direct naar inhoud van 4.2 Provincie
vastgesteld
NL.IMRO.0203.4005-0002

4.2 Provincie

Provinciale Ruimtelijke Verordening

De Ruimtelijke Verordening Gelderland is een gevolg van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) die in juli 2008 in werking trad. Deze wet geeft de provincie de bevoegdheid algemene regels vast te leggen in een provinciale verordening. Met een ruimtelijke verordening stelt de provincie regels aan bestemmingsplannen van gemeenten. De provincie richt zich hierbij op onderwerpen die van provinciaal belang zijn, zoals verstedelijking, natuur, nationale landschappen, water en glastuinbouw. Gemeenten krijgen op sommige terreinen meer beleidsvrijheid, terwijl ze op andere gebieden te maken krijgen met strikte provinciale richtlijnen. Gedeputeerde Staten hebben op 15 december 2010 de Ruimtelijke Verordening Gelderland vastgesteld. De Verordening is in werking getreden op 2 maart 2011. Voor de provincie betekent de Wro dat het goedkeuringsvereiste voor gemeentelijke bestemmingsplannen vervalt. De Verordening is gebaseerd op reeds vastgesteld ruimtelijk beleid, zoals het 'Streekplan Gelderland 2005'. De Verordening vormt derhalve een beleidsneutrale vertaling van reeds vastgesteld ruimtelijk beleid. Dit betekent dat de Verordening geen beleidswijzigingen bevat.

Het plangebied van voorliggend bestemmingsplan is op de kaarten behorende bij de Verordening aangeduid als 'nieuwe bebouwing buitengebied' en 'zoekzones wonen en werken' (voor een gedeelte aan de zuidzijde van het perceel). Het plangebied ligt derhalve niet in 'bestaand bebouwd gebied'.

In artikel 25.1 van de Ruimtelijke Verordening Gelderland is vermeld dat het bepaalde in deze verordening niet van toepassing is op ten tijde van de inwerkingtreding van deze verordening reeds bestaande rechten. Ook is aangegeven dat een vrijstelling als bedoeld in artikel 19, eerste of tweede lid, van de WRO, voorzover Gedeputeerde Staten ten behoeve daarvan een verklaring van geen bezwaar als bedoeld in voornoemd wetsartikel hebben verleend, aangemerkt moet worden als bestaande rechten in artikel 25.1 van de Ruimtelijke Verordening Gelderland.

Op 28 januari 2011 hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland een verklaring van geen bezwaar afgegeven voor het vorige bouwplan (realisatie twee woningen met bijgebouw) op een gedeelte van de onderhavige projectlocatie (zie hiervoor hetgeen in hoofdstuk 3 bij planbeschrijving is vermeld). Gelet hierop is er toen reeds toestemming gegeven door Gedeputeerde Staten om op de onderhavige locatie woningbouw te realiseren. Nu is er slechts sprake is van een ander bouwplan (aanvraag omgevingsvergunning) dat eveneens ziet op woningbouw waarvoor slechts een andere procedure doorlopen moet worden.

Nu er in het verleden een vrijstelling ex artikel 19, eerste lid van de WRO (en bouwvergunning eerste fase) is verleend, waar voorafgaand daaraan een verklaring van geen bezwaar door Gedeputeerde Staten is afgegeven, kan daarmee gesteld worden dat er reeds een akkoord voor woningbouw op onderhavige locatie is. De intentie van onderhavig bouwplan is immers hetzelfde als waar Gedeputeerde Staten in januari 2011 akkoord mee zijn gegaan. Hiermee kan gesteld worden dat er sprake is van bestaande rechten, zodat er geen ontheffing aangevraagd behoeft te worden. De ontwikkeling past daarmee binnen het beleid zoals opgenomen in de Ruimtelijke Verordening Gelderland.

