direct naar inhoud van 4.3 Gemeente
vastgesteld
NL.IMRO.0203.4005-0002

4.3 Gemeente

Structuurvisie 2009

In de Structuurvisie 2009 die op 20 januari 2009 is vastgesteld, staat de visie die het gemeentebestuur heeft op lange termijn. Op grond van de verwachte ontwikkelingen maakt zij keuzes over hoe met deze ontwikkelingen om te gaan. De hoofdlijnen zijn:

  • Concentratie van woon- en bedrijfsbebouwing;
  • Inbreiding voor uitbreiding;
  • Verkeer en vervoer;
  • Voorzieningenniveau in de kernen;
  • Regionale samenwerking op het gebied van bedrijvigheid;
  • Watertoets: overleg tussen gemeente en waterbeheerders.

Om de concentratie van bebouwing in en direct rond de kernen te bevorderen en om het buitengebied te behouden voor verdere verdichting met onnodige bebouwing is het concentratiegebied voor woon- en bedrijfsbebouwing en voorzieningen in de onderscheiden kernen uitgangspunt. In beginsel dient de behoefte aan wonen, werken en voorzieningen dus op kern-niveau geaccommodeerd te worden. Inbreiding gaat voor uitbreiding. Voordat besloten wordt tot een substantiƫle uitbreiding van een kern met woon- of bedrijfsbebouwing worden de mogelijkheden tot het gebruik van bestaande ruimte of van het bebouwde gebied (inbreiding) onderzocht en zo mogelijk benut.

Doorwerking in het plangebied

Het onderhavige plan is blijkens de kaart behorende bij de Structuurvisie 2009 gelegen binnen 'bestaand bebouwd gebied'. Het betreft hier het beter benutten van de bestaande ruimte binnen het zogenaamde 'bestaand bebouwde gebied'. Gelet op voorgaande is overeenstemming met het beleid, zoals dat is neergelegd in de Structuurvisie 2009 van de gemeente Barneveld.

Woonvisie

Het hoofddoel van de gemeente Barneveld is het voorzien in de eigen woningbehoefte. Dit leidt tot een aantal keuzes op de verschillende deelterreinen van wonen en volkshuisvesting.

I. Een maximale inzet tot het realiseren van het noodzakelijke bouwprogramma. Daarbij gaat het om een strategische toevoeging aan de woningvoorraad die
a. De huidige gestagneerde woningmarkt weer vlot trekt;
b. Zo groot mogelijke doorstromingseffecten heeft;
c. Afgestemd is op wat de woonconsumenten willen en op wat zij zich kunnen veroorloven;
II. Een geƫigende aanpak van de herstructurering, zowel in de huur- als in de koopsector. In de huursector is door de specifiek Barneveldse bevolkingssamenstelling naast behoefte aan levensloopbestendige woningen ook nog behoefte aan uitbreiding met eengezinswoningen;
III. Een maximale inzet voor de beperking van de niet-gebonden instroom van buiten de gemeente;
IV. Een doelgroepenbeleid, gericht op starters, senioren en lagere inkomensgroepen;
V. Een kernenbeleid dat als gevolg van de keuzes in de structuurvisie een concentratie kent in de kern Barneveld en Voorthuizen. Met name de kern Barneveld vervult voor het wonen een opvangfunctie.

Doorwerking in plangebied

Het plan is conform de Woonvisie van de gemeente. Het plan realiseert een levensloopbestendige woning die voor meerdere doelgroepen geschikt is en daardoor ook een kleinschalig doorstromingseffect kan hebben.