaliteitsbeeld beschreven. Het kwaliteitsbeeld vormt het ruimtelijk toetsingskader. Het stelt eisen die richtinggevend zijn voor ruimtelijke ontwikkeling. Deze (minimum) eisen zijn kaderstellend voor een ruimtelijke ontwikkeling.
Afbeelding: uitsnede kaart 'Visie ruimtelijke kwaliteit Barneveld' bij Structuurvisie Buitengebied
Barneveld, omgeving planlocatie.
De betreffende planlocatie is gelegen binnen het deelgebied 'Agrarisch bekenlandschap'. De functie landbouw is in een groot deel van het gebied richtinggevend naast het versterken van dagrecreatief medegebruik, ingepast in het behoud en de versterking van de structuurbepalende natuur- en landschapselementen. Daarnaast wordt binnen het gebied gestreefd naar een goede dagrecreatieve structuur. Daarnaast is de planlocatie gelegen binnen de zone aangewezen als 'Landschappelijke bufferzone'. Deze zone houdt in beginsel hun bestaande functies, maar het beleid richt zich op meer dan het handhaven van de bestaande (agrarische) situatie. Actief beleid is nodig om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan. Voor delen van de bufferzones zijn daarvoor (deel)gebiedsvisies opgesteld die leidend zijn voor ruimtelijke ontwikkelingen.
Zeumeren is een groene buffer met een sterk authentiek landschapsbeeld, gericht op het gebruik door bewoners, recreanten en agrarische bedrijven. Voor eventuele nieuwe ontwikkelingen op en rond Zeumeren is een separate gebiedsvisie opgesteld. Binnen de 'Gebiedsvisie Zeumeren' is aangegeven het recreatiegebied zich doorontwikkelt tot een (boven)lokale functie en gemeentebreed voor een meer gevarieerd dagrecreatief aanbod zorgt. De waterplas krijgt bijvoorbeeld een intensieve en een luwe zone. Het verder ontwikkelen en versterken van de toeristisch-recreatieve sector in de gemeente is één van de speerpunten in het economische beleid wat is aangegeven binnen de visie op sociaal-economische kwaliteit. Het dagrecreatiegebied Zeumeren en het golfterrein liggen in het recreatieconcentratiegebied. Onder het kopje 'Gebiedsvisie Zeumeren' wordt verder op deze visie ingegaan.
Structuurvisie Kernen Barneveld 2022
De gemeenteraad heeft op 22 november 2011 de 'Structuurvisie Kernen Barneveld 2022' vastgesteld. De structuurvisie legt de gemeentelijke visie op de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van het eigen grondgebied vast. Een ruimtelijke ontwikkeling zal hier binnen moeten passen. De structuurvisie bevat een uitvoeringsprogramma. Hierin laat de gemeente zien hoe het voorgenomen beleid gerealiseerd zal worden.
Zeumeren is aangewezen als groene buffer tussen Voorthuizen en Harselaar. De planlocatie ligt binnen de ‘plattelandszone jonge landschap’ dat qua grondgebruik geschikt voor diverse grondgebonden vormen van landbouw en andere plattelandsfuncties. Het grondgebruik kan binnen deze zone divers zijn. Op de kaart behorende bij de structuurvisie ligt de planlocatie tevens binnen de contour intensieve recreatiezone. Dit betreft het gebied van RGV, waarbinnen mogelijkheden worden geboden voor nieuwe functies met eventueel nieuwe bebouwing binnen landschappelijke kamers. De intensiteit van het terrein wordt geconcentreerd, zodat naast het actieve en uitdagende, ook de groene beleving mogelijk blijft. De recreatieplas krijgt om die reden in de visie een intensieve en een luwe zone. Dit is verder uitgewerkt binnen de (al eerder aangehaalde) 'Gebiedsvisie Zeumeren', waar hierna verder op wordt ingegaan.
Afbeelding: uitsnede 'Visiekaart structuurvisie kernen' bij de Structuurvisie Kernen Barneveld 2022.
Gebiedsvisie Zeumeren
Zoals al eerder aangehaald is voor het recreatiegebied Zeumeren een aparte gebiedsvisie opgesteld. Op 21 september 2011 heeft de raad van gemeente Barneveld daartoe de "Gebiedsvisie Zeumeren" vastgesteld. Binnen de gebiedsvisie is aangegeven dat vanuit recreatief oogpunt is gekozen voor een driedeling: recreatiegebied Zeumeren (dagrecreatie), een kernrandgebied en een plattelandszone. Er is gekozen voor een verdere intensivering van het recreatiegebied Zeumeren, binnen de landschappelijke context in het gebied.
Afbeelding: uitsnede kaart gebiedsvisie Zeumeren, omgeving plangebied.
Voor de recreatieplas is een zonering opgesteld, die aansluit bij het landschapspatroon en bij de ambitie om een luwe kant aan de recreatieplas te behouden. Nieuwe functies op het recreatieterrein (de eerder genoemde intensivering van het recreatieterrein) zijn mogelijk in het westelijke deel van het terrein dat in het oude landschap ligt of er net aan grenst (binnen contour intensieve recreatie). De andere zijde van de recreatieplas blijft een luwe zone met een groene en natuurlijke uitstraling en extensieve vormen van recreatief medegebruik (wandelpad). De maat van de functies is mede bepalend voor de uitstraling van het gebied. Zij moeten passen binnen de schaal van het in te zetten landschapspatroon.
Er ligt voor het recreatiegebied Zeumeren dus een kans voor intensivering van het gebruik van het terrein in de zone die daarvoor is aangegeven. Concreet worden in de visie twee goede mogelijkheden (met 1 of meerdere functies) gezien (indicatief aangeduid op de analysekaart met rode stippen). Op dit moment heeft recreatiegebied een gevarieerd dagrecreatief profiel. Behalve het strand beschikt recreatiegebied Zeumeren over een shortgolfbaan, midgetgolf, voetgolf, natuureducatie en een overdekt speelparadijs (Schateiland genaamd). Op korte termijn speelt er, naast de uitbreiding van het bestaande shortgolf clubgebouw en Schateiland nog het nieuwe initiatief van de waterskibaan en zal de recreatieplas worden uitgebreid. Met de realisatie van 'Schateiland' is een combinatie gemaakt die minder weersafhankelijk is en daarmee seizoensverlengend. Met de realisatie van de waterskibaan wordt hieraan de motiefgroep ‘uitdaging’ toegevoegd. Door de relatie met water is dit een logische toevoeging. Er ligt vanuit recreatief oogpunt een kans om het aanbod bij Zeumeren verder uit te bouwen met de realisatie van uitdagende en gevarieerde activiteiten. Dit draagt ook bij aan de gemeentelijke ambities. Er wordt vooral ingezet op nieuwe dagrecreatieve activiteiten, moeten activiteiten mede inzetten op seizoensverlenging en moet het terrein (ook vanuit een recreatief oogpunt) een groene beleving mogelijk houden.
Conclusie
Gezien het bovenstaande kan worden geconcludeerd dat het onderhavige plan in overeenstemming is met het gemeentelijk beleid wat is vastgesteld voor het recreatieterrein. Gezien de ligging binnen de intensieve zone is het plan voor de waterskibaan een passend initiatief, dat ook expliciet in de voor het deelgebied opgestelde gebiedsvisie wordt genoemd.