Structuurvisie Gelderland (voormalig streekplan)

Provinciale Staten hebben op 29 juni 2005 het Streekplan Gelderland 2005 vastgesteld. Het streekplan geeft de beleidskaders aan voor de ruimtelijke ontwikkelingen tot 2015. Het streekplan is er op gericht de verschillende functies in regionaal verband een zodanige plek te geven dat de ruimtelijke kwaliteiten worden versterkt en er zuinig en zorgvuldig met de ruimte wordt omgegaan. Op de kaart "Ruimtelijke structuur" van het streekplan is het plangebied aangewezen als "Multifunctioneel platteland". Binnen multifunctioneel platteland heeft de provincie er voor gekozen om de verantwoordelijkheid voor het multifunctionele platteland bij de betreffende gemeenten neer te leggen en dus niet expliciet te sturen op bepaalde ontwikkelen. Het plangebied ligt ook gedeeltelijk in een "Zoekzone wonen".

Voor de ruimtelijke ontwikkelingen wordt in de regio Vallei de volgende koers gezien:

  • bundeling en herstructureringsopgave voor wonen, werken en voorzieningen in WERV als regionaal stedelijk netwerk;
  • regionale knooppuntenstrategie voor de ontwikkeling van wonen, werken en voorzieningen, met centrumgebied Veenendaal, Veenendaal-de Klomp, stationsgebied Ede, Barneveld (A1) en Nijkerk
    (A28) als knooppuntlocaties;
  • inzet op verstedelijking na 2015 langs regionale bundeling van Valleilijn en A30, gedurende streekplanperiode studie naar uitbreiding van WERV met Barneveld;
  • beken als drager voor natte natuur, waterberging, routegebonden recreatie, functieverandering van vrijkomende agrarische bebouwing;
  • uitwerken Food-Valley concept als samenhangend stelsel in de voedselketen van kennisontwikkeling tot voedselproductie;
  • sterlocaties voor intensieve veehouderij als voorbeeld voor de vernieuwing van de sector en gekoppeld aan vernieuwing van het landschap;
  • verbetering van de kwaliteit en vitaliteit van landelijk gebied in de groene Valleiband als ecologische
    verbinding;
  • Heuvelrug/Veluwe, als berging voor water, als recreatiegebied en als buffer Randstad/Amersfoort met Oost Nederland;
  • ontwikkeling toerisme en recreatie, geënt op cultuurhistorische en landschappelijke waarden.


Conform de plansystematiek van het streekplan is het perceel aangemerkt als "Multifunctioneel platteland". Binnen multifunctioneel platteland heeft de provincie er voor gekozen om de verantwoordelijkheid voor het multifunctionele platteland bij de betreffende gemeenten neer te leggen en dus niet expliciet te sturen op bepaalde ontwikkelingen. Het plangebied ligt gedeeltelijk in een "Zoekzone wonen". Hieronder volgt een samenvatting van de relevante passage uit het streekplan.

Multifunctioneel gebied

Het multifunctionele gebied beslaat het grootste deel van de provincie. Dit gebied omvat de steden, dorpen, buurtschappen buiten de provinciaal ruimtelijke hoofdstructuur, waardevolle landschappen en het multifunctioneel platteland. In het provinciaal planologisch beleid wordt op deze gebieden geen expliciete provinciale sturing gericht.

Doorwerking in het plangebied

Het plangebied is gelegen in multifunctioneel platteland, waarvoor geldt dat de provincie de verantwoordelijkheid van de inrichting legt bij gemeenten. De gemeente Barneveld vindt het verantwoord om te bouwen op deze locatie, omdat de bebouwingsstructuur van de Valkseweg als het ware compleet wordt gemaakt. Dit doet geen afbreuk aan en past binnen de gewenste ruimtelijke kwaliteit van het totale gebied. De ontwikkeling is daarmee conform het Streekplan Gelderland 2005. Het feit dat het plangebied gedeeltelijk in een "Zoekzone wonen" ligt, bevestigt dat de woonfunctie passend is op deze locatie.