vastgesteld |
NL.IMRO.0203.4003-0002 |
Provinciale Ruimtelijke Verordening
De Ruimtelijke Verordening Gelderland is een gevolg van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) die in juli 2008 in werking trad. Deze wet geeft de provincie de bevoegdheid algemene regels vast te leggen in een provinciale verordening. Met een ruimtelijke verordening stelt de provincie regels aan bestemmingsplannen van gemeenten. De provincie richt zich hierbij op onderwerpen die van provinciaal belang zijn, zoals verstedelijking, natuur, nationale landschappen, water en glastuinbouw. Gemeenten krijgen op sommige terreinen meer beleidsvrijheid, terwijl ze op andere gebieden te maken krijgen met strikte provinciale richtlijnen. Gedeputeerde Staten hebben op 15 december 2010 de Ruimtelijke Verordening Gelderland (RVG) vastgesteld. De RVG is in werking getreden op 2 maart 2011. Voor de provincie betekent de Wet ruimtelijke ordening dat het goedkeuringsvereiste voor gemeentelijke bestemmingsplannen vervalt. De RVG is gebaseerd op reeds vastgesteld ruimtelijk beleid, zoals het 'Streekplan Gelderland 2005'. De RVG vormt derhalve een beleidsneutrale vertaling van reeds vastgesteld ruimtelijk beleid. Dit betekent dat de verordening geen beleidswijzigingen bevat.
Het plangebied van voorliggend bestemmingsplan is op de kaart 'Verstedelijking' behorende bij de RVG aangeduid als 'zoekzone wonen en werken streekplan'. Het bestaande bedrijfsverzamelgebouw ligt binnen het gebied aangeduid als 'bestaand bebouwd gebied'. Binnen artikel 2.2. van de Verordening is aangegeven dat nieuwe bebouwing ten behoeve van wonen en werken slechts is toegestaan:
a. binnen bestaand bebouwd gebied;
b. binnen de woningbouwcontour van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen;
c. binnen de zoekrichting woningbouw van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen, mits 90% van de woningen wordt gebouwd in de betaalbare huur en/of koopsector, met dien verstande dat voor de gemeente Doesburg een percentage van 70 geldt;
d. binnen de zoekzones bedrijventerreinen van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen;
e. binnen de zoekzones wonen en werken uit de Streekplanuitwerking Zoekzones stedelijke functies en landschappelijke versterking, zoals opgenomen in bijlage 8 van de verordening.
Onderhavig plan valt onder categorie e. Binnen de 'Streekplanuitwerking Zoekzones stedelijke functies en landschappelijke versterking' is de locatie namelijk gelegen binnen een zoekzone naar werken (met code Hr2). Het plan is daarmee niet in strijd met de verordening.
Structuurvisie Gelderland (voormalig streekplan)
Provinciale Staten hebben op 29 juni 2005 het Streekplan Gelderland 2005 vastgesteld. Het streekplan geeft de beleidskaders aan voor de ruimtelijke ontwikkelingen tot 2015. Het streekplan is er op gericht de verschillende functies in regionaal verband een zodanige plek te geven dat de ruimtelijke kwaliteiten worden versterkt en er zuinig en zorgvuldig met de ruimte wordt omgegaan. Op de kaart "Ruimtelijke structuur" van het streekplan is het plangebied aangewezen als "Multifunctioneel gebied" onder de noemer "Multifunctioneel platteland". Het multifunctionele gebied beslaat het grootste deel van de provincie. Dit gebied omvat de steden, dorpen, buurtschappen buiten de provinciaal ruimtelijke hoofdstructuur, waardevolle landschappen en het multifunctioneel platteland. Binnen multifunctioneel platteland heeft de provincie er voor gekozen om de verantwoordelijkheid voor het multifunctionele platteland bij de betreffende gemeenten neer te leggen en dus niet expliciet te sturen op bepaalde ontwikkelen.
Doorwerking in het plangebied
Het plangebied is gelegen in multifunctioneel platteland, waarvoor geldt dat de provincie de verantwoordelijkheid van de inrichting legt bij gemeenten. De gemeente Barneveld vindt het verantwoord om te bouwen op deze locatie. Dit doet geen afbreuk aan en past binnen de gewenste ruimtelijke kwaliteit van het totale gebied. De ontwikkeling is daarmee conform het Streekplan Gelderland 2005